© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary Monnickendam organiseert EHBO lessen op scholen in Waterland

In december 2018 stond de ‘Sterren Stralen’ actie van RC Monnickendam in het teken van ‘EHBO doe je zo’. Met deze actie haalde de club geld op om te voorzien in EHBOlessen in alle groepen 7/8 van alle basisscholen in Monnickendam. Inmiddels hebben ruim 200 kinderen kennisgemaakt met de basisbeginselen van EHBO en blijkt de actie een groot succes! 

Met het ingezamelde geld zijn door KNV EHBO afdelingen Broek in Waterland en Marken EHBO-instructielessen verzorgd op verzoek van de Rotaryclub. Klaas Miedema, medeorganisator namens Rotaryclub Monnickendam, vertelt: "Op alle vijf basisscholen in Monnickendam is er EHBO-instructie geweest voor de groepen 7 en 8. Het betreft per groep twee lessen die op één dag, met een pauze ertussen, worden gegeven."

Gericht op thuissituatie

De kinderen blijken veel situaties te herkennen. Klaas: "Iedereen kent wel iemand die een been heeft gebroken of die een hartaanval heeft gehad. De lessen beginnen met uitleg over de risico’s en wat je eraan kunt doen. Dit wordt praktisch gemaakt door uit te gaan van de thuissituatie. Denk hierbij aan voorbeelden met heet water voor de thee of oversteken op straat.

Per situatie wordt verteld of de kinderen zelf wat kunnen doen of 112 moeten bellen. Ook wordt tijdens de les vaak voorgedaan en geoefend op een kind. Door een vingerverband aan te leggen bijvoorbeeld. Zo zijn het interactieve lessen waar de kinderen met hun aandacht bij blijven.

In de tweede les is er tijd voor de praktijk: kinderen leggen zelf een verband aan, er wordt ze uitgelegd en voorgedaan hoe reanimatie werkt en wat ze zelf wel en niet kunnen doen. Ze mogen wel even kijken hoe het voelt om te reanimeren, maar dat kunnen ze zelf natuurlijk nog niet. Beter is het dat ze weten waar de AED’s in Monnickendam zijn en dat ze voorbereid zijn op noodsituaties, zodat ze beter kunnen handelen.

Aan het eind van de les krijgen ze allemaal een verbandset en een op naam gesteld diploma mee. Vervolgens laten we per school 25 EHBO-lesboeken achter voor toekomstig EHBO onderwijs."


Reacties

Zowel de reacties van de scholen als de instructeurs en kinderen zijn zeer positief: ‘We merken aan de kinderen dat ze het best een beetje spannend, maar ook heel leuk vinden. De EHBO-instructeur wordt zelfs in de winkel aangesproken door kinderen hoe leuk ze de lessen vonden. Ook de scholen zijn positief. We hebben nu een evaluatie uitstaan met de vraag of de scholen volgend jaar weer meedoen. Twee scholen hebben al positief gereageerd. De EHBO afdelingen vinden het een geweldig initiatief en willen er graag de komende jaren aan mee blijven werken.’

Uitbreiding

Na groep 7/8 van de basisscholen in Monnickendam volgen ook dezelfde groepen in Marken en Zuiderwoude: "Die scholen krijgen we nog ingepland in het schoolschema, maar de school in Broek is lastiger, voor zowel de instructeurs als de school zelf, omdat dit de grootste schoolgroepen zijn. De komende twee schooljaren gaan we het project continueren, maar het zou fantastisch zijn als het project wordt geadopteerd door de EHBO afdelingen i.s.m. gemeente Waterland. Financieel is het nagenoeg rond en kunnen we deze EHBO-lessen garanderen. Dat laatste bedrag hopen we op te halen met de verkoop van mosselen tijdens de Monnickendammer Visdagen deze zomer."