Rotary Doet - NL Doet

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtp1/t31.0-8/12829226_789289701175319_8060175985660352062_o.jpg Maart 2016 logo rotary Schaijk land van Ravenstein klein

Deelname Rotaryclub Schaijk - Land van Ravenstein aan NL doet voor Docus de Das.

Dennenappeltjes rapen voor NL doet

Schoonmaken van het Docus de Das Avonturenpad

Schaijk - 12 maart, Nederland doet. Elk jaar een terugkomend evenement. Wij van de Rotary doen ijverig mee. Al jaren! Deze keer is er gekozen voor het schoonmaken van het Docus de Das Avonturenpad. Een beetje poetsen, een beetje harken, ach dat kan ik wel. Ik geef me op voor de ochtend, van tien tot half een, daarna moet ik de werkzaamheden stil leggen om snel door te kunnen naar de hockeywedstrijd van mijn dochter.

“Is de uitleg al geweest?”, vraag ik aan mijn mede-Rotarians als ik aankom. Het is half elf, ik ben precies op tijd. Om onbekende reden is de starttijd met een half uur verschoven.

“Nee hoor”, klinkt het in koor. “Wil je koffie of thee?”

Koffie? Thee? Ik ben enigszins beduusd. Ik ben toch gekomen om te werken, niet voor een theekransje! Ik ben blijkbaar de enige die er zo over denkt. De rest staat rustig van zijn warme drankje te nippen.

Konijn

Na een lange uitleg van de organisator, krijgen we onze taken toegedeeld. Bernice en ik delen ons zelf in bij het poetsen van de dieren. Met ieder twee emmertjes water met een sopje, borstels en sponzen gaan wij op pad. Al snel komt onze eerste hindernis in zicht. Een konijnenbeeld hangt hoog boven in een paal. Op zich is dat al opmerkelijk. Nooit eerder zag ik een vliegend konijn en zeker niet met Pasen, als hij zijn eitjes moet verstoppen onder struiken en blaadjes. Hoe moet je dat de kinderen, voor wie het pad bedoeld is, uitleggen?

Bernice en ik hebben onze eigen uitdaging. Hoe komen we bij dat beest?

“Zal ik op jouw schouders klimmen?”, stel ik voor. “Of zal ik jou een handje geven voor je voet?”

Uiteindelijk kiezen we voor de meest eenvoudige oplossing: we draaien een emmer op zijn kop en gebruiken dit als opstapje. Met heel veel moeite en me ver uitrekkend, reik ik net tot de hals van het dier. Ik schrob heen en weer met mijn borstel zo goed ik kan. Alleen neus en oren, tsja, die blijven ongewassen. Gelukkig daar komt de beheerder met zijn huishoudtrapje aanzetten.

Dennenappeltjes

Als we klaar zijn met het poetsen, komen we verderop Marien en Harrie tegen, die ongezond krom staand, dennenappeltjes rappen en in de kruiwagen kiepen.

‘Waar is dat voor?”, vragen we aan de mannen.

“Voor dat ‘voelpad daar”, leggen ze uit wijzend naar een drievakken tellend pad.

Het voelpad is een pad waar kindjes met blote voeten overheen moeten lopen om het verschil te voelen tussen hard en zacht. Bernice en ik zijn niet voor een gat gevangen en we bieden onze vrienden de helpende hand.

“Fijn dat jullie helpen. We moeten vier kruiwagens doen en dit is de eerste”, leggen ze uit. Hoor ik daar een ironische toon in? Vier kruiwagens! Ik kijk naar wat er in de kruiwagen ligt. Een piepklein bodempje. Mini dennenappeltjes, waarvan je er een stuk of zes in je hand kunt hebben, bedekken net de bodem van de opeens enorme kruiwagen. Voorlopig zijn we dus nog niet klaar.

Terwijl Harrie de appeltjes bij elkaar harkt, Marien en Bernice krom staan, zak ik door mijn knieën. Vliegensvlug graaien mijn handen door de opgedroogde naalden en vissen de dennenappeltjes eruit. Tsjak, tsjak, tsjak. Ik heb snel mijn ritme gevonden. Ook de anderen werken hard.

