De finale van het reisverslag.

Deel 2 van de laatste volle dag in Old Sagay. Bij aankomst waren alle homepartners in 'slagorde' opgesteld. Op stoeltjes die uitzicht boden op de 'plaats van handeling'. Natuurlijk hadden de 4 nieuwe gezinnen een ereplaats. Iedereen op z'n 'Paasbest'. Na twee gezongen liederen en een dansje was Exelle aan de beurt. Een toespraak waarin 'veiligheid, liefde, bescherming, Red Horse en Rotary veel en in diverse volgorden werden genoemd. Toen kwam er eerst de priester met een gebed,een overheids vertegenwoordiger met een toespraak, die uitmondde in het voorlezen van een contract. De nieuwe bewoners moesten het contract tekenen met getuigen van onze beide bouwteams. Ik mocht een Bijbel uitreiken aan een gezin, waarvan de man nog die middag huilend van geluk om m'n nek hing. Onze club heeft voor 4 woningen = 2duplexen, ook de inventaris overhandigd.Toen volgde de sleuteloverdracht. Gewapend met sleutel, schaar, kaarsen en priester togen wij naar de huisjes. Eerst onthulling van het naambordje, toen doorknippen lint. De priester zegende de huisjes 1 voor 1 in, rap Filipijns en Engels wisselden elkaar snel op. Hierna volgden de felicitaties. De festiviteiten werden centraal afgesloten. Iedere nieuwe bewoner/gezin legde toen een verklaring af over hoe het voor hen was, maar vooral dat er weer toekomst is. Ik kan je verzekeren dat het zeer emotioneel was.
De Filipijnen is een land van certificaten. Dus kregen wij die ook. Van de bewoners kregen wij geknutselde medailles. Super goed bedoeld. Alleen zaten er glitters op geplakt, die niet allemaal even vast zaten. Tenslotte nog een aardigheidje en warme toespraakjes.
Party time, dansen en zingen, maar ook serieuze zaken bespreken. Wat zijn die mensen hartelijk, bescheiden en behulpzaam. Na veel warme reacties zijn we huiswaarts getogen. Daar hebben we deze fantastische week geëvalueerd. Ik heb deze mensen inmiddels in mijn hart gesloten. Toen snel slapen omdat er was verzonnen dat wij de volgende ochtend, zaterdag dus, om 7.30 moesten vertrekken. En da's toch wel vroeg!