© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Roos Mostert wint dicteefinale

Roos Mostert van IKV Jan Ligthart wint dicteefinale

VLAARDINGEN - De spannende finale van het Groot Vlaardings Kinderdictee is gewonnen door Roos Mostert, leerling van groep 8 van IKC Jan Ligthart. Haar klasgenote Fien veroverde de derde prijs. De tweede plek was voor Wesley van De Hoeksteen. Burgemeester Bas Eenhoorn las het dictee geduldig voor. 

De voorrondes waren al in 2020 gehouden in de groepen 7 en 8 van basisscholen in Vlaardingen en één school uit Schiedam. De twee beste spellers van iedere groep namen deel aan de finale op 30 juni in de Stadsgehoorzaal. 

Roos kreeg natuurlijk een fraaie eerste prijs, maar de werkelijke winst was voor een zelf gekozen goed doel. Roos had met haar klas overlegd en besloten om het bedrag van € 500 te gebruiken voor verbetering van het kleuterschoolplein en vergroening van de buitenruimte rondom de school. Met de € 250 die Fien won, kunnen de leerlingen van IKC Jan Ligthart komend schooljaar genieten van een nog fraaiere school. 

De kinderen konden vooraf aan het dictee hun spanning afreageren op een aantal trommels. Ook een mad scientist nam wat van de zenuwen weg, waarbij de haren letterlijk ten berge rezen. In de pauze verbaasde deze maffe wetenschapper de kinderen nog een keer met zijn experimenten. 

Het kinderdictee was weer een geweldig feest. ,,We werden verwend met lekker eten en drinken'', zei de blije winnares. En een ouder reageerde: ,,Wat een onverwacht mooi evenement!'' 

Voor volwassenen organiseert Rotary Club Vlaardingen op 11 november het Groot Vlaardings Dictee. Dit is een fondsenwervingsactie, waarvan de opbrengst gaat naar de strijd tegen laaggeletterdheid in Vlaardingen. 

In Vlaardingen wonen 15.000 mensen die onvoldoende kunnen lezen en schrijven. Dit leidt tot veel sociale en maatschappelijke problemen. Mensen raken bijvoorbeeld tot twee keer sneller in de bijstand, hebben meer moeite met het vinden van een baan en leven ongezonder. Kinderen met ouders uit deze groep presteren vaak minder goed op school.

Wat zegt de burgemeester over het Kinderdictee?

Bekijk de foto's