© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

2021: Hoera! Vlielandkamp scoort negatief...

Tekst: Frits Boddeman, Foto's: Diana Bakker en Antoinette Bakker |18/08/2021

We waren er klaar voor, maar moesten het Vlielandkamp 2020 helaas afgelasten als gevolg van de coronapandemie. De editie 2021 kon gelukkig wel doorgaan, zij het met veel extra veiligheidsmaatregelen en een uiterst zorgvuldige voorbereiding die in korte tijd moest worden uitgevoerd.

Ondanks de grote onzekerheid in december 2020 werd besloten het aanmelden van kinderen toch maar van start te laten gaan. Kinderen die eerder waren aangemeld voor het kamp in 2020 konden ook nu weer worden aangemeld. Zodoende kregen alle kinderen die het Vlielandkamp in 2020 aan hun neus voorbij zagen gaan, in 2021 een herkansing. Van die regeling werd gretig gebruik gemaakt. Meer dan 80% van de deelnemertjes viel in deze categorie.

Na lange tijd de kat uit de boom te hebben gekeken en na het raadplegen van protocollen en adviezen van (overheids)organisaties die bij kinderkampen betrokken zijn, ging in juni de kogel door de kerk. Het Vlielandkamp 2021 zou doorgaan! Dat betekende een berg werk in korte tijd. Waar voor de voorbereidingen normaliter zo’n zes maanden ter beschikking staan, moest nu binnen twee maanden alles zijn geregeld.

Corona buiten de deur houden tijdens het kamp, dat had de hoogste prioriteit. Kinderen en leiding zouden worden ‘opgesloten’ in een kampbubbel. Om er zeker van te zijn dat geen besmette kinderen de bubbel zouden betreden, werd vóór de komst naar het kamp een zelftest op corona verplicht gesteld. De uitvoering daarvan was de verantwoordelijkheid van de Rotarians die de deelnemertjes naar Harlingen vervoerden. En zijzelf moesten voor de rit de RIVM gezondheidscheck doen.

Ook binnen het kamp ontkwam niemand aan het in praktijk brengen van de gevleugelde woorden: "testen, testen, testen..." De leiding deed voorafgaand aan het kamp en vervolgens dagelijks een zelftest. En kinderen werden bij klachten tijdens het kamp en voorafgaand aan de rit naar huis getest. In totaal zijn er ruim 200 testkits ‘doorheen gejaagd’. Met als positief resultaat dat tijdens het kamp alle testen negatief scoorden...

Op Vlieland konden veel van de gebruikelijke activiteiten doorgang vinden. Zo waren er weer het midgetgolfen, het zwembad, de sporthal, de circusworkshop, de bioscoop, de tocht met de Vliehors Express en spotten van zeehondjes op de Waddenzee met supersnelle boten. Dit alles exclusief door ons afgehuurd, zodat de kampbubbel te allen tijde in stand kon worden gehouden.

Heel veel ging anders dan voorgaande jaren. Waar het voorafgaand aan het inschepen in Harlingen altijd een gezellige chaos is van deelnemertjes, bagage en chaufferende Rotarians, werd nu een strikt protocol gevolgd. Chauffeurs en kinderen werden direct bij aankomst gescheiden en de deelnemertjes verdwenen in de kampbubbel. Dus zonder het gebruikelijke uitzwaaimoment. Eenzelfde strikte aanpak gold ook bij het ophalen.  

Helaas was door de geldende overheidsmaatregelen de beschikbare ruimte in groepsverblijf de Vliehorst beperkt tot 30 kinderen per kamp. Maar die kregen dan ook alle aandacht van de toegewijde juffen en meesters van studentenvereniging L.A.N.X. De gebruikelijke tranen bij het afscheid bevestigden dat ze hadden genoten en nog lang niet naar huis wilden! De foto's hierboven spreken voor zich... Wel jammer dat door deze beperking de wachtlijst van aangemelde kinderen langer dan gebruikelijk was.

Het was in veel opzichten een bijzonder kamp, dat bij de coördinatoren Diana Bakker (RC Purmerend-Polderland) en Frits Boddeman (RC Purmerend-Weidevenne) voor de nodige hoofdbrekens heeft gezorgd. Gelukkig leverden Antoinette Bakker (RC Purmerend-Weidevenne) en Ruud van der Kruijf zowel bij de voorbereidingen als op het kamp belangrijke ondersteuning. Het was ook een kamp waarbij nieuwe inzichten werden verkregen die volgende jaar wellicht kunnen worden hergebruikt. “Maar dat testen... dat hopen we volgend jaar niet meer te hoeven doen! Als ik het staafje al zie krijg ik de kriebels”, aldus Diana.

ZIE OOK:
Fotoalbum: Vlielandkamp 1 2021
Fotoalbum: Vlielandkamp 2 2021