“Wie had ooit gedacht dat ik vandaag dennenappels zou rapen?”, vraagt Marien zich af. Gelukkig is het prachtig weer, de zon schijnt, de hemel is helder, de lucht zalig fris. Wat hebben we te mopperen?

“Nou ja, als het had geregend, was ik niet gekomen!” reageert hij meteen. “Of althans, ik was wel gekomen, maar dan had ik geen appeltjes geraapt!”

Harrie heeft ondertussen binnenpret, terwijl hij zijn hark flink heen en weer laat gaan.

“Ja”, vertelt hij alsof hij het zelf niet gelooft, “Vroeger hakte ik elke boom om die in de weg stond. Nu controleer ik of ze voldoende water hebben!” Niets is zo veranderlijk als de mens. Marien gaat nog maar eens recht op staan. Hij heeft last van zijn rug.

“Dit is niet mijn dagelijks werk!”, verklaart hij zijn gekreun. We begrijpen hem maar al te goed.

Voelpad

Na een dik half uur is het voelpad vol gelegd.

“Mag ik het uitproberen?”, vraag ik nieuwsgierig. Ik wil graag weten waar ik zo hard voor gewerkt heb. Ik trek mijn schoenen en sokken uit en waag me op het pad. De eerste stap voelt onwennig en onstabiel. Die appeltjes hebben verdorie echt scherpe punten. Ik heb nu al met die peuters en kleuters te doen. Al gauw weet ik toch de juiste loopwijze te vinden en dapper loop ik van dennen naar mos naar houtschaven. Eigenlijk voelt het best wel lekker.

Het is half een. De klus zit er voor mij, maar ook voor de anderen, op. Samen staan we bij het begin van het pad. Heert is nog wat aan het harken, Cora gaat met meneer Das op de foto, Rianne loopt met spullen te sjouwen en Willemien komt net gezellig aan wandelen.

“En wat heeft je dochter gedaan met hockey?”, vraag ik haar.

“Verloren”, antwoordt Willemien.

“Oh jammer, maar goed dat je er bent”, zeg ik haar. “De lunch staat klaar. Mag jij mijn broodje opeten, ga ik naar het hockey. Zo wisselen we elkaar mooi af!”

Zo gezegd, zo gedaan.

Nederland doet, een goed initiatief, alleen al omdat je je mede-Rotarians op een andere manier leert kennen: in werkkleding en vol grapjes.

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/t31.0-8/1410928_790203707750585_3601150224069198404_o.jpg

Na afloop schreef Docus dit op zijn faceboekpagina: "Wat een heerlijke dag om in de weer te zijn met NL-Doet! Dank aan de vrijwilligers van Rotary Schaijk - Land van Ravenstein, De Steltenberg voor de lunch en alle andere vrijwillige vrienden van Docus de Das! Het pad ligt er weer netjes bij. De Speelmiddag kan met gerust hart worden gehouden op Tweede Paasdag. Ook wethouder Maathuis, maar ook Docus de Das kwam even een inspectie houden. Maar Docus kroop daarna weer snel terug in zijn bedje. Tot de 2e Paasdag!"

Cora Raaijmakers van de Rotary antwoordde met: "We zijn blij dat Docus ons werk goed heeft gekeurd!' Fijn gewerkt met een mooi resultaat, lekkere koffie en lunch, goed gezelschap en mooi weer! Een prima begin van de zaterdag . Dank stichting vrienden van Docus de Das!"

Over de Rotary: Rotary is ’s werelds grootste internationale humanitaire service organisatie. De doelstelling van Rotary komt kernachtig tot uidrukking in haar lijfspreuk “service above self”. Dat betekent dat je bereid bent iets van jezelf te geven. Dat je dienstbaar wilt zijn aan de samenleving en dit in de praktijk ook zichtbaar wilt maken. De opzet van de organisatie nodigt daartoe uit. Want Rotary is een netwerk waarbinnen leden bereid zijn hun (vak)kennis ten dienste te stellen van de gemeenschap en direct of indirect deel te nemen aan charitatieve en educatieve projecten. Het (be)dienen van de (plaatselijke) gemeenschap, zowel persoonlijk als in clubverband en indien mogelijk samen met bestaande organisaties.

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xap1/t31.0-8/10365424_790201837750772_5909925623768049323_o.jpg

https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xtf1/t31.0-8/10583016_790201851084104_1111148740285952707_o.jpg