Dutch Summer Camp van Rotaryclub Schaijk - Land van Ravenstein

Afbeelding juli 2018 logo rotary Schaijk land van Ravenstein klein

Dutch Summer Camp van Rotaryclub Schaijk - Land van Ravenstein

Dutch Summer Camp 1 t/m 14 juli 2018 ---- Building Bridges, Crossing Borders.

Van 1 t/m 14 juli 2018 vond het Dutch Summer Camp – Building Bridges, Crossing Borders plaats. Rotaryclub Schaijk Land van Ravenstein tekende samen met Oss en Oss Maasland voor de organisatie van de tweede week van dit Summercamp. De eerste week werd door een aantal Rotaryclubs uit de regio Helmond voor hun rekening genomen.

Voor dit Summercamp zijn jongeren uitgenodigd in de leeftijd van 18 t/m 23 jaar, die ambitieus zijn en graag internationale vriendschappen opdoen. Zij kwamen naar Nederland om de natuur, de cultuur en de gewoonten te leren kennen en vooral plezier te maken. De deelnemers kwamen uit Taiwan-Slovenië-Kroatië-Ukraine-Roemenië-Rusland-OostenrijkHongarije-Italië-Spanje-België-Denemarken-Turkije-Mexico.
Tijdens hun verblijf waren ze te gast bij De Buitenhorst in Schaijk en een aantal nachten verbleven ze in gastgezinnen.

Er waren tal van activiteiten georganiseerd: de deelnemers bezochten onder andere Nuenen, het dorp van Vincent van Gogh en Amsterdam mocht natuurlijk niet ontbreken. Dat wij een bierbrouwend volkje zijn weten ze inmiddels, want ze hebben een tweetal bierbrouwerijen bezocht: Bavaria en de speciaalbrouwerij in Oijen.

De jongeren is ook gevraagd om de handen uit de mouwen te steken bij de Nistel in Nistelrode en de Voedselbank in Oss. Daarnaast hebben ze op de fiets en tandem kennis kunnen maken met dit mooie stukje Nederland; langs de Maas en door De Maashorst. In de Maashorst was er een excursie onder leiding van Rangers naar de Wisenten. Op vrijdag was er ruimte om de natuur te ontdekken in spelvorm. Er werd een Walking Event met GPS aangeboden, waarbij hoofd, inzicht, behendigheid en samenwerking nodig waren. Dit kreeg een vervolg in de middag waar de jongeren zelf konden oefenen met schapen drijven.
Op de afsluitende avond werd er in de pizzaoven zelf pizza gebakken.

Het was prachtig om te zien dat deze jonge mensen al heel snel een groep vormden, goed met elkaar optrokken en spelletjes deden. Dit allemaal in het Engels, terwijl dat toch voor iedereen een tweede taal was. Er werd geen onderscheid gemaakt tussen afkomst en mogelijkheden en er zijn duidelijk bruggen gebouwd, landsgrenzen overschreden, contacten gelegd en vriendschappen gemaakt voor het leven. Ook was te zien dat zo'n Zomerkamp een bijdrage levert aan het zelfvertrouwen, doordat je vanzelfsprekend geaccepteerd wordt binnen de groep. Enkele opmerkingen tijdens de evaluatie: -ik mocht zijn wie ik ben -ik was eigenlijk bang om hier naar toe te gaan, maar nu wil ik niet naar huis -ik ben thuis best wel introvert, maar ik gedraag ik me extrovert -ik ga deze groep écht missen en ik nodig jullie in mijn eigen land uit!

Vermoeid, zelfverzekerder en met tranen hebben de deelnemers afscheid van elkaar genomen met de belofte nog veel met de groeps-app bezig te blijven.

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding