© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrieven DG Jan Lucas KET

Juni 2014

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/201402/201402-2.gif

https://www.rotary.org/sites/all/themes/rotary_public_site/images/frontpage/WelcomeToRotary_1200.jpgBeste fellows,

Fellowship (daar gaat om in de Rotarymaand juni) is het cement van onze clubs. Dat merkwaardige mengsel van wederzijdse belangstelling, genegenheid, loyaliteit, vertrouwen en wellevendheid binnen Rotary. Er zijn stijlverschillen, fellowship verschilt van club tot club.

In veel clubs heerst een hechte vriendschap tussen de leden.

Fellowship is iets bijzonders. Je kunt het krijgen, verdienen, genieten en ook geven, aanbieden. Je kunt het verliezen, beschamen, beschadigen, vernielen. En je kunt het niet opeisen. Fellowship vraagt ook voortdurend onderhoud.

Daarmee is het zeer ‘Rotary’: we zijn Rotarians omdat we wat te bieden hebben en samen kansen aan anderen geven. En juist omdat we kansen geven krijgen we fellowship terug. Dat gevoel van fellowship kruidt onze projecten, die projecten bevorderen onze uitstraling (laten we ons daarover niet te bescheiden opstellen), die uitstraling bevordert ons ledenbeleid: we blijven in onze club en we trekken nieuwe leden aan.

Dit jaar heb ik van jullie fellowship genoten. Ik wil jullie daarvoor aan het eind van mijn gouverneursjaar bedanken. Dank aan allen die de clubs lieten bloeien, aan de betrokken leden, functionarissen en besturen. Speciaal dank aan de clubvoorzitters, de voorzitters van ‘ons’ jaar 2013-2014. Bijna de helft van jullie heb ik in het zonnetje kunnen zetten bij het voorzittersontbijt tijdens de fantastische districtsconferentie.

Ik dank ook voor de hartelijke fellowship van de districtscommissies, de districtsraad en de staf.
Ik draag na 30 juni een vitaal district over aan mijn opvolger Willem van der Mark. Ik wens hem veel succes en net zo veel genoegen als ik heb gehad.

I was engaged in Rotary, it changed my life.

Jan Lucas Ket
Gouverneur 2013-2014 District 1580 RI

div_blue

TRF_Azure-RGBEr is nog een paar dagen gelegenheid de afdrachten voor de Rotary Foundation en PolioPlus voor dit jaar te verzorgen. Voor de clubs die in gebreke zijn: doe het nu. Onze Foundation maakt Rotary de grootste en effectiefste wereldwijde humanitaire service organisatie.

Door mee te doen aan de Foundation ontstijgt een Rotarian de eigen club en lokale gemeenschap en werkt concreet, eendrachtig en wereldwijd in Rotary samen met 1,2 miljoen andere vrijwilligers.

div_blue

POLIO

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/201405/201405-20.jpgPolio is in een interessant stadium nu de WHO de verantwoordelijkheid heeft genomen om het poliovrije deel van de wereld effectief te verdedigen tegen de endemische haarden in Pakistan en Nigeria. Onze financiële bijdrage wordt verdrievoudigd, een wel zeer bijzonder rendement!

div_blue

END POLIO NOW TULP

banner

De EndPolioNow tulp is gedoopt en als representatief cadeautje in september beschikbaar.
Nu bestellen kan al.

Woensdag 25 juni zal ik bij de opening van de Europese Polio Conferentie in Amsterdam spreken over de rol van Rotary in de bestrijding van polio. De conferentie is georganiseerd door Frans Nollet (RC Amsterdam-Westertoren), hoogleraar revalidatiegeneeskunde AMC. Met een bijdrage van de Nederlandse Rotarydistricten kunnen enkele minvermogende buitenlandse deelnemers naar Amsterdam komen om ervaringen uit te wisselen en zich bij te laten scholen.

div_blue

EN OOK DIT NOG . . .

Mag ik de secretarissen vragen de laatste mutaties van clubfunctionarissen voor komend jaar in te voeren? Ook nog een keer in My Rotary.

Belangrijkste bron van info over het district is onze Districtswebsite. Haal daar je info.

En heb je de app. al geïnstalleerd?

div_blue

MEI 2014

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/201402/201402-2.gif

C:\Users\Jan Lucas Ket\Documents\Rotary DG 2013-14\DisCon 2014\Pauli Blauwe Economie logo.jpgBeste fellows,

Mei is de maand van onze Districtsconferentie in Purmerend op zaterdag de tiende. Meer dan tweehonderd van jullie hebben nu al ingeschreven, al twaalf clubs vaardigen vijf of meer deelnemers af. Het clubvoorzittersontbijt trekt meer dan 35 clubvoorzitters.

Dat past bij een conferentie voor communicatie en inspiratie in Rotary.

Een zeer relevant onderwerp, bevlogen sprekers, mooie plannen van het vocational training team, de bijdrage van enkele tientallen ondernemers en bedrijven met informatie, maar ook een markt waar we de Blauwe economie kunnen ruiken, voelen, zien, horen en proeven. De nanotechnologie expositie die we de gemeenschap aanbieden. Voor ons is het geweldig, maar ook de buitenwereld zal een uitstekende indruk van Rotary krijgen. Grijp die kans en neem een introducé mee.

Inschrijven kan nog dit weekend via onze website.

Daarna via theater De Purmaryn.

Na de districtsconferentie gaat het VTTeam terug naar India, de plannen voor afvalverwerking in tachtig dorpen in Gujarat uitwerken.

Tot juli staan er nog interessante en gezellige bijeenkomsten en evenementen op de agenda met Vocational aspecten, jeugd, fundraising, fellowship.

In Sydney is begin juni de Internationale Conventie.

In Amsterdam later in juni een boeiend internationaal seminar over het postpoliosyndroom, waarbij je een bijdrage kunt leveren in de reiskosten van een armlastige deelnemer. Neem contact met mij op.

Mei is ook de maand om organisatorisch ‘af te hechten’: eindrapportages van district grants voorbereiden, afdrachten aan de Rotary Foundation betalen, strategisch clubbestuursoverleg en plannen maken voor volgend Rotaryjaar.

Maar eerst tot ziens op de Districtsconferentie.

Jan Lucas Ket
Gouverneur 2013-2014 District 1580 RI

div_blue

AGENDA DISTRICT

10 mei 2014

DISTRICTSCONFERENTIE
over Blauwe Economie - Purmerend

16 mei 2014

Nightgolf Sensation - RC Purmerend Weidevenne

22 mei 2014

InterCity Meeting - Wieringerwerf

6 juni 2013

Theater en proeverij op de boerderij
RC Amsterdam-Halfweg

11 juni 2014

10e Rotary Benefietconcert Amsterdam

RC Amsterdam Nachtwacht en Westertoren

14 juni 2014

Kustrally - RC Heiloo

17 juni 2014

4e editie Amsterdamse Bos Golf RC Aalsmeer - Uithoorn

div_blue

VOCATIONAL TRAINING TEAM DISTRICT 3060

https://lh3.googleusercontent.com/-4BQQ1zaCiTc/UwTHZz9OwxI/AAAAAAAAHis/0267C3r-nCA/w362-h544-no/DSC02868.JPG Van 22 april tot 14 mei bezoekt een Vocational Traning Team uit District 3060 (Gujarat, India) ons district voor waterbeheersing, drinkwatervoorziening, riolering en afvalverwerking. Zes professionals bereiden een serviceproject in India voor om in vijftig dorpen de afvalverwerking aan te pakken.

De Indiërs genieten onderdak bij een wel zeer genereuze Rotarian in Bloemendaal. Er is een interessant programma voorbereid met ook contacten met clubs. We kunnen altijd steun gebruiken. Mail Iris van der Reijden of Jan Karel Schlichte Bergen

Zie voor de belevenissen van ons outbound team naar India op de website.

div_blue

DISTRICTSCONFERENTIE 10 MEI 2014

April 2014

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/201402/201402-2.gif

Ver  Contenido Revista Rotaria No.45Beste fellows,

April is Magazine Month, de maand van de Rotaryperiodiek. Elke Rotarian heeft (verplicht) een abonnement op een blad als 'The Rotarian'. In Nederland hebben we Rotary Magazine, zes keer per jaar, binnenkort digitaal. Alleen wie dat uitdrukkelijk wenst houdt zijn recht op een gedrukte versie.

Waarom een dergelijke periodiek? Vooral om Rotarians binnen de 'comfort zone' van hun club duidelijk te (kunnen) maken dat er zo veel interessante en relevante 'Rotary' buiten de eigen club is.

