© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Maandbrieven DG Jelle Houtsma

Oktober 2020

Gouverneur in coronatijd is vooral heel veel tijd doorbrengen achter je laptop. De katten hier in huis houden me dan gezelschap en snappen inmiddels dat ze de online bijeenkomsten kunnen opvrolijken door vooral vaak door het beeld heen te lopen.

De meeste clubs houden hun bijeenkomsten nu online. Als gouverneur kijk en luister ik graag mee met jullie online bijeenkomsten. Jullie inzet voor Rotary inspireert en dat is niet anders als het online is. Aarzel dus niet om mij uit te nodigen en een link te sturen van jullie online clubbijeenkomsten. En als jullie willen dat ik in jullie clubbijeenkomst een presentatie geef dan doe ik dat natuurlijk heel graag.

Over online gesproken: op 10 oktober was het Rotary Institute. Geheel online. Met deelnemers uit heel Europa. En het was een groot succes. Ons district heeft daar voor en achter de schermen in de personen van o.a. Jan Lucas Ket, Alfred Schrijver, Madelon Schaap en Rutger Mazel een belangrijk aandeel in gehad.

De video’s van alle onderdelen van dit Rotary Institute zijn inmiddels hier te bekijken

De District Commissie Communicatie zoekt jou!

COVID-19 beheerst ons leven en bepaalt ook in hoge mate wat we wel en niet moeten doen. En het lijkt erop dat aan die situatie voorlopig weinig zal veranderen.

Het sterk beperken van de sociale contacten, het zoveel mogelijk thuis werken en het voorkomen van niet noodzakelijke verplaatsingen past niet bij wie we als mensen zijn en niet hoe we als Rotarians in het leven staan. Aan ons, People of Action, wordt gevraagd om op een andere manier actief te zijn en ons dienstbaar te maken. Maar hoe?

Juist in deze coronacrisis is onze communicatie belangrijk. Want juist in coronatijd kan Rotary van betekenis zijn.

De District Communicatie Commissie zoekt jou! De District Communicatie Commissie krijgt vragen op welke manier we in deze tijden effectief kunnen communiceren.

De District Commissie Communicatie wil daarom heel graag uitbreiding van de commissie met Rotarians en Rotaractors die hun (digitale) creativiteit en schrijfvaardigheid willen inzetten voor Rotary.

Hier lees je meer over de opzet van deze commissie

En als je denkt dat je bij kan dragen aan de Communicatie Commissie, mail dan naar dcc@rotary-d1580.nl.

End Polio Now tulp: heb jij al besteld?

De End Polio Now tulpenactie 2020 is gestart en loopt nog tot 15 november.

Nu de clubs door de coronamaatregelen uitsluitend nog digitaal kunnen samenkomen, is de End Polio Now tulpenactie bij clubs misschien wat naar de achtergrond geraakt. Dat zou heel erg jammer zijn.

Heb jij al besteld? Is de intekenlijst bij je club rondgegaan? Online bestel je heel simpel 10 dozen. Eenvoudig te doen met één meer clubgenoten

.Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

Rotaract Haarlemmermeer

G-Hockey toernooi 2020

Sinds 2007 is er jaarlijks een G-Hockey toernooi georganiseerd door Rotaract bij hockeyvereniging de Kikkers in Nieuw-Vennep. Dit is geïnitieerd door Rotaract Leiden en heeft Rotaract Haarlemmermeer later overgenomen. Met veel plezier komen er jaarlijks ongeveer 20 teams uit heel het land voor het "Poffertjes toernooi".

COVID-19 en G-Hockey

Gezien COVID-19 en de kwetsbare doelgroep heeft Rotaract Haarlemmermeer besloten om het tournooi dit jaar niet door te laten gaan. Wel hebben wij in samenwerking met oud hockeyinternational Lisanne de Roever, Olympisch goud en zilver winnares, een speciaal filmpje gemaakt voor alle deelnemers:

Tot Volgend Jaar Toppers!

Wil je meer over dit evenement weten? Dan kan je altijd contact opnemen met Rotaract Haarlemmermeer via info@rotaracthaarlemmermeer.nl.

Regio in Beeld: Zuid-Kennemerland (Regio V)

In deze blik op de regio krijgt RC Heemstede de volle aandacht met twee projecten die voor 2021 in ontwikkeling zijn: een End Plastic Soup initiatief en een internationale jeugdontmoeting!

En dit schrijft de regiovoorzitter Dick Hulsebosch over zijn regio:

In de regio Zuid-Kennemerland (Haarlem, Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort) zijn 9 clubs gevestigd. Elke club is anders, maar er zijn toch ook weer veel parallellen. Fellowship staat bij de meeste clubs voorop, maar er worden ook vele projecten uitgevoerd, o.a. End Plastic Soup, Rotary Road Masters, End Polio Now bollen planten bij verzorgingshuizen, concerten voor het goede doel en bloemen of eten brengen naar eenzame mensen.

4 x per jaar komt het Regionaal Bestuurs Contact (RBC) bij elkaar. De laatste keer kon dat alleen per Zoom, zoals bijgaande foto toont.

Helaas beperken de coronavoorschriften veel clubs. Niet alleen worden de fysieke clubbijeenkomsten geschrapt of erg beperkt, maar diverse projecten kunnen geen doorgang vinden. De schone taak van de besturen is nu om de spirit in de clubs te houden. En daar helpen wij elkaar mee in het RBC.

People of Action Rotary Club Heemstede

Hier begint de Zee

Graag deel ik dit End Plastic Soup initiatief in deze maandbrief.

RC Heemstede heeft zich in 2019 gecommitteerd aan de inzet voor ‘End Plastic Soup’. Het hoeft inmiddels geen betoog dat dit een belangrijk thema is!

