© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

april 2024

Bekijk vorige edities

Afbeelding met tekst, Menselijk gezicht, bril, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Van de Gouverneur

Beste Rotarians en Rotaractors,

In april staat ‘environment / leefmilieu’ centraal; de jongste en zéér belangrijke 7e Area of Focus, waar wij ons wereldwijd binnen Rotary met elkaar sterk voor maken.

focusgebied 7 leefmilieu

Inschrijving DISCON 1610 nu geopend !

Onze Districtsconferentie op 1 juni 2024 heeft Leefmilieu als leidraad en het programma zoomt in op nog twee andere area’s of focus die nauw verbonden zijn met Leefmilieu, te weten: Sociaal-economische ontwikkeling en ‘Water, Sanitatie en Hygiëne’. De inschrijving is nu geopend en aanmelden kan via onderstaande button of via de QR-code op de bladwijzers die zijn uitgereikt tijdens mijn clubbezoeken. Op de website staat alle informatie over dit mooie event, het programma, de sprekers, de locaties die bezocht gaan worden én de deelnemende bedrijven en instituten.

Er zijn slechts 200 plaatsen voor 1.750 leden en andere genodigden dus meld je snel aan !!

Afbeelding met tekst, schermopname

Automatisch gegenereerde beschrijving

PETS 2024

Op 22 en 23 maart hebben we een prachtig en drukbezocht ‘President Elect Trainings Seminar’ gehouden waarin inkomend gouverneur Agnes den Hartogh op een inspirerende wijze haar thema 2024-2025 ‘Kijken met andere ogen’ heeft toegelicht. De inkomend voorzitters zijn voorbereid op het nieuwe Rotaryjaar en kunnen aan de slag met thema’s en het samenstellen van commissies.

In de middag van de PETS is de Voorjaars-Assembly gehouden waarin de nominaties voor de 6 Regio Awards bekend zijn gemaakt. De uiteindelijke winnaars worden bekendgemaakt tijdens de DISCON op 1 juni 2024. In het laatste deel van het programma zijn er interessante presentaties gegeven door verschillende Districtsfunctionarissen. De Powerpoint-presentaties van deze middag kunt u hieronder vinden.

Afbeelding met persoon, kleding, person, pak

Automatisch gegenereerde beschrijving

RYLA – Nog 8 assessoren gezocht !

Van 12 tot en met 14 april a.s. vindt de Rotary Youth Leadership Awards training (RYLA) weer plaats op conferentiecentrum De Bovendonk in Hoeven. Deze wordt voor de 25e keer georganiseerd en is al jaren een groot succes; veel deelnemers noemen het een ‘life changer’. Er is nog behoefte aan circa 8 assessoren! Het programma voor de assessoren is op zaterdag 13 april van 08:45u tot 18:00u (excl. diner) of tot ca. 22:15u als je mee wilt dineren. Meld je aan je zult zien dat het ook voor jou als Rotarylid een inspirerende ervaring zal zijn!!

In de afgelopen maanden ben ik in mijn functie als gouverneur direct of indirect betrokken geweest bij het planten van 4 Voedsel-, Speel- en Snuffelbossen en heb ik mogen zien hoe honderden kinderen genoten van spelen in de modder, ruiken aan bomen en struiken en dat in contact komen met de natuur gelukkig maakt; ik ben ervan overtuigd dat dit contact ook essentieel is voor behoud van onszelf en het leefmilieu.

Hartelijke Rotary-groet,

Anja Rijlaarsdam
Gouverneur D1610 2023-2024

OPROEP: Steun ons project en de Global Grant met een bijdrage voor de opbouw van Oekraïne

Rotaryclub Breda Mark & Aa heeft samen met de E-club Kiev (Ukraine) het initiatief genomen om tot een Global Grant (nummer 2460438) te komen. Het doel is om hiermee een stevige impuls te geven aan het verwijderen van grote aantallen landmijnen in de regio Mykolaiv en Kherson. Daarna kunnen de Oekraïners beginnen met de herbouw aldaar van hun ‘Ukraine’.

Zoals jullie weten is een Global Grant een middel om de financiële bijdragen vanuit clubs sterk te verhogen zodat uiteindelijk 2 tot 3 keer het door een club gedoneerde bedrag beschikbaar komt voor het project achter de Global Grant. Voor dit project is dat het uiteindelijk veilig maken van grote gebieden door het ruimen van landmijnen.

Als jullie hieraan willen bijdrage of een presentatie in jullie club willen hebben over het nut en noodzaak van dit project, en de hieraan gekoppelde Global Grant, met daarbij een aantal stukjes film over de actualiteit van het landmijnenprobleem, of als jullie willen weten hoe de verhoging van jullie bijdrage door de Rotary Foundation werk bij een Global Grant, en dan specifiek voor dit project, neem dan contact op met Jeroen van Dooren: PDG D1610 en lid van Rotaryclub Breda Mark & Aa (Tel. 06-55742055 of jeroenvdooren(a)casema.nl).

Ook zullen we daarnaast in de komende periode zelf actief een aantal clubs gaan benaderen hiervoor.

Afbeelding met tekst, schermopname, diagram

Automatisch gegenereerde beschrijving

10e, feestelijke editie van ‘Classic Wings & Wheels’ op 15 juni 2024

Het mooiste evenement en een must-go voor autoliefhebbers is ‘Classic Wings & Wheels’. Voor de 10e keer wordt één van Rotary’s mooiste evenementen gerealiseerd door Rotary-Club Oosterhout. Reserveer vast in de agenda: zaterdag 15 juni 2024, Militaire vliegbasis Gilze-Rijen. Op dit ‘Nederlandse Goodwood’ is het genieten op de tribunes van klassiekers Ook de racers komen voorbijrazen. In de lucht is het een waar spektakel van prachtige, oude vliegtuigen.