Dat Rotary meer is dan een sociëteit, een weldoende lokale of liefdadige regionale club of een mono-issue internationale organisatie. Rotary ontleent zijn kracht, reputatie en invloed aan de samenhang van 1,2 miljoen vrijwilligers in 34.000 clubs over de hele wereld. Mannen en vrouwen met een verschillende beroepsachtergrond en met invloed in hun gemeenschap. Daarmee hebben we polio bijna de wereld uit gekregen. Onze Rotary Foundation is het tastbare vehikel van onze wereldwijde samenwerking en onze gevarieerde service. Rotary Action Groups werken en Internationale Fellowships spelen over continenten heen. In ons tijdschrift vind je het terug en anders wel op de websites www.rotary.nl en www.rotary.org. Je vind er inspirerende voorbeelden voor activiteiten en projecten van je eigen club.

Rotarians zijn net gewone mensen. Ze laten zich wel beïnvloeden door bekenden en niet opruien door vreemden. Het kost moeite om ze uit hun club te lokken. Daarbinnen is het immers gezellig en vertrouwd. Daarbuiten moet je op reis en met onbekenden omgaan, je weet niet of het programma de moeite waard is, het vraagt je kostbare tijd. Allemaal bezwaren om naar een Intercitymeeting, Districtsconferentie of Conventie te komen. Maar als je besluit samen met een paar clubgenoten te gaan dan is het gezellig en niet vreemd en eng en dan blijkt het programma met André Kuipers fantastisch en dan zijn er 180 gasten in een prachtige Rotarybijeenkomst in Nieuw-Vennep. Zo helpt fellowship je om naar buiten te treden, zo ontmoet je anderen, dat stimuleert je weer om later nog eens je neus buiten de club te steken. Bedenk wel: de kern van Rotary is ontmoeting. Rotarians staan per definitie open voor de buitenwereld.

Zo is het ook met mijn Districtsconferentie. Een fantastisch programma met diepgang en stijl, met een levendige opzet, een echte gelegenheid voor ontmoeting en inspiratie. Ik kan dat wel zeggen en bij herhaling schrijven. Maar je beslissing om ook te komen neem je op je fellowship. Spreek dus met een paar bekenden af, schrijf je op tijd (nu!) in en sluit je aan. Kom zo op 10 mei naar de Purmaryn.

O ja, ons Magazine is ook heel geschikt om buitenstaanders over Rotary te informeren en in Rotary te interesseren. Net als mijn Districtsconferentie overigens.

Jan Lucas Ket
Gouverneur 2013-2014 District 1580 RI

div_blue

AGENDA DISTRICT

25 april 2014

Noorderpark Golf
RC Amsterdam-Nieuwendam

10 mei 2014

DISTRICTSCONFERENTIE
over Blauwe Economie - Purmerend

22 mei 2014

InterCity Meeting - Wieringerwerf

11 juni 2014

10e Rotary Benefietconcert Amsterdam RC Amsterdam Nachtwacht en Westertoren

14 juni 2014

Kustrally - RC Heiloo

17 juni 2014

4e editie Amsterdamse Bos Golf RC Aalsmeer - Uithoorn

div_blue

VOCATIONAL TRAINING TEAM DISTRICT 3060

https://lh3.googleusercontent.com/-4BQQ1zaCiTc/UwTHZz9OwxI/AAAAAAAAHis/0267C3r-nCA/w362-h544-no/DSC02868.JPG Van 22 april tot 14 mei bezoekt een Vocational Traning Team uit District 3060 (Gujarat, India) ons district voor waterbeheersing, drinkwatervoorziening, riolering en afvalverwerking. Zes professionals bereiden een serviceproject in India voor om in vijftig dorpen de afvalverwerking aan te pakken.

De Indiërs genieten onderdak bij een wel zeer genereuze Rotarian in Bloemendaal. Er is een interessant programma voorbereid met ook contacten met clubs. We kunnen altijd steun gebruiken. Mail Iris van der Reijden of Jan Karel Schlichte Bergen

Zie voor de belevenissen van ons outbound team naar India op de website.

div_blue

DISTRICTSCONFERENTIE 10 MEI 2014

BLAUWE ECONOMIE INSPIREERT ONZE JAARLIJKSE FEESTELIJKE ONTMOETING

blue

Maatschappelijk verantwoord werken en ondernemen zijn al ruim een eeuw de belangrijkste pijlers van Rotary.

Rotarians geven met hun optimistische visie ver weg en dichtbij kansen aan anderen, voor nu en in de toekomst.

Ook de Rotarians in district 1580.

Gunter Pauli is onze bevlogen key-note speaker. Hij gaat uit van lokale economische kringlopen. Biologie en ecologie zijn inspiratiebronnen, technologische innovaties een voorwaarde voor een duurzame en eerlijke verdeling van energie, water en voedsel.

Innovatieve ondernemers zullen ons laten zien, horen, voelen en proeven hoe Blauwe Economie werkt.

Doe je mee? Meld je dan nu aan!

div_blue

TEENSTRA FOUNDATION VOOR JEUGD

De tuberculose deskundige C.P.H. (Sput) Teenstra (1903-1973) was President van Rotary International in 1965-1966. Hij is de enige Nederlander in deze functie. Het jaar 1950-1951 droeg hij mijn gouverneursketen, ook het jaar daarop, na de splitsing van het Nederlandse Rotarydistrict in tweeën. Na zijn dood richtte zijn vrouw Ella Åhlin een Rotaryfonds op tot steun aan de volgende generatie. Deze Teenstra Foundation bestaat nog steeds. Clubs kunnen er een beroep op doen om hun eigen bijdrage aan te vullen bij serviceprojecten die jeugd ten goede komen. Ook een garantiestelling is mogelijk. Ik denk aan het Vlielandkamp, Zomerzotheid, Rotarkids, en allerlei maatschappelijke en culturele ondersteuning. Neem met mij contact op of met de RAN. We helpen je verder.

div_blue

CLUBBESTUUR IN LEAD

Als het goed is, is bij elke club sinds begin januari het nieuwe clubbestuur voor het komende clubjaar 2014–2015 bekend.

Het is voor een goed verloop van het komende clubseizoen van groot belang dat zowel Rotary International als Rotary in Nederland zo snel mogelijk op de hoogte gebracht worden van de nieuwe bestuurssamenstelling. 

Hierbij het dringende verzoek aan alle clubsecretarissen om de bestuursmutaties voor volgend seizoen zo snel mogelijk in te voeren!

div_blue

CONVENTIE IN SYDNEY

div_blue

POLIO

De afgelopen maand is Zuidoost Azië poliovrij verklaard. Ruim drie jaar geleden kreeg Rukshar Khatoon als laatste kindje in India kinderverlamming.

Tijdens de succesvolle fundraising eind december in RC Bergen (ruim € 6.500 voor polio, dus na triplering bijna €20.000) hield ik deze rede

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2565/rqrngm57j46vg8v2w2q2xwpx5ra7928w/mailing-10.png

Onderstaand filmpje is nog zeer actueel:

div_blue

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1580 RI

met een geldig emailadres, zoals opgenomen in LeAd2

BLAUWE ECONOMIE INSPIREERT ONZE JAARLIJKSE FEESTELIJKE ONTMOETING

blue

M aatschappelijk verantwoord werken en ondernemen zijn al ruim een eeuw de belangrijkste pijlers van Rotary.

Rotarians geven met hun optimistische visie ver weg en dichtbij kansen aan anderen, voor nu en in de toekomst.

Ook de Rotarians in district 1580.

Gunter Pauli is onze bevlogen key-note speaker. Hij gaat uit van lokale economische kringlopen. Biologie en ecologie zijn inspiratiebronnen, technologische innovaties een voorwaarde voor een duurzame en eerlijke verdeling van energie, water en voedsel.

Innovatieve ondernemers zullen ons en anderen laten zien, horen, voelen en proeven hoe Blauwe Economie werkt. We bieden de Nanobus aan.

Doe je mee? Meld je dan nu nog aan!

div_blue

TEENSTRA FOUNDATION VOOR JEUGD

De tuberculose deskundige C.P.H. (Sput) Teenstra (1903-1973) was President van Rotary International in 1965-1966. Hij is de enige Nederlander in deze functie. Het jaar 1950-1951 droeg hij mijn gouverneursketen, ook het jaar daarop, na de splitsing van het Nederlandse Rotarydistrict in tweeën. Na zijn dood richtte zijn vrouw Ella Åhlin een Rotaryfonds op tot steun aan de volgende generatie. Deze Teenstra Foundation bestaat nog steeds. Clubs kunnen er een beroep op doen om hun eigen bijdrage aan te vullen bij serviceprojecten die jeugd ten goede komen. Ook een garantiestelling is mogelijk. Ik denk aan het Vlielandkamp, Zomerzotheid, Rotarkids, en allerlei maatschappelijke en culturele ondersteuning. Neem met mij contact op of met de RAN. We helpen je verder.

div_blue

CONVENTIE IN SYDNEY

div_blue

POLIO

De afgelopen maand is Zuidoost Azië poliovrij verklaard. Ruim drie jaar geleden kreeg Rukshar Khatoon als laatste kindje in India kinderverlamming.