>> Lees verder

Rotary Club Heemstede Summercamp

Rotary Club Heemstede organiseert vlak voor de zomervakantie van 2021 een Summercamp, waarbij ongeveer 16 jongeren (15-21 jaar) van over de hele wereld 2 weken ontvangen worden in Nederland.

>> Lees verder

Portret Nieuw Lid uit Haarlem-Oost

Naam: Martijn Spruit

Geïnstalleerd: november 2019

Rotaryclub: Haarlem-Oost

Classificatie: Zorgbestuurder en Hoogleraar Revalidatiewetenschappen

1. Wat heeft je over de streep getrokken om je aan te sluiten bij de Rotary ?

Vier jaar geleden zijn we vanuit België terug verhuisd naar Heemstede. In het kader van het uitbreiden van een nieuwe sociaalmaatschappelijk netwerk ben ik lid geworden van de Rotary Club Haarlem-Oost.

2. Hoe zou jij jou club omschrijven?

Rotary Club Haarlem-Oost is een hechte, gezellige club waar de leden met een zeer uiteenlopende professionele achtergrond oprechte interesse hebben voor elkaar. Met respect wordt inhoudelijk de discussie aangegaan met elkaar en/of de gastsprekers.

3. Waarvoor wil je je gaan inzetten bij je Rotary Club?

Ik ben lid van de commissie Community Service, die het komende jaar een actievere rol zal gaan spelen in onze club. Zo hebben we onlangs tijdens de Week van de Eenzaamheid bloemen rondgebracht bij eenzame ouderen (i.p.v. een bezoek aan Museum Haarlem, wat omwille van stijgende coronacijfers helaas niet door kon gaan).

4. Wat verwacht je (of hoop je) dat Rotary jou zal gaan brengen?

In de korte tijd dat ik nu lid ben van Rotary Club Haarlem-Oost heb ik reeds vele interessante gesprekken gehad met mijn mede clubleden. Daarnaast heb ik meerdere boeiende sprekers ontmoet die maatschappelijk relevante onderwerpen nader hebben toegelicht. Ik hoop dat de toekomstige sprekers ook verdere inhoudelijke verdieping gaan brengen op onderwerpen waar ik vanuit mijn werk niet/nauwelijks mee in aanraking kom.

5. Rotary in coronatijd is voor mij…..

Toch nog steeds een vast moment in mijn wekelijkse agenda. Als de coronaregels het toelaten, dan heeft een live ontmoeting mijn voorkeur. Tijdens de eerste coronagolf hebben we echter ook digitale bijeenkomsten georganiseerd wat de onderlinge contacten toch deels in stand houdt.

Rotary Rotaract Najaarsfestival

Afbeelding met persoon, vrouw, computer, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijving26 september jl. heeft ons district het Rotary Rotaract Najaarsfestival kunnen houden. Een ongekend aantal Rotarians hebben tijdens het festival hun voorkeur laten blijken voor District Grant Projecten die gepresenteerd werden.

Op de site van ons district kan je nog eens terugkijken naar deze presentaties en het verslag lezen van de dag.

Volgende maand

De volgende maandbrief verschijnt op dinsdag 24 november.

September 2020

 

4 Way Test Logo

Naast mijn bureau op mijn werk heb ik de tekst van de FourWay Test hangen. Af en toe kijk ik er wat langer naar.

Bij de dingen die we denken, zeggen of doen stellen we ons de volgende vier vragen:

·

Is het waar?

·

Is het billijk voor alle betrokkenen?

·

Bevordert het onderling vertrouwen en vriendschap?

·

Komt het alle betrokkenen ten goede?

Ik realiseer me dat het in het dagelijks leven verduveld lastig is om de Four Way Test gewetensvol in de praktijk te brengen. Het bewustzijn over mijn handelen en mijn denken is een opgave op zich.

En toch, het nadenken over die vier vragen, het besef van die opgave, helpt me ongetwijfeld om mijn besluitvorming en mijn oordeelsvorming te toetsen. Ik heb zelfs soms het idee dat ik milder ben gaan oordelen dan enkele jaren geleden. Maar dat kan natuurlijk ook de leeftijd zijn….

26 september Rotary Rotaract Festival

Afbeelding met persoon, vrouw, computer, zitten

Automatisch gegenereerde beschrijvingHet Rotary Rotaract Festival van 26 september a.s. mag gewoon doorgaan. De vorige week afgekondigde extra maatregelen om corona het hoofd te bieden hebben gelukkig geen invloed op ons festival.

Vanzelfsprekend blijven we met z’n allen alert op het voorkomen van Covid-19.

Het Festival is voor de locatie in Haarlem volgeboekt! Maar het is zeker de moeite waard om online aan het programma mee te doen. Het hele programma vind je hier en hier kan je je aanmelden voor online deelname.

Natuurlijk worden de leden (ook de online deelnemers!) uitgenodigd om hun voorkeur uit te spreken voor diverse projecten tijdens de District Grant Competitie. De laatste twee uren van het festival gaan we onder het genot van een drankje en een pubquiz de kennis van Rotary testen.

Fietsen voor fietsen

De maand september staat bij Rotary in het teken van onderwijs en alfabetisering. Rotarians wereldwijd besteden dan op diverse wijze aandacht aan het onderwerp. In mijn werk heb ik dagelijks te maken met bezoekers en medewerkers die de Nederlandse taal niet goed beheersen, of die moeite hebben met lezen en schrijven.

Stichting Leergeld zet zich in voor onderwijskansen voor kinderen van gezinnen die om wat voor reden dan ook financieel krap zitten. Want goed onderwijs, goede taalvaardigheid vergroot de kans op een goede toekomst.

Rotary Club Amsterdam-West organiseerde op 1 september ‘Fietsen Voor Fietsen’. Met de fietstocht werd geld opgehaald voor die stichting Leergeld. Met dat geld kan stichting Leergeld 16 fietsen voor schoolgaande kinderen bekostigen.

