© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

2017-2018

nieuwsflits

JUNI 2019

AGENDA

Datum

Bijeenkomst

za 23 t/m wo 27 juni 2018

Rotary International Conventie Toronto

wo 19 t/m zo 23 sept 2018

GETS en Institute Neurenberg

za 1 t/m wo 5 juni 2019

Rotary Conventie in Hamburg

MIJN LAATSTE NIEUWSFLITS

https://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/archief/DG%27s%20D1580/DG%27s%20D1580-1.jpgBijna is het Rotaryjaar teneinde. Ook mijn tweede jaar als gouverneur van ons district en wat zijn die jaren omgevlogen! En eerlijk gezegd, zo´n tweede jaar heeft zeker ´voordelen´. Is het fenomeen van de jaarlijkse voorzitterswisseling soms op zijn retour?

Is er iets voor te zeggen om dergelijke functies langer dan een jaar te doen? Zeker weten! Ook in een aantal Rotaryclubs gebeurt het nu al of is het in discussie.

Twee mooie jaarthema´s hebben me uitgedaagd om duidelijke accenten te leggen. Het eerste jaar was het thema ´Rotary Helpt Mensen´ en is mijn aandacht vooral gericht geweest op kinderen en jongeren, die de kennis en hulp van Rotary in het bijzonder nodig hebben. OOG voor JEUGD! Hoe actueel is dit thema vandaag de dag nog steeds! Organisaties als de Weekend Academie, Stichting Leergeld en Rotarkids houden mijn aandacht absoluut vast.

Het afgelopen jaar stond in het teken van ´Het Verschil Maken´. Dat veel Rotaryclubs hierin meer dan geslaagd zijn was te zien en te horen op de District Manifestatie op 9 juni in Heiloo. Verslag hiervan en alle presentaties zijn hier te vinden.

Informatie en contactgegevens van een verscheidenheid aan organisaties en projecten is hier te vinden op de programmaflyer.

Mijn opvolgster staat klaar! Barbara van Goethem zal veel inspiratie geven en vooral van jullie vragen! Het nieuwe jaarthema luidt immers ‘Be the Inspiration’. Ik wens haar alle succes toe!

Mij rest nu om iedereen die ik de afgelopen jaren ontmoet heb te groeten, iedereen waarmee ik heb samengewerkt te bedanken en iedereen het allerbeste te wensen in het persoonlijke en Rotaryleven.

https://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/nieuwsflits2017-2018/nieuwsflits2017-2018-5.png
https://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/nieuwsflits2017-2018/nieuwsflits2017-2018-6.png

Een District Grant aanvragen? Het kan nog!

Maar dan moet je er wel snel bij zijn! Tot 30 juni is het mogelijk een aanvraag voor een District Grant in te dienen! Alle informatie om een mooie aanvulling op een clubproject te krijgen en hulp bij het indienen van de aanvraag is hier te vinden.

Wandelen voor Water 2019

Afbeelding met buiten, persoon, boom, weg

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheidOnze enthousiaste District Commissie Water beveelt deelname aan de landelijke sponsorloop Wandelen voor Water 2019 van harte aan! Rotaryclubs kunnen hierbij een actieve rol spelen door basisscholen te stimuleren om mee te doen. De DCW ondersteunt bij het geven van gastlessen en de organisatie van de wandeling.

De juiste informatie is te hier vinden.

NIEUWS UIT HET DISTRICT

Afbeelding met tekst, kaart

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheidAl een flink aantal jaren telt ons district 79 Rotaryclubs, die verdeeld zijn in 11 regio’s. Met ingang van het komende clubjaar 2018-2019 hebben we van beide een minder.

Wat betreft de clubs vindt er een fusie plaats tussen Rotaryclub Mijdrecht en Rotaryclub Aalsmeer-Mijdrecht-Uithoorn. De naam van de nieuwe club is Rotaryclub Aalsmeer-Mijdrecht-Uithoorn (AMU). Met nieuw elan gaat de (grote) gefuseerde club het nieuwe clubjaar in. Het motto van de nieuwe voorzitter is ´Meer Samen Doen´. Dat klinkt erg aanstekelijk! Veel succes AMU !

Geen nieuwe club, maar wel een nieuwe naam! Daarvoor koos Rotaryclub Radboud-Medemblik, met de ambitie om de vernieuwende plannen met deze nieuwe naam nog meer kracht bij te zetten.

En dan is er ook een nieuwe Rotaryclub ‘in de maak’, namelijk RC Alkmaar Young Ambition. Nog een paar enthousiaste, jonge mensen erbij en de club kan gecharterd worden.

Wat is de ultieme uitdaging in ons district? Tachtig is Prachtig!

De overgang van de vijf clubs van regio Amsterdam Buitengewoon (RC Amsterdam-Blauw, RC Amsterdam-Noord, RC Amsterdam-Nieuwendam, RC Amsterdam-Arena en Diemen) naar regio Amsterdam Historisch betekent dat we nu 10 regio’s hebben. Er was al contact en samenwerking tussen clubs in beide regio’s en nu ze gezamenlijk in dezelfde regio zitten, kan dit alleen maar sterker worden.

NIEUW! REGIOBANNERS

Met het bovenstaande heeft het niets te maken, maar de veranderingen zijn wel zichtbaar op de splinternieuwe regiobanners. Op de Rotary Manifestatie van 9 juni in de Cultuurkoepel zijn ze ingewijd, maar voortaan zijn ze beschikbaar voor alle bijeenkomsten die in de regio’s worden gehouden. De betreffende regiovoorzitter heeft de banner onder zijn of haar hoede. De banners maken mooi zichtbaar waar welke clubs in de regio zitten, zowel voor onszelf als voor buitenstaanders.

