nieuwsbrief september 2020

Rotary International – Logos Download

Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, kostuum, stropdas, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving


Nieuwsbrief - nazomer 2020

Onderwerpen deze keer:

-

Intro

-

Kick-off Gouverneursjaar

-

Diversen The Rotary Foundation

-

The Rotary Institute @ NL

-

Status Clubbezoeken

-

Agenda + flyer Discon

Intro

Waarde Rotarians in D1600,

Ik hoop dat ook jullie genoten hebben van een toch wel mooie zomer 2020.

Inmiddels lopen de coronabesmettingen helaas weer op. Die opleving is volgens het RIVM inmiddels officieel een ‘2e golf’ en dat vormt -nog steeds- een potentiële bedreiging voor het doorgaan van onze geplande activiteiten en bijeenkomsten. Vooralsnog blijven deze gepland als fysieke bijeenkomsten – met strikte inachtneming van de overheidsrichtlijnen.

Dan het thema (‘special observance’) voor de maand oktober: dit keer is dat Economic and Community Development. Ècht een thema dat bij Rotary past.

Ik ben reuze benieuwd hoe jullie plannen het bereik, de sociale impact en de zichtbaarheid van jullie Clubs te vergroten – via internationale goede doelen, maar zeker ook in jullie eigen lokale Gemeenschappen. Bijvoorbeeld: welke lokale Club overstijgende projecten staan er op stapel?

Kick-off Gouverneursjaar

Traditioneel organiseert een Gouverneur voor de start van zijn of haar jaar een borrel. Genodigden voor die borrels waren altijd alleen de leden van de Districtsstaf.

Mede omdat er dit jaar geen fysieke PETS kon worden gehouden heb ik het anders aangepakt. Dit keer waren ook nadrukkelijk de Clubvoorzitters uitgenodigd. Uiteindelijk verzamelden ca. 45 D1600 Rotarians zich in een Katwijks établissement, dat kort daarvoor officieel was uitgeroepen tot ‘beste strandpaviljoen van Zuid-Holland.’

Dit initiatief bleek een gouden greep. In een grote aparte ruimte zorgden de aanwezigen voor een zeer goedgeluimde middag, mede dankzij (of ondanks? ) een korte presentatie mijnerzijds. Zondermeer een voor herhaling vatbare formule.

Hierbij een kleine impressie - met dank aan de vrijwillige fotografen.

Diversen The Rotary Foundation

 

a)

Geslaagd TRF Seminar

Op donderdag 17 september jl. vond in het Vlaardingse Delta Hotel een mooi TRF Seminar plaats. Vorige jaren betrof het meer technische ‘pitch’ avonden. Dit keer ging het Seminar onder de bezielende leiding van de Voorzitster van onze TRF Districtscommissie, Ingeborg van Kerkhof over datgene wat er met TRF gefinancierde projecten allemaal bereikt is. Moraal van het verhaal: met ons aller hulp staan we samen sterker en bieden we Gemeenschappen over de hele wereld via onze projecten duurzame, levens veranderende mogelijkheden.

Tijdens het Seminar was er ook aandacht voor persoonlijke verdiensten.

Allereerst vervulde het mij met trots dat ik namens ons District 1600 Paul Harris Fellowships mocht uitreiken aan 2 bovenmatig betrokken medewerksters van de Jellinek Kliniek in Amsterdam die zich de afgelopen 7 jaar naast een aantal Rotarians (Ko Dekker van RC Voorhout en Johan Smit van RC Schiedam) met niet aflatende energie belangeloos in hun eigen tijd hebben gewijd aan 2 zgn. Vocational Training Team projecten – 1 in Australië en Oceanië en 1 in Zuid-Afrika.

ð

dank aan Mariëtte de Brouwer en Ria Lochtenberg voor hun tomeloze inzet.

Daarnaast overhandigde ons aller Harriette Verwey, PDG en thans RRFC aan Rotarian Bas Hendriks en zijn vrouw Ingeborg de versierselen die horen bij diegenen die zich door hun jarenlange financiële bijdragen aan TRF een zgn. ‘Major Donor’ mogen noemen.

Ook hier weer met dank aan de diverse fotografen een kleine impressie.

Afbeelding met plafond, binnen, luchthaven, persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met televisie, binnen, spelen, monitor

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, binnen, staand, groep

Automatisch gegenereerde beschrijving

b)

Erkenning inzet voor End Polio Now

Na de in de vorige Nieuwsbrief genoemde historische mijlpaal in Afrika volgde deze week een andere opmerkelijke prestatie. Door diens niet aflatende inzet voor de uitroeiing van het wildtype polio, werd de Nigeriaanse cardioloog en Rotarian uit Lagos, Dr. Tunji Funsho heel eervol opgenomen als ‘Titan’ in de lijst van 100 Most Influential People in the World van het beroemde tijdschrift TIME.