Tijdens de succesvolle fundraising eind december in RC Bergen (ruim € 6.500 voor polio, dus na triplering bijna €20.000) hield ik deze rede

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2565/rqrngm57j46vg8v2w2q2xwpx5ra7928w/mailing-10.png

Onderstaand filmpje is nog zeer actueel:

div_blue

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1580 RI

met een geldig emailadres, zoals opgenomen in LeAd2

Maart 2014

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/201402/201402-2.gif

VogalaBeste fellows,

Vogala leidt je naar een prachtige App met Middelnederlandse teksten: het origineel, de vertaling en dan voorgelezen. Het is een genot.

De maand maart is in Rotary gewijd aan lezen en schrijven. Kunnen lezen en schrijven is niet alleen genieten, het is een voorwaarde voor welvaart en gezondheid. Daarom is het bestrijden van ongeletterdheid een aandachtsgebied van de Rotary Foundation.

Wij zorgen voor schoolbanken en muurcomputers ver weg, onze waterprojecten hebben veel invloed op de schoolgang van meisjes, onze hygiëne projecten rond scholen ook op die van de jongetjes.
Een voorbeeld van een succesvol schoolproject leverde Rotaryclub Amstelveen met RC Kumasi in Ghana.

Dichtbij, hier in Nederland, is de laaggeletterdheid van ruim een miljoen volwassenen een ‘stil’ probleem. De meesten van hen zijn geen digibeet en we leven in een beeldcultuur. Toch functioneer je als laaggeletterde moeizamer in werk en maatschappij. Je kind krijgt minder kansen dan wanneer het opgroeit in een gezin waar (voor)gelezen wordt.

Ik ben daarom blij met het nieuwe en zeer basale alfabetiseringsproject vanuit RC Amsterdam-Minerva. Henk van der Lely en zijn groep vrijwilligers beginnen voorzichtig, hun plan verdient brede steun. Jeugd, community, wat vocational: echt Rotary lijkt me. Een prachtig project voor een aantrekkelijke uitstraling van onze gevarieerde organisatie. Dat trekt weer interessante potentiële leden aan. Ik zou zeggen, wie niet mee doet doet zijn club en zichzelf tekort en laat kansen voor kinderen liggen.

Jan Lucas Ket
Gouverneur 2013-2014 District 1580 RI

div_blue

AGENDA DISTRICT

agenda

22 maart 2014

6T Watersymposium - Berkhout

10 mei 2014

DISTRICTSCONFERENTIE
over Blauwe Economie - Purmerend

22 mei 2014

InterCity Meeting - Wieringerwerf

div_blue

VOCATIONAL TRAINING TEAM DISTRICT 3060

https://lh3.googleusercontent.com/-4BQQ1zaCiTc/UwTHZz9OwxI/AAAAAAAAHis/0267C3r-nCA/w362-h544-no/DSC02868.JPGVan 22 april tot 14 mei bezoekt een Vocational Traning Team uit District 3060 (Gujarat, India) ons district voor waterbeheersing, drinkwatervoorziening, riolering en afvalverwerking. Zes professionals bereiden een serviceproject in India voor om in vijftig dorpen de afvalverwerking aan te pakken.

De Indiërs genieten onderdak bij een wel zeer genereuze Rotarian in Bloemendaal. Ik vraag kookteams (die veel clubs als prijs bij een veiling hebben) om bij toerbeurt eens een maaltijd te verzorgen. Neem contact op met Iris van der Reijden of Jan Karel Schlichte Bergen. . Wie wil deelnemen aan de chauffeurspool kan zich ook bij Iris opgeven.

Zie voor de belevenissen van ons outbound team naar India op de website.

div_blue

DISTRICTSCONFERENTIE 10 MEI 2014

blue

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/201311/201311-15.jpg

Blauwe Economie inspireert onze jaarlijkse feestelijke ontmoeting

Maatschappelijk verantwoord werken en ondernemen zijn al ruim een eeuw de belangrijkste pijlers van Rotary.

Rotarians geven met hun optimistische visie ver weg en dichtbij kansen aan anderen, voor nu en in de toekomst.

Ook de Rotarians in district 1580.

Gunter Pauli is onze bevlogen key-note speaker. Hij gaat uit van lokale economische kringlopen. Biologie en ecologie zijn inspiratiebronnen, technologische innovaties een voorwaarde voor een duurzame en eerlijke verdeling van energie, water en voedsel.

Innovatieve ondernemers zullen ons laten zien, horen, voelen en proeven hoe Blauwe Economie werkt.

Nieuwsgierig geworden?

div_blue

MAART IN ONS DISTRICT

Maart is in ons district een drukke maand. We hadden een klinkende PETS waar muziek de samenwerking tussen de inkomend voorzitters stimuleerde. Mijn opvolger Willem van der Mark liet de deelnemers voelen, zien en horen hoe prettig Rotary ook buiten de eigen club is. De Assembly keurde in enkele minuten de begroting 2014-2015 goed.

Hetzelfde weekend was een zeer geslaagde RYLA in IJmond. Dertig enthousiaste jonge professionals stortten zich op de ontwikkeling van een groot windmolenpark uit de kust. Zij kregen een rijke ervaring en de organisatoren genoten evenzo.

Mijn eigen club (RC Purmerend) organiseerde het Carla Leurs concours voor (soms zeer) jonge talentvolle klassieke musici.

Deze week Wandelen duizenden kinderen voor Water, Rotarians helpen ze daarbij. Komend weekend steken velen van jullie de handen uit de mouwen bij NLDoet. Het zijn fijne fellowship projecten in dit vroege voorjaar.

Verder in mijn agenda het 6TWatersymposium in Berkhout op 22 maart, een gala en een Intercitymeeting. Evenementen van clubs en regio’s om nog bij aan te haken.

div_blue

BEWUSTWORDING EN UITSTRALING

C:\Users\Jan Lucas Ket\Pictures\Rotary logo's\Voor D1580\d1580-bl_groot.gif

Dit is de website van ons district. Een levendige site vol informatie voor Rotarians en voor buitenstaanders.

app

Hier is de RotaryNL app. Hiermee krijg je direct toegang tot info van Rotary NL, je eigen district en club. Je kunt je attendance aangeven en met drie klikken contact opnemen met je clubgenoten.

Rotary werkt vanuit de clubs, bottom-up. Je moet dus zelf als Rotarians en als club zorgen dat je informatie in LeAd en op je eigen clubwebsite juist, volledig en actueel is.

Uitstraling betekent dat elke Rotarian in zijn eigen netwerk moet (kunnen) vertellen wat Rotary doet. Er zijn PR commissies die daarbij helpen, internationaal, in Nederland en vooral in ons eigen district. Maar het komt uiteindelijk aan op de individuele goed geïnformeerde en geëngageerde Rotarian. Niet tevreden over je club, ga zelf aan het werk, de schouders eronder. Vind je je club fantastisch en geniet je ervan, zeg het buitenstaanders.

http://www.rotary.nl/d1580/activiteiten/dmc/dmc/dmc-1.png

Uitstraling geeft een goede nieuwsgierigheid, dat trekt interessante nieuwe leden aan en zo worden onze clubs effectiever en leveren ze naast een veelzijdige en boeiende fellowship ook relevante serviceprojecten op. En zo is de cirkel rond.

div_blue

CONVENTIE IN SYDNEY

div_blue

POLIO

Tijdens de succesvolle fundraising eind december in RC Bergen (€6.500 voor polio, dus na triplering bijna €20.000) hield ik deze rede.

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2565/rqrngm57j46vg8v2w2q2xwpx5ra7928w/mailing-10.png

Onderstaand filmpje is nog zeer actueel:

div_blue

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1580 RI

met een geldig emailadres, zoals opgenomen in LeAd2

FEBRUARI 2014

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/201401/201401-2.gif

Beste fellows,

Rotary staat voor internationaal begrip, onderlinge verstandhouding en vrede. Deze maand, februari, is gewijd aan ‘world understanding’.

Rotary is de grootste wereldwijde humanitaire service organisatie, laat ons dat nooit vergeten. We zijn met 1,2 miljoen Rotarians in 200 verschillende landen, in 34.000 clubs. Onze eigen Rotary Foundation werkt wereldwijd aan de voorwaarden voor vrede: conflictbeheersing zelf, armoedebestrijding, basisonderwijs, hygiëne, ziektepreventie en zorg voor moeder en kind.

Deze week gaat onze verkenningsmissie naar Gujarat, India om het Vocational Training Team uit district 3060 van april/mei voor te bereiden. Zie verder deze brief.

U bent als Rotarian welkom in elke Rotaryclub, waar dan ook. Maak dat eens mee, individueel of met clubgenoten. Zoek in het laatste geval wel eerst even contact. Zoek op de website van Rotary International via Clubfinder.

