Vertelbank

Waddinxveen - Wethouder Martijn Vroom en Ton Broer, voorzitter van het Historisch Genootschap Waddinxveen (HGW) onthulden vrijdag 29 mei samen op de hoek van de Kerkweg en Prinses Beatrixlaan de eerste zogenaamde ‘vertelbank’ met daarbij een bord met historische foto’s van Waddinxveen.

‘Neem plaats, kijk eens naar de foto’s en vertel degene naast je over de geschiedenis van dit stukje van ons dorp’. Dat is de tekst die bij de vertelbank staat en die een ieder moet uitnodigen te gaan vertellen….

Ondanks de regen waren toch diverse belangstellen naar dit officiële moment gekomen. Hoe zag deze plek er in lang vervlogen tijden uit? Herinneringen oproepen en doorgeven; dat is het doel van de vertelbank die samen met het fotopanelenbord met oude foto’s op deze plek bij de Passage is geplaatst.

Het Historisch Genootschap streeft ernaar om in de toekomst meer vertelbanken te plaatsen. Bij de onthulling van het eerste exemplaar zei voorzitter Broer van het genootschap vrijdag 29 mei: “Dit is een heuglijk moment waar we naartoe hebben geleefd, om Waddinxveen te verfraaien en ons verleden te verankeren in het heden. Trots zijn op je oorsprong en trots zijn op je geschiedenis bevordert het wij-gevoel”,.

Broer vervolgde zijn betoog: “Er is veel interesse voor het verleden. Met het verdwijnen van enkele markante historische gebouwen in ons dorp, groeide het bewustzijn van de waarde van dit soort plekken.” De bedoeling is dat wandelaars en passanten uitgenodigd worden om op de bank plaats te nemen, te genieten van de omgeving en kennis te nemen van de geschiedenis van het dorp.

Wethouder Vroom vult aan: “We leven in een tijd waarin meer aandacht is voor het verleden. Het is goed om daar op in te spelen. Het is belangrijk om aan de volgende generaties uit leggen; waar kom ik vandaan? En dat kan mooi bij een bank; elkaar ontmoeten en verhalen doorgeven.”

Hilde Broer, de vrouw van de voorzitter, vindt de vertelbank een goed plan. “Historie is heel belangrijk om over te dragen aan je (klein) kinderen en aan de jeugd. “Ook jonge mensen moeten weten: ‘zo is Waddinxveen geweest’.

De vertelbank is een initiatief van het HGW en gerealiseerd met financiële steun van de Rotaryclub Waddinxveen.