DISTRICTCOMMISSIES

Het afgelopen jaar zijn ze weer onmisbaar gebleken tijdens alle districtsdagen, de District Commissies! Er is al een flink aantal actief. Goed dus om te melden dat twee nieuwe District Commissies het komend jaar van zich doen spreken. In de eerste plaats de DC Ledenbeleid, bestaande uit acht leden en onder voorzitterschap van Louise Verra (RC Zaanstad). Ook de DC Vocational Service zal, onder leiding van Piet van Mourik (RC Purmerend-Waterland), de Rotaryclubs hetzij individueel of in regioverband ondersteuning bieden bij de invulling van dit thema. Mijn aanbeveling: maak gebruik van alle District Commissies!

ROTARY LEADERSHIP INSTITUTE

Laten we het Rotary Leer Instituut noemen! MEER KENNIS, MEER ROTARY is het motto van het RLI. Ons district is nu aangesloten bij RLI Nederland, wat betekent dat we met zes gecertificeerde trainers dit najaar gaan starten. Een RLI-cursus bestaat uit drie zaterdagochtenden van vier uur. RLI is interessant en bestemd voor iedereen die meer wil weten over Rotary in de volle breedte. Inkomend voorzitter, commissielid of vrij recent lid geworden van je club? Iedereen is welkom!

De data en plaats zullen snel gepland en bekend gemaakt worden.

DOORGAAN!

Met doneren op onze eigen Rotary Foundation, het kroonjuweel van Rotary.

Met End Polio Now. Koop weer tulpenbollen om polio echt de wereld uit te helpen!

Met je mooiste clubproject op Rotary Helpt zetten!

Met………

APRIL 2018

AGENDA

https://www.rotary.nl/d1580/nieuws/gouverneursbrieven/archief/DG%27s%20D1580/DG%27s%20D1580-1.jpgBeste Rotarians,

Het staat al geruime tijd aangekondigd in onze district agenda!

Op zaterdag 9 juni sluit ik het Rotaryjaar 2017-2018 en mijn ‘gouverneursleven’ af met de Rotary District Manifestatie ‘Het Verschil Gemaakt’ in de Cultuurkoepel in Heiloo.

Wat is de bedoeling? Het thema van dit jaar is ‘Rotary making a difference’. De logische vraag is nu: Hoe hebben de Rotaryclubs in ons district dit jaar het verschil gemaakt en voor wie?

Met het ‘hoe’ laten we zien en horen welk(e) actie, evenement, project, activiteit(en) we gedaan/uitgevoerd hebben.

Belangrijk is voor ‘wie’ we dit hebben gedaan. Voor welke goede doelen (personen, organisaties, projecten, instellingen…) is dit van (groot) belang geweest? Voor wie is het verschil gemaakt?

De vorm, waarin dit allemaal gegoten wordt, is een ‘markt’ met kraampjes, standjes en statafels met daarnaast een aantal (korte) plenaire presentaties (filmpje, pitch, foto’s, sheets, demonstratie….).

Verscheidene Rotaryclubs heb ik al benaderd om zich (op de ‘markt’ en/of plenair) te presenteren, zowel met de actie of het evenement als met de begunstigde Goede Doelen.

Een paar voorbeelden:

o

Rotaryclubs in Midden-Kennemerland organiseren een Badeendjesrace en een sponsor wielerevenement voor middelbare scholieren t.b.v. een scholingsproject in Machakos in Kenia.

o

Rotaryclubs in Amsterdam organiseren op 2 juni een groot(s) project: ‘End Plastic Soup Now’.

o

Rotaryclub Alkmaar-Bergen organiseerde een Music-dinner, waarbij de opbrengst o.a. ten goede kwam aan Vier het Leven en Resto Van Harte.

Veel Rotaryclubs kunnen zich presenteren! De Cultuurkoepel in Heiloo biedt daartoe een fantastische omgeving. Ik roep jullie van harte op om mee te doen!

Meld jouw Rotaryclub zo snel mogelijk aan via dg2017-2018@rotary-d1580.nl

De onderstaande uitnodiging is nog ‘onder constructie’. Graag meld ik nu alvast dat ook niet-Rotarians van harte welkom zijn!

Een prachtige kans om ons als Rotaryclubs te presenteren! Toch?

handtekening
handtekening2

div_blue

div_blue

FEBRUARI 2018

AGENDA

Datum

Bijeenkomst

Tijd

9 & 10 maart 2018

NL Doet 2018

2 dagen

16 & 17 maart 2018

PETS 2018 in Burggolf Purmerend

vr 17.30 - za 14.00 uur

23 & 24 maart 2018

RYLA 2018 in het Haarlemmermeerse

vr 17.00 - za 18.00 uur

7 april 2018

Waterseminar in Rotterdam

za 12.15 – 17.30 uur

9 juni 2018

Manifestatie district ‘Het Verschil Gemaakt’

9.30-13.30 uur

23 t/m 27 juni 2018

Rotary International Conventie Toronto

 

19 t/m 23 sept 2018

Gets & Institute - Neurenberg

 

1 t/m juni 2019

Rotary International – Conventie in Hamburg

 

div_blue

MAAND MAART: VEEL ROTARY TE ‘DOEN’!

Om te beginnen met NL Doet op 16 en 17 maart, waaraan veel Rotaryclubs ook dit jaar weer actief deelnemen. Snoeiwerk, opknapwerk, uitstapjes en feestelijke maaltijden verzorgen: Rotaryleden kunnen ermee uit de voeten en willen steeds vaker Rotary ook op deze manier zichtbaar maken.