Jan Lucas Ket
Gouverneur 2013-2014 District 1580 RI
http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2557/trhcx28dbxav7fx3yue2svafj9qaz74u/mailing-2.png

div_blue

AGENDA DISTRICT

agenda

8 februari 2014

Multidistrict Vocational seminar Arbeidsethiek, Eemnes

7 & 8 maart 2014

PETS (7 maart alleen inkomend voorzitters) en 8 maart alle inkomend functionarissen, Assembly 8 maart

10 mei 2014

Districtsconferentie over Blauwe Economie in Purmerend

div_blue

SEMINAR: WAAROM WERKEN WIJ?

http://www.rotary.nl/d1580/activiteiten/vocational_service/seminar.doc/seminar-1.pngEr is nog een aantal plaatsen vrij voor het multidistrict vocational seminar over Arbeidsethiek op 8 februari in Eemnes. Hier nog eens de link naar programma en inschrijving.

div_blue

RYLA IN IJMOND

De RYLA in IJmond, 7 en 8 maart 2014, vraagt jonge ambitieuze professionals als deelnemer. Ga op zoek en sponsor een jonge kracht voor dit bijzondere Rotary evenement. Een goede Vocational daad voor nu en een potentieel lid voor later.

div_blue

DISTRICTSCONFERENTIE 10 MEI 2014

C:\Users\Jan Lucas Ket\Documents\Rotary DG 2013-14\DisCon 2014\Pauli Blauwe Economie logo.jpgHet programma van de Districtsconferentie Blauwe Economie staat al op de website. Inschrijven kan ook.

Blauwe Economie, blauw naar de kleur van onze planeet zelf, is voor mensen de enige duurzame overlevingsstrategie.

Biologische kringlopen en menselijk vernuft geven ons energie zonder verdere roofbouw op onze aarde. Generaties kunnen voldoende water, voedsel en energie eerlijk delen met herstel van de huidige ecologische footprint.

Tijdens de Districtsconferentie in Purmerend bespreken Gunter Pauli (hoogleraar, ondernemer, lid van de Club van Rome) en enkele andere gerenommeerde sprekers (o.a. dr. Koert van Mensvoort) deze optimistische visie. Zij leggen ons uit dat kennis van natuurkunde en biologie samen met creativiteit en verbeeldingskracht ons leiden naar de nodige vernieuwing.

Innovatieve ondernemers zullen ons laten zien, horen, voelen en proeven hoe deze Blauwe Economie werkt. Ondernemers die hun vakkennis delen, daardoor hun blik verruimen en tegelijk hun creativiteit bevorderen en zodoende voor elkaar en voor anderen werk en andere kansen scheppen. Nu en in de toekomst, ver weg en dichtbij. Dat is naar mijn mening de kern van Rotary. Dat maakt Blauwe Economie zo relevant voor Rotary.

Lees verder http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2565/rqrngm57j46vg8v2w2q2xwpx5ra7928w/mailing-10.png

div_blue

DISTRICTSASSEMBLY 8 MAART

assembly-1Op de voorjaarsassembly op zaterdagochtend 8 maart in Purmerend staan o.a. op de agenda de districtsbegroting 2014-2015 en de aanwijzing van onze vertegenwoordigers voor de Council on Legislation 2016.

div_blue

CONVENTIE IN SYDNEY

div_blue

POLIO

Tijdens de succesvolle fundraising eind december in RC Bergen (ruim € 5000 voor polio, dus na triplering ruim €15.000) hield ik deze rede

Onderstaand filmpje is nog zeer actueel:

div_blue

DISTRICT WATERWERKGROEP

De actie voor de waterfilters voor de Filippijnen heeft bijna €2.500 opgeleverd.

De gulle gevers worden hartelijk bedankt.

Wie nog wil bijdragen: dat kan t.n.v. Stichting Community Service Rotary Club Amsterdam Sloterdijk, op NL76INGB0006337020

div_blue

VOCATIONAL TRAINING TEAM

Van half april tot half mei bezoekt een Vocational Traning Team uit District 3060 (Gujarat, India) ons district om zich te bekwamen in waterbeheersing, drinkwatervoorziening, riolering en afvalverwerking. Vijf professionals bereiden zo een serviceproject in India voor.

De Indiërs zullen hier in principe home-stay genieten, daarvoor vraag ik clubs via enkele regiovoorzitters om gastvrijheid als het trainingsprogramma vast staat. Het zou fantastisch zijn als we van half april tot half mei de (kosteloze) beschikking hebben over een gastenverblijf in het centrum van ons district. Dat vermindert de druk op individuele Rotarygezinnen.

Deze week gaat een kleine verkenningsmissie naar India onder leiding van oud-voorzitter van de Districtswaterwerkgroep Peter Wiers, met genomineerd gouverneur Anne Legeland en met Jan Nuboer en Heleen Verviers. We blijven met een blog en andere media op de hoogte van hun wedervaren.

div_blue

LANDELIJKE MEDIACAMPAGNE

Vanaf maandag 3 februari loopt landelijk de tweede reeks televisie- en internetcampagnes met de nadruk op ledenwerving.
In dit tweede blok is gekozen voor het thema ‘water’.

Het doel is om de successen, die Rotary inmiddels heeft bereikt op het gebied van water in te zetten en zo de belangstelling van potentiële leden te wekken.

Op tv is gekozen voor een commercial, die op alle regionale zenders in Nederland wordt uitgezonden.

Gelden voor deze campagne zijn voor een gedeelte beschikbaar gesteld door de Nederlandse districten en (na goedkeuring van de ingediende grant-aanvraag) grotendeels aangevuld door Rotary International.

In mei a.s. volgt de derde en laatste mediacampagne met als onderwerp ‘laaggeletterdheid’.

div_blue

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1580 RI

met een geldig emailadres, zoals opgenomen in LeAd2

JANUARI 2014

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/201312.doc/201312-2.gif

Beste Fellows,

Onze 'Rotary awareness', het ‘dat en hoe’ we ons van Rotary bewust zijn, heeft niets aan praatjes en weinig aan plaatjes. Ons bewustzijn van Rotary stoelt op onze waardering voor de eigen club. Die waardering berust weer op ons eigen engagement met Rotary, op de betrokkenheid van de andere leden en op onze fellowship, op de kwaliteit van het programma en de effectiviteit van de projecten. Fellowship, programma en projecten voeden onze trots op Rotary.

Wij moeten kritisch zijn op de kwaliteit van onze club. Alleen met een juist gevoel van fierheid en eigenwaarde halen we buitenstaanders als gasten en sprekers in onze club. Alleen met gerechtvaardigde trots verleiden we nieuwe leden en nodigen we partners in service met succes uit.

Er is geen enkele reden onze eerlijke trots voor Rotary, dichtbij of veraf, te verbergen. Dat zou zelfs onverstandig zijn. Onze positieve uitstraling immers maakt anderen bewust van Rotary en kan hen zo bij Rotary betrekken.

Ledenbeleid, uitstraling en projecten beïnvloeden elkaar, versterken elkaar.

Vertel daarom wat je club doet, laat Rotary aan het werk zien, op de open website van de club, in de projectdatabase van ons district, in Rotary Showcase. Op Facebook en Twitter. Thuis, op je werk, in je familie en op de sportclub.

Verbeter zo de Rotary awareness van buitenstaanders.

Een tip. Is je club een PIN automaat, laat dan vooral cheques zien. Is je club liever geen PIN automaat toon dan alleen de inzet van hoofd, hart en handen.

En draag in beide gevallen je speldje.

Jan Lucas Ket
Gouverneur 2013-2014 District 1580 RI
http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2557/trhcx28dbxav7fx3yue2svafj9qaz74u/mailing-2.png

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2558/a752ry2k3jwjcxjd32eh63zfgchyqqvz/mailing-3.gif

AGENDA DISTRICT

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2559/hria6ekgiqkr53unpdyhndt2z9ni5xce/mailing-4.png

8 februari 2014

Multidistrict Vocational seminar Arbeidsethiek, Eemnes

7 & 8 maart 2014

PETS (7 maart alleen inkomend voorzitters) en 8 maart alle inkomend functionarissen, Assembly 8 maart

10 mei 2014

Districtsconferentie over Blauwe Economie in Purmerend

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2560/nncs6ensvje5v9mfsactn3u6u9syc9k9/mailing-5.gif

SEMINAR ARBEIDSETHOS

http://www.rotary.nl/d1580/activiteiten/vocational_service/seminar.doc/seminar-1.pngVorige week ontvingen alle Rotarians een uitnodiging voor het interessante multidistrict vocational seminar over Arbeidsethiek op 8 februari in Eemnes Hier nog eens de link naar programma en inschrijving.

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2563/4p5q4h7t6399r7j9uveztmhnxstb7gbn/mailing-8.gif

DISTRICTSCONFERENTIE 10 MEI 2014 PURMEREND

C:\Users\Jan Lucas Ket\Documents\Rotary DG 2013-14\DisCon 2014\Pauli Blauwe Economie logo.jpgHet programma van de Districtsconferentie Blauwe Economie staat nu op de website.

Inschrijven kan ook al.

