MAANDBRIEF FEBRUARI 2019

ROTARY4EUROPE FORUM IN ROME, DE DISCON OP 25 MEI AS EN BEACH CLEAN UP..! ….......EN OP 15/ 16 MAART DE PETS + ASSEMBLEE


We kijken terug op een geweldig mooie en geslaagde conferentie in Rome FORUM Rotary4Europe! Mijn collega DG in Rome Patricia Cardone van D2028 en uw gouverneur namens D1600 waren gastvrouw en -heer. Vrijdag begon met de flash Mob en 250 jongeren met gele paraplu’s in de vorm van de EU sterren op Piazza de Populo..! Een bijzondere sfeer. Er is met 650 mensen over 3 dagen vergaderd, gediscussieerd en er zijn stappen gezet.

De President van het Europese Parlement Tajani sprak de conference toe.


Er ligt nu een door RI Directors en Gouverneurs getekend Manifest dat alle regeringen en parlementen in de EU wordt aangeboden. Idem aan alle Rotary- en Rotaract-districten. Tweede stap: er is een contract met de Europese Commissie getekend voor deelname van RI / RA - jonge professionals aan het EU Solidarity Corps. Zie ook: link

Verder is de derde en laatste stap dat er een EU driedaags Seminar is ontwikkeld voor jonge RI / RA-profs om de EU-instellingen in Brussel tailormade te gaan bezoeken en te zien wat de EU hen bieden kan en omgekeerd.

Het signaal “Rotary en de EU: Hoe kunnen we onze wederzijdse waarden en idealen vernieuwen?” is nu in de wereld en blijvend. Ter illustratie: de Lions org. Duitsland heeft dit Manifesto opgepakt en gaat een eigen vervolg maken! Ik maak een samenvatting voor jullie nieuwsbrieven en / of sites.UW STEUN AAN DE DISCON MAAKT HET VERSCHIL…!

SCHRIJF JE IN..!!
Op 25 mei as vindt in Rotterdam de Discon 2019 plaats. Dit jaar georganiseerd door de Rotary Clubs Rotterdam Nieuwe Dag, Alexander en Kralingen.

Het thema is “Leve(n)de Stad!” Deze Discon speelt zich geheel af in Rotterdam Zuid. Er is een fantastisch programma neergezet waarin we zullen kennismaken met minder voor de hand liggende kanten van het leven in de stad. We willen ons ook richten op een aantal projecten die een rol spelen in het middagprogramma.

Voor aanmelden kun je nu hier terecht.


Deze projecten zijn:

Vogelklas Karel Schot. Op het Afrikaanderplein in Rotterdam Zuid worden hulpbehoevende vogels opgevangen en verzorgd. Ook wordt hier voorlichting en advies geboden.

Playing for Succes. Een naschools sportprogramma voor kinderen die een negatief zelfbeeld hebben. Rotterdam Basketbal spaart voor een eigen busje om deze kinderen op te halen en thuis te brengen

Hiervoor hebben we uw steun nodig!

Om het programma van de Discon mogelijk te maken én de bovengenoemde projecten te ondersteunen is een wijnactie geïnitieerd. Er zijn voor u prachtige wijnen geselecteerd van Luc Pirlet. Uw investering voor een doos (à 6 flessen rood of wit) bedraagt € 45,- of € 450,- voor een sponsorpakket (8 dozen à 6 flessen).

Wilt u direct een donatie doen dan kunt u dit doorgeven door een mailtje te sturen aan:

infodiscon1600@gmail.com

Heel veel dank alvast voor uw bijdrage! We rekenen op uw komst!


BEACH CLEAN UP OP 9 MAART AS IN SCHEVENINGEN:

HELP MEE T STRAND OP TE RUIMEN!Op 9 maart organiseert Rotaract club Den Haag Scheveningen in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds een beach clean up op Scheveningen, de populairste badplaats van Nederland al meer dan 200 jaar. Gedurende de dag zullen Rotarians en Rotaracters samen het zwerfplastic op het strand opruimen en worden er inspirerende lezingen en workshops gegeven over plastic soep en het milieu. We hopen je te zien op ons evenement!, zegt Rotaract en ik zeg het ze na....