Het werd een fietstocht langs Amsterdamse sociale woningbouw uit het begin van de 20e eeuw.Bijzonder aan deze fietstocht was ook dat de tocht coronaproof werd georganiseerd. De groepen fietsers bestonden steeds uit maximaal 6 deelnemers. Ik heb aan de fietstocht meegedaan. Veel gesprekken onderweg met de groepsgenoten. En me verbaasd over de pracht van de sociale woningbouw in Amsterdam-Noord.

Mijn complimenten gaan naar RC Amsterdam West voor de organisatie. Voor een impressie van de fietstocht kijk je even op de Facebook pagina van deze club.

Afrika Poliovrij

Ik wil in deze nieuwsbrief zeker ook even terug naar eind augustus. Want ineens was daar dat fantastische nieuws: Afrika is poliovrij! Als laatste land is het Nigeria gelukt om het wilde poliovirus te verslaan.

In het komende Rotary magazine schreef ik daar iets over. Hier alvast een stukje daaruit:

“Nigeria mag zich nu poliovrij verklaren, als laatste land Afrika. Het kostte letterlijk bloed zweet en tranen. Want het noordoostelijke deel van Nigeria wordt geteisterd door de terreurorganisatie Boko Haram. Zij dwarsboomden jarenlang via geweld en desinformatie het vaccinatieprogramma. Hulpverleners die kinderen vaccineerden, moesten het in een aantal gevallen zelfs met hun leven bekopen. Maar opgeven was voor die hulpverleners geen optie. Het zou de resultaten van hun jarenlange inspanningen teniet doen.

De twee laatste landen waar het Wild Polio Virus nog niet uitgeroeid is, zijn Afghanistan en Pakistan. En ook in deze landen wordt het vaccinatieprogramma gefrustreerd door terreurorganisaties met hun desinformatie en geweld. De duizenden hulpverleners die ondanks dit alles het vaccinatieprogramma voortzetten doen dit in moeilijke, en soms levensbedreigende, omstandigheden. Maar de (veelal vrouwelijke) hulpverleners daar weten dat het moet. Want opgeven is geen optie. Het zal de resultaten van hun werk teniet doen. Het poliovirus moet uitgeroeid worden. Voor de kinderen van nu en voor de kinderen van morgen.“

Wij, Rotarians in Nederland, in ons district 1580, hebben in die strijd tegen het poliovirus ook een rol: wij dragen financieel bij aan de campagne om polio uit te roeien. En ook voor ons geldt: nu stoppen met doneren, nu opgeven zou de resultaten van jarenlange inspanningen teniet doen.

Doneren doen we al enkele jaren met de verkoop van de End Polio Now tulpen. We vragen elk jaar alle clubs om die verkoop ter hand te nemen. Dit jaar ga ik de clubs op een bijzondere manier ondersteunen en aanmoedigen bij die verkoop. Hoe ik dat ga doen zal ik samen met onze End Polio Tulpen man Rob Beemster tijdens het Rotary Festival op 26 september a.s. uit de doeken doen.

Partners in service

Waar Rotarians en Rotaracters al jaren over praten, iets wat iedereen graag ziet, maar nog steeds te weinig plaatsvindt: SAMENWERKING. Mijns inziens worden projecten nog veelvuldig door één Rotaract of Rotary Club gefaciliteerd, terwijl de synergie met andere Clubs ons zo veel mooiere resultaten laat oogsten en een meer fellowship als gevolg heeft.

Eerst een korte introductie: mijn naam is Gerben Kloosterziel, sinds 2015 lid van Rotaract Haarlemmermeer, beleidsmedewerker bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, lid van de Rotaract Rotary Commisie en ik vertegenwoordig Nederlandse Rotaract Clubs bij internationale events als Country Representative.

Onbekend maakt onbemind. Het Rotary netwerk is een onuitputtelijke bron van kennis en ervaring. Bij projecten leidt het gecombineerde netwerk, de kennis en ervaring tot resultaten voor onze community die van tevoren als onwerkelijk worden gezien. Om dit te versterken worden bij sommige grote projecten dan ook in enige mate andere clubs betrokken. Maar buiten onze eigen club kennen we elkaar nog niet goed genoeg om dit bij meer initiatieven te doen.

Stel nu dat “partners in service” de standaard wordt, dat bij elk project van uw club andere Rotary Clubs en Rotaract Clubs betrokken worden. Voor mij is dit al jaren een droom, want deze samenwerking heeft in het verleden al zo veel resultaten geboekt. Zie bijvoorbeeld het Amsterdamse project ‘fietsen voor fietsen’: een initiatief van Rotary Club Amsterdam West, samen met Rotaryclub Amsterdam-Noord, Rotarkids en Rotaract Club Amsterdam. Een groot succes, niet alleen gezien de opbrengst voor de maatschappij, maar ook voor wat betreft de cohesie tussen Rotaract en Rotary.

Vanuit Rotaract Haarlemmermeer zijn ons jaarlijkse G-Hockeytournooi, de Santa Run in Hoofddorp en ons paaseitjesproject door de synergie zo veel groter, mooier en leuker geworden. Ook heeft ons mentorenproject (waar Rotaractors en Rotarians gekoppeld worden om kennis en ervaring te delen) tot veel persoonlijke groei geleid. Laat COVID-19 u niet uit het veld slaan en laten wij samen voor een mooie toekomst zorgen, juist nu!

Graag nodig ik u uit om een Rotaract Club of een andere Rotary Club te bezoeken of uit te nodigen, de rest volgt eigenlijk vanzelf.

