© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

NIEUWSBRIEF AUGUSTUS 2020

Rotary International – Logos Download

Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met persoon, kostuum, stropdas, buiten

Automatisch gegenereerde beschrijving

·

Topics deze keer:

·

Intro - maandthema

·

Rotary gaat met de tijd mee

·

Rotary ’s doelen hebben impact

·

Rotary Instituut Amsterdam

·

D1600 Rotarians

·

Agenda met Bijlage

INTRODUCTIE - MAANDTHEMA

Waarde Rotarians in D1600,

Ook aan het eind van deze mooie zomer 2020 blijven het bijzondere tijden.

Corona volente - met dit motto heb ik vanaf het begin aangegeven dat al onze bijeenkomsten – de geclusterde Clubbezoeken, de Seminars e.a. – zijn gepland als fysieke bijeenkomsten, tenzij zulks ondanks social distancing en andere maatregelen niet verantwoord zou zijn gezien de risico’s op COVID-19. Immers, ons aller gezondheid is van cruciaal belang en daarom blijf ik de vinger nadrukkelijk aan de pols houden.

We zullen zien wat de herfst, winter en lente ons qua evt. virusverspreiding gaat opleveren.

Zoals vorige keer al aangegeven zullen wij zo nodig veel digitaal met elkaar moeten gaan communiceren. Hoe het ook zij: LET’S HAVE FUN IN 20-21.

Elke maand van het bestuursjaar vraagt Rotary speciaal aandacht voor een specifiek thema (‘special observance’). Het thema voor augustus is New Membership & Club Development. Ik ben benieuwd naar jullie aanpak om het fundament van jullie Clubs te verstevigen, m.n. qua ledenbestand (groei via diversiteit en verjonging).

Door de veelheid aan mooi nieuws is deze Nieuwsbrief al met al wat lang uitgevallen. Zoals de 17e -eeuwse Franse wiskundige Blaise Pascal daarover al zei: ik had even geen tijd voor een korte

ROTARY GAAT MET DE TIJD MEE

De afgelopen weken hebben er 2 gebeurtenissen plaatsgevonden die aantonen dat het Rotary ernst is met haar strategisch doel om zich continu aan te passen.

Allereerst heeft Rotary’s Board of Directors gezien de al zo veel lopende projecten op dat gebied (o.a. het Nederlandse End Plastic Soup en de door TRF Grants t.w.v. $18 miljoen) besloten om vanaf dit bestuursjaar explicieter een 7e aandachtsgebied toe te voegen aan de zgn. Areas of Focus: milieubescherming - zie de screenshot
Rotary’s Areas of Focus zijn geïnspireerd door de inmiddels breed gedragen SDG’s - de binnen de VN afgesproken 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030. In het Rotary Magazine van augustus wordt hieraan de nodige aandacht besteed.

Afbeelding met schermafbeelding, computer, elektronica, scherm

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, buiten, vrouw, bank

Automatisch gegenereerde beschrijving

Daarnaast heeft de Rotary Board ook een daad bij het woord gevoegd op het gebied van Diversiteit. In het jaar 2022-2023 zal het wereld-Presidentschap van Rotary voor het eerst vervuld worden door een vrouw – Jennifer Jones, een uiterst capabele en sympathieke dame uit Canada – check her out.


ROTARY ‘S DOELEN HEBBEN IMPACT: MIJLPAAL EN MEER

Ook op het gebied van Rotary ’s goede doelen inspanningen dit keer weer mooi nieuws.

A.

End Polio Now

Op dinsdag 25 augustus jl. maakte de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN in Genève (WHO) een grote mijlpaal bekend op het gebied van de uitroeiing van polio. Op die dag kon het Afrikaanse continent na een onafhankelijke certificatie geheel vrij verklaard worden van het wildtype polio.

Een megaprestatie van het in 1988 door Rotary geïnstigeerde Global Polio Eradication Initiatief, een publiek-private samenwerking van nationale overheden; de WHO; Rotary International; de US CDC; UNICEF; de Bill & Melinda Gates Foundation; de Vaccin Alliantie GAVI; en een aantal long term supporters. Zie de volgende link naar een mooi filmpje hierover: https://twitter.com/antonioguterres/status/1298311967439048704?s=21

Dit schitterende initiatief levert ook een bijvangst op: inmiddels wordt de infrastructuur die wereldwijd voor polio is opgezet inmiddels ook ingezet voor bestrijding van COVID-19 (vaccinateurs, laboratoria, rioolbemonstering).

HIER DOEN WE HET ALS ROTARIANS VOOR ! En: een mooie opsteker voor World Polio Day in oktober, waarover later meer.

Afbeelding met tekst, krant

Automatisch gegenereerde beschrijvingAfbeelding met tekst, teken

Automatisch gegenereerde beschrijving

B.

