© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

2013: Een zonovergoten Rotary Vlielandkamp

Tekst en foto's Frits Boddeman | 16/11/2013

“Hoeveel computers zijn er eigenlijk op het kamp?” vraagt een jongetje vol spanning nog voordat hij afscheid had genomen van de Rotarians die hem van de andere kant van Nederland naar Harlingen hadden gebracht. “Ik kan geen dag zonder gamen” vult een meisje hem aan. Ze staat te springen van ongeduldig enthousiasme. Het antwoord dat er op het Vlielandkamp geen computers én geen games zijn kwam hard aan! Voor hen was de lol er al af nog voordat ze op de boot naar Vlieland zaten.

Na aankomst op Vlieland was de teleurstelling al verwerkt. Veel kinderen genieten zichtbaar van alle aandacht die ze van de ‘juffen’ en ‘meesters’ krijgen. Het blijkt dat je helemaal geen computer nodig hebt om in groepjes allerlei leuke spellen te doen. De eerste nacht slapen in een grote slaapzaal is nogal spannend en de kinderen maken het laat. En zijn er ook wat gevalletjes heimwee. Met onze beproefde vitamine C tabletjes (door de kinderen geaccepteerd als ‘heimweepilletjes’ en dat willen we zo houden...) kwam er tegen twaalven uiteindelijk rust. Overigens concludeerden we uit contacten met ouders dat sommigen van hen tijdens de afwezigheid van hun kind misschien voor henzelf ook wat vitamine C in huis moeten halen...

Buitenlucht maakt hongerig...
 In de volgende nachten gaat slapen al een stuk beter, want de hele dag buiten bezig zijn in de gezonde bos- en zeelucht is behoorlijk vermoeiend. En alles gaat op Vlieland te voet. Voor je het weet val je af en dat zonder te sonjabakkeren. De meeste kinderen compenseren dat gelukkig ruimschoots door te eten als dijkwerkers.

De geweldige zomer maakte er een zonovergoten Vlielandkamp van. Slechts één keer moest vanwege de regen worden uitgeweken naar de lokale sporthal. Voor de rest konden alle activiteiten buiten worden afgewerkt. Niet alleen op het grote speelveld voor het vakantieverblijf, maar ook in de duinen, bossen en op het strand. Nieuw dit jaar was het zogenaamde ´korren´. Een ´kor´ is een groot visnet dat door de groep kinderen op een speciale manier door de branding moet worden getrokken. Naast grote aantallen garnalen omvat de vangst ook krabben, platvis, kwallen, zandspiering, heremietkreeft en zeesterren. Een deskundige Vlielander geeft daarover uitleg aan de kinderen. Leuk en leerzaam dus.

Tien dagen lang leuke dingen doen
Verder kwamen alle vertrouwde onderdelen weer aan bod, zoals het midget golfen, het beklimmen van de vuurtoren, zwemmen in het zwembad, de uitgebreide barbecue, de circusuitvoering op het Kerkplein en de tocht met de Vliehors Expres. Die tocht, gemaakt met een grote voormalige legertruck, voert over het strand naar de immense zandvlakte de Vliehorst aan de westkant van Vlieland. Daar wordt een bezoek gebracht aan het reddingshuisje dat zijn naam dankt aan het feit dat drenkelingen zich daar vroeger in veiligheid konden brengen. Tegenwoordig is het een verzamelplaats van rariteiten die op de stranden van Vlieland zijn aangespoeld.            

Spannend is ook altijd de disco. Voorafgaand daaraan zijn zowel de kinderen als de leiding de hele middag bezig om zich op te tutten en er op hun best uit te zien. Dagen van te voren maken de kinderen al ´dates´ voor de disco en voor wie op de bewuste dag nog geen ´date´ heeft, ziet het er minder goed uit. Gelukkig is dat betrekkelijk, want over de dag genomen wisselen de kinderen net zo makkelijk van ´date´ als u en ik van rijbaan op de A2.  

Het topevenement voor de kinderen blijft toch nog steeds het speedbootvaren op de Waddenzee. Tegenwoordig gebeurt dat met twee boten, waarbij tussen de stuurlui enige rivaliteit is te bespeuren. En dat komt de snelheid alleen maar ten goede... In eerste instantie is er soms wat angst op de kindergezichten (en op die van de coördinatoren...), maar als eenmaal het gas goed open gaat, is het dolle pret. De vaart gaat richting Terschelling naar een zandbank waar zeehonden zich ophouden. En dit jaar waren de omstandigheden kennelijk uiterst gunstig. Conclusie: de zeehond is in de Waddenzee nog lang niet uitgestorven!

Gastvrijheid op Vlieland
Voor de (studenten)leiding was er dit jaar een nieuwe ervaring. Germ Veenstra, al veertig jaar beheerder van vakantiehuis De Vliehorst ging vorig jaar met pensioen. Ze kregen dus nu te maken met nieuwe beheerders van het vakantiehuis. Even was er de zorg van nieuwe bezems, nieuwe regels... Gelukkig klikte het direct van beide kanten. En dat is niet onbelangrijk, want er is een intensief samenspel vereist. Immers leiding en kinderen zijn in de Vliehorst in volpension en zijn dus aangewezen op de gastvrijheid en culinaire kwaliteiten van de beheerders. Overigens geniet het Rotary Vlielandkamp na veertig jaar de nodige bekendheid op het eiland. Een zeer gewaardeerde geste kwam van ambachtelijke bakkerij Westers die op de Vliehorst als verrassing voor ieder kind een magnumcakeje bezorgde.

Veiligheid
Met betrekking tot het vervoer van de kinderen werd dit jaar een extra veiligheidsmaatregel ingevoerd. Het betreft controle op de identiteit van de Rotarians die kinderen bij de boot in Harlingen afhalen om vervolgens naar huis te brengen. De Rotarian die het kind brengt ontvangt een felgekleurd keycord met opdruk. Dat keycord dient weer aan de organisatie te worden overhandigd door de Rotarian die het kind ophaalt. Als de Rotarian die de kinderen ophaalt niet dezelfde is als de Rotarian die de kinderen brengt, dient vóór de ophaaldag het keycord aan hem te worden overgedragen. Mocht de Rotarian die de kinderen ophaalt onverhoopt het keycord niet kunnen overhandigen, dan dient deze te wachten totdat via de Rotary Ledenadministratie (LEAD) zijn identiteit is gecontroleerd. Dit om te voorkomen dat kinderen in handen vallen van personen met verkeerde bedoelingen.

Tijdens de terugreis met de boot hadden de kinderen het niet meer over het gemis van computers en games. Sterker nog, ze pinkten een traantje weg bij het afscheid  van hun vriendjes en vriendinnetjes en van de ‘juffen’ en de ‘meesters’, waar ze tien dagen lang zo intensief mee hadden opgetrokken. En zo hoort dat bij het Rotary Vlielandkamp!

ZIE OOK:
Fotoalbum: Vlielandkamp 1 2013
Fotoalbum: Vlielandkamp 2 2013