Rotary & Rotaract | People of Action | Partners in Service

Gerben Kloosterziel

Regio in Beeld: Midden-Kennemerland (regio VI)

People of Action in Midden-Kennemerland (regio VI) - RC Santpoort-Brederode

Afbeelding met buiten, gebouw, persoon, person

Automatisch gegenereerde beschrijvingDit seizoen heeft natuurlijk ook RC Santpoort-Brederode haar plannen moeten aanpassen aan Covid-19. Zo ligt de focus van ons clubprogramma nu met name op organisaties die juist gericht zijn op mensen die door corona extra in de knel zijn gekomen en waar wij zo nodig de helpende hand kunnen toesteken, maar ook op ondernemers en scholen die van de nood een deugd gemaakt hebben.

Helaas zullen grootschalige hands-on projecten dit seizoen niet mogelijk zijn. Daarom is gekozen voor het oppakken en uitvoeren van meerdere kleinschalige (deel)projecten, waarbij aangepakt kan worden in kleine groepjes van 3 of 4 mensen, financieel mede mogelijk gemaakt door onze stichting Community Service en hopelijk ook via een paar TRF District Grants.

Afbeelding met buiten, gebouw, persoon, person

Automatisch gegenereerde beschrijvingZo is een mede door de club gefinancierde metalen opslag schuur gekocht voor een alternatieve voedselbank in IJmuiden, en recent in 2 sessies door 6 mensen van de club met veel inspanning geplaatst.

Verder gaan wij actief bezig in kleine groepjes om de tuin van het hospice de Heideberg (Santpoort-Noord) op te knappen en bij te houden. Tevens blijven wij ons actief inzetten voor Levvel5 (het voormalige Lijn5) in Driehuis, een gespecialiseerde jeugdzorginstelling waar kinderen, jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking en met complex probleemgedrag worden geholpen in moeilijke fases van hun leven door ze tijdelijk een thuis te geven met ondersteuning op maat.

Aan het begin van dit seizoen is aan een ieder gevraagd om gedurende het seizoen interessante en nuttige (deel)projecten in eigen omgeving te spotten die onze inzet en ondersteuning juist in deze coronatijd goed kunnen gebruiken. Rotarians zijn tenslotte niet voor niets People of Action!

Portret Nieuw Lid uit Midden-Kennemerland

Naam: JoAnne van Yperen

Geïnstalleerd: januari 2020

Club: Beverwijk

Classificatie: Fysiotherapie

1. Wat heeft je over de streep getrokken om je aan te sluiten bij de Rotary?
Nieuwsgierigheid. Ik heb twee jaar geleden als extern spreker een lezing gegeven bij de Rotary. Dat was een leuke ervaring. Vorig jaar ben ik uitgenodigd om in Beverwijk te komen kijken en mijn nieuwsgierigheid nam de overhand.

2. Hoe zou jij jou club omschrijven?
Deze club is vanaf de eerste dag open en vriendelijk. Ik heb me geen enkel moment verloren gevoeld. Geïnteresseerd in elkaar en het zijn bijzonder gezellige avonden.

3. Waarvoor wil je je gaan inzetten bij je Rotary Club?
Ik ben ingedeeld bij de commissie Fundraising en we hebben mooie goede doelen gekozen voor dit jaar. Ik wil me inzetten om zoveel mogelijk fondsen hiervoor te genereren.

4. Wat verwacht je (of hoop je) dat Rotary jou zal gaan brengen?
Ik heb kennis gemaakt met meer dan 35 mensen die ik nog niet kende. Elk met zijn of haar eigen verhaal en achtergrond. Dit is een groot goed: een uitbreiding van mijn netwerk en zelfs in de persoonlijke sfeer. De club van zes ervaar ik als een toegevoegde waarde en verdieping van de relaties binnen de club .

5. Rotary in coronatijd is voor mij…..
Rotary in coronatijd is voor mij jammer.... ik ben nu een half jaar aangesloten en lange tijd gingen de bijeenkomsten niet door. Wel hebben we via Zoom de reguliere avond gedaan en een paar keer ook de club van zes. Hoe leuk het ook was om op die manier contact te blijven houden, komt het niet in de buurt van face to face. Op dit moment kunnen we elkaar weer ontmoeten en hopelijk blijft dit zo.

Vooruitkijken naar oktober

Oktober quote - Simple ThoughtsEn dan komen we al aan in oktober. De maand waar we ieder jaar op en rond de 24e stilstaan bij polio. We vieren de successen, we uiten ons respect voor de duizenden en duizenden vrijwilligers en hulpverleners die onvermoeibaar verder gaan met de vaccinatiecampagnes.

Het is ook de tijd dat we bedenken welke opgaves de slachtoffers van het poliovirus toen en nu dagelijks ondergaan. En ieder jaar komen we een stapje dichterbij het einddoel: de wereld vrij van polio.

In de inleiding heb ik de End Polio Now tulpen al genoemd. Oktober is de maand waarin jullie laten zien waar Rotary voor staat. People of Action. Impact.

Rotary Institute

10 oktober is het zover. Rotary Institute vanuit een studio in het midden van het land. Een programma van 2,5 uur. Maar wel met voorbeelden van People of Action uit heel Europa.

Persoonlijk ben ik zeer benieuwd naar de sessie die ingaat op de toekomst van Rotary. O.a. de voorzitter van Rotaract Nederland zal daar zijn visie geven.

Dat er aandacht is voor het klimaat mag niemand verbazen. Het klimaat is het zevende focusgebied geworden van Rotary. Dat er actie nodig is om te doen wat we nog kunnen om de klimaatcrisis te beteugelen hoeft denk ik geen betoog. Welke actie? De breakout sessie kan daar een voorbeelden van gaan geven.

Aanmelden is echt de moeite waard: https://www.rotaryinstitute-amsterdam.nl

> € 700 : 42 = weinig

Binnenkort komt in mijn club de jaarrekening van het Rotaryjaar 2019/2020 aan de orde. De kascommissie heeft gekeken en heeft een fiat gegeven. De penningmeester heeft weer uitstekend werk verricht afgelopen jaar. Een hamerstuk met applaus.