Dit project maakt deel uit van het Rotary / Rotaract-initiatief voor End Plastic. Rotaract Den Haag Scheveningen is dankbaar voor de steun van Rotary club Scheveningen die actief bijdraagt aan het project. Plastic vervuiling en andere vervuiling is wereldwijd een snel groeiend probleem. Europese Rotaractors (en Rotarians) willen een verschil maken en stoppen met het vervuilen van onze planeet.


RotaractEndPlasticNow #RotaractEurope #ERICSocialProject

Updates over het programma zullen binnenkort beschikbaar zijn! De locatie van het evenement is Oscars Scheveningen.


Facebook pagina, Eventbrite pagina

 


WATERSEMINAR IN D1580 EN END PLASTIC SOUP OP ZATERDAG 13 APRIL AS IN AMSTERDAMGraag geef ik de uitnodiging door van mijn collega DG 1580 Noord-Holland Barbara van Goethem voor de Waterconferentie op zaterdag 13 april as in de Concertzaal Tolhuistuin, IJpromenade 2, in Amsterdam. Alle aspecten van water komen er aan de orde: van de gevolgen van klimaatverandering tot aan plastic soep in de oceanen. Dat laatste onderwerp krijgt veel aandacht. Voor aanmelden https://www.rotary.nl/d1580/activiteiten/discon/

Aan de hand van 60 thema’s belicht de Plastic Soep Atlas van de Wereld dit wereldwijde milieuprobleem. De eerste 30 thema’s gaan over oorzaken en gevolgen, Hoe is de plasticsoep ontstaan of “op de kaart” gekomen? De tweede set van 30 thema’s gaat over de vraag wat er allemaal zou moeten gebeuren om de plasticsoep weer “van de kaart” te krijgen.

Michiel Roscam Abbing
, werkzaam bij de PSF en auteur van het boek: “Ik verwacht dat dit boek voorziet in een grote behoefte.”

 


FIETS-KARAVAAN OP WEG NAAR HAMBURG DOET DEN HAAG AAN: WIE HELPT MEE?Er komt binnenkort (25 mei as) een kleine charity-fietskaravaan van plm. 5/6 Rotary fellows uit het VK en België die voor een goede doel (bestrijding diabetes) naar de RT Conventie in Hamburg fietsen.

Op zaterdag 25 mei doen ze Den Haag aan: onze Regioclub Scheveningen is zo vriendelijk om de ontvanghonneurs waar te nemen met een haringparty in Scheveningen.


Aan onze andere clubs in de regio vraag ik graag nu het volgende:

·

of er een paar fellows van onze clubs die avond aanwezig kunnen zijn (NB.: het valt samen met de dag van de DISCON, maar die eindigt om16.30u plm. en dit begint om plm. 19.00u)?;

·

of wij de volgende ochtend, i.c. zondag 26 mei as, een vertrek willen verzorgen op bv het Binnenhof of een andere aansprekende locatie en of er een aantal van ons kan meefietsen op weg naar de volgende pitstop?

·

Deelname van de leden om de fietskaravaan enkele kilometers te begeleiden.


Elke aanmelding van fellows uit het Haagse om hieraan mee te helpen wordt buitengewoon hoog gewaardeerd. Aanmelden kan bij mij of bij John Woudstra AG


AGENDA


Voor de clubbezoeken van gouverneur Sjerp van der Vaart, klik hier.

E-mail: dg2018-2019@rotary-d1600.nl Telefoon 06 - 11 16 36 10

Voor data Regionaal Bestuur Contact (RBC) 2018, klik hier.


Juni 2019: kom naar de Rotary Conventie in Hamburg!

In 2019 is de Rotary Convention in Hamburg. Een mooie gelegenheid om met leden van jouw club een conventie dichtbij bij te wonen. 

Meld je snel aan, nu zijn de hotelkamers nog te bestellen tegen redelijke prijzen!


Bijzondere data

PETS/Assembly, Noordwijk

15 & 16 maart 2019

Inter-district Waterseminar Utrecht

(gebouw Rijkswaterstaat a/d Oude Rijn

11 mei 2019

DISCON Rotterdam Meld hier aan

25 mei 2019

RI Conventie Hamburg

1- 5 juni 2019


Deze maandbrief is gestuurd aan alle Rotarians in District 1600 RI

met een e-mailadres, zoals opgenomen in LeAd2

Klik hier voor samenstelling districtsstaf

Is deze nieuwsbrief niet goed leesbaar? Hier staat de online versie.