© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Ontplofbare-oorlogsresten

ONTPLOFBARE OORLOGSRESTEN

Maandag 18 oktober ‘21 namen Frank Barink en Kees Visser van Euroradar ons mee in de boeiende wereld van de ‘ontplofbare oorlogsresten’.

Via de Explosieven Opruiming Dienst startte in 2011 BeoBOM dat later Euroradar werd, https://www.euroradar.nl. Het bedrijf is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Hardinxveld-Giessendam. 

Euroradar is gespecialiseerd in het onderzoeken van de bodem, voorafgaand aan (nieuw)bouw projecten. Voornamelijk gebieden waarin ontplofbare oorlogsresten zouden kunnen worden aangetroffen. Als uit vooronderzoek waarschijnlijk lijkt dat de mogelijkheid er is, wordt er met zeer verfijnde apparatuur naar oorlogsresten gezocht.

Vervolgens dient het projectiel onschadelijk te worden gemaakt door de EOD. Vaak wordt, door capaciteitsgebrek bij de EOD, dit opruimen uitgesteld. Zoals bijvoorbeeld op de Maasvlakte waar een zware oud Engelse bom nog altijd wordt ‘bewaakt’ en wacht op opruiming.

Naast explosieve oorlogsresten kan het bedrijf met haar apparatuur ook de juiste tracks van ondergrondse pijpleidingen en kabels traceren en de correcte positie vastleggen voor de uitvoerende aannemers.

Afbeelding