Bij uitstek Rotary is de PETS, een must voor de inkomend voorzitters vanaf vrijdagavond 16 maart, maar ook zeer de moeite waard voor alle Rotarians op zaterdag 17 maart in Hotel BurgGolf, Westerweg 60, 1445 AD Purmerend. Zoals gebruikelijk sluiten we af met de District Vergadering. Ik nodig je van harte uit je HIER aan te melden!

div_blue

De jongeren (18-30 jaar) binnen onze Rotaryfamilie, de Rotaracters, maar ook alle andere geïnteresseerde jongeren wil ik ten zeerste aanbevelen zich HIER aan te melden voor de RYLA op 23 en 24 maart in Hoofddorp. ‘Welk type leider wil jij worden?’ is het thema, waarbij leiderschapskwaliteiten, inspannend en ontspannend, een prominente rol zullen spelen. De Rotaryclubs in de Haarlemmermeer organiseren dit jaar de RYLA. Alle Rotaryclubs roep ik op om jonge mensen te enthousiasmeren mee te doen aan deze RYLA en ze zo nodig ook te sponsoren. Vraag dan uiteraard om een ‘tegenprestatie’ in de vorm van een verslag, presentatie of workshop in de club.

handtekening
handtekening2

div_blue

TYPISCH ROTARY EVENEMENTEN

PETS en RYLA hier ‘promoten’! Vanzelfsprekend!

Maar het is ook de moeite waard aandacht te besteden aan interessante en plezierige activiteiten en evenementen van onze Rotaryclubs! Een willekeurige greep uit het aanbod van de komende maanden:

De maand maart is al een aantal jaren themamaand van Rotaryclub Drechterland. Waarin een kleine club groot(s) kan zijn! Dit jaar is gekozen voor het thema ‘Veiligheid’, waarbij op drie achtereenvolgende dinsdagen (13, 20 en 27 maart) topsprekers het thema belichten.

Generated button

div_blue

Op zondag 15 april vinden twee grote evenementen plaats in ons district. Wandelen of hardlopen kan prima in Heiloo, waar voor de 10de keer de PCC Maalwaterrun & Walk plaatsvindt. Door als goed doel ‘Sport en Bewegen in Heiloo’ te kiezen verbindt Rotary zich met de plaatselijke gemeenschap.

Generated button

div_blue

Dezelfde dag (15 april) valt er veel culinairs te genieten in Purmerend tijdens ‘De Smaak van Waterland’ van de Waterlandse Cookout, georganiseerd door enkele Rotaryclubs in de regio Waterland.

Generated button

div_blue

Sponsordiner Concert Culinair, een unieke culinaire en culturele combinatie in de Zaanstreek, vindt plaats op donderdag 19 april en wordt georganiseerd door Rotaryclub Zaandam. Een belangrijk goed doel ‘Anna’s Huis’ wordt hiermee ondersteund.

Generated button

Er zijn nog vele te noemen. Ik bewaar ze graag voor een volgende Nieuwsflits.

Dergelijke (grote) evenementen vragen veel tijd en menskracht om de organisatie rond te krijgen en de clubs en leden betrokken te krijgen en te houden.

div_blue

ROTARY WATERSEMINAR 2018

wwgOp zaterdag 7 april vindt het Rotary Waterseminar plaats in Rotterdam, bestemd voor alle zeven Rotary districten in ons land. Het thema van het seminar ‘Over water, sanitatie en klimaatadaptatie’ komt in allerlei facetten aan de orde en neemt je mee naar wereldwijde wateropgaven, waarbij klimaatverandering voor grote uitdagingen zorgt. Veel voorbeelden van waterprojecten, die door Rotaryclubs worden uitgevoerd en waaraan andere clubs kunnen meedoen, komen aan de orde. Met de kennis en inspiraties van deze dag kan Rotary haar bijdrage bij de aanpak van wereldwijde opgaven op het gebied van water en sanitatie vergroten.

Generated button

div_blue

GEZOCHT! GOUVERNEUR 2020-2021

Nogmaals doe ik hier een oproep om je aan te melden als gouverneur voor 2020-2021.

Formeel gelden slechts enkele voorwaarden om gouverneur te worden, namelijk:

·

Je moet tenminste zeven jaar lid van Rotary zijn.

·

Je moet voorzitter van je club geweest zijn.

Afbeelding met lucht

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

In ons district zijn enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd, die het mogelijk maken om het gouverneurschap te combineren met werk cq een baan. De traditioneel uitgevoerde individuele clubbezoeken zijn ‘omgebouwd’ tot een of enkele bijeenkomsten per regio. Daarbij staat centraal dat clubs elkaar ontmoeten en inspireren en (zo mogelijk) samenwerken bij het uitvoeren van projecten.

Belangstelling? Ik ga graag het gesprek aan over (de invulling van) het gouverneurschap. Per slot van rekening heb ik enige ervaring opgedaan!

div_blue

/Users/JanLucas/Documents/Rotary/D1580 2017-2018/c18_promotional_graphics_social_media_en-2/Cover Photo/C18 Share Graphics CoverPhoto-820x340-EN-1.png

div_blue

JANUARI 2018

AGENDA

Datum

Bijeenkomst

Tijd

14 – 20 januari 2018

International Assembly, San Diego

 

25 januari 2018

Introductie Collectief Boekhouden

10.30 uur

27 januari 2018

Rotary Foundation Seminar in Antwerpen

09.45 – 17.00 uur

9 & 10 maart 2018

NL Doet 2018

2 dagen

16 & 17 maart 2018

PETS 2018 in Burggolf Purmerend

vr 17.30 - za 14.00 uur

23 & 24 maart 2018

RYLA 2018 in het Haarlemmermeerse

vr 17.00 - za 18.00 uur

2 juni 2018

Manifestatie district ‘Het Verschil Gemaakt’

9.30-13.30 uur

23 t/m 27 juni 2018

Rotary International Conventie Toronto

 

div_blue

ROTARY, EEN NIEUW (HALF) JAAR TE GAAN!

Met genoegen wens ik, namens de staf van ons district, alle leden van onze 79 Rotaryclubs en hun naasten een goed en gezond 2018 toe! Nu we weer op weg gaan naar meer lichte dagen, kunnen we onze Rotaryclubs via alle activiteiten nog beter zichtbaar maken!