Maar toen viel mijn oog op de afdracht aan de The Rotary Foundation in het afgelopen jaar: Die afdracht was € 700. Net als in 2018 en 2017. Die afdracht is namens de leden van mijn club.

€ 700 afdracht namens 42 leden. Dat is nog geen € 17 per clublid.

Het gemiddelde bedrag dat momenteel via de Nederlandse clubs door Rotaryleden wordt afgedragen bedraagt € 34. Daar zit mijn club dus ver onder. En dan realiseer ik me ook nog eens dat gemiddeld een Rotarian wereldwijd $ 100 per jaar afdraagt aan het Annual Fund.

Elke Rotarian draagt op basis van vrijwilligheid per jaar een bedrag af aan het Annual Fund van The Rotary Foundation. In Nederland (toch één van de rijkste landen ter wereld) wordt de laatste jaren slechts bescheiden bijgedragen. De bijdragen gaan meestal via de Rotaryclub als gezamenlijke jaardonatie..

De afdracht aan Rotary Foundation die onze penningmeester namens onze club doet is opgebracht door ons, de clubleden. Maar waarschijnlijk zijn wij ons niet echt bewust hoe weinig wij afdragen. Als wij een bedankje zouden krijgen voor onze bescheiden bijdrage zouden we dan meer gaan afdragen?

Als een club de afdracht doet met het meezenden van de lijst van clubleden krijgen die clubleden een bedankmail voor de donatie. Dat verhoogt het bewustzijn over de donatie die gedaan is.

Nu bij deze jaarrekening ga ik daarom drie voorstellen doen:

1.

Laten we de komende twee begrotingsjaren (2021/2022 en 2022/2023) gebruiken om de bijdrage aan Rotary Foundation in twee stappen op het niveau van het landelijk gemiddelde te brengen.

2.

Laten we vanaf het begrotingsjaar 2022/2023 uitgaan van het principe dat de afdracht wordt bepaald door het aantal clubleden x het dan bekende gemiddelde van de afdracht aan de Rotary Foundation in Nederland. In bijzondere omstandigheden kan voorgesteld worden om van dit principe af te wijken.

3.

Laten we vanaf dit jaar de donatie via onze club vergezeld gaan van een lijst met de namen van de clubleden zodat ieder clublid persoonlijk bedankt gaat worden voor de bijdrage.

Drie voorstellen om het werk van de The Rotary Foundation te ondersteunen en iedereen kan deze voorstellen doen in de eigen club.

Zoek in de jaarrekening van je club naar de afdracht aan de TRF (of vraag daarnaar bij de penningmeester). Deel dat bedrag door het aantal leden van je club. Dan heb je het bedrag per lid.

Spannend natuurlijk. Kan ik mijn club overtuigen van het belang van een hogere donatie aan de TRF?

The Rotary Foundation (TRF) is de eigen wereldwijde goede doelen organisatie van alle Rotary leden. Het is één van de grootste NGO’s ter wereld, zowel in termen van jaarlijkse begroting (meer dan US $ 180 mln per jaar) als in termen van wereldwijde reikwijdte. TRF kan op wereldschaal projecten laten uitvoeren die een groot effect geven, zoals de bekende Polio-acties.

> Vooruitkijken naar 2021: Water = Leven

Water is één van de focusgebieden van Rotary. Niet voor niets. Water = Leven.

Afbeelding met regen, water

Automatisch gegenereerde beschrijvingWandelen voor Water 2021

Wandelen voor Water 2020 heeft door de uitbraak van het coronavirus helaas niet plaats kunnen vinden. Maar in 2021 wordt doorgepakt met een mooie editie van Wandelen voor Water.

Wandelen voor Water 2021 krijgt een ander jasje

Simavi is eigenaar van het merk Wandelen voor Water geworden en gaat investeren in het merk en het evenement. Simavi wil graag samen met Rotary bouwen aan de toekomst van dit prachtige evenement, waar we al jaren met veel passie en energie aan hebben gebouwd. Meer zichtbaarheid en enthousiasme zal zorgen voor een verhoging van het aantal inschrijvingen en een toename van de inkomsten, ook voor Rotaryclubs met een eigen waterproject.

Raad van Advies

Wandelen voor Water krijgt een nieuwe Raad van Advies, met verschillende leden vanuit Rotary, Soroptimisten, een schooldeskundige, een marketeer en een waterdeskundige. De Raad van Advies zorgt voor een gezamenlijke visie op het verder ontwikkelen van het evenement, een verbeterde marketing- en communicatiestrategie en de inhoud achter Wandelen voor Water.

De kracht van Wandelen voor Water

De kracht van Wandelen voor Water is de uniformiteit van één boodschap en één uitstraling. Er zullen nieuwe gastlessen ontwikkeld worden, die zowel offline als online in te zetten is. Tevens wordt een coronaproof concept ontwikkeld, zodat we door kunnen gaan tijdens een eventuele nieuwe lock-down.

Campagne 2021

De werving van de scholen voor het wandelevenement in 2021 start in september 2020. Vanuit Simavi zal één algemene wervingsmail naar alle scholen verzonden worden. Daarna kunnen de Rotaryclubs als steunpunt van Wandelen voor Water zelf aan de slag gaan met de door hen geselecteerde scholen. De inkomsten zijn bestemd voor het eigen waterproject van de Rotaryclub.

Meer informatie is te verkrijgen bij de Districtscommissie Water D1580. https://www.rotary.nl/d1580/activiteiten/water/

Volgende maand

De volgende maandbrief verschijnt op dinsdag 20 oktober.

Augustus 2020

De zomermaanden hebben we dit jaar met weinig clubcarrousel activiteiten beleefd. Corona maakt het ons lastig om onze Fellowship en onderlinge band op locatie in de praktijk te brengen.