Blauwe Economie, blauw naar de kleur van onze planeet zelf, is voor mensen de enige duurzame overlevingsstrategie. Biologische kringlopen en menselijk vernuft geven ons energie zonder verdere roofbouw op onze aarde. Generaties kunnen voldoende water, voedsel en energie eerlijk delen met herstel van de huidige ecologische footprint.

Tijdens de Districtsconferentie in Purmerend bespreken Gunter Pauli (hoogleraar, ondernemer, lid van de Club van Rome) en enkele andere gerenommeerde sprekers (o.a. dr. Koert van Mensvoort) deze optimistische visie. Zij leggen ons uit dat kennis van natuurkunde en biologie samen met creativiteit en verbeeldingskracht ons leiden naar de nodige vernieuwing.

Innovatieve ondernemers zullen ons laten zien, horen, voelen en proeven hoe deze Blauwe Economie werkt. Ondernemers die hun vakkennis delen, daardoor hun blik verruimen en tegelijk hun creativiteit bevorderen en zodoende voor elkaar en voor anderen werk en andere kansen scheppen. Nu en in de toekomst, ver weg en dichtbij. Dat is naar mijn mening de kern van Rotary. Dat maakt Blauwe Economie zo relevant voor Rotary.

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2566/v9ivvfzn5w8nawg3sa8hkb435ty2jfct/mailing-11.gif

RYLA IN IJMOND

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2567/r7qqyhdkedxxt7bahbqjgz7iv45p9pzk/mailing-12.pngDe RYLA in IJmond, 7 en 8 maart 2014, vraagt jonge ambitieuze professionals als deelnemer. Ga op zoek en sponsor een jonge kracht voor dit bijzondere Rotary evenement. Een goede Vocational daad voor nu en een potentieel lid voor later.

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2572/znfuhebtjdizu2hwhyc4rk7sgw7qb88f/mailing-17.gif

VOCATIONAL TRAINING TEAM DISTRICT 3060 (INDIA)

trfVan half april tot half mei bezoekt een Vocational Traning Team uit District 3060 (Gujarat, India) ons district om zich te bekwamen in waterbeheersing, drinkwatervoorziening, riolering en afvalverwerking. Vier tot vijf professionals bereiden zo een serviceproject in India voor.

Begin februari is een kleine verkenningsmissie in India onder leiding van oud-voorzitter van de Districtswaterwerkgroep Peter Wiers, met genomineerd gouverneur Anne Legeland, en met Jan Nuboer en Heleen Verviers.

De Indiërs zullen hier in principe home-stay genieten, daarvoor vraag ik clubs via enkele regiovoorzitters om gastvrijheid als het trainingsprogramma vast staat. Het zou fantastisch zijn als we nu al weten dat we van half april tot half mei de (kosteloze) beschikking hebben over een gastenverblijf in het centrum van ons district. Dat vermindert de druk op individuele Rotarygezinnen.

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2572/znfuhebtjdizu2hwhyc4rk7sgw7qb88f/mailing-17.gif

COUNCIL ON LEGISLATION 2016

Voor de Council on Legislation (CoL) van 2016 dient het district voor 30 juni 2014 een vertegenwoordiger aan te geven. Aan de districtsassembly van 8 maart wordt voorgesteld om PDG Alfred Schrijver als 'representative' en DG Jan Lucas Ket als 'representative-alternate' te benoemen.

Wijzigingsvoorstellen op de 'Constitutional documents' (Rotary International constitution and bylaws and the standard Rotary club constitution) moeten worden ingediend voor het eind van 2014.

Zie voor verdere details de Manual of Procedure (MoP)

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2572/znfuhebtjdizu2hwhyc4rk7sgw7qb88f/mailing-17.gif

CLUBBESTUREN 2014-2015 IN LEAD

Reglementair behoren de clubbesturen voor het komende Rotaryjaar per 1 januari te zijn vastgesteld. Ik nodig de secretarissen uit mutaties zo spoedig mogelijk in LeAd in te voeren.

Vooral onervaren inkomende secretarissen en penningmeesters zijn welkom op de zaterdagsessies van de PETS.

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2565/rqrngm57j46vg8v2w2q2xwpx5ra7928w/mailing-10.png

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2577/e42yt3ftzkq78wnn5qczwgn66tzgg43b/mailing-22.gif

CONVENTIE IN SYDNEY

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2580/wj6v7mfcvjwhqii6qn47snhyr53n9gzd/mailing-25.gif

POLIO

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2581/pzpz82ijgpfbnpzgege6ghkduguegghj/mailing-26.jpg

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/2582/f8xt2s6vz9aiumtby3g6ybmju6fsyxyp/mailing-27.gif

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1580 RI

met een geldig emailadres, zoals opgenomen in LeAd2

December 2013

Beste Fellows,

Rotary is voor mij geen doel maar een middel. In mijn leven richt ik me, na de belangrijke eerste levensbehoeften, op waarheid, rechtvaardigheid en schoonheid, in spinozistische zin welteverstaan. Wie er met mij over van gedachten wil wisselen zoekt maar contact.

Deze ontboezeming is mijn bijdrage aan uw contemplatie in december, de Rotarymaand van familie en gezin.

Er zijn juist hierom belangrijke en praktische Rotaryzaken van belang: de Shelterboxactie, het Vocational seminar, de PETS en Assembly, de RYLA en vooral de Districtsconferentie van 10 mei horen in uw agenda.

Verder staat in deze brief nuttige informatie over de vernieuwde website met App van ons district en van de RAN, over correcties in de Ledenadministratie en de aanpassing van de clubstatuten.

Tenslotte houd ik uw aandacht op polio en de Conventie in Sydney.

Ik wens u en de uwen prettige feestdagen en een goed 2014.

Jan Lucas Ket
Gouverneur 2013-2014 District 1580 RI

agenda district

8 februari 2014

Multidistrict Vocational seminar

7 & 8 maart 2014

PETS (7 maart alleen inkomend voorzitters) en 8 maart alle inkomend functionarissen

10 mei 2014

Districtsconferentie

Storm voorbij, nog steeds nood

Shelter Box logo

Stel je voor: je hebt een enorme storm over je heen gekregen en bent huis en haard kwijt. Dan is het fantastisch als de rest van de wereld tenten en basisbenodigdheden begint te sturen. Een groot district in Nederland blijft ondanks zeer genereuze steun van goede clubs achter bij de vraag van de zeven Nederlandse gouverneurs: Iedere Club één Shelterbox.

Vraag je clubbestuur om actie

seminar arbeidsethos

http://www.rotary.nl/d1580/activiteiten/vocational_service/seminar.doc/seminar-1.png

Tijdens dit multidistrict seminar op 8 februari 2014 in Eemnes, met drie lezingen en enkele workshops, stellen wij plichtsbesef, discipline, moraal, ethiek, integriteit, verantwoordelijkheid voor niveau en kwaliteit en voor de consequenties daarvan aan de orde. Bovendien proberen we samen antwoorden te vinden. Het is een unieke mogelijkheid om Rotarians uit andere districten te ontmoeten omdat dit een gezamenlijk initiatief is van drie districten.

Hier worden relaties gelegd die de onderlinge samenwerking bevorderen.

 

ryla in ijmond

De RYLA in IJmond, 7 en 8 maart 2014, vraagt jonge ambitieuze professionals als deelnemer. Ga op zoek en sponsor een jonge kracht voor dit bijzondere Rotary evenement. Een goede Vocational daad voor nu en een potentieel lid voor later.

DISTRICTSCONFERENTIE 10 MEI 2014

C:\Users\Jan Lucas Ket\Documents\Rotary DG 2013-14\DisCon 2014\Pauli Blauwe Economie logo.jpg

Blauwe Economie, blauw naar de kleur van onze planeet zelf, is voor mensen de enige duurzame overlevingsstrategie. Biologische kringlopen en menselijk vernuft geven ons energie zonder verdere roofbouw op onze aarde. Generaties kunnen voldoende water, voedsel en energie eerlijk delen met herstel van de huidige ecologische footprint.

Tijdens de Districtsconferentie van Rotary District 1580 op 10 mei 2014 in Purmerend bespreken Gunter Pauli (hoogleraar, ondernemer, lid van de Club van Rome) en enkele andere gerenommeerde sprekers (o.a. dr. Koert van Mensvoort) deze optimistische visie. Zij leggen ons uit dat kennis van natuurkunde en biologie samen met creativiteit en verbeeldingskracht ons leiden naar de nodige vernieuwing.

Innovatieve ondernemers zullen ons laten zien, horen, voelen en proeven hoe deze Blauwe Economie werkt. Ondernemers die hun vakkennis delen, daardoor hun blik verruimen en tegelijk hun creativiteit bevorderen en zodoende voor elkaar en voor anderen werk en andere kansen scheppen. Nu en in de toekomst, ver weg en dichtbij. Dat is naar mijn mening de kern van Rotary. Dat maakt Blauwe Economie zo relevant voor Rotary.

aanpassingen website, app, lead

http://www.rotary.nl/voor-rotarians/landelijk/nieuws/websites.doc/websites-1.jpg

Deze maand wordt de website van ons district met de andere sites van Rotary in Nederland aangepast aan de nieuwe huisstijl van Rotary International.