Tulpenactie

Nu er na Afrika nog maar 2 landen overblijven waar wildtype polio voorkomt (Afghanistan en Pakistan), is het des te belangrijker dat wij als Rotarians doorgaan met de laatste loodjes qua fondsenwerving. Daarom hier nu wederom aandacht voor de End Polio Now tulpenactie die ook afgelopen jaar weer een welkom bedrag opleverde

Ik citeer hieronder ons aller Siebe Stellingwerff Beintema, het onvermoeibare lid van onze TRF Districtscommissie:

Sinds medio augustus tot en met 15 november (tot eind van het jaar de grond in): de End Polio Now-tulp die de Nederlandse Rotaryclubs verkopen in de strijd tegen polio. Zoals Rotaryclub Zoetermeer-Zegwaart wiens voorzitter de mooiste foto van de stoere roodgele tulp maakte. De tulp is een unieke kweek die in 2014 na het winnende veiling bod omgedoopt werd in de End Polio Now-tulp en wordt voor het zevende achtereenvolgende jaar verkocht in doosjes van 25 stuks à 15 euro. Van dit bedrag gaat bijna 10 euro naar het goede doel, het uitroeien van de ziekte polio. Dankzij de ‘verdrievoudiging’ van de Bill & Melinda Gates Foundation levert elk doosje bijna 30 euro op voor poliobestrijding.

Onze tulpen bloeien inmiddels op talloze plaatsen, ook wereldwijd. Dit jaar zijn er al orders voor bollen geplaatst uit Zwitserland, Zweden, Duitse Rotaracters en Canada. Andere landen volgen nog.

C.

2020-2022 IHE Delft studenten - Rotary host-counsellors en co-host-counsellors gezocht !

De negende lichting van 11 studenten aan het IHE Delft Institute for Water Education zal eind oktober 2020 aankomen en er worden Rotarians gezocht die zich willen inzetten als Rotary host-counselor voor deze studenten. Gezocht worden Rotarians die bereid zijn om een student met enthousiasme en interesse te ondersteunen.

De kosten van het Scholarship-program worden gedragen middels Global Grants die zowel door buitenlandse als diverse Nederlandse Rotary Clubs zijn opgebracht. IHE Delft zorgt voor huisvesting van de studenten.

Voor de Rotary Clubs uit de overige 6 Districten die wat verder weg van Delft verwijderd zijn maar ook host-counselors willen leveren, worden Rotarians uit de Delft-regio gezocht die namens deze Clubs de rol van co-host-counselor op zich willen nemen. De co-host-counselor zal namens de host-counselor de student ondersteunen met alleen die zaken die uit praktisch oogpunt het beste door een Rotarian uit de Delft-regio kan worden opgepakt.

Geïnteresseerden die actief bij de begeleiding van de 2020-2022 IHE Delft studenten betrokken willen raken, kunnen contact opnemen met Carlo Nash carlo.l.nash@gmail.com, die samen met Henk Jaap Kloosterman de toewijzing van de host-counselors en co-host-counselors zal coördineren. Verwacht wordt dat dit eind-september zal gebeuren. Achtergrond informatie over dit succesvolle partnership van Rotary met IHE Delft is te vinden op: https://www.rotary.nl/d1600/Foundation/IHE%20Delft/

D.

Rotary Foundation Seminar op 17 September a.s.

Sinds de oprichting meer dan 100 jaar geleden heeft Rotary Foundation meer dan 4 miljard dollar uitgegeven aan levens veranderende, duurzame projecten. Met jullie hulp en die van jullie Clubs staan we samen sterker en kunnen we het leven in onze gemeenschappen en over de hele wereld beter maken. Een paar voorbeelden:

·

€ 0,60 kan een kind beschermen tegen polio, mede dankzij onze bloembollenactie

·

€ 50 kan zorgen voor schoon water om watergebonden ziekten te helpen bestrijden

·

€ 500 kan een anti-pesten campagne lanceren en een veilig milieu voor kinderen creëren

Donderdag 17 september is dé gelegenheid om kennis te maken met TRF en de activiteiten die in ons district worden ontplooid. De TRF Districtscommissie o.l.v. Voorzitster Ingeborg van Kerkhof van RC Rijswijk-Ypenburg heeft een aantrekkelijk programma voor jullie samengesteld. Ook een goede gelegenheid om Rotarians van andere Clubs te ontmoeten en project(en) onder elkaars aandacht te brengen.

Datum en locatie:

·

17 september 2020 vanaf 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur)

·

Delta Hotel, Maasboulevard 15 te Vlaardingen

Natuurlijk worden ook hier de RIVM corona-adviezen gevolgd en zal er 1,5 meter afstand worden gehouden.

Het seminar virtueel volgen kan ook, dan is er de gelegenheid om dit te volgen via een livestream.

Aanmelden is wel noodzakelijk. Zowel voor deelname aan het seminar, als het volgen van het seminar via de livestream, geeft u zich op door middel van dit Aanmeldformulier.


ROTARY INSTITUTE AMSTERDAM


Elk jaar wordt er per Rotary Zone in de wereld een grote internationaal event georganiseerd. Enerzijds de zgn.

GETS training voor inkomend Gouverneurs en anderzijds een voor elk Rotary lid toegankelijk ‘Institute’.