Maar de regiovoorzitters van de 10 regio’s in ons district hebben de afgelopen weken tijd vrijgemaakt om mij bij te praten over hun regio’s. Als ik die gesprekken moet samenvatten dan springen er voor mij twee zaken uit:

·

Bij veel clubs in ons district zijn op heel verschillende manieren de handen uit de mouwen gestoken om in deze coronatijd in de eigen gemeenschap hulp te bieden. Van muzikale serenades bij verzorgingstehuizen en bloemen voor ouderen tot en met de Coronavoedselbank in Amsterdam-Noord en het Coronakookboek in Alkmaar.

·

Maar ook werd in die gesprekken duidelijk dat veel clubs bezig zijn met de vraag ‘wie zijn we als club’ en ‘wat vragen we van potentiële leden’.

Ikzelf heb deze zomer op 27 juli kunnen genieten van een regiobijeenkomst in Zandvoort die was georganiseerd voor de clubs uit de regio Zuid-Kennemerland. Een bijeenkomst over de spectaculaire ontwikkelingen in en rondom ‘de hybride operatiekamer’.

En in Amsterdam-Noord organiseerde de Rotary Club Nieuwendam op 8 augustus een Tennis Event ten bate van het Emma Kinderziekenhuis. Wat een geslaagde avond met een mooie opbrengst.

Deze maandbrief trappen we de serie bijdragen uit de Rotary regio’s af met een bijdrage uit de Noordkop (Rotarydistrixt X). Wisten jullie dat ze in Den Helder een Rotary Foodtruck hebben? Een prachtig voorbeeld van “Rotary laat je zien” in combinatie met de mogelijkheid om fondsen te verwerven voor diverse projecten.

Samen met Gerben Kloosterziel van Rotaract en Harald Been, gouverneur van ons district in het jaar 2021-2022 is er door mij de afgelopen zomer gewerkt aan de organisatie van het Rotary/Rotaract Najaarsfestival. Wij hebben een bijzonder programma in elkaar gezet. Verderop in de nieuwsbrief meer hierover. Geef je op!

Nederland heeft de eer om dit jaar het jaarlijkse Rotary Institute te organiseren. Door corona is dit Institute niet op locatie, maar is het volledige programma via livestream beschikbaar. In deze nieuwsbrief ook over het Institute meer informatie.

De verwoestende explosie in Beiroet heeft diepe indruk gemaakt. Het herstel van Beiroet zal veel van Libanon vergen. Rotary kan en wil daarbij helpen. Lees mijn brief en doneer alsjeblieft!flex

Najaarsfestival

Afbeelding met computer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Op zaterdag 26 september is het eindelijk zo ver: het eerste hybride Rotary en Rotaract Festival! Een volledig verzorgd middagprogramma met lunch, assembly, de District Grants Competitie, interactieve pubquiz en uiteraard een gezellige borrel.

Nederlandse trots vult dit programma aan met een voordracht door de uitvinders van de Great Bubble Barrier en een zeldzame inside kijk in het leven van onze Johan Cruijff.

Ook vindt op deze bijzondere dag een kick-off plaats van 35 jaar End Polio Now, met bijdragen van Jörgen Raymann en Bill Gates!

Het hele programma is hier te vinden.

Gezien de COVID-19 maatregelen en de beperkte ruimte is het ook mogelijk om aan het gehele event digitaal deel te nemen, ook daarvoor is uw inschrijving benodigd. Inschrijven doe je hier.

Onze gouverneur, onze inkomend gouverneur en onze rotaracters nodigen jullie van harte uit voor deze enerverende middag. Wees snel met uw inschrijving, want op locatie/live is er beperkt plek: first come, first serve!

Wij kijken er naar uit om jullie 26 september te ontmoeten. Tot snel!

Tip: Mocht je niet naar het evenement kunnen komen, maar wil je wel graag meedoen, organiseer dan een livestreamverbinding met je clubgenoten. Samen borrelen en de ultieme Rotary Pubquiz doen!

District Grants

Afbeeldingsresultaat voor potje geldSimpel de impact van je project vergroten? Het kan. Vraag het aan!

District Grants zijn er van € 500 tot en met € 2.500. Voor lokale of internationale serviceprojecten tussen 1 oktober 2020 en 1 oktober 2021. Bij uitzondering ook aan te vragen voor coronagerelateerde uitgaven, gedaan sinds 15 maart 2020.

De aanvraag is simpel. Slechts enkele noodzakelijke gegevens worden gevraagd. Hier aanvragen.

De aanvraagperiode sluit 10 september 2020.

Fietsen voor fietsen

Afbeelding met tekst, kaart

Automatisch gegenereerde beschrijvingZondag 30 augustus stap ik op de fiets voor Stichting Leergeld. Fiets je mee?

Amsterdamse Rotaryclubs hebben tegen de Stichting Leergeld gezegd:

“We organiseren een stads-fietstocht om het jullie mogelijk te maken minstens 15 kinderen een fiets te bezorgen.” Dat is nodig, want er zijn honderden kinderen die nu nog geen fiets hebben. Door mee te fietsen en een kaartje te kopen van € 30,- p/p steunt u Stichting Leergeld.

Schrijf je nu in!

Rotary Institute

Op zaterdag 10 oktober 2020 van 10.00 tot 12.30 (CEST) uur kun je thuis of waar dan ook mee doen aan een internationale Rotarybijeenkomst (Institute). Alle Rotarians en Rotaractors en hun partners uit 90 Europese districten zijn uitgenodigd. In een dynamisch virtueel programma kun je individueel of in clubverband inspiratie opdoen. Ook is er ruimte om kennis en ervaringen te delen.

Afbeelding met fles, teken, zitten, voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijvingRotary without Borders

Thema van het Rotary Institute is ‘Rotary without Borders’. We laten zien dat service en acties van Rotary geen grenzen kennen. Het programma staat in het teken van verbinden, ontmoeten, kennis delen, inspireren, over grenzen heen kijken en samenwerken.