Ook wordt de Rotary App voor Nederland geïntroduceerd.

Alle Rotarians krijgen deze maand een persoonlijke uitnodiging van de RAN om hun gegevens in LeAd te beoordelen en zo nodig te corrigeren.

standaard statuten rotaryclubs

MOP2013

De voor de Rotaryclubs in Nederland dwingend voorgeschreven standaard clubstatuten zijn op onderdelen gewijzigd naar aanleiding van de besluiten van de Council on Legislation (COL) 2001, 2004, 2007, 2010 en 2013.

CONVENTIE IN SYDNEY

POLIO

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1580 RI

met een geldig emailadres, zoals opgenomen in LeAd2

November 2013

NOVEMBER, ROTARY FOUNDATION MAAND

Fellow Rotarians,

November is gewijd aan de Rotary Foundation, ons prachtige fonds dat ervoor zorgt dat onze service effectief en duurzaam is. Ons fonds dat communicatie en betrokkenheid met Rotarians ver weg en ook dichtbij bevordert. En voor alles ons fonds dat kansen geeft aan hen die minder kansen hebben dan wij hadden. Ons fonds dat vrede en samenwerking bevordert, analfabetisme en armoede bestrijdt, preventieve gezondheidszorg en de zorg voor moeder en kind verbetert en zorgt voor veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen.

In ons district genereren we per jaar 1 miljoen euro aan service projecten. Dat vind ik heel veel geld. We geven daarenboven 1,5 miljoen euro uit aan eten en drinken. Onze afdracht aan onze eigen Foundation steekt daar met € 85.000 mager bij af. Dat is een derde van de benchmark die Rotary al jaren van ons vraagt: een vrijwillige bijdrage van $100 per jaar.

Ons Fonds maakt met Global Grants onze bijdragen aan projecten tweeënhalf keer zoveel waard: wij komen ermee weg.

Voor de District Grants heeft onze matige afdracht wel gevolgen: er is opvallend minder beschikbaar voor verbetering van de eigen bijdrage voor nabije projecten dan onze clubs wensen. Dit jaar kunnen veertien clubs een behoorlijke bijdrage krijgen voor een 'kleine' Grant, mede dankzij een subsidie van het district. Als we dit jaar ruimer aan onze eigen Rotary Foundation geven is er over drie jaar substantieel en structureel meer beschikbaar.

Er zijn veel wensen dit jaar: polio levert een heel goed rendement en ShelterBox heeft onze steun heel erg nodig. Maar onze eigen Rotary Foundation, diligent bestuurd, efficiënt en zuinig, met een goed rendement is een prachtig doel voor een duurzame ondersteuning. Van ons, vrijwillig, maar niet vrijblijvend.

SHELTERBOX

Shelter Box logo

De afgelopen week gaf ons district vijf ShelterBoxen om levens te redden in Syrië en de Filippijnen. Tijdens mijn clubbezoeken doneerde RC Purmerend-Waterland twee ShelterBoxen en ook RC Amsterdam-Noord droeg een Box bij. Het past bij de actie van de gezamenlijke Nederlandse districten deze week om elke Rotaryclub te vragen een ShelterBox te doneren. Doet uw club ook mee?

RYLA

De RYLA in IJmond vraagt jonge ambitieuze professionals als deelnemer. Ga op zoek en sponsor een jonge kracht voor dit bijzondere Rotary evenement. Een goede Vocational daad voor nu en een potentieel lid voor later.

Hoe profiteert het IJmond-gebied
maximaal van windenergie op zee?

Voor jonge, ambitieuze professionals die houden van een uitdaging, organiseert Rotary RYLA: Rotary Youth Leadership Awards. Je werkt gedurende twee dagen aan een real life case over een zeer actueel onderwerp. Namelijk de bouw van een gigantisch windmolenpark voor de kust van Ijmuiden.

CONVENTIE IN SYDNEY

POLIO

watersymposium

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/1813/2bxy5xsx66k9vxjrpgzdbke8zuwkryfx/mailing-10.png

In het PWN Bezoekerscentrum De Hoep te Castricum is op maandag 25 november het Watersymposium van ons district over het zuiveren van water in Noord-Holland en in ontwikkelingslanden.
PWN is onze gastheer.

Kosten: € 20 inclusief maaltijd.

Agenda District

21 november 2013

Nieuwe ledenbijeenkomst met een parallel sessie van clubledenfunctionarissen

25 november 2013

Watersymposium

8 februari 2014

Multidistrict Vocational seminar

7 & 8 maart 2014

PETS (7 maart alleen inkomend voorzitters) en 8 maart alle inkomend functionarissen

10 mei 2014

Districtsconferentie

Districtsconferentie 10 mei 2014

Oktober 2013

OKTOBER, VOCATIONAL SERVICE MONTH

Aan alle Rotarians in District 1580 met een geldig e-mail adres in LeAd

Speel met de vele links in deze brief!

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/1804/uwmfbjm9853ccfxh5e29b9xdqcxeirz6/mailing-1.jpg

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/1805/277v64x9gbvxxvrftpr8r5h6xp7nhdc5/mailing-2.jpg

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/1806/vwb24tuu2a5eebbcr7maemjdyc4mpvra/mailing-3.jpg

Beste Fellows

Ons beroep is onze gift aan Rotary. Wij geven met ons karakter en met onze kennis en ervaring, ons referentiekader en ons netwerk aan dienstbaarheid een hart, een hoofd en handen.

Rotary is niet ingewikkeld. Wij hebben in het leven kansen gekregen, vaak bij toeval en geluk. Wij hebben die kansen benut en we hebben een maatschappelijke positie verworven waarbij wij het leven van anderen kunnen beïnvloeden.

Rotary geeft ons de gelegenheid alle aspecten van ons beroep met elkaar te delen en zo te bundelen. Met deze som, die meer is dan de delen, geven wij vervolgens kansen aan hen die tot nu toe minder geluk hebben in het leven dan wij.

We geven die kansen dichtbij en ver weg, want Rotary is een internationaal netwerk.

Kennis nemen van elkaars beroepen verrijkt ons leven, kweekt in een versnipperde en gespecialiseerde samenleving onderling begrip en bevordert innovatie. Dat zijn kansen voor anderen, maar ook voor onszelf.

Toon de samenleving waar Rotary voor staat: met stages, uitwisselingen, (bij)scholingen, trainingen (RYLA en VTT), beroepenvoorlichting, steun (JobRotary).

Jullie kunnen programma's ontwikkelen en dan doorgeven aan professionele partijen: het Rotarywiel als symbool voor beweging, innovatie en verandering.

Er is nog wat met Vocational.

Rotary vraagt van ons inspanning, rechtschapenheid en rechtvaardigheid. Altijd en overal. We houden onszelf en elkaar de spiegel van de Four-way test voor. Laten we er voor waken met die spiegel buitenstaanders te verblinden. Ethiek is onze zaak, stimuleer daarover de discussie. Die is bovendien heel goed voor de fellowship.

kinderarts 1981 - 2011

Agenda District

agenda_small

12 oktober 2013

Districtswerkdag: Assembly en workshops over o.a. financiën, Rotary Foundation training inclusief update polio, Mediacommissie

21 november 2013

Nieuwe ledenbijeenkomst met een parallel sessie van clubledenfunctionarissen

25 november 2013

Symposium WaterWerkgroep District 1580

8 februari 2014

Multidistrict Vocational seminar

7 & 8 maart 2014

PETS (7 maart alleen inkomend voorzitters) en 8 maart alle inkomend functionarissen

10 mei 2014

Districtsconferentie

Conventie Sydney

C14 Sydney-4p

Denk nu al aan de RI Conventie in Sydney in juni 2014.

Vroeg aanmelden loont.

GOUVERNEURSCHAP 2016-2017

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/1811/n4ur9umh3rfa5yz235ufvu8ai6h3yz4c/mailing-8.png

Ik vraag nog eens alle clubs om geschikte kandidaten als opvolg(st)er van de opvolgster van mijn opvolger. Harde eisen zijn zeven jaar Rotarian en oud-clubvoorzitter bij aanvang van het gouverneursjaar.

Noem mij of Districtssecretaris PDG Alfred Schrijver namen (in alle discretie).

polio

Deze maand start een PR campagne van Rotary in Nederland, speerpunt is onze succesvolle polio campagne. Denk ook aan de triplering van onze bijdrage aan ‘End Polio Now” door de Bill and Melinda Gates Foundation.

Klik hier voor achtergrond informatie

En doe na een passende gift mee met de campagne “This Close”

Watersymposium

http://www.rotary.nl/_resources/getfile/mailing/1813/2bxy5xsx66k9vxjrpgzdbke8zuwkryfx/mailing-10.png

In het PWN Bezoekerscentrum De Hoep te Castricum is op maandag 25 november het Watersymposium van ons district over het zuiveren van water in Noord-Holland en in ontwikkelingslanden.