Naar de aard der zaak is deze lijst gelauwerden heel exclusief – Dr. Funsho deelt deze eer met grootheden als: Nelson Mandela, de Dalai Lama, Bondskanselier Angela Merkel, activiste Malala, Bill Gates, de beroemde viroloog Anthony Fauci en cellist Yo-Yo-Ma – allen ‘Pioneers’, ‘Artists’, ‘Leaders’, ‘Titans’ en ‘Icons’.

c) Tulpenactie – don’t give up !

Zoals bekend blijven er nu na Afrika nog maar 2 plekken over waar het wildtype polio en dito verlammingsgevallen voorkomen (Afghanistan en Pakistan). Recentelijk kwam het bemoedigende bericht dat de Afghaanse overheid vredesonderhandelingen is aangegaan met de Talibaan, waarvan bekend is dat die de bevolking ontmoedigt om zich tegen polio te laten inenten.

Alhoewel wij hiermee nadrukkelijk in de eindfase van dit historische megaproject van Rotary zitten blijft het nog prioriteit nummer 1 van Rotary. Dat betekent dat we door moeten voor die laatste loodjes. Daarom nogmaals een oproep om vóór 15 november doosjes tulpenbollen te bestellen voor dit fantastische goede doel.

d) Wereld Polio Dag – goed om bij stil te staan

Hieronder warm aanbevolen enige tips voor de Clubs met betrekking tot de komende Wereld Polio Dag op 24 oktober a.s.

Rotary Institute @ NL

Zoals in de vorige Nieuwsbrief al gemeld, zal er op zaterdag 10 oktober a.s. van 10 tot 12.30 uur een uniek event plaatsvinden.

Jullie kunnen dan vanuit huis of elders onder het genot van een kopje koffie een paar uurtjes deelnemen aan de online versie van het voor liefst 90 Rotary Districten bedoelde ‘Institute’.

Het Nederlandse lid van de RI Board, Jan Lucas Ket en zijn team hebben een mooi programma in elkaar gezet.

Maar er is meer:

Afbeelding met blauw, zitten, vogel, groot

Automatisch gegenereerde beschrijving

Der RIP kommt

Inmiddels is bekend geworden dat de President van Rotary International, onze Oosterbuur Hoger Knaack naar Nederland zal afreizen om die dag live deel te nemen aan dit event.

Daarnaast hebben de 7 Nederlandse Gouverneurs voor het begin van de middag een ‘add-on’ event georganiseerd, waaraan de RIP ook live zal deelnemen. In een college-tour achtige setting zal Holger onder het motto Rotary in Nederland in gesprek gaan met vooral jongeren/Rotaracters.

Me dunkt extra redenen om deel te nemen. Kortom: SCHRIJF JE IN! Doe dat via site Rotary Institute

Status Clubbezoeken

Zoals bekend heb ik bij de Clubbezoeken een nieuwe trend gezet. Alle bezoeken worden – corona volente – geclusterd afgelegd. Voorts wordt er met elkaar vooral gesproken over zaken die niet zozeer Clubgebonden maar Club overstijgend zijn.

Het doet goed te ervaren dat er brede steun voor deze insteek bestaat en dat het vele Clubs vooral ook creatief maakt. Diverse bezoeken zijn inmiddels hybride van aard – een door de beperking van de zalen beknopt aantal leden live en een veelvoud anderen inbellend via Zoom.

Hiernaast met dank aan de fotograaf-vrijwilliger (AG Vincent Kevenaar) een mini impressie van het geclusterde hybride bezoek aan de 3 Clubs in het Westland

AGENDA – save the dates

Rotary International Institute Amsterdam – online (voor alle leden)

10 oktober 2020

RBC’s Regio’s D1600 (voor AG’s & Clubbestuurders)

12/17/19/24 november 20

PETS Noodrwijk (voor inkomend Clubvoorzitters) + Assembly (allen)

19 & 20 maart 2021

Gouverneurslunch (voor PDG’s)

26 maart 2021

DISCON @ Naturalis Leiden (een MUST voor alle leden) – ZIE BIJLAGE

29 mei 2021

Wereld Conventie Taipei (voor alle leden) – zeer het overwegen waard

12-16 juni 2021

DG overdracht @ RC Schiedam (voor de DG, de DGE en genodigden)

24 juni 2021

Ter bevordering van de efficiency zullen de raadpleegmomenten van de DG zoveel mogelijk worden gestructureerd en beperkt tot woensdagen tussen 14.00 en 17.00 uur. Iedere Voorzitter of bestuurslid uit D1600 die namens haar of zijn Club een prangende functionele vraag heeft wordt verzocht die vantevoren eerst even kort via email kenbaar te maken via dg2020-2021@rotary-d1600.nl

Deze maandbrief wordt verstuurd aan alle Rotarians in District 1600 RI

via het e-mailadres in het landelijke LeAd2 systeem.

Nieuwsbrief niet langer ontvangen ? Mail ds@rotary-d1600.nl