Maandbrief Mei 2019

DE DISCON IS NU HEEL DICHTBIJ.. ZATERDAG 25 MEI AS IN ROTTERDAM...EN OPGEVEN KAN NOG TOT DE VOORLAATSTE DAG..

KLIK HIER...!Beste [voornaam]


Er is (nog..) plek ...maar al ruim 260
Rotarians en belangstellenden gingen je voor en hebben zich aangemeld voor de Discon “Leve(n)de Stad!” op 25 mei a.s. in Rotterdam. Plaats op de activiteiten heeft een plafond, dus schrijf je nog in! We hebben capaciteit tot max 300 personen en ‘t loopt nu snel vol...


Het beloofd een schitterende dag te worden met een verrassend gevarieerd programma, waarin de onbekende kanten van de stad centraal staan.


Hoofdspreker is Adriaan Geuze, de bekende urban planner van het Rotterdamse kantoor West8 die in Zomergasten de Randstad kritisch besprak. Hij zal ons in locatie de Maassilo op Zuid meenemen naar de stad van de toekomst.


In dit middag-keuzeprogramma verkennen we de onbekende kanten van de stad langs drie verschillende ‘assen’. Per bus of boot bezoekt u een aantal verrassende plaatsen en projecten.

U kunt kiezen voor een ‘reis’ naar:

-De Scheppende Stad. Over innovatie. Met het stoere schip KRVE71 de Maas op voor:

-Een tocht langs innovatieve havenprojecten onder leiding van stedenbouwkundige Bernadette Janssen van BVR Ruimtelijke Ontwikkeling

-Een rondleiding door oud-medewerkers over het terrein van de voormalige Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM) waar talloze vernieuwende projecten gevestigd zijn.

-De Bloeiende Stad. Over alles wat groeit en bloeit in de ‘stadsjungle’. Met een bezoek aan:

*Vogelklas Karel Schot, een heel bijzonder opvangcentrum voor hulpbehoevende wilde vogels en andere dieren, midden op het Afrikaanderplein in Rotterdam Zuid

*Het Eiland van Brienenoord, waar een stadsecoloog ons kennis laat maken met een uniek stukje natuur op een wel heel bijzondere plek.

-De Gezonde Stad. Over gezondheid, levensverwachting en sport. Met een bezoek aan:

*Zaak 8 in de Fenix Food Factory, waar Professor Lex Burdorf van het EMC Rotterdam spreekt over het thema “Metrostations en Levensverwachting”

*Topsportcentrum Rotterdam, waar Feyenoord Basketbal haar project ‘Playing for Succes’ demonstreert. Een naschools sportprogramma voor kinderen die negatief over zichzelf denken en hier hun talenten ontdekken.

Kijk hier voor meer informatie.LANDELIJK WATERSEMINAR IN UTRECHT ZEER GESLAAGD MET TOPCAST SPREKERS! WORDT VERVOLGD.. DAN MET ACTIE....Ons landelijk Waterseminar in het gebouw van Rijkswaterstaat aan knooppunt Oudenrijn in Utrecht van afgelopen zaterdag mocht zich verheugen in een massale toeloop, het onderwerp sprak dus evident erg aan....

Na de film Water’s Promise’ werd onder leiding van Marinda Hall, onze dagvoorzitter, het seminar professioneel geopend door de gouverneurs Barbara van Goethem (D1580) en Bauke Boersma (D1570). De boeiende en gepassioneerde verhalen die na de opening volgden door Prof dr. Patrick Verkooijen (CEO van het Global Centre on Climate Adaptation), mr. Drs. Peter Glas (landelijk Deltacommissaris), Ir. Maarten Smits (Algemeen directeur van Deltares) en Dr. Marco Schouten (CEO van Vitens Evides International en Directeur van de Foundation Water for Life) hebben ons geïnspireerd en meer dan uitgedaagd.


Na de pauze waarin de ‘Watermarkt’ werd bezocht met tal van vertegenwoordigers uit de waterwereld en waar men ook getuige kon zijn van de vele waterprojecten de Rotary onder haar hoede heeft, werden we weer verwelkomd door een korte film ondersteund door muziek “The Infinite Now” van Mike del Ferro.


Als voorzitter van de commissie Landelijk Water Seminar 2019, gaf Chris Engelsman een korte toelichting op het initiatief van de ‘Global Water Charter’ vervat in een 10 puntenplan, gevolgd door de videoboodschap van onze International President 2018 – 2019, Barry Rassin.


We zijn ook getuige geweest van de ondertekening van een Intentieverklaring ‘Nederland gaat voor Water’ door het Waterplatform Rotary Nederland, IHE Delft Institute for Water Education, Water for Life, AMREF, WASH SDG Consortium, MAX Foundation en Plan International.

Vervolgens lanceerde Bauke Boersma samen met Eddy Moors, decaan IHE Delft, het ‘Rotary Water Education Endowment Fund’ en tekenden de 7 zittende gouverneurs de oprichting ervan met een initiële investering van US$25.000,--. De nieuwe initiatieven werden met luid applaus begroet.


Tenslotte hebben de paneldiscussie en ‘waterproof’ discussies een rijk gevulde lijst met ideeën en acties opgeleverd. En daar was het allemaal vooral om te doen! Tot afsluiting hebben Bauke Boersma en Barbara van Goethem, namens de 7 zittende gouverneurs, het ‘waterstokje’ overgedragen aan de 7 inkomend gouverneurs Nel Sangers, Anneke Assen, Ries Schouten, Rutger Mazel, Rebecca Siebinga-Bookelmann, Jan Verhage en Josje Bootsma, met het pleidooi om de gelanceerde initiatieven voort te zetten.