Een mooi voorbeeld van zichtbaarheid bood RC Amsterdam-Zuid. Het 65-jarig bestaan werd feestelijk gevierd, waarbij wijkprojecten van zeven goede doelen met een mooie donatie werden ondersteund. Op deze manier verbindt deze Rotaryclub zich met de buurt(organisaties) en is ook Rotary zichtbaar. Zie http://rotaryhelpt.nl/buurtcompliment

De komende maanden staat behalve veel clubactiviteiten ook een aantal gezamenlijke clubbijeenkomsten op de agenda. Hoe ze ook mogen heten: Rotary Regio Tour, Wintercarrousel of gouverneursavond, ze hebben allemaal tot doel om de clubs in een van onze (11) regio’s bij elkaar te brengen.

‘Bekend maakt Bemind!’ is mijn motto en dat geldt zeker voor Rotary. Elkaar weten te vinden, samen met een thema aan de slag gaan en projecten uitvoeren maakt Rotary niet alleen sterker, maar ook veel interessanter!

Ik hoop weer velen te ontmoeten het komend halfjaar! Met veel genoegen!

handtekening
handtekening2

div_blue

COLLECTIEF BOEKHOUDEN

Afbeelding met persoon, laptop, man, computer

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

Veel Rotaryclubs meldden zich aan om deel te nemen aan het gratis, collectief boekhoudpakket voor ons district. De eerste introductiebijeenkomst vond plaats op 18 november in Zaandam en werd met veel belangstelling gevolgd.

De tweede bijeenkomst staat gepland op donderdag 25 januari om 19.30 uur.

Aanmelden kan nog steeds! Registreer je via https://www.rotary.nl/d1580/nieuws/clubadmin/

Afbeelding met schermafbeelding

Beschrijving is gegenereerd met hoge betrouwbaarheid

div_blue

DISTRICT REDACTEUR

Afbeelding met tekst, krant

Beschrijving is gegenereerd met hoge betrouwbaarheidWeet hem te vinden! Cor Bravenboer van Rotaryclub Den Helder is vanaf dit clubjaar onze district redacteur. Dat betekent dat hij ervoor zorgt dat de evenementen, activiteiten en projecten van de Rotaryclubs in ons district voor het voetlicht komen. Zowel voor het Rotary Magazine rotary.nl/rotarymagazine, Rotary Helpt rotaryhelpt.nl als onze website www.rotary.nl/d1580/ is hij de ‘schakel’!

Lever een stukje tekst, een flyer en een paar foto’s aan bij Cor via c.bravenboer@quicknet.nl en hij doet de rest.

div_blue

CLUBBESTUUR IN LEAD MUTEREN

In alle 34.000 Rotaryclubs wereldwijd zijn voor 1 januari de voorzitters voor 2019-2020 gekozen (elke club houdt zich immers aan de verplichte statuten?). Zo zijn een jaar geleden de voorzitters 2018-2019 ook benoemd. Deze nu inkomende voorzitters zijn in de LeAd ambtshalve gemuteerd, dat is nodig voor de PETS op 16 en 17 maart a.s. Willen de clubsecretarissen de overige bestuursleden voor het jaar 2018-2019 zelf even muteren. O ja, als er nu geen inkomend voorzitter in LeAd staat dan gaat de districtsstaf ervan uit dat de huidige voorzitter nog een jaar aanblijft. Corrigeren? Ook dat is een taak voor de clubsecretaris.

div_blue

ROTARACT- ROTARY

In de vorige Nieuwsflits kregen (de projecten van) onze Rotaractclubs behoorlijk veel aandacht. En terecht! Rotaract is een volwaardige partner binnen de grote Rotary ‘familie’. Dat betekent dat op gelijkwaardige basis projecten worden uitgevoerd door Rotaract en Rotary samen. In het verleden werden Rotaracters nog weleens ‘gebruikt’ om de garderobe te bemensen. Niet voor te stellen!

Dit jaar staan sowieso twee heuglijke Rotaract gebeurtenissen op stapel! Allereerst vieren we dat Rotaract Haarlem (moederclub is RC Santpoort-Brederode) op 23 februari wordt gecharterd. Een nieuwe Rotaractclub in ons district! Wie volgt? Hoorn en/of Zaanstad? Als dat zou kunnen!

Daarnaast bestaat Rotaract dit jaar 50 jaar, zowel Internationaal als in Nederland. Dit gebeuren zal ongetwijfeld niet ongemerkt voorbijgaan.

Bij dezen roep ik oud-Rotaracters op om zich i.h.k.v. dit lustrum bij mij te melden.

div_blue

Afbeelding met lucht

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheidGEZOCHT! GOUVERNEUR 2020-2021

Voor de komende twee jaar staan ze klaar! Barbara van Goethem en Rutger Mazel als gouverneur van resp. 2018-2019 en 2019-2020. Dat is een bijzonder verheugend feit!

Maar we denken uiteraard al verder vooruit. We zijn nu op zoek naar de gouverneur voor 2020-2021.

Formeel geldt een paar voorwaarden om gouverneur te worden, namelijk:

-

Je moet tenminste zeven jaar lid van Rotary zijn.

-

Je moet voorzitter van je club geweest zijn.

In ons district zijn enkele belangrijke veranderingen doorgevoerd, die het mogelijk maken om het gouverneurschap te combineren met werk cq een baan. De traditioneel uitgevoerde individuele clubbezoeken zijn ‘omgebouwd’ tot een of enkele bijeenkomsten per regio. Daarbij staat centraal dat clubs elkaar ontmoeten en inspireren en (zo mogelijk) samenwerken bij het uitvoeren van projecten.

Belangstelling?

