© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

APRIL 2023

Wat een geweldige verrassing was het dat onze wereldwijde president Jennifer Jones vorig weekend Nederland bezocht vanwege 100 jaar Rotary in Nederland. Het was de kers op de 100 jaar taart. Wat een bijzonder inspirerende wereldwijde president, zij is het voorbeeld hoe je IMAGINE en People of Action combineert, vol enthousiasme en interesse in iedereen. Het was een grote eer haar persoonlijk te mogen ontmoeten. Er is al veel nieuws gepost en geplaatst over het bezoek hieronder een link naar het artikel in het zojuist verschenen online Rotary Magazine.

Het bezoek van Jennifer was niet het enige hoogtepunt, een week eerder was er op vrijdag in Duin en Kruidberg het zogenaamde Gouverneursdiner waar niet alleen de regiovoorzitters en voorzitters van de districtscommissies (de Districtsraad) waren, maar ook een aantal zeer gewaardeerde oud-gouverneurs, ook dat was eervol. Zaterdagochtend gevolgd door de PETS waar de inkomend voorzitters door Hans Ruck, inkomend gouverneur, werden voorbereid op het nieuwe Rotaryjaar 2023-2024.  ’s Middags was er de Assembly (algemene ledenvergadering).

En dan nog meer eervol nieuws, Anne Legeland, oud-gouverneur en Col-vertegenwoordiger kreeg op 26 april jl. uit handen van de burgemeester van Monnickendam de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt, namens ons allemaal van harte gefeliciteerd Anne.

Tenslotte vandaag vier ik op 30 april (vroeger Koninginnedag) samen met mijn familie de 89ste verjaardag van mijn moeder, en halen we herinneringen op aan mijn grootvader Rotarylid in Soerabaja en mijn vader Rotarylid Pijnacker, die zoals mijn moeder zegt allebei apetrots zouden zijn op hun (klein) dochter. Ik ben er trots op dat ik in hun voetsporen mag treden en nog twee maanden jullie gouverneur mag zijn. 

Met hartelijke groet,

Rotary International President Jennifer Jones in Nederland

Tijdens haar Europese tour had Jennifer Jones nog net een vrij weekend over om aandacht te geven aan de viering van 100 jaar Rotary in Nederland. Op 28 januari was ze zelf jarig en kon daardoor niet bij de start van de estafette aanwezig zijn. Op haar uitdrukkelijk verzoek wilde ze graag privé de estafette bezoeken en een rondje op de bakfiets rijden. Uiteindelijk was ze bij de overdracht van de estafetteschop in Lelystad van district 1570 naar 1590, waar ze onder aanmoediging van de zeven Nederlandse gouverneurs het laatste puzzelstukje legde en daarna moedig op de bakfiets stapte, richting het End Polio Now tulpen Rotarywiel. Het was een gedenkwaardig, inspirerend en eervol bezoek.

DISTRICTSNIEUWS

PETS 2023-2024

Zaterdag 15 april a.s. was de PETS (President Elect Training Seminar) in Duin & Kruidberg in de ochtend exclusief voor de inkomend voorzitters, die zich onder leiding van inkomend gouverneur Hans Ruck hebben voorbereid op het komende Rotaryjaar 2023-2024. Hans presenteerde zijn thema’s en vroeg speciale aandacht voor DEI (Diversity Equity Inclusion) waarvoor Alexander Noordijk was uitgenodigd die in samenspraak met Edward van der Zwaag openhartig zijn ervaringen deelde.

In de middag was er een korte terugblik op mijn Rotaryjaar tot nu toe, was er na de herdenking van de overleden Rotaryleden, de Assembly (ledenvergadering) waar PDG Harald Been décharge kreeg voor zijn Rotaryjaar 2022-2023 en de begroting voor het jaar 2023-2024 werd goedgekeurd. Anne Legeland werd herbenoemd als CoL-afgevaardigde voor een periode van 3 jaar en Alfred Schrijver zal ons District vertegenwoordigen in het Nominating Committee (sollicitatie commissie) voor de benoeming van een Nederlandse Director in de Board of Directors. Barbara van Goethem is voor beide functies benoemd als vervanger.

Bekijk hier het uitgebreide verslag met alle presentaties van deze geslaagde bijeenkomst.


100 jaar Rotary in Nederland Estafette

Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Lelystad in het bijzijn van Jennifer Jones en alle zeven gouverneurs is de gouden estafetteschop én de bakfiets overgedragen van district 1570 naar district 1590. Ook in district 1570 was de estafette een groot succes.

Hieronder de linkjes naar de estafette-activiteiten per district.


PDG Anne Legeland - Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Op de dag van de Lintjesregen 26 april 2023 heeft burgemeester Marian van der Weele van de gemeente Waterland in een overvol gemeentehuis 9 lintjes kunnen opspelden bij bevlogen vrijwilligers.

Deze decorandi waren volkomen onwetend naar het gemeentehuis gelokt voor een feestelijke uitreiking. Anne Legeland PDG en CoL afgevaardigde kreeg de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau,

Zij ontving deze onderscheiding vanwege de oprichting en al haar inzet en werkzaamheden voor Friends Indeed in India, maar ook vanwege haar inzet voor andere charitatieve projecten en Rotary en het voorzitterschap van de Teenstra Foundation (genoemd naar de enige Rotary International President uit Nederland de heer Teenstra).


Fellowship

In de april uitgave van het online Rotary Magazine extra aandacht voor Fellowship, een van de belangrijkste pijlers van Rotary, collega Aad Otto, gouverneur van District 1570, schreef er een mooi voorwoord over →.


100 jaar Rotary Puzzel

Tijdens de PETS heeft het district aan alle inkomende voorzitters de mooie 100 jaar Rotary puzzel meegegeven, niet alleen als een cadeau om onze waardering uit te spreken maar ook als stimulans om zoveel mogelijk puzzels in de eigen club te verkopen. Je doneert eigenlijk een boom en krijgt een puzzel.

Geef de puzzel cadeau aan je sprekers, ga er actief mee aan de slag, het is voor een goed doel, het 100 jaar Rotary Bos dat we, aan het einde van de estafette, als blijvende herinnering aan Nederland willen schenken.

Als je geen puzzel wilt kopen kun je natuurlijk ook een bedrag doneren.

OPROEPEN

Gouverneur 2025-2026 en commissieleden gezocht

Als je 7 jaar lid bent van Rotary, clubvoorzitter bent geweest en je wilt je graag verder ontwikkelen, leren en het district een jaar leiden, meld je dan aan als kandidaat. Je kunt mij altijd bellen of mailen voor meer informatie, schroom niet het is echt super om te doen

Een district functioneert dankzij de inzet van velen in de commissies. Ook daar is een aantal vacatures, zelf ben ik ooit, toen ik net lid was, lid geworden van de PR Commissie en dat heeft zeker een bijdrage geleverd aan mijn Rotary beleving, leuk om mensen uit andere clubs te ontmoeten en te zien wat voor impact je kunt hebben met elkaar. Tijdens de PETS is er al een aantal geïnteresseerde leden naar voren gestapt. Maar er zijn nog steeds vacatures!


MEER ACTIVITEITEN


Lees meer over activiteiten in ons district op de nieuwspagina van ons district → of in het zojuist verschenen Online Rotary Magazine →