PWN is onze gastheer.

Kosten: € 20 inclusief maaltijd.
Schrijf in: info@efamiliebedrijfskunde.nl

Districtsconferentie 10 mei 2014

bl-econ

Tijdens de conferentie over Blauwe Economie wil ik aan innovatieve ondernemers de gelegenheid geven zich met hun uitgewerkte ideeën aan ons te presenteren. Ik ontmoet hierover bij mijn bezoeken aan de clubs veel enthousiasme.
Willen jullie in je omgeving uitkijken naar geschikte kandidaten en me daarop attent maken?
Zie voor verdere informatie Zeri en mijn eerdere nieuwsbrief.

vlielandkamp

http://www.rotary.nl/vlielandkamp/20101017_voorpagina.doc/20101017_voorpagina-1.jpg

Het is nu ook tijd deelname aan het Vlielandkamp te plannen.

September 2013

Youth Service staat deze maand in Rotary centraal. Aandacht dus voor Jeugd, veraf maar ook heel dichtbij: bestrijden van armoede en ongeletterdheid, bevorderen van gezondheid en ontplooiing, kansen geven. In ons land organiseert Rotary het Vlielandkamp en in ons district organiseren Rotaryclubs verschillende regionale projecten voor kansarme kinderen.

Rotarians doen ook mee aan de Weekendschool en de Weekend Academie. Het zijn prachtige activiteiten waarmee we effectief levens veranderen. Doe mee!

Fellows in Rotary

Bij Jeugd hoort onze betrokkenheid en steun aan Rotaract en Rotaracters, onze partners in service en onze toekomst. Idealiter zie ik in elke regio tenminste één Rotaractclub. Handig voor bij voorbeeld een regionale introductiecursus over Rotary.
Het meest intensief van Jeugd en Rotary is de individuele jeugduitwisseling. Gelukkig hebben we daarvoor de landelijke organisatie, de MDJC. Hulde aan alle Rotarians en partners die dit programma al decennia lang mogelijk maken.

Ik wijs graag op de informatiedag van de MDJC voor alle soorten uitwisselingen op 14 september in Woerden

De jaarkinderen zijn de afgelopen maand ontvangen gekomen en uitgezonden.

Uitwisselingen, uitzendingen en ontvangsten kunnen ook korter dan een jaar. Er zijn aantrekkelijke programma's van enkele weken tot drie maanden.

Het vraagt geen dure verblijfsvergunning, het legt geen jaar beslag op club en pleegouders en is flexibel qua leeftijd. Zo is het New Generations Exchange (NGE) programma voor 18 tot 25 jarigen bij uitstek geschikt voor een beroepsstage met een sociaal en cultureel programma. Dat is Jeugd, Vocational, International en Fellowship in één keer. Met Rotaracters samen dus heel erg Rotary. Je club kan het nog dit Rotaryjaar organiseren.

districtswerkdag 12 oktober

nieuwe richtlijnen pr

Op 26 augustus 2013 heeft Rotary International wereldwijd de nieuwe huisstijl gepresenteerd.

In een volledig vernieuwde “Visual and Voice Guidelines” wordt een overzicht getoond van de aanpassingen aan logo’s met daarbij ook achtergrond-informatie waarom en hoe het “merk Rotary” gepresenteerd dient te worden.

gouverneurschap 2016-2017

Ik vraag alle clubs om geschikte kandidaten als opvolg(st)er van de opvolgster van mijn opvolger. Harde eisen zijn zeven jaar Rotarian en oud-clubvoorzitter bij aanvang van het gouverneursjaar.

Noem mij of Districtsecretaris PDG Alfred Schrijver namen (in alle discretie).

polio

Ter gelegenheid van mijn gouverneursbezoek doneerde RC Amstelveen-Amstel €500 aan “End Polio Now”. Met de triplering door de Bill and Melinda Gates Foundation is dat € 1500. Stel je voor dat elke club dat doet, dan zou ons district dit jaar € 120.000 bijdragen. Dat zijn meer dan 150.000 doses poliovaccin.

Klik hier voor achtergrond informatie

En doe na een passende gift mee met de campagne “This Close”

Agenda District

agenda_small

12 oktober 2013

Districtswerkdag: Assembly en workshops over o.a. financiën, Rotary Foundation training inclusief update polio, Mediacommissie

21 november 2013

Nieuwe ledenbijeenkomst met een parallel sessie van clubledenfunctionarissen

8 februari 2014

Multidistrict Vocational seminar

7 & 8 maart 2014

PETS (7 maart alleen inkomend voorzitters) en 8 maart alle inkomend functionarissen

10 mei 2014

Districtsconferentie

Districtsconferentie 10 mei 2014

bl-econ

Tijdens de conferentie over Blauwe Economie wil ik aan innovatieve ondernemers de gelegenheid geven zich met hun uitgewerkte ideeën aan ons te presenteren.
Willen jullie in je omgeving uitkijken naar geschikte kandidaten en me daarop attent maken?
Zie voor verdere info mijn eerdere nieuwsbrief.

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1580 – Rotary International
met een geldig emailadres, zoals opgenomen in LeAd2

Augustus 2013

Nu, in augustus (Membership and Extension month) is mijn maandbrief voor alle Rotarians van District 1580.

Fellows in Rotary

motto

Allemaal zijn we ooit uitgenodigd in onze Rotaryclub. De andere clubleden vonden ons interessant, passend in hun gezelschap en bij de service projecten van de club. Wij voelden ons welkom en we waren bereid met hoofd, hart, handen en ons netwerk deel te nemen en geheel vrijwillig onze kostbare tijd aan Rotary en zijn idealen te geven.

Dat is niet gewoon, dat is Rotary.

Onze club en ook Rotary daarbuiten vraagt betrokkenheid. Het is de basis van onze fellowship en van onze dienstbaarheid. Die betrokkenheid is wederkerig.

Vraag jezelf af en toe af hoe je in je club zit. Is de club prettig, is het programma boeiend, uitdagend, verrassend, zijn de projecten relevant en effectief. Functioneert de club efficiënt. Is het je kostbare tijd nog waard.

Twijfel je, doe er dan wat aan, want ook jij bent verantwoordelijk voor het functioneren van je club.

Zo kom je als vanzelf op je eigen functioneren in de club. Vraag jezelf af wat je de komende periode voor en in je club kan en wil doen, waar de club op kan rekenen. Dat varieert zonder twijfel met leeftijd fase en individuele omstandigheden. Maar Rotary is zo gevarieerd dat je haast altijd wel kunt participeren. Vraag jezelf tegelijkertijd af wat de club voor jou kan doen. Leg de uitkomst van je bespiegeling voor aan een vertrouwenspersoon in je club. Idealiter zou elk bestuur met alle leden individueel elke paar jaar moeten spreken, moeten afspreken.

Ledenbeleid, fellows, is niet alleen nieuwe leden werven, maar vooral goede leden behouden: met een goed functionerende club en gemotiveerde en betrokken leden. Met een goede communicatie en uitstraling en met goede projecten. Dat vraagt onderhoud, voortdurend onderhoud. En dat vind ik ook jullie verantwoordelijkheid.

Voor de clubbestuurder

membership_200

Kijk nog eens naar de Toolkit Ledenbeleid

Bevorder regionale samenwerking met Rotaract, 'jonge' serviceclubs als Tafelronde en Juniorkamer en Past Rotary en stimuleer daarmee een Rotarycarrière.

Bedenk dat wij Rotary zijn, maar dat we Rotary niet bezitten.

We moeten Rotary doorgeven.

Rotary Foundation Scholarships

Is er een club, of zijn er enkele clubs samen, die een Scholarship voor een student in de masterfase van de studie en binnen de focusgebieden van de Rotary Foundation, wil sponsoren? Aan een dergelijke beurs kan als herinnering een naam worden verbonden. Een clubbijdrage of een bijdrage via de club(s) van $15.000 is genoeg, de Foundation kan met een Global Grant verdubbelen.

Inlichtingen bij Anne Legeland en Peter Kleuters.

Polio

Kijk voor End-polio-now naar mijn maandbrief van juli

Verder naar Polio this week: http://x2t.com/241493 en naar de campagne 'This close': http://thisclose.endpolio.org/en

Clubprojecten

Heeft jouw Rotaryclub een project, dat interessant is voor geïnteresseerden buiten de eigen club?

Meld het ons dan, zodat we het kunnen opnemen op de agenda van het District en ook een artikel(tje) op onze website kunnen vermelden.

Agenda District

agenda_small

12 oktober 2013

Districtswerkdag: Assembly en workshops over o.a. financiën, Rotary Foundation training inclusief update polio, Mediacommissie

21 november 2013

Nieuwe ledenbijeenkomst met een parallel sessie van clubledenfunctionarissen

8 februari 2014

Multidistrict Vocational seminar

7 & 8 maart 2014

PETS (7 maart alleen inkomend voorzitters) en 8 maart alle inkomend functionarissen

10 mei 2014

Districtsconferentie

Districtsconferentie 10 mei 2014

bl-econ

Kijk hiervoor naar mijn maandbrief van juli

Ik ontmoet bij mijn clubbezoeken veel enthousiasme voor het thema BLAUWE ECONOMIE.