Ik ga graag het gesprek aan over (de invulling van) het gouverneurschap. Per slot van rekening heb ik enige ervaring opgedaan!

div_blue

/Users/JanLucas/Documents/Rotary/D1580 2017-2018/c18_promotional_graphics_social_media_en-2/Cover Photo/C18 Share Graphics CoverPhoto-820x340-EN-1.png

div_blue

DECEMBER 2017

AGENDA

Datum

Bijeenkomst

Tijd

14 – 20 januari 2018

International Assembly, San Diego

 

27 januari 2018

Rotary Foundation Seminar in Antwerpen

09.45 – 17.00 uur

9 & 10 maart 2018

NL Doet 2018

2 dagen

16 & 17 maart 2018

PETS 2018 in Burggolf Purmerend

vr 17.30 - za 14.00 uur

23 & 24 maart 2018

RYLA 2018 in het Haarlemmermeerse

vr 17.00 - za 18.00 uur

2 juni 2018

Manifestatie district ‘Het Verschil Gemaakt’

9.30-13.30 uur

23 t/m 27 juni 2018

Rotary International Conventie Toronto

 

div_blue

ROTARY RUNT EN VIERT MET VEEL HAPPINESS

December, maand van reflectie en genieten van betekenisvolle dagen! Korte dagen en lange avonden, die je de tijd gunnen om deze Nieuwsflits te lezen. Je moet er even voor gaan zitten!

Eerst even terugblikken!

Een geslaagde Ledenavond voor nieuwe leden en bestuurders vond plaats op donderdag 9 november in Hoorn. Nieuwe leden een allround beeld schetsen van de vele facetten van Rotary en ze de mogelijkheden aanreiken om mee te doen. Daar is het om te doen op zo’n avond. Dat hierin in Hoorn zeker geslaagd is lees je in het verslag en zie je op de foto’s hier, met de presentatie.

Santa Runt ook dit jaar op veel plaatsen, georganiseerd door verscheidene Rotaryclubs. Veel goede doelen zijn eraan verbonden, zoals de Weekendacademie, de Speelgoedbank en de Voedselbank. Goed doen en plezier beleven gaan prima samen!

Van harte feliciteer ik, namens ons district, Jan Lucas Ket met zijn nominatie als Director. Tegelijkertijd betekent dit ook dat wij een nieuwe districtsecretaris nodig hebben. Iemand moet het doen! Of liever: iemand wil het doen! Daar gaat het steeds om bij Rotary en zeker ook bij Rotaract.

In deze Nieuwsflits wil ik graag het ‘podium geven’ aan een drietal van onze Rotaractclubs. Ze nodigen ons Rotarians uit om mee te doen en samen te werken.

‘Als je naar de zon draait, dan valt de schaduw achter je’, een aloude spreuk, maar in mijn persoonlijke en ‘Rotaryleven’ een richtlijn. Je krijgt zoveel energie van iedereen die positief is en meedoet om de wereld een beetje beter te maken.

Geniet van alle mooie decemberdagen!

handtekening
handtekening2

div_blue

BENOEMING DIRECTOR RI 2019-2021

Afbeelding met persoon, man, bril, kleding

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheidOp 2 december is de nominatie bekend gemaakt van Jan Lucas Ket als Director RI 2019-2021. Na de formele verkiezing tijdens de Conventie in Toronto (juni 2018) volgt een voorbereidend jaar. Van 1 juli 2019 tot 30 juni 2021 is Jan Lucas lid van de Board of Directors, het negentien leden tellend gezelschap dat vanuit Evanston Rotary International bestuurt.

Eens in de acht jaar krijgen de Nederlandse Rotaryclubs de gelegenheid een director aan te wijzen. Eerst kiezen ze daartoe per district een lid van het benoemingscomité waaraan ze later geschikte kandidaten kunnen voorleggen. Het comité wijst volgens een strak reglement haar kandidaat aan.

Jan Lucas Ket, voormalig kinderarts, is lid van Rotaryclub Purmerend. Na zijn gouverneursjaar 2013-2014 was hij actief in ons district als trainer en secretaris. In de Rotary Foundation heeft hij internationaal een organisatorische (ARRFC) en een inhoudelijke positie (lid van Cadre). Hij vertegenwoordigde de Rotarian Action Group voor Preconceptiezorg in de Presidential Conference in Cannes en tijdens de Conventies in Seoul en Atlanta.

div_blue

TULPENBOLLEN END POLIO NOW

Afbeelding met tekst

Beschrijving is gegenereerd met hoge betrouwbaarheidDe tulpenbollenactie 2017 voor End Polio Now is afgesloten. Wat hebben ze dit jaar opgebracht voor het internationale Rotarydoel? Ons district deed het goed, veel beter dan vorig jaar! In totaal zijn 1515 doosjes verkocht (400 meer dan vorig jaar). Landelijk bracht de actie iets minder op, maar met een resultaat van €380.000,- is deze zeker weer geslaagd te noemen.

Kijk voor informatie over End Polio Now op http://endpolionowtulp.nl

div_blue

COLLECTIEF BOEKHOUDEN

Afbeelding met rekenmachine

Beschrijving is gegenereerd met hoge betrouwbaarheidRuim 30 Rotaryclubs meldden zich al om deel te nemen aan het gratis, collectief boekhoudpakket voor ons district. De eerste introductiebijeenkomst vond plaats op 18 november in Zaandam en werd met veel belangstelling gevolgd.

Aanmelden kan nog steeds! Registreer je via www.rotary.nl/d1580/nieuws/collectief

div_blue

ROTARACT JONG EN ACTIEF!

Afbeelding met persoon, vloer, binnen, poseren

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheidOnze Rotaryclubs laten veel bijzondere en belangrijke projecten zien!

Maar ons district heeft ook acht Rotaractclubs, die met veel actie en enthousiasme de mooiste projecten uitvoeren!

Graag breng ik hier enkele onder ieders aandacht.

ROTARACT AMSTERDAM ZAMELT SINTCADEAUS IN

Bijna één op de acht kinderen in Nederland groeit op in armoede. En dat is veel. Heel veel. Daarom wil Rotaract Nederland deze kinderen dit jaar een hart onder de riem steken en de decembermaand een beetje opvrolijken. De circa 50 Rotaractclubs in Nederland slaan de handen in 2017 ineen om samen het grootste nationale project ooit te realiseren: Project Happiness.

