MAANDBRIEF MEI 2020

Rotary International – Logos Download

Image

 

Het Interview

‘Dat jaar in Malawi was één van de mooiste jaren van mijn leven’

Dat vertelde André Brockhus toen ik hem sprak voor dit interview in de Maandbrief. Ik spreek André bij hem thuis in Vlaardingen, natuurlijk met gepaste afstand.

André is sinds een jaar of vijf de webmaster van het district, voor de meeste Rotarians een man achter de schermen.

Vanaf vandaag dus niet meer…., André weet boeiend te vertellen.

Foto van André Malawi

C:\Users\André\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\_A220095.JPG

Malawi

Het is nu ongeveer 30 jaar geleden dat André met zijn hele gezin, echtgenote Yvon en 2 jonge kinderen, naar Afrika vertrok om een jaar lang in Malawi als tandarts te gaan werken. Hij was toevallig in contact gekomen met een kennis die vrijwilligerswerk in Kenia had gedaan, en voelde onmiddellijk: ‘dat wil ik ook’. Samen met zijn vrouw organiseerde hij dit avontuur. Het betekende een waarnemer zoeken voor zijn tandartspraktijk, huurders zoeken voor hun huis, en heel veel praktische zaken.

Het werd dus één van de mooiste jaren van zijn leven: hij reisde kriskras door Malawi en bezocht zo’n 70 health centers om dental orderlies op te leiden. Dat zijn mensen met een middelbare opleiding die tanden en kiezen mogen trekken onder verdoving. Ze werken in afgelegen dorpjes en weten hoe ze moeten steriliseren met behulp van een snelkookpan!

André en zijn gezin hebben een geweldige tijd gehad. Hij heeft ervaren dat je in dat land zelf wel erg handig moet zijn, en moet kunnen improviseren. Bijvoorbeeld, wanneer je in ‘the middle of nowhere‘ geconfronteerd wordt met een benzinelek in de motor van je auto.

Rotary

Toen hij terugkwam in Nederland kwam hij in contact met Rotary. Vergeleken met het werk dat hij in Afrika had gedaan, vond hij de goede doelen van Rotary niet uitdagend genoeg. Uiteindelijk is dat goed gekomen, en is André lid geworden van RC Vlaardingen 80. Tijdens zijn Rotary lidmaatschap heeft hij de banden met Malawi verstevigd en de club hier ook enthousiast voor gemaakt. Het vrijwilligerswerk heeft hem zo gegrepen, dat dit hem nooit meer zal loslaten. Nog steeds is André bestuurlijk actief in stichtingen in Peru en Malawi.

Op mijn vraag waar zijn langdurige betrokkenheid in landen als Peru en Malawi vandaan komt, antwoordt André, dat hij heel dienstbaar is, en graag iets voor anderen wil betekenen. Het heeft te maken met een levensvisie: dankbaarheid voor wat het leven je geeft.

Onderscheiding

Voor al deze vrijwilligersactiviteiten is André, zeer terecht, op koningsdag onderscheiden met een lintje en Lid geworden in de Orde van Oranje Nassau. Hij ontving van de burgemeester van Vlaardingen een telefoontje en een mooi filmpje. De officiële uitreiking zal plaatsvinden op een moment dat dat weer kan. André, nogmaals van harte gefeliciteerd!

‘Mijn mooiste Camino was in mijn eentje’

André is een vervend wandelaar. Al meerdere keren liep hij ‘de Camino’, de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Hij liep de camino met zijn vrouw, hij liep ‘m alleen, en samen met 3 vrienden. ‘Maar de mooiste was in mijn eentje’. ‘Dat is puur mindfullness, dan kan ik helemaal mezelf zijn’.

Plannen voor de toekomst

André vertelt zijn verhaal op een rustige manier, alsof het allemaal vanzelfsprekend is. Naast tennissen, schaken, koken, heeft hij zeker nog plannen voor de toekomst. Hij zou graag willen leren schilderen (de ezel en verf zijn al in huis), maar ook nog een reis naar Malawi maken, lesgeven op de universiteit.

Blijkbaar weet André een goede balans te vinden tussen veel activiteiten en tevens op zoek te gaan naar nieuwe dingen.

André, je bent een bijzonder en een maatschappelijk zeer betrokken mens, met als motto: ‘Geven is ook ontvangen’ Dankjewel!

De EndPlasticSoup Actiedag op zaterdag 6 juni 2020

gaat, uiteraard aangepast aan de corona-maatregelen, door. EndPlasticSoup presenteert De 1.5 Meter Plastic Clean Up Challenge. De uitdaging is om al het plastic afval binnen je eigen anderhalve meter op te ruimen, alleen of met familie (wel op veilige afstand), binnen of buiten.

 

Wat heb je nodig? Een paar handschoenen en een vuilniszak, enthousiaste clubleden die mee willen doen en - als je club die heeft - de EndPlasticSoup vlag. Maak een foto (liefst met de vlag) van het verzamelde plastic, stuur de foto en het aantal verzamelde zakken naar endplasticsoup@gmail.com of post direct op Facebook #endplasticsoup.

Er is promotiemateriaal beschikbaar, een campagnelogo, poster en social mediamateriaal dat gebruikt kan worden om mensen op te roepen om hun eigen 1,5 meter op te ruimen.

 

Het is een positieve actie met een knipoog en een glimlach naar de serieuze werkelijkheid waarin we leven. Het doel is dat zoveel mogelijk Rotaryclubs en Rotarians in actie komen om aandacht te vragen voor het enorme plasticprobleem en te laten zien dat we als Rotary daadwerkelijk People of Action zijn.

Meer informatie op www.endplasticsoup.nl

Internationale Rotary Conventie dit jaar online

Eigenlijk zou je er naar Honolulu, Hawaii voor moeten vliegen. Dat hoeft niet, je kan aan de Rotary International Convention deelnemen vanuit je werkkamer of vanaf de bank. Dus een unieke situatie om aan een internationale conventie deel te nemen.

Het organiserend comité is druk bezig er een groots online event van te maken. "Now More than Ever, Rotary Connects the World: The 2020 Rotary Virtual Convention".

Grijp je kans, doe mee, kijk mee, 20-26 juni: www.riconvention.org.

End Polio Now, blijft de Gates Foundation Rotary steunen?

De afgelopen tijd was er in het nieuws dat Bill en Melinda Gates de middelen van hun stichting helemaal zouden gaan richten op de bestrijding van en onderzoek naar het coronavirus. Dit is door sommigen geïnterpreteerd als een stopzetten van hun steun aan Polio Plus/ End Polio Now.

Voor alle duidelijkheid: er is GEEN sprake van stopzetting van die steun.

Zoals ze zelf schrijven:

"The Bill & Melinda Gates Foundation remains committed to its core areas of focus including reducing infectious disease, eliminating extreme poverty, and improving U.S. public education’".

 

Kortom, de komende 3 jaar geldt de 2-to-1 match, een donatie aan End Polio Now wordt verdriedubbeld door de Gates Foundation.

Discon 2020

In mijn vorige Maandbrief meldde ik al dat de Discon Rijswijk op 13 juni niet door kan gaan vanwege de corona crisis. Tevens meldde ik dat er gekeken werd naar een alternatief, dat laatste is helaas niet gelukt. Het Rotaryjaar 2019-2020 gaat dus helaas de geschiedenis in als een jaar zonder Discon.

Ik wil graag de leden van de Discon commissie enorm bedanken voor het vele werk dat zij hebben verzet, met veel enthousiasme, creativiteit en betrokkenheid.