© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Bedankbrief en update van Shelterbox

 Beste Rotarians,

Allereerst hartelijk dank aan alle Rotary Clubs die direct na de aardbevingen in actie zijn gekomen en zo gul hebben gegeven aan ShelterBox om de nood in het getroffen aardbevingsgebied en rampgebieden elders te lenigen. Al deze donaties geven ShelterBox nu en ook in de toekomst de mogelijkheid om te blijven helpen. We weten dat het helaas zo is dat er telkens weer situaties ontstaan waarin mensen huis en haard kwijtraken. 

Er komen bij ShelterBox veel vragen van clubs binnen over de hulp die ShelterBox geeft in Turkije en Syrië, zoals: "Het is prachtig dat we die Shelterboxen overal hebben klaarstaan zodat ze snel kunnen worden gebruikt. Wat ons niet helemaal duidelijk is, is wat de rol en de timing van het 'geld ophalen' nu is. Er is dus al € 850.000 opgehaald, prachtig, dat zijn al meer dan 1000 tenten. Wat gebeurt daar mee? Want we meenden dat het juist de kracht is dat de tenten overal al klaar staan. Of zijn er inmiddels honderden tenten bijgemaakt en naar het rampgebied gebracht? Dat zou natuurlijk heel mooi zijn."

De kracht van ShelterBox is inderdaad dat de hulpgoederen wereldwijd klaar staan. Dit betekent dat er heel snel hulp gegeven kan worden. Het is dan ook van belang dat er voortdurend hulpgoederen beschikbaar zijn. Zo gauw er goederen gebruikt worden, moeten we er dus ook voor zorgen om de voorraad weer aan te vullen. De groene ShelterBox is het visitekaartje van onze organisatie die iedereen kent. Daarnaast worden er ook andere hulpgoederen ingezet. Welke dat zijn, hangt telkens af van de behoeften en omstandigheden. ShelterBox stuurt altijd een team naar het rampgebied om in overleg met de autoriteiten aldaar, andere organisaties en plaatselijke Rotary Clubs vast te stellen waar de grootste behoefte aan is. Dus er wordt echt maatwerk geleverd. Op het moment is er in Turkije en Syrië veel behoefte aan tenten, warme dekens, winterkleding en Solar lights. Deze goederen moeten natuurlijk ook aangeschaft worden. Een deel van deze goederen kopen we ter plaatse met alle donaties. Hierdoor is het juiste materiaal snel aanwezig en wordt ook de getroffen plaatselijke economie gesteund.

Ons ShelterBox-hulpteam maakt goede vorderingen in Gaziantep en heeft nu een aantal getroffen gebieden bezocht. Het team krijgt veel hulp van de drie Turkse district gouverneurs die intensief samenwerken. De huidige focus in Turkije ligt op een gezamenlijk project in samenwerking met Rotary, waarbij tenten en huishoudelijke artikelen worden geleverd. De inhoud van het hulppakket zal worden vastgesteld wanneer we inkoopplannen met nationale leveranciers verder hebben ontwikkeld. Het interventie gebied is hoogstwaarschijnlijk Hatay.

Deze week zal het ShelterBox-team bezig zijn om precieze details vast te stellen na coördinatie met de regering en andere humanitaire organisaties. Het team zal aanwezig zijn bij het uitdelen om technische assistentie en training te bieden. Pas dan ontvangen we foto- en videomateriaal dat we kunnen delen. De prioriteit is het zo goed en zo snel mogelijk verstrekken van die hulpgoederen. In dit filmpje is te zien dat er dozen met winterjassen voor kinderen in het in Syrië getroffen gebied zijn aangekomen: https://fb.watch/j0AUJt_8h-/

Inmiddels zijn er meer dan 500 tenten in Turkije aangekomen en zijn er nog eens 1000 onderweg naar Syrië en er zal nog veel hulpmateriaal volgen. De Rotarians in Turkije zijn zelf ook druk bezig. Eén van de zaken waar ze zich voor inzetten is om ervoor tezorgen dat kinderen weer naar school kunnen.

Nogmaals veel dank en we hopen dat we zo meer duidelijkheid hebben gegeven, maar mochten er nog vragen zijn dan willen wij die graag beantwoorden.

Stichting ShelterBox Nederland
Bauke Boersma,
voorzitter
E: info@shelterbox.nl