© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

2017: Met ‘het gas erop’ naar de zeehonden

Tekst en foto’s Frits Boddeman | 11/10/2017

Van Goes tot Groningen. Uit heel Nederland kwamen de honderd kinderen die dit jaar door de Rotaryclubs waren aangemeld voor een onbezorgde vakantie op Vlieland. Na 46 jaar Vlielandkampen zou je verwachten dat de organisatie ervan ‘business as usual’ is en toch is iedere jaargang weer net iets anders. Voor de kinderen is het allemaal nieuw; ze mogen immers maar één keer mee.

De tocht met de Vliehors Expres - een omgebouwde legertruck - langs en soms zelfs door de branding maakt altijd weer indruk. Midden op de enorme zandvlakte de Vliehors, staat al meer dan een eeuw het drenkelingenhuisje. In vroeger dagen was het een vluchtplaats voor gestrande schipbreukelingen. Thans is het drenkelingenhuisje ingericht als juttersmuseum en volgepropt met een bonte verzameling ‘zeewaardigheden’. Van verloren kunstgebitten, reddingsboeien, wervels van walvissen en (onschadelijk gemaakte) bommen en granaten. De kinderen vragen honderduit totdat beheerder Maarten besluit dat het genoeg is. Hij pakt een bom en tikt, zonder dat de kinderen het merken, in een vast ritme met zijn ring op het metaal. Oeps, hij veinst schrik en is er plotseling niet zeker van of deze tijdbom wel onschadelijk is. Dat is voor iedereen rennen geblazen en het drenkelingenhuisje is, geheel volgens bedoeling, binnen de kortste keren ontruimd...      

Het grote succesnummer is nog steeds de tocht per speedboot naar de zandplaten in de Waddenzee waar zeehonden lekker liggen te zonnen. Om de rust van de dieren niet te verstoren wordt ter plekke de motor uitgezet, maar op de heen- en terugweg gaat ‘het gas erop’. Zo’n 500 paardenkrachten komen los; vooral de haakse bochten zijn een belevenis.   

Helaas liet de zomer het dit jaar een beetje afweten. Toch waren er nog voldoende dagen waarop naar het strand kon worden gegaan om zandkastelen te bouwen, krabben en schelpen te zoeken. Echter vanwege de regen moest in het tweede kamp voor de circusworkshop en de daaropvolgende, door de kinderen verzorgde, circusvoorstelling worden uitgeweken naar de op Vlieland aanwezige sporthal. Jammer natuurlijk, maar gelukkig dat deze mogelijkheid er is!

Anders dan anders was dat Hetty, de onvolprezen beheerder en chef-kok van vakantieaccommodatie De Vliehorst, de kinderen met andere eetculturen verraste. Bij de overheerlijke bami-maaltijd werd de tafel gedekt met stokjes in plaats van regulier bestek. Ach, zo leer je nog eens wat en de van nature snelle eters waren nu niet als eerste klaar...       

En dan de kinderdisco. Daarvoor huren de coördinatoren op een avond van zeven tot negen uur de lokale discotheek ‘De Oude Stoep’ af. Voorafgaand aan de disco zijn de kinderen de hele middag bezig om zich op te tutten. De studentenleiding trekt de verkleedkist open en steekt zichzelf in de meest bijzondere kledij tot groot vermaak van de kinderen. En dan gaat men in optocht op weg door de Dorpsstraat; een bijzonder schouwspel waar menig eilander en toerist even voor blijft stilstaan om te kijken. Bij de disco aangekomen wordt verteld dat “we de hele nacht doorgaan, totdat het licht wordt”. Dat laatste is waar. Het was inderdaad licht toen we weer naar buiten kwamen, zij het dat het om negen uur in de avond en niet negen uur in de ochtend was.     

Gedurende het kamp worden veel vriendschappen gesloten. Bekend van eerdere kampen zijn de traantjes bij het afscheid nemen op de kade van Harlingen, waar die vriendschappen abrupt eindigen. Ons antwoord daarop is het vriendenboekje. Daarin kunnen de kinderen tijdens het kamp de contactgegevens en andere informatie van hun vriendjes en vriendinnetjes kwijt. Om het vervolgens mee naar huis te nemen. Nuttig, want uit oogpunt van privacy wisselen de coördinatoren naderhand geen contactgegevens uit.  

Het 46e (!) Vlielandkamp zit er weer op. De coördinatoren Diana Bakker (RC Purmerend-Polderland) en Frits Boddeman (RC Purmerend-Weidevenne), kunnen met voldoening terugblikken op twee succesvol verlopen Vlielandkampen. Met dank aan alle Rotaryclubs die kinderen hebben aangemeld of die het Vlielandkampproject op welke manier dan ook steunen. En niet te vergeten aan onze sponsoren en de immer enthousiaste studentenleiding!

ZIE OOK:
Fotoalbum: Vlielandkamp 1 2017
Fotoalbum: Vlielandkamp 2 2017