Iedere Rotaractclub kiest een lokaal goed doel om cadeaupakketten te doneren voor kinderen in verschillende leeftijdsgroepen.

ROTARACT AMSTERDAM koos voor de Blijf Groep Amsterdam, een opvanghuis voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen door huiselijk geweld. Wekenlang werden er cadeaus en financiële donaties ingezameld om zoveel mogelijk pakketten te kunnen maken voor de kinderen. Lees verder…

div_blue

ROTARACT HAARLEMMERMEER: MENTORPROJECT EN G-HOCKEY TOERNOOI

ROTARACTCLUB HAARLEMMERMEER begroette begin november veel Rotarians voor een onvergetelijke speeddate. Het doel: elkaar leren kennen en kijken of er een basis gelegd kan worden voor een mentorschap.

Tijdens de speeddate werden aan 17 tafeltjes gesprekken gevoerd.

De diversiteit was groot! Advocaten praatten met makelaars, IT'ers wisselden van gedachten met HR-professionals en neuropsychologen onderzochten met ingenieurs of er een klik was. Kliks waren er te over! De matches kwamen tot stand! Dit Rotaryjaar zijn een Rotarian en een Rotaracters aan elkaar gekoppeld.

In meer regio’s met een Rotaractclub een mentorproject tot stand brengen? Dat moet kunnen!

div_blue

ROTARACT HAARLEMMERMEER organiseerde eind oktober het elfde G-hockey toernooi en het eerste gemixt para-hockey toernooi van Nederland. Dit toernooi, ondersteund door de KNHB en Gemeente Haarlemmermeer, bestond uit ongeveer 20 teams van hockeyers met een verstandelijke of lichamelijke beperking, die vanuit heel Nederland naar MHC de Kikkers in Nieuw Vennep kwamen.

Voor hockeyers met een beperking is het moeilijk wedstrijden tegen elkaar te organiseren en laten plaatsvinden. Vervoer, begeleiding en verschil in speelsterkte zijn hier vaak de oorzaak van. Door op dezelfde dag ongeveer 20 teams bij elkaar te brengen, heeft deze groep jongeren een geweldige dag met veel speelplezier. Meer weten? http://rotaracthaarlemmermeer.nl

div_blue

ROTARACT ALKMAAR: RUNNING DINNER

Rotartact Alkmaar organiseerde voor de vierde keer het Running Dinner, een culinaire verrassingstocht langs diverse, sfeervolle restaurants in Alkmaar. Drie groepen deelnemers nuttigden in elk restaurant een andere gang. Van restaurant naar restaurant werden zij uniek vervoerd met een Amerikaanse schoolbus.

Aan het einde van de avond stond een spectaculaire veiling met uiteenlopende kavels te wachten. Al met al een geweldige avond met een prachtige opbrengst voor twee lokale goede doelen, namelijk, project ‘Wensboom Alkmaar’ en Stichting Medisch Kindercirkel Alkmaar. Lees meer…

div_blue

LAAT JE ROTARYCLUB ZIEN! ROTARY HELPT!

Ik kan het wel van de daken schreeuwen! Zet je mooiste project op Rotary Helpt!
De komende twee weken (49 en 50) eisen de billboards weer alle aandacht op van iedereen die het wil zien: Dit doet Rotary! De Billboards staan langs de A12 (Utrecht-Bunnik), A28 (Hoogeveen) en A16 (Dordrecht).

Staat jouw club nog niet op de website Rotary Helpt? Mail een korte tekst en een paar foto’s en laat zien wat jullie bezighoudt. Hoe je dat doet? Kijk op http://rotaryhelpt.nl/campagnemateriaal

Ik zie jouw Rotaryclub daar (ook) graag!

div_blue

/Users/JanLucas/Documents/Rotary/D1580 2017-2018/c18_promotional_graphics_social_media_en-2/Cover Photo/C18 Share Graphics CoverPhoto-820x340-EN-1.png

div_blue

OKTOBER 2017

AGENDA

Datum

Bijeenkomst

Tijd

28 aug – 15 nov 2017

Tulpenbollen bestellen

www.endpolionowtulp.nl

9 november

Nieuwe Leden Avond

18.00-21.00 uur

9 & 10 maart 2018

NL Doet 2018

2 dagen

16 & 17 maart 2018

PETS 2018 in Burggolf Purmerend

vr 17.30-za 14.00 uur

2 juni 2018

Manifestatie district ‘Het Verschil Gemaakt’

9.30-13.30 uur

23 t/m 27 juni 2018

Rotary International Conventie Toronto

 

NIEUW IN ROTARY ?

Afbeelding met schermafbeelding

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

div_blue

Afbeelding met schermafbeelding

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid

AL GESPOT?

ROTARY HELPT BILLBOARDS WEER IN ZICHT !

Al gezien langs de A2 (knooppunt Den-Bosch/Empel), A4 (Den Haag/Ypenburg) of A28 (Zwolle/Nieuwleusen)? Onze Rotary Helpt billboards staan vanaf 22 oktober weer zes weken langs drukbezochte punten aan de snelweg.

DOEL: antwoord geven op de vraag wat wij Rotarians nu eigenlijk doen. De boodschap op de billboards verwijst naar de gelijknamige website waar inmiddels meer dan 110 clubs vertellen wat zíj doen. Kort, duidelijk én met een link naar de eigen clubwebsite.

Staat jouw club nog niet op de website Rotary Helpt? Een gemiste kans om meer zichtbaar te zijn! Kies jullie meest aansprekende project, stuur je tekst en foto’s op via het projectformulier en laat zien wat jullie bezighoudt.