Oorspronkelijk zou dit event dit jaar voor de liefst 90 Districten fysiek plaatsvinden in Amsterdam.

Nu is het door de coronapandemie voor alle Rotarians nog makkelijker. Inmiddels is door ons Nederlandse Board-lid, Jan Lucas Ket en zijn team besloten om het Amsterdamse Instituut geheel online te houden.

Afbeelding met blauw, zitten, vogel, groot

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Een unieke kans.

Op zaterdag 10 oktober 2020 van 10.00 tot 12.30 uur kun je thuis of waar dan ook mee doen aan deze Institute bijeenkomst. In een dynamisch virtueel programma kun je individueel of in Clubverband inspiratie opdoen. Ook is er ruimte om kennis en ervaringen te delen. Het programma staat in het teken van verbinden, ontmoeten, kennis delen, inspireren, over grenzen heen kijken en samenwerken.

Je kunt kiezen uit acht break-out sessies, zeven over de area’s of focus van de Rotary Foundation en een sessie over ‘Shaping Rotary’s Future’. In de break-out sessies worden belangrijke projecten van Clubs en districten uit heel Europa gepresenteerd. De presentatie en bespreking van deze projecten zal laten zien wat Rotary juist in deze tijd kan betekenen. Je kunt behalve kijken ook actief deelnemen in een chatsessie. Er zal zoveel mogelijk persoonlijk contact en menselijke interactie worden bevorderd, evenals uitwisseling van ideeën en verbinding van de deelnemers. Ook dit Institute ‘zonder muren’ illustreert het aanpassingsvermogen van Rotary.

Inschrijving voor het Rotary Institute 2020 kan via de website Rotary Institute


D1600 ROTARIANS


Afbeelding met persoon, person, bril, dragen

Automatisch gegenereerde beschrijvingOp geleide van mijn enquête bij de Clubvoorzitters wil ik in mijn Nieuwsbrieven graag wat meer aandacht besteden aan wat men noemt ‘human interest’. In dat kader leek het me goed om individuele Rotarians uit ons District even in het zonnetje te zetten die jarenlang in stilte (‘unsung’) achter de schermen veel werk verzetten, zonder dat dit altijd voldoende beseft en gewaardeerd wordt.

We beginnen dit jaar met Bas Hendriksen, lid van RC ’s-Gravenhage Noord. De afgelopen jaren heeft Bas zich heel actief ingezet voor niet alleen ons District maar ook voor Rotary in Nederland.

Dat betreft niet alleen Bas’ drukke activiteiten in de Districtscommissie TRF van ons District 1600 (met name m.b.t. de Rotary scholarships voor studenten aan het IHE in Delft – zie hierboven) heeft Bas de afgelopen jaren een actieve rol gespeeld bij de landelijke RAN: opheffing eigen RAN kantoor aan de Amstel in Amsterdam en inwerking externe dienstverleningsorganisatie (Cantrijn in Gorinchem), realiseren van een landelijke aansprakelijkheids- en bestuursaansprakelijkheidsverzekering voor alle Nederlandse Clubs, Districten en stichtingen alsmede het stroomlijnen van de financiële dienstverlening door Cantrijn (procedures e.a.). Me dunkt Service Above Self.

Bas, dank namens ons allen. Stay tuned.

AGENDA – SAVE THE DATES

Start geclusterde Clubbezoeken – allemaal: corona volente

31 augustus 2020

Gouverneursborrel (voor leden D1600 Staf en dit keer: Clubvoorzitters)

13 september 2020

TRF Seminar, Delta Hotel Vlaardingen (voor alle leden)

17 september 2020

Rotary International Instituut Amsterdam – online (voor alle leden)

10 oktober 2020

RBC’s Regio’s D1600 (voor AG’s & Clubbestuurders)

12/17/19/24 november 20

PETS Noordwijk (voor inkomend Clubvoorzitters) + Assembly (allen)

19 & 20 maart 2021

Gouverneurslunch (voor PDG’s)

26 maart 2021

DISCON @ Naturalis Leiden (een MUST voor alle leden) – ZIE FLYER ONDERAAN DIT DOCUMENT

29 mei 2021

Wereld Conventie Taipei (voor alle leden) – zeer het overwegen waard

12-16 juni 2021

DG overdracht @ RC Schiedam (voor de DG, de DGE en genodigden)

24 juni 2021

Ter bevordering van de efficiency zullen de raadpleegmomenten van de DG zoveel mogelijk worden gestructureerd en beperkt tot woensdagen tussen 14.00 en 17.00 uur. Iedere Voorzitter of bestuurslid uit D1600 die namens haar of zijn Club een prangende functionele vraag heeft wordt verzocht die van tevoren eerst even kort via email kenbaar te maken via dg2020-2021@rotary-d1600.nl

Deze maandbrief wordt verstuurd aan alle Rotarians in District 1600 RI

via het e-mailadres in het landelijke LeAd2 systeem.

Nieuwsbrief niet langer ontvangen ? Mail ds@rotary-d1600.nl