© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotaryclubs in Nederland doneren € 1 miljoen aan ShelterBox voor slachtoffers aardbevingsramp Syrië en Turkije

De wereld werd begin februari opgeschrikt door de verschrikkelijke aardbeving in Turkije en Syrië. De zeven Nederlandse gouverneurs van Rotary zijn direct een actie gestart om de hulpverlening financieel te ondersteunen. Hun oproep aan de 500 Rotaryclubs in Nederland is een geweldig succes. Overal in het land is er veel geld opgehaald met het organiseren van acties. Met het doneren van inmiddels meer dan € 1 miljoen euro aan ShelterBox helpen de Rotaryclubs met het bieden van concrete hulp aan de slachtoffers van de humanitaire ramp. Ook bedrijven, organisaties en particulieren uit het netwerk van Rotary doneren ruimhartig aan ShelterBox, een officiële projectpartner van Rotary International. 

ShelterBox was snel na de aardbeving ter plaatse met een ShelterBox Response Team (SRT). Dat team kijkt welke spullen het meest nodig zijn en hoe die op de meest efficiënte manier -en veilig- bij de mensen zelf terecht kunnen komen. Er wordt daarbij dankbaar en veel gebruik gemaakt van plaatselijke Rotaryclubs in de omgeving van het getroffen gebied. ShelterBox heeft altijd tenten en materialen op voorraad om bij een dergelijke ramp direct te kunnen reageren. 

Er zijn al heel snel direct tenten naar Turkije gestuurd via gratis vluchten van Turkish Airlines. Daarnaast wordt -zo mogelijk met lokale leveranciers- zo snel mogelijk aanvullend materiaal ingekocht, gebaseerd op de behoeften van dat moment. Zowel in Turkije als in Syrië zijn lokale magazijnen ingericht van waaruit de distributie plaats vindt. De situatie in Syrië is extra schrijnend omdat vanwege de binnenlandse onrust en oorlog het gebied gevaarlijk en moeilijk toegankelijk is.

Bauke Boersma voorzitter van ShelterBox Nederland: ‘Hartelijk dank aan alle Rotary Clubs die direct na de aardbevingen in actie zijn gekomen en zo gul hebben gegeven aan ShelterBox om de nood in het getroffen aardbevingsgebied en rampgebieden elders te lenigen. Al deze donaties geven ShelterBox nu en ook in de toekomst de mogelijkheid om te blijven helpen. We weten dat het helaas zo is dat er telkens weer situaties ontstaan waarin mensen huis en haard kwijtraken.’

De internationaal werkende ANBI-stichting ShelterBox levert met de volledig ingerichte ShelterBoxen snel en concreet hulp bij aardbevingen, overstromingen en oorlogen waarbij mensen een dak boven hun hoofd nodig hebben. Het gaat om grote familietenten waarin 4 volwassenen en 6 kinderen voor langere tijd kunnen wonen of de kleinere gezinstenten voor 2 volwassenen en 3 kinderen. De tenten zijn uitgebreid getest op stormen, kunnen goed worden geventileerd en bieden door goede isolatie bescherming tegen warmte en kou waardoor de bewoners de tent ervaren als een veilige tijdelijke plek om te schuilen. Naast de tent zitten er in de ShelterBox materialen die nodig zijn om te leven. Dat zijn bijvoorbeeld warme dekens, matrassen, kookspullen, waterfilters- of tabletten voor schoon drinkwater, solarlampen en warme kinderkleding. Ook worden desgewenst gereedschappen toegevoegd en afdekmateriaal en touw. 

Als richtlijn voor een grote ShelterBox met alle materialen die nodig zijn om bescherming te bieden en een aantal maanden veilig in te kunnen wonen geldt een bedrag van 750 euro. Rechtstreeks doneren voor shelterboxen is mogelijk via de doneerknop op https://www.shelterbox.nl/doneer/