Live uitzending

Het Rotary Institute wordt live uitgezonden vanuit Nederland. Na de plenaire opening laten keynote speakers uit heel Europa je kennis maken met onderwerpen die ons allen bezig houden, zoals Covid-19.

Je kunt kiezen uit acht breakout sessies, zeven over de area’s of focus van de Rotary Foundation en een sessie over ‘Shaping Rotary’s Future’. In de break-out sessies presenteren we belangrijke projecten van clubs en districten uit heel Europa. Met de presentatie en bespreking van deze projecten laten we zien wat Rotary juist in deze tijd kan betekenen. Ervaren moderatoren leiden de break-out sessies. Je kunt gewoon kijken maar ook actief deelnemen in een chatsessie. We bevorderen zoveel mogelijk persoonlijk contact en menselijke interactie, we stimuleren ideeën uit te wisselen en Rotarians met elkaar te verbinden. Het virtuele Institute toont ook het aanpassingsvermogen van Rotary.

Inschrijving voor het Rotary Institute 2020 kan via de website Rotary Institute.

Wij verzoeken je vriendelijk het Institute met zo veel mogelijk Rotarians te delen. Facebook: Rotary Institute 2020

Regio in Beeld: Noordkop (Regio X)

Afbeelding met vrachtwagen, bus, blauw, person

Automatisch gegenereerde beschrijving

People of Action in de Regio Noordkop

De Rotary Club Den Helder staat regelmatig op een evenement met een eigen foodtruck in de welbekende Rotarykleuren blauw en geel en door de verkoop van lekkere, gezonde snacks en drankjes haalt de club geld om verschillende plaatselijke goede doelen te kunnen ondersteunen.

En ja, ook de clubs buiten de regio Noordkop kunnen de Foodtruck inzetten op een evenement.

Afbeelding met persoon, kleding, meisje, glimlachen

Automatisch gegenereerde beschrijvingPortret Nieuw Lid uit Noordkop

Naam: Margreet Kraak

Geïnstalleerd als lid op: 13 februari 2018

Club: RC Club Den Helder

Classificatie: MBO Onderwijs

1.

Wat heeft je over de streep getrokken om je aan te sluiten bij de Rotary ?

Toen een van de leden mij benaderde, verwachtte ik dat Rotary niets voor mij zou zijn. Zoals velen had ik het stereotype beeld in gedachten van een groep oude mannen met sigaren. Mijn ervaringen tijdens de eerste bijeenkomsten waren echter zo anders. Ik was zeer positief verrast door het gemêleerde gezelschap, de interessante voordrachten, mooie gesprekken en prettige sfeer. Eén van de leden hield tijdens de eerste bijeenkomst een levensbericht. Dat verhaal heeft mij zo geraakt. Na drie bijeenkomsten was ik om.

2.

Hoe zou jij jou club omschrijven?

Als een warme club die ik niet meer zou willen missen.

3.

Waarvoor wil je je gaan inzetten bij je Rotary Club?

Ik zou het heel leuk vinden om (nog) meer te doen voor/met jongeren in de gemeente Den Helder. We werken al samen met Scholen aan Zee (middelbaar onderwijs), in het kader van een sollicitatieproject. Derdejaars leerlingen oefenen dan sollicitatiegesprekken met onze leden. Heel leuk en nuttig om te doen.

En natuurlijk, zodra dat weer kan, op pad met onze foodtruck om geld bijeen te brengen voor onze (lokale) goede doelen!

4.

Wat verwacht je (of hoop je) dat Rotary jou zal gaan brengen?

Een vervolg op wat ik nu al heb meegemaakt: interessante lezingen en bedrijfsbezoeken, leuke evenementen als de Santa Run, waardevolle ontmoetingen en nieuwe vriendschappen en……. De toekomst zal het leren.

5.

Rotary in coronatijd is voor mij…..

Anders dan anders, net als al het andere eigenlijk.

De fysieke bijeenkomsten heb ik echt gemist, maar er waren gelukkig wel wekelijks digitale bijeenkomsten.

Ongekende ramp in Beiroet

Laten we niet stilzitten maar bijdragen

Afbeelding met buiten, nacht, gebouw, spoor

Automatisch gegenereerde beschrijvingVelen hebben ongetwijfeld net als ik verbijsterd kennis genomen van de ellendige gevolgen van de explosie in Beiroet. Terecht klinkt ook uit ons district de vraag wat wij als Rotarians kunnen bijdragen aan de hulpverlening in die zwaar gehavende stad.

De komende maanden (en jaren) zal er structurele hulp nodig zijn om Beiroet en Libanon te helpen om deze ramp te boven te komen. Daar kunnen wij als Rotary zeker bij helpen. Nu al. Via ons eigen Rotary Disaster Respons Fund.

Daarom noem ik graag de mogelijkheid om als 77 clubs in ons district een financieel gebaar te maken via het Rotary Disaster Respons Fund.

Als gouverneur van dit district wil ik dat financiële gebaar graag een start geven met een bedrag van € 1.000,-.

Ik krijg regelmatig de vraag of we kunnen bijdragen via Shelterbox? Dat is uitgezocht.

Shelterbox International heeft laten weten dat de hulp die Shelterbox kan bieden bij rampen voor deze ramp niet geschikt is. Graag bijdragen aan de noodhulp via het Internationale Rode Kruis of www.giro555.nl.

Zorgen bij de Foundation

Na de invoering, ca. 10 jaar geleden, van het Annual Fund waarin de donaties van de 1,2 miljoen Rotarians binnenkomen is de hoogte van de donaties wereldwijd nagenoeg op hetzelfde niveau gebleven. De helft van de donaties kunnen door de districten als District Designated Fund (DDF) worden ingezet om projecten te steunen. De andere helft gaat naar het Worldfund .

Terwijl in de afgelopen jaren het saldo van het totale DDF alleen maar groter werd is het beroep op het Worldfund sterk toegenomen. Dit is al enige jaren een zorg van de Trustees.