Lees verder

Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1580 – Rotary International
met een geldig emailadres, zoals opgenomen in LeAd2

Juli 2013

JULI 2013

Deze maandbrief is bestemd voor de voorzitters en secretarissen van de Rotaryclubs in District 1580 van Rotary International en staat voor alle belangstellenden op de website van het district.

Het Rotaryjaar 2013-2014 is begonnen

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/images/logo2013_2014.gifIn de weekberichten lees ik dat jullie enthousiast en boordevol ideeën en goede bedoelingen zijn gestart. In één weekbericht werd met instemming uit mijn PETS boek geciteerd: "Engage Rotary, Change Lives, dit thema vraagt van ons Rotarians persoonlijke betrokkenheid met Rotary: meedoen en vooral ook genieten. Het vraagt bovendien van ons dat we anderen bij Rotary betrekken, als lid of als partner in service. We moeten relevant zijn in onze gemeenschap. Alleen zo, met onze volle inzet, kunnen we effectief levens verbeteren en doen we er toe. In ons jaar en in de jaren die komen."

Ik wens jullie succes en veel genoegen

Conventie Lissabon

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/images/lisbon.gifWe moeten nooit vergeten, en mijn taak is het om jullie daaraan te herinneren, dat Rotary een wereldwijd netwerk is van 1,2 miljoen vrijwilligers uit meer dan 200 landen. De Rotary Conventie is daarvan een tastbare uiting. Het is een kermis, beter nog een jaarmarkt. Een gelegenheid om fellows in service te ontmoeten en nieuwe partners voor projecten te vinden.

Ik bezocht dit jaar de conventie in het wel heel bijzondere Lissabon, een conventie van 20.000 Rotarians. In de plenaire zittingen in een arena kregen we een update van alle belangrijke activiteiten. Veel had ik daarvan al een half jaar eerder bij mijn training in San Diego gehoord.

In break-out sessies (uit tientallen moet je enkele kiezen) ben ik getroffen door activiteiten op het gebied van conflictbeheersing en vrede (samenhangende programma's in een tiental gebroken steden), enorme vorderingen in zorg aan zwangere vrouwen rond de geboorte en aan jonge moeders (een al tien jaar durend effectief programma in Nigeria) en een nadere update van ons geweldige polio programma.

Tot nu toe in 2013 weer 60% minder verlammingen in endemische landen en een alerte reactie op de uitbraak in Somalië en Ethiopië.

Ons succesvolle polio programma krijgt dit jaar opnieuw steun van de Bill en Melinda Gates Foundation. Aan elke dollar die Rotarians sinds juni 2013 bijdragen voegt dat fonds twee toe. Mijn club gaf de afgelopen maand €500, dat wordt onverwachts €1500, goed voor bijna 20.000 vaccins. Dat zet zoden aan de dijk. 

De volgende Conventie is in juni 2014 in Sydney. Maak het mee.

Clubstatuten na de Council on Legislation

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/images/col2013.gifMet de Council on Legislation, afgelopen april, zijn de standaard clubstatuten weer aangepast.

Elke Rotaryclub in de wereld is gebonden aan die statuten. Om de Nederlandse Rotaryclubs verenigingen naar Nederlands recht te laten zijn, wordt de komende weken in opdracht van het Nederlandse gouverneursberaad en met goedkeuring van Rotary International een vertaling gemaakt met enkele aanvullende bepalingen.

Clubs die momenteel bezig zijn met een herziening van hun statuten kunnen beter even wachten tot de nieuwe versie op de landelijke website staat. Alleen die versie telt (of de originele Engelse tekst) alle andere versies zijn onreglementair. Met de nieuwe versie kan een club naar een notaris voor het formeel laten vastleggen van zijn statuten.

Blauwe formulier, clubbezoeken

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/images/bl_form.gifEen overijverige RAN medewerker heeft mijn blauwe formulier iets prematuur en in enkele gevallen dubbel naar jullie gestuurd. We gaan het ermee doen. De vragen spreken voor zich, naar de antwoorden kijk ik verlangend uit.

Stuur het formulier naar me terug (dg2013-14@rotary-d1580.nl) zodra je het hebt ingevuld, ook als ik pas over maanden op bezoek kom. Graag een kopie naar upload.2013_20.lhf8c9hw1k@u.box.com (Het extra mailadres op het formulier zelf leidt naar een alternatieve map in mijn Box archief, geen groot probleem)

Ik begin mijn clubbezoeken al deze maand, ik kijk ernaar uit. De agenda van de bezoeken staat op de districtswebsite. In principe laat ik in de week voor mijn bezoek van me horen.

Rotary Foundation District Grants

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/images/trf_logo.gifIk herinner jullie aan de deadline voor het indienen van een aanvraag voor een District Grant: 1 september. Dan kan het geld 1 december beschikbaar zijn. Voor Global Grants kun je tot half maart bij de Foundation commissie terecht.

Agenda district

12 oktober 2013

Districtswerkdag: Assembly en workshops over o.a. financiën, Rotary Foundation training inclusief update polio, Mediacommissie

21 november 2013

Nieuwe ledenbijeenkomst met een parallel sessie van clubledenfunctionarissen

8 februari 2014

Multidistrict Vocational seminar

7 & 8 maart 2014

PETS (7 maart alleen inkomend voorzitters) en 8 maart alle inkomend functionarissen

10 mei 2014

Districtsconferentie

Districtsconferentie 10 mei 2014

http://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/images/bl_economy01.gifDe conferentie is, naast al mijn organisatorische bemoeienis, mijn inhoudelijke bijdrage aan ons district in 2013-2014.

In de brief waarmee ik professor Gunter Pauli, de ontwerper van de "Blauwe economie" uitnodigde als spreker staat de opzet van mijn Districtsconferentie wel omschreven. Pauli antwoordde binnen twee uur dat hij komt, uit Kaapstad:

"Op 10 mei 2014 organiseert mijn Rotarydistrict 1580 (grofweg de Nederlandse provincie Noord-Holland met 3000 leden in 79 Rotaryclubs), waarvan ik in het bestuursjaar 2013-2014 als gouverneur de leiding heb, zijn jaarlijkse conferentie. Een belangrijke bijeenkomst voor ontmoeting en inspiratie. Ik wil die dag innoverende ondernemers bijeen brengen om hun visie en ontwikkelingen te laten horen, te tonen, voelen en ruiken, anderen er deelgenoot van te maken.

Rotary is een gevarieerd netwerk van vrijwilligers, die als leaders and professionals ethiek in werk en maatschappelijk en persoonlijk leven ernstig nemen en die zich willen inzetten voor verbetering van het leven van anderen, nu en vooral voor komende generaties. Eerlijk kansen geven en duurzaamheid bevorderen horen daarbij.

In het huidige gedeprimeerd economisch klimaat zoeken we moeizaam naar nieuwe mogelijkheden. Ondertussen bestaan ernstige ecologische dreigingen. De kortetermijnproblemen belemmeren bij veel mensen een brede visie op de toekomst.

Een ruime blik, creativiteit, verbeeldingskracht en speels denken zijn zaken die we moeten inzetten. Elegante, efficiënte en effectieve oplossingen kunnen ons inspireren onze voeding, huisvesting, energievoorziening en logistiek duurzaam te verbeteren, liever nog op een andere leest te schoeien. Die oplossingen moeten en kunnen onze wereld in alle opzichten schoner maken, ook esthetisch.

Als kinderarts ben ik steeds getroffen door de elegante oplossingen die de biologie ons leert, door de kringloop van het leven en ecologisch evenwicht. Uw pleidooi voor een 'blauwe economie' sluit daarbij perfect aan. Ik heb uw publicatie daarover gelezen en ik was het afgelopen jaar bij uw lezing in Paradiso in Amsterdam. Ik ben er trots op dat het ambassadorial scholarship van de Rotary Foundation u in uw ontwikkeling heeft mogen helpen en ik stel het op prijs dat u dat op uw website schrijft.

Mijn verzoek: wilt u inspirerend spreker zijn op mijn Districtsconferentie?

Daarnaast vraag ik of u tips heeft waarmee ik ook kinderen de blauwe economie kan laten ervaren. Ik wil immers niet alleen presentaties en een soort markt organiseren, maar ook een practicum, dus zelf aan het werk, voor jong en oud.

Ik zie met belangstelling naar uw reactie uit. Uw welwillendheid zal mij helpen om mijn district te inspireren zijn dienstbaarheid te richten op een duurzame, eerlijke en schone toekomst."

Willen jullie als clubfunctionarissen al uitkijken naar innoverende ondernemers die hun projecten willen presenteren? En verder natuurlijk de datum in jullie eigen agenda zetten en je club informeren!