© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Parkgolf Warmond

Op 2 februari 2000 kreeg Jacques Staal het akkoord van de club voor het voorbereiden van een streetgolf toernooi in Warmond en werd besloten dat het geld naar de Anti Landmijn Stichting zou gaan. Jacques wist de “Ondernemersvereniging Warmond” te enthousiasmeren om het toernooi, dat “Parkgolf Warmond” werd gedoopt, mede te organiseren. Een zeer fraai uitgevoerde brochure werd aan potentiële sponsors verstrekt.

IMG_6816-1 verkl.jpg

Het parcours was spectaculair. De inschrijving vond plaats in het clubhuis van Dekker Golf, vandaar werden de deelnemers per boot vervoerd naar het eiland Koudenhoorn. Daar lagen de eerste 4 van de 20 holes. In totaal konden 80 – 100 golfers deelnemen. 

Van Koudenhoorn ging het per boot naar de Speelweide waar 2 holes lagen. Per koets werden de flights vervolgens naar de weide bij het ooievaarsnest vervoerd. Daar bevonden zich 5 holes. Achter de ruïne lagen nog eens 6 holes. 

H:\Harry\Harry\Rotary\Rotary Warmond Golf Special 27-8-06 cd selectie\DSC_0115-3 verkl.jpgPer koets via de oprit van Marienhaven, waar ook nog 2 holes gespeeld moesten worden ging het naar de tuin van Ab van Bolhuis waar zich de voorlaatste 2 holes bevonden. De laatste hole was in de overtuin van Ab. Daar diende gechipt te worden in een omgekeerde paraplui. 
Bij verschillende T-boxen was een standje ingericht waar een sponsor zijn product aanbood. Op Koudenhoorn was dat haring met korenwijn, bij het ooievaarsnest wijn en delicatessen, achter de ruïne broodjes en in de overtuin van Ab bier. Het evenement werd afgesloten in het Dekker Partycentrum met drankjes, een buffet diner en de prijsuitreiking. 

Het toernooi werd een groot succes dat in totaal 10 keer georganiseerd werd. Per jaar werd bepaald aan welk goed doel het geld besteed werd. De opbrengst van 2000 ging in zijn geheel naar het Anti Landmijn Comité. Het volgende jaar werd de opbrengst toebedeeld aan de Brandwondenstichting in Beverwijk en een Kinderziekenhuis in Albanië. In 2002 werd het Kindertehuis “De Bruggen” in Leiden gesteund met een bijdrage, de andere helft ging naar Rotary Doctors, die er in Kenia een Jeep voor aanschafte. Ook in 2003 ging de helft naar een Kindertehuis, nu in Peru. De andere helft naar “Manege Moedig Voorwaarts” in Leiden. 

In 2004 ging de gehele opbrengst naar het project “Kansen voor Kinderen”, de financiering van een basisschool in Arusha, Tanzania. Het bedrag werd verhoogd door een bijdrage van RC Noordwijk e.o. en Cordaid tot € 60.000,-

Ook in 2005 ging een deel van de opbrengst naar de school in Arusha, ook nu weer droeg RC Noordwijk e.o. bij en werd met een matching grant van de Rotary Foudation een bedrag van € 34.000,- overgemaakt naar het Arusha. Verder werden in 2005 nog 5 projecten gefinancierd met bedragen die varieerden van € 1.000,- tot € 3.000,-.

In 2006 ging de gehele opbrengst naar het project Nasewa, de bouw van een polikliniek in Kenia. Met de hulp van andere Rotaryclubs, NCDO, Rabo Katwijk, Gemeente Oegstgeest, de giften van 2 charitatieve instellingen en giften van particulieren werd een bedrag gegenereerd van € 115.000,-. Ook in 2007 ging de volledige opbrengst, vermeerderd met bijdragen van derden tot € 165.000,- naar het project Nasewa II, de uitbreiding van de polikliniek tot een volwaardige kliniek. 

H:\Harry\Harry\Rotary\Rotary warmond golf special 31-8-08\IMG_6909-3 verkl.jpgDe drijvende kracht achter de organisatie van het evenement was ieder jaar weer Jacques Staal, hij werd daarbij gesteund door de Ondernemersvereniging Warmond en de laatste jaren ook door Just Kerckhoff. Jacques heeft in 2008 te kennen gegeven dat hij zich om gezondheidsredenen uit het project wilde terugtrekken. De club besloot het toernooi nog éénmaal te organiseren. 

In 2008 werd een bedrag van € 10.000,- geschonken aan de Smitshof in Rijnsburg als bijdrage voor de aanschaf van een bus voor het vervoer van gehandicapten. Ook twee andere projecten ontvingen een bijdrage, ieder ter grootte van € 1.000,-. De tiende aflevering van het toernooi in 2009 werd weer een groot succes. Na afloop werden Jacques, Nel en dochter Laura uitgebreid bedankt, het succes van het toernooi was vooral te danken aan de tomeloze inzet van de familie Staal. Tijdens de Kerstbijeenkomst van de club werd Jacques Staal als dank benoemd tot Paul Harris Fellow.

Uit de opbrengst van het toernooi werd een bedrag van € 3.000,- gereserveerd voor het project Vrouwencentrum P3W in Papoea. Het restant werd in 2011 overhandigd aan het Rijnland Revalidatie Centrum voor de aanschaf van electrische aandrijving voor rolstoelen.

Gedurende de 10 keer dat het toernooi gehouden werd leverde dat in totaal € 283.759,- op aan sponsorgelden. De kosten bedroegen € 123.837,- zodat € 159.922,- over bleef voor de financiering van projecten. Doordat de club zelf zoveel geld genereerde kon ook een beroep gedaan op andere fondsen als Cordaid, NCDO en een aantal kleinere fondsen, maar ook de Rotary Foundation, andere Rotaryclubs en particulieren. Die voegden met elkaar nogeens een bedrag van € 340.000,- toe zodat het totaal te besteden bedrag voor de financiering van goede doelen € 500.000,- bedroeg. 


© 2023 Rotary in Nederland.