© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrief mei / juni 2023, Aad Otto

Beste Rotarians,

Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik in januari 2020 contact had met DG Nel Sangers, over een eventueel gouverneurschap. En nu is dit alweer mijn laatste maandbrief aan jullie, in mijn gouverneursjaar 2022-2023. Het jaar is voorbijgevlogen en wat een bijzonder jaar was het! Voor het eerst weer helemaal zonder COVID-19 maatregelen en natuurlijk het 100 jaar Rotary Nederland jubileum met het grote feest in Amsterdam en de 100 jaar Rotary Estafette. In april is het estafettestokje via een prachtige overdracht in bijzijn van onze RI-president Jennifer Jones doorgegeven aan D1590. Voor een mooi filmpje daarvan: klik hier. Verder was er de afsluiting van ons Rotaryjaar, met voor het eerst in vier jaar weer een fysieke District Conferentie. Een geweldige manifestatie met ruim 100 deelnemers in het prachtige Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Ook hiervan in deze maandbrief een verslag. Verder vraag ik aandacht voor de jeugd (Rotaract en Interact) want de maand mei is in Rotaryland ook jeugdmaand.

Ik wil graag iedereen die heeft bijgedragen om dit Rotaryjaar tot een groot succes te maken, heel hartelijk danken. Tijdens mijn gouverneursbezoeken aan ruim 70 Rotaryclubs heb ik veel inspiratie opgedaan door jullie vele, enthousiaste verhalen! 

Ik wens iedereen veel leesplezier met deze laatste maandbrief.

Hartelijke groet,

Aad

Dit was de District Conferentie 13 mei 2023 in Archeon: 

  • Thema was: Talentontwikkeling en Laaggeletterdheid.
  • Ruim 100 bezoekers maakten een prachtig programma mee.
  • Prinses Laurentien hield een boeiend betoog over taalvaardigheid


  • Leerlingen van basisschool Aeresteijn en 3 inbound-studenten overhandigden de opbrengst van het project “Taalschatten” op een bijzondere en creatieve manier aan de prinses.
  • De muzikale leider van de Jostiband, Lyan Verburg, vertelde via een bijzondere preview van een nieuwe documentaire over het orkest over de manier waarop daar ieders talent wordt ontwikkeld
  • Voetballer Jens Toornstra vertelde boeiend over zijn ontwikkeling: van Ter Aar naar FC Den Haag, FC Utrecht, Feyenoord terug naar FC Utrecht.
  • Veel respect was er voor de succesvolle Interactclub Scala College (zie verderop)
  • We genoten van een terugblik op de 100 jaar Rotary in Nederland estafette in ons district. - -De muzikale intermezzo’s werden oorstrelend verzorgd door de band Fifty Something.
  •  De organisatie was in prima handen van de Rotaryclub Ter Aar en Omstreken. 

Hier kun je in een serie foto’s meer zien over de bijeenkomst: https://photos.app.goo.gl/xXyWATUy8TEE143h8

 

Dit is er besloten op de District Assembly D1570:

  • Aanwezig: ruim 30 clubs, met één of meerdere bestuurders. -Bauke Boersma en Ernst Jilderda zijn gekozen als resp. voorzitter en lid in de District commissie COL (Council of Legislation) en COR (Council of Resolutions).
  • Coen Hoencamp is gekozen om ons District te vertegenwoordigen in de Nominating Committee, die de nieuwe Rotary Director voor onze zone 20B gaat kiezen. Indien nodig is Pieter Schut zijn plaatsvervanger.
  • De Districtbegroting 2023-2024 is toegelicht en goedgekeurd.
  • Inkomend gouverneur Stan Uyland kreeg na een toelichting akkoord op de verschillende projecten die hij extra in zijn jaar wil uitvoeren.