Op 5 november verhuizen de billboards naar drie nieuwe locaties (deze vind je binnenkort op www.rotaryhelpt.nl/campagnemateriaal

Met vriendelijke groet,
handtekening
handtekening2

OKTOBER 2017

AGENDA

Datum

Bijeenkomst

Tijd

28 aug- 15 nov

Tulpenbollen bestellen! www.endpolionowtulp.nl

 

7 oktober

District Dag in St Michaël College in Zaandam

9.30-13.30 uur

24 oktober

Wereld Polio Dag

 

9 november

Nieuwe Leden Avond

18.00-21.00 uur

9 & 10 maart 2018

NL Doet 2018

2 dagen

16 & 17 maart 2018

PETS 2018 in Burggolf Purmerend

vr 17.30-za 14.00 uur

2 juni 2018

Manifestatie district ‘Het Verschil Gemaakt’

9.30-13.30 uur

23 t/m 27 juni 2018

Rotary International Conventie Toronto

 

div_blue

KOM NAAR DE DISTRICT DAG OP 7 OKTOBER IN ZAANDAM!

Description: Macintosh HD:private:var:folders:h3:tspkjk5n24ngb4xyzdzz_jrm0000gn:T:TemporaryItems:image002.png

Kom!

o

met alle vragen over Website, Facebook, LeAd, financiën;

o

om de ShelterBox te zien, die veel Rotaryclubs spontaan doneerden na orkaan Irma;

o

als je wilt weten hoe een project met een District Grant werkt;

o

voor een goed idee om de Wereld Polio Dag (24 oktober) extra aandacht te geven;

o

luisteren naar het enthousiaste verhaal van Erik Post en over scholarship;

o

ideeën uitwisselen met andere Rotaryclubs over nieuwe leden werven;

o

voor inspiratie over samenwerking met andere clubs in jouw regio en met Rotaract;

o

als je wilt weten hoe een Rotaryclub de clubstructuur effectiever maakte;

o

om aan de buitenwereld zichtbaar te maken wat Rotary doet!

Dus Kom!

Ook de Najaarsassembly staat op de agenda.

Uiteraard komt daarbij het financieel verslag 2016-2017 aan de orde, dat HIER is in te zien.

div_blue

ShelterBox bedankt Rotary!

De afgelopen weken zijn wij overspoeld met hartverwarmende acties en initiatieven vanuit de verschillende Rotary districten en clubs, met als resultaat (tot nu toe) een totaalbedrag van ruim € 200.000,- aan donaties voor de getroffenen in de Cariben.
Als relatief kleine noodhulporganisatie zijn onze resources beperkt. Om ervoor te zorgen dat wij onze capaciteit en de donatiegelden optimaal inzetten, richten wij onze hulp op de zwaarst getroffenen en de meest kwetsbaren. De moeilijke keuzes die wij hierbij moeten maken baseren wij op gedegen assessments. 
Onderstaande update illustreert de omvang en complexiteit van het werk van onze teams, click voor een update.

U kunt erop vertrouwen dat uw donatie aan ShelterBox altijd daar terecht komt waar de hulp het meest nodig is.
Heel hartelijk dank voor uw steun! 

Afbeelding met object

Beschrijving is gegenereerd met hoge betrouwbaarheid

div_blue

Rotary Helpt!

Wat doen Rotaryclubs? Velen hebben geen idee hoeveel mooie activiteiten door Rotarians worden gedaan! Projecten die relevant zijn en iets toevoegen aan onze samenleving. Jammer genoeg merken we nog steeds dat de wereld buiten Rotary onze actieve kant te weinig kent.
Voor het tweede achtereenvolgende jaar gaat de landelijke campagne Rotary Helpt van start! De campagne maakt Rotary zichtbaar in wat we doen: op billboards langs drukke snelwegen in ons land en op de speciale website www.rotaryhelpt.nl. Er staan al veel projecten van Rotaryclubs uit ons district op de website. Maar er zijn nog veel meer zeer de moeite waard om wereldkundig te maken!
Maak handig gebruik van de campagnematerialen, zoals van het aanmeldformulier, de banner en het persbericht. Je vindt ze op onderstaande link.

div_blue

Gezocht: lid DRFC

/Users/JanLucas/Documents/Rotary/ARRFC/TRF 100/PastedGraphic-1.jpg De District Rotary Foundation Commissie wil graag in contact komen met een Rotarian die het leuk vindt om clubs te helpen met het verwerven van subsidie voor hun projecten. Het commissielid doorzoekt daarvoor de gedrukte en de digitale versie van het fondsenboek en adviseert een club om in plaats van of additioneel aan een Grant aanvraag bij de Rotary Foundation een passend fonds aan te schrijven. Nadere informatie wordt u graag gegeven door de voorzitter, Jack Groot. Bel 072 5321033 of 06 44984248

div_blue

Met vriendelijke groet,
handtekening
handtekening2

SEPTEMBER 2017

AGENDA

Datum

Bijeenkomst

Tijd

28 aug - 15 nov 2017

Tulpenbollen bestellen! www.endpolionowtulp.nl

 

7 oktober 2017

District Dag in St Michaël College in Zaandam

9.30-13.30 uur

9 november 2017

Avond voor nieuwe leden van de Rotaryclubs

18.00-21.00 uur

9 &10 maart 2018

NL Doet 2018

 

16 &17 maart 2018

PETS 2018 in Burggolf Purmerend

vr 17.30-za 14.00 uur

2 juni 2018

Manifestatie district ‘Het Verschil Gemaakt’

9.30-13.30 uur

23 t/m 27 juni 2018

Rotary International Conventie Toronto

 

div_blue

DE ZOMER VOORBIJ

Afbeelding met lucht, buiten

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheidNog een laatste Zomercarrousel of een intiem Summer Dinner! Maar dan zit de zomer(vakantie) er wel echt op. Wat bracht deze zomer je? Hitte, reflectie, ontspanning? Waar bracht de zomer je? We reizen tegenwoordig met iedereen mee door foto’s van de verre oorden, waar we tijdelijk vertoeven, met iedereen te delen. Ze vertellen je ook waar Rotary zoal zichtbaar is in de wereld.