De Italianen zijn er ook bij en dan kun je denken aan clubs zoals Ferrari, Maserati, Lamborghini, maar ook de Engelse beauty’s sluiten aan zoals Bentely, Healey, Jaguar en Cooper North. Donkervoort, Cobra en Lotus zullen niet ontbreken. Het hoogtepunt ligt echter bij de Abarths die hun jubileum vieren tijdens ‘Classic Wings & Wheels’.

U wordt vorstelijk ontvangen met voortreffelijke catering van topniveau gedurende de gehele dag. De prijs voor een entreekaart is € 225,00 per persoon voor een onvergetelijke dag!
Meer informatie en kaartverkoop via onderstaande button!

Zeven Rotaryclubs bundelen hun krachten voor de toekomst

In een inspirerend samenspel van gemeenschapszin en zorg voor het milieu, hebben de Rotaryclubs Oisterwijk, Berkel-Enschot en Tilburg de handen ineengeslagen voor een belangrijk boomplantproject. In dit unieke samenwerkingsverband worden ca. 8.500 bomen geplant zodat er uiteindelijk een aaneengesloten natuurgebied ontstaat tussen Tilburg, Berkel-Enschot en Oisterwijk, het Benedictusbos. Met dit gebaar willen de Rotaryclubs de nadruk leggen op hun gezamenlijke inzet voor de toekomst van onze kinderen en het milieu. Door de regen hebben we de bomenplantdag helaas meerdere malen moeten verzetten, maar op zaterdag 13 april gaat het dan toch écht gebeuren!

Afbeelding met buitenshuis, groep, boom, tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Foto: Het planten van de 1e boom van het Benedictusbos op 23 november 2023

Rotary Club Hoeksche Waard 65 jaar

Rotary Club Hoeksche Waard werd op 6 maart 1959 in Oud-Beijerland opgericht. De oprichting van de eerste serviceclub in de Hoeksche Waard door enkele maatschappelijk vooraanstaande heren weerspiegelde het optimisme waarmee hard aan een nieuwe toekomst werd gewerkt. De club floreerde; dienstverlening aan de gemeenschap, fellowship, internationale contacten en uitwisseling stonden hoog op de agenda en dat is nog steeds het geval. Op 8 maart 2024 kon het 65-jarig bestaan van RC Hoeksche Waard feestelijk gevierd worden in St. Michielsgestel. Eén groot verschil met 1959 is dat er sinds 2002 vrouwen lid kunnen worden, wat de club meer divers en eigentijds heeft gemaakt.

Ethiekworkshop in de club

Veel clubs hebben ooit al eens tijdens een clubbijeenkomst een ethische workshop georganiseerd. De bekendste binnen Rotary is ‘Toets je Intuïtie – Omgaan met dilemma’s’. Maar voor de meeste clubs is dit al jaren geleden en sindsdien zijn er veel nieuwe leden bijgekomen. Wellicht wordt het eens tijd om deze workshop te herhalen?

De districtscommissie ‘Vocational Service’ maakt hiervoor graag een afspraak. Maar let op, als club moet je voor ‘Toets je Intuïtie’ zeker 2 uur uittrekken. De presentatie vraagt dus om een extra lange bijeenkomst. Er zijn ook kortere varianten die binnen de normale clubtijden vallen, zoals het met elkaar bespreken van ethische dilemma’s. Neem contact op met de commissievoorzitter om een afspraak te maken: peter.de.waard(a)outlook.com.

Afbeelding met kleding, overdekt, muur, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vocational Service uitgelegd!

Het blijft voor veel Rotarians een moeilijk begrip: Vocational Service. Dit terwijl de uitleg ervan bij iedere club in de statuten staat. Artikel 5 geeft het doel van Rotary weer met: ‘de toepassing van hoge ethische normen in bedrijf en beroep, de erkenning van de waarde van iedere nuttige functie en het waarderen van de eigen werkkring van iedere Rotarian als middel om de maatschappij te dienen’.

Hoe geef je als club nu uitvoering aan zo’n ideaal? Laat de districtscommissie Vocational Service je daarbij helpen. Vijf ervaren Rotarians staan klaar voor een gesprek met bestuurders of commissieleden, voor een clubpresentatie over Vocational Service (vol met praktische voorbeelden) of een workshop waarin allerlei ethische dilemma’s worden behandeld. Neem contact op met de commissie om de mogelijkheden te bespreken of direct al een afspraak te plannen. Bel of mail de voorzitter: peter.de.waard(a)outlook.com.


Save-the-dates

·

12 t/m 14 april – Rotary Youth Leadership (RYLA), Hoeven

·

13 april – Bomenplantdag Rc’s Berkel-Enschot, Oisterwijk, Tilburg

·

1 juni – DISCON 1610, Bergen op Zoom

·

15 juni – Classic Wings & Wheels, Militaire vliegbasis Gilze-Rijen

 

Afbeelding met Lettertype, Graphics, grafische vormgeving, schermopname

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met Lettertype, Graphics, logo, tekst

Automatisch gegenereerde beschrijving

Wist je dat we met ons District ook actief zijn op LinkedIn en Facebook? Klik op bovenstaande logo’s, volg ons en blijf op de hoogte van nieuws en activiteiten van andere Rotaryclubs uit ons district.

 

(c)2024 | Deze maandbrief is een uitgave vanuit Rotary Nederland District 1610. Wilt u kopij inleveren voor een toekomstige nieuwsbrief, klik dan hier. Wilt u uw aankomende evenement communiceren, klik dan hier. Wilt u uw bericht laten tonen in de Rotary app, klik dan hier.