Jullie gaan veel meer horen hiervan... alle grote water-organisaties in NL willen graag met Rotary in Nederland samenwerken...! Zoveel kennis over water, zoveel netwerken..!


ROTARACT NEDERLAND VERNIEUWT EN KOERST AAN OP NIEUWE STRATEGIE MET LEDENGROEI EN CHARTERS ALS DOEL...SAMENWERKEN MET ROTARTY STAAT VOOROP..


Rotaract vernieuwt.

Ons district wil de samenwerking met Rotaract verstevigen en steunt voorzitter Joeri Loman in zijn ambities intensiever met hen te partneren. Inmiddels floreert Rotaract weer in Nederland. Het aantal leden groeit na een dip, de  kwaliteit van het netwerk verbetert en de zichtbaarheid is hoger. Door heel Nederland worden mooie projecten gerealiseerd met impact op de maatschappij. “Denk hierbij aan projecten die financiële middelen inzamelen, maar vooral aan projecten waar door de handen uit de mouwen te steken het verschil gemaakt wordt voor mensen die dat goed kunnen gebruiken”, zegt Joeri Loman. Belangrijk hierin noemt hij de band met Rotary in Nederland. Steeds vaker worden er projecten in samenwerking gedaan tussen Rotaract en Rotary, maar de continuïteit tussen de twee kan beter.


“De samenwerking tussen Rotaract en Rotary krijgt steeds meer vorm en groeit,” zegt Joeri. Een belangrijk onderdeel hiervan is volgens hem dat je elkaar leert kennen en weet waar elkaars kracht ligt. Alleen dan kun je op basis van gelijkwaardigheid samen projecten opzetten en succesvol afronden. Door elkaar te ontmoeten en te leren kennen wordt steeds vaker een succesvolle samenwerking vormgegeven waarbij wederzijdse inspiratie zorgt voor een grotere impact. “Een sprekend voorbeeld van elkaar ontmoeten is het seminar in Breda eerder dit jaar, waar Rotaract en Rotary met elkaar in gesprek gingen over de duurzame economie. Een nieuw initiatief, waar de komende jaren zeker een vervolg aan gegeven kan en moet worden.” 

 Een voorbeeld van een mooie samenwerking noemt hij het project Zweten & Eten, wat dit jaar wederom op 23 juni 2019 georganiseerd wordt in Lisse. Dit is een project waarbij Rotaract Bollenstreek en Rotary Club Lisse-Bollenstreek samen de organisatie verzorgen. 

 

ROTARY LEADERSHIP INSTITUTE MAAKT OVERAL GOED GEVOEL LOS: TEKEN NU OOK IN!Na het grote succes van de eerste en tweede serie RLI cursus vindt op verzoek en vanwege de bestaande wachtlijst een 3e RLI cursus plaats. Steeds meer clubs laten hun nieuwe leiders of veelbelovende leden, dan wel leden met een prachtige toekomst achter of voor zich deelnemen. En met veel succes, de recensies in de clubs zijn unaniem lovend.

Tijdens 3 zaterdagochtenden hoor je alles over Rotary: de geschiedenis, de 5 avenues en onze eigen goede doelen Rotary Foundation. Natuurlijk is er veel meer zoals ledenbeleid en – behoud, het maken van een strategisch plan voor je club, het geheim van succesvolle clubs wordt ontrafeld . De Rotarians van de eerste RLI cursus hebben het met een ruime 8 gewaardeerd.

Ben je geïnteresseerd geraakt en nieuwsgierig? Klik dan hier en laat je informeren over data en inhoud. Inmiddels zijn er vele aanmeldingen. Dus wil je nog dit Rotaryjaar mee doen? Meld je dan zo spoedig mogelijk aan (via bovenstaande link). Een 3e cursus zal hoogstwaarschijnlijk in het najaar 2019 zijn. Check het bij cursusleider Harriette Verwey h.f.verwey@gmail.com


AGENDA

Voor de clubbezoeken van gouverneur Sjerp van der Vaart, klik hier.

E-mail: dg2018-2019@rotary-d1600.nl Telefoon 06 - 11 16 36 10

Voor data Regionaal BestuursContact (RBC) 2018, klik hier.


Juni 2019: kom naar de Rotary Conventie in Hamburg!

In 2019 is de Rotary Convention in Hamburg. Een mooie gelegenheid om met leden van jouw club een conventie dichtbij bij te wonen. 

Meld je snel aan, nu zijn de hotelkamers nog te bestellen tegen redelijke prijzen!


IPDG 1550 Fons Jacobs organiseert in Hamburg tijdens deRI Conventie voor alle Rotarians uit Nederland een “Meet and Greet” in Hotel Europeïscher Hof Kirchenallee 45, tegenover de Hauptbahnhof op zaterdag 1 juni 2019 van 17.00 uur tot 19.00 uur. Daar is het ook mogelijk een kleine presentatie te geven. Daar is een beamer en scherm alsmede een flip-over beschikbaar. De door Fonsgeorganiseerd Hamburg tours worden toegelicht. 


Bijzondere data

DISCON Rotterdam

25 mei 2019

RI Conventie Hamburg

1- 5 juni 2019


Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1600 RI

met een e-mailadres, zoals opgenomen in LeAd2

Klik hier voor samenstelling districtsstaf

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Hier staat de online versie.