Hoe dan ook, we pakken het ‘gewone’ leven weer op! Ons werk, de school of studie van de kinderen en Rotary natuurlijk. Ongetwijfeld staat op veel programma’s de eerste clubzaken gepland. Welke evenementen en projecten staan dit jaar op stapel?

Rotaryclub Koggenland bijt op zondag 3 september een vroege spits af met hun Kofferbakmarkt (www.rotary.nl/koggenland).

Het grote Zaanse evenement Zaan de Wandel staat op zondag 10 september op stapel (www.rotary.nl/zaanstad). Er zullen nog vele volgen dit clubjaar! Zet je project of evenement in ieder geval op je eigen Facebookpagina of Rotarywebsite en meldt het aan via dg2017-2018@rotary-d1580.nl. Dan zorgen wij voor plaatsing op de district website en Facebook.

En dan na iedere geslaagde activiteit even een korte tekst met foto of filmpje mailen naar rotaryhelpt@rotarynederland.nl. Maak je Rotaryclub zichtbaar!

Per slot van rekening zijn alle Rotarians waar ook ter wereld People of Action. Op onze internationale website www.rotary.org zijn daarvan prachtige uitingsvormen te zien.

div_blue

HET VERSCHIL MAKEN

logo2718Het jaarthema dat onze wereldpresident Ian Riseley dit clubjaar centraal stelt is ‘Rotary: making a difference’. Ook zonder vertaling is ‘daar geen woord Frans bij’! Oftewel, daar kunnen we goed mee uit de voeten. Hoe, wanneer, waarmee, voor wie wil je, wil jouw Rotaryclub dit jaar het verschil maken?

Op districtsniveau nemen we de volgende initiatieven, die voortbouwen op die van het vorige clubjaar:

* Gezamenlijke clubbijeenkomsten
Hierover sprak ik o.a. begin juli met onze regiovoorzitters. De komende weken maken zij met de voorzitters en/of andere bestuurders van hun clubs afspraken over gezamenlijke clubbijeenkomsten. Als het kan (in kleine regio’s) met alle clubs tegelijk, maar het kunnen er ook meer zijn. De eerste zijn al gepland!

* Clubrapportages
Dit jaar worden de clubrapportages door de regiovoorzitters naar de clubs (voorzitter en secretaris) gemaild met het verzoek deze op korte termijn in te vullen en terug te sturen.

div_blue

DISTRICTSDAG 7 OKTOBER

Traditiegetrouw starten we dit Rotaryjaar met een District Dag om de clubs te ondersteunen bij hun plannen. Na een kort plenair deel staan diverse workshops op het programma over allerlei Rotarythema’s, zoals Rotary Foundation, ledenbeleid, en jeugdprogramma’s.

Ook besteden we aandacht aan de “zichtbaarheid” van Rotary(clubs) en de keuze van projecten en goede doelen. In het onderdeel “Vraag het de . . .” komen allerlei vragen, die leven bij onze leden over b.v. over Rotary, organisatie, website/LeAd, Facebook e.d. aan de orde.

Nieuwsgierig? Noteer de datum (zaterdag 7 oktober 2017) alvast in je agenda! Het programma volgt spoedig!

div_blue

Ik wens iedereen een goed, inspirerend en een ‘beetje anders’ Rotaryjaar.

Met vriendelijke groet,
handtekening
handtekening2

JULI 2017

div_blue

Heeft het bestuurlijke Rotarywiel al gedraaid in jouw club? In de meeste Rotaryclubs zal de voorzitter nu geïnstalleerd zijn en het voltallige bestuur met fris elan uit de startblokken gegaan. Dat is het mooie en bijzondere van Rotary!

Wereldwijd vindt deze wisseling elk jaar rond 1 juli plaats. Onze nieuwe wereldpresident Ian Riseley koos als jaarthema ‘Rotary making a difference’, waarbij hij vooral de aandacht wil vestigen op duurzaamheid. Ongetwijfeld komen we daar nog over te spreken dit jaar.

Het Rotarywiel draait dit jaar bij hoge uitzondering niet voor ons district 1580 Noord-Holland.

Mijn beoogd opvolger Jan Karel Schlichte Bergen heeft zich op 20 juni 2017 wegens persoonlijke en zakelijke omstandigheden teruggetrokken als gouverneur 2017-2018.

De voor 3 juli geplande gouverneursoverdracht is dus niet doorgegaan. Jan Karel heeft te kennen gegeven “Rotary even helemaal te laten rusten en alle energie te richten op gezin en werk.”

Overleg met oud-gouverneurs en staf heeft geresulteerd in een continuering van mijn gouverneurschap. Concreet betekent dit dat ik voor het tweede achtereenvolgende jaar gouverneur van ons district zal zijn. Aan dat vooruitzicht moest ik aanvankelijk wel even wennen! Maar met het vertrouwen en de steun van de mensen waarmee ik het afgelopen jaar intensief samenwerkte, ga ik er weer met veel enthousiasme tegenaan!

We hebben in ons district het afgelopen jaar nieuwe wegen ingeslagen op het gebied van (gecombineerde) clubbezoeken, het stimuleren van samenwerking tussen clubs en met Rotaractclubs. Werven van nieuwe leden, inspirerende clubbijeenkomsten en een grote variatie aan projecten kregen veel aandacht bij al onze clubs.

Het was een rijk jaar! We bouwen verder!

Samen met mijn opvolgers Barbara van Goethem (DG 2018-2019) en Rutger Mazel (DG 2019-2020) en onze regiovoorzitters stimuleren we de uitwisseling van succesvolle werkwijzen en de samenwerking van clubs in de regio’s. Onze district commissies zijn paraat om hierbij te inspireren en te ondersteunen.

‘Het verschil maken!’ Dat wil ik concreet maken het komend jaar. Doe je mee? In jouw club of regio of in ons district? Ik nodig je van harte uit!