© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Start 100 jaar Rotary in Nederland

Op 28 januari a.s. vieren alle Rotaryclubs in Nederland het eeuwfeest dat Rotary 100 jaar in Nederland bestaat. In de middag is er een actief programma in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Iedereen is welkom, ook niet Rotarians. Op deze dag start in het Olympisch Stadion de estafette om met een elektrische bakfiets een emissie loze tocht te maken van 5.000 km langs alle 500 Rotaryclubs in heel Nederland. Onderweg wordt er geld opgehaald voor verschillende internationale en lokale goede doelen. 

Zaterdagmiddag is er een mini Rotary festival met een informatiemarkt, foodtrucks en muziek. En er is een officieel programma voor he begin van de 100 jaar Rotary viering. Het begint om 14.30 uur en eindigt met de start van de Rotary 100 jaar Estafette dwars door Amsterdam naar de Stadschouwburg (ITA) op het Leidseplein. Hier overhandigt Holger Knaack, oud president Rotary International, om 17.15 uur de gouden estafetteschop aan de oudste Rotaryclub van Nederland.  Dit is Rotaryclub Amsterdam, opgericht op 29 januari in 1923, waarmee het ook één van de eerste Rotaryclubs was in Europa. 

In de middag is er muziek, met en zonder beweging. Ook zijn er performances van een aantal van de vele goede doelen van Rotary zoals de Santa Runners en EndPlasticSoup. Er zijn 15 nationaliteiten aanwezig via de uitwisselingsstudenten die van over de hele wereld komen om een jaar in Nederland te leren en wonen. Zo zijn er jongeren uit o.a. Amerika, Brazilië en ook Italië en Finland. Er is een informatiemarkt met stands over bv. EndPolioNowShelterbox, allemaal initiatieven waar Rotary zich voor inzet. Ruim 150 voorzitters van lokale Rotaryclubs uit het hele land nemen hun clubvaantjes mee om er één lang lint van te maken. En de 100 jaar Rotary puzzel is verkrijgbaar waarvan de opbrengst gaat naar één van de klimaatdoelen van Rotary: een speciaal aan te leggen bos.

’s Avonds gaat de viering door in de Stadsschouwburg (ITA) met o.a. Jörgen Rayman, Femke Halsema, burgemeester van Amsteram en Aytun Aydin, oprichter van de ELANCE Academy. Deze organisatie coacht en ondersteunt meiden en jonge vrouwen tussen de 10 en 27 jaar om hun dromen, talenten en ambities te ontdekken en ontwikkelen. 

Meer informatie over het programma www.rotary.nl/100