Daarom hebben ze besloten de steun aan projecten uit het Worldfund te verminderen. Tegelijk stimuleren de Trustees het gebruik van het DDF. Bijdragen uit het DDF blijven met 100% uit het Worldfund aangevuld worden. De Rotary Foundation Commissie van ons district zal clubs behulpzaam te zijn in het vinden van partners in andere districten opdat ook DDF uit die districten kan worden ingezet.

NB: Voor meer details over deze maatregel zie www.rotary.nl/d1580/trf.

Voor een korte samenvatting over de Foundation zie achterzijde van de placemat of https://www.rotary.nl/over/trf/samenvatting.html.

Voor een overzicht van de bestedingen van de Foundation aan de focusgebieden zie: https://infogram.com/rotary-foundation-grants-1hzj4o57qxop2pw.

Volgende maand

Een blik op regio VI (Midden-Kennemerland), de regio van regiovoorzitter Frits Perton.

De volgende maandbrief verschijnt op dinsdag 22 september.

Juli 2020

Het is alweer ruim een maand geleden dat gouverneur Rutger Mazel de gouverneursketen aan mij overdroeg. Het is alweer een maand geleden dat het nieuwe Rotaryjaar begon. Met een nieuw thema: Rotary Opens Opportunities.

Een maand geleden begon mijn rol als gouverneur. En van verschillende kanten kreeg ik de raad mee: “Manage de boel, inspireer het district en geniet vooral ook”.

Dat ik enkele jaren geleden heb laten weten dat ik de rol van gouverneur wel op me wilde nemen, had alles te maken met de inspiratie die ik kreeg van de actieve Rotarians in het district. “People of Action. Daar wil ik mijn steentje aan bijdragen”.

Het komende jaar als gouverneur ga ik met heel veel Rotarians samen doen. Met de staf van het district, de gaande en komende gouverneurs Rutger Mazel (IPDG), Harald Been (DGE) en Madelon Schaap (DGN), met de regiovoorzitters van de 10 regio’s in ons district, met de verschillende districtscommissies, met de enthousiastelingen in de clubs. Met de Rotarians die zich inzetten voor The Rotary Foundation. En zeker ook met de Rotaractors. Voor het wie is wie klik hier.

Rotary laat je zien

Dat zou de titel zijn geweest van het voorjaarsfestival dat gouverneur Rutger Mazel aan het organiseren was. Covid-19 gooide roet in het eten. Maar ‘Rotary laat je zien’ als thema is niet opgeborgen. Integendeel.

Het laten zien van Rotary, het laten zien van de relevantie van Rotary is ook het komende jaar een belangrijke prioriteit.

De Four-Way Test

 

Rotary is uniek. We zijn meer dan alleen maar een internationale goede doelen organisatie. We zijn een organisatie die op basis van ethisch handelen de ‘handen uit de mouwen’ combineert met de kans om samen te werken, kennis te delen en om het eigen leiderschap niet alleen in te zetten, maar ook aan te scherpen.

In Rotary is plek voor iedereen die met het eigen leiderschap wil bijdragen aan een betere samenleving. In de eigen club, door middel van acties in de eigen woonplaats, of door samenwerkingsprojecten met Rotaryclubs in andere delen van de wereld.

Belangrijke speerpunten

 

Samen met de huidige voorzitters heb ik bij de training van de inkomend voorzitters, de zgn. PETS, voor de clubs belangrijpe speerpunten voor het komend jaar op een rij gezet:

 

·

Blijf aandacht schenken het ledenbeleid (zeker ook nu in deze coronatijd); wat heb je als club te bieden en wat vraag je van nieuwe leden.

·

Bedenk als club hoe je er als club over 5 jaar uit wil zien. En wat is er nodig om daar te komen.

·

The Rotary Foundation kan niet zonder Rotary & Rotary kan niet zonder Rotary Foundation. Als club draag je namens de leden van je club af aan Rotary Foundation. Maar 40% van de clubs in ons district draagt niet bij aan Rotary Foundation.

·

Ga als club dit jaar een doorslaand succes maken van de End Polio Now tulpenactie.

·

Bedenk en plan hoe je als club de samenwerking met Rotaract gaat op- en uitbouwen.

Ook deze nieuwsbrief is in samenwerking gemaakt. Schrijven lukt me nog wel, maar er een mooi geheel van maken met opmaak en verwijzingen naar pagina’s is niet aan mij besteed. Maar daarvoor heb ik gelukkig Rotarian Carla Buijsman bereid kunnen vinden.

Het district in mijn jaar

Afbeelding met person, persoon, kostuum, kleding

Automatisch gegenereerde beschrijving

Datgeen wat je hierboven hebt kunnen lezen komt als onderwerpen terug in de 11 nieuwsbrieven die dit jaar nog zullen volgen.

Iedere maand zijn er bijdragen van

·

één Regio. Met:

o

Een bijdrage van de AG uit die regio

o

People of Action uit die regio

o

De kijk op Rotary van een nieuw lid uit die regio

 

en verder uit het district

·

Rotary Foundation

·

Rotaract

·

Ledenbeleid Essentials

·

Districtsagenda

 

En natuurlijk ga ik ook van me laten horen. Of beter, zal ik me laten zien.

De maanden van het Rotary jaar hebben thema’s. Het thema van de maand augustus is ‘Membership en Club development‘. Graag wil ik de volgende nieuwsbrief ruimte maken voor de vraag voor wie het Rotarylidmaatschap (nog) relevant is. Mocht je daar een opvatting over hebben en die via de nieuwsbrief willen delen, je bent van harte welkom om je bijdrage te leveren.

De volgende nieuwsbrief verschijnt rond 25 augustus 2020

Afbeelding met monitor, scherm, teken, televisie

Automatisch gegenereerde beschrijving