 

Interactclub Scala College en Jennifer Jones

Ongeveer anderhalf jaar geleden is de Interactclub Scala college, ondersteund door de Rc Bodegraven, opgericht. De leden gingen voortvarend aan de slag: elke dinsdagmiddag na schooltijd werd er overlegd. De club koos ervoor om in juni 2023 mee te doen met de fietstocht georganiseerd door KWF, de Alpe D’HuZes. Via allerlei acties hebben zij geld opgehaald voor dit doel. Inmiddels hebben zij ruim € 100.000 opgehaald! Het rekeningnummer waar clubs of anderen nog steeds een sponsorbijdrage op kunnen storten is: NL53 RABO 0398853886 t.n.v. Rotary Club Bodegraven, o.v.v. "sponsoring Interact Alpe d'HuZes". Rotary Club Bodegraven beheert namelijk de Interact rekening.

Jennifer Jones filmt Interactclub Scala College

Tijdens het bezoek van onze Rotary International President Jennifer Jones aan ons land heeft zij ook kennis gemaakt met onze Interactclub. Zij was zo onder de indruk dat ze spontaan haar echtgenoot, Nick Krayacich, een filmpje heeft laten opnemen dat nu wereldwijd op haar Facebookpagina te zien is. Kijk het filmpje hier.

 

Club van de maand: RC Soest-Baarn

Club van de maand is dit keer de RC Soest-Baarn. Zij zijn heel veelzijdig, actief en werken hierbij veel samen met andere Rotaryclubs. De club heeft € 600 opgehaald via een wekelijkse loterij voor de Stichting Lezen en Schrijven en dat sloot perfect aan bij ons 100 jaar Rotary thema. Tevens is dit de Rotaryclub van onze District Gouverneur in 2023-2024, Stan Uyland. We wensen RC Soest-Baarn en Stan het komende jaar veel succes!

Rotaract: van tuintjesproject tot voedselbank en een borrel!

Op 15 mei was ik te gast bij de enthousiaste en actieve Rotaractclub Utrecht. Van de 23 leden (leeftijd tussen de 23 en 33 jaar) waren er 21 aanwezig. Onder strak voorzitterschap van voorzitter Maite Lindemans werd de agenda afgewerkt.

Uitgebreid werd er gesproken over de verschillende projecten en activiteiten. Zo is er het “Tuintjesproject” waarbij de Rotaractleden mensen die niet meer zelfstandig hun tuin kunnen bijhouden, helpen om alles er weer keurig verzorgd eruit te laten zien. Ook helpen leden af en toe op zaterdagochtend om 07.15 uur bij de Voedselbank in Utrecht om dozen in te pakken en weg te brengen. Daarnaast organiseren de leden allerlei sociale activiteiten. Op 16 juni houdt Rotaract Utrecht de Districtborrel. Daar zijn ook andere Rotarians van harte welkom.

 

Wie helpt groep van Nederlandse Rotaracters bij hun reis naar India voor het End Polio Now Project!

Tijdens de Peace Conference van 2023 sprak internationale RI-vicevoorzitter Nicki Scott Rotaracters toe over het End Polio Now project. Spontaan ontstonden bij Rotaracters plannen om zelf de handen uit de mouwen te steken. Daarom reist een groep van elf Rotaracters en Rotarians (net Rotaract-af) af naar Agra, India van 10 t/m 17 september 2023 om te helpen bij het vaccineren en het bezoeken en geven van gastlessen op scholen die door Rotaryclubs zijn opgezet.
Als er nog Rotaryclubs zijn die de Rotaracters financieel willen ondersteunen bij deze reis: lees hier nadere info. 

Welke training willen Rotaracters?

Rotary International nodigt alle Rotaracters uit om ons te vertellen hoe jullie momenteel worden voorbereid op jullie rollen als leiders van jullie clubs en je omgeving. Vertel ons welke cursussen en hulpmiddelen in het Learning Center zouden moeten worden aangeboden, maar ook wat je vindt van de cursussen die er al zijn. Helpen ze jou en je Rotaract club? We willen van jullie horen, klik op learn@rotary.org