© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

2016 Rotary Koggenland steekt de handen uit de mouwen

Uitnodiging Bietendag

Zaterdag 24 september 2016

We nodigen jullie graag weer uit om deze dag met ons mee te werken of lopen.

Tijdens de bietendag willen wij geld bijeen brengen voor projecten in Chili en minstens zo belangrijk: jullie ontmoeten!

Chili en de bietendag. Al jaren met elkaar verbonden dankzij Dirk de Wit.

Door samen te werken bij verschillende agrarische bedrijven, in onder andere het fruitplukken, andere klussen of via de sponsorloop kunt u op een actieve manier onze projecten ondersteunen.

Thema: Muziek

De Bietendag staat in het teken van Muziek! Van het concert des levens heeft niemand het programma maar iedereen zal tijdens zijn persoonlijke concert geinspireerd worden door allerlei soorten muziek die je op je pad tegenkomt. Muziek kan zo prachtig zijn dat je het meteen wilt opnemen in je programma, andere muziek schrap je liever. Wat is mooier dan van anderen muziek aangeboden krijgen die een plek krijgen in jouw programma!

Project 2016 Kindertehuis “Principito De Los Rios” Valdivia:

In November/December zijn Mireille en Koen naar Chili geweest en daar hebben zij kennis mogen maken met een opvang tehuis voor de allerkleinsten. Kinderen van 0 tot 5 jaar, 12 babies en toen 13 peuters zonder familie, zonder ouders. Jonge levens die net beginnen met het samenstellen van hun persoonlijke concert. Onder bezielende leiding van Paulina Morales en haar team van een pedagoge, psycholoog, sociaal werkster en verzorgsters, wordt hard gewerkt om deze jonge levens een liefdevolle start te geven. Stuk voor stuk jonge betrokken vrouwen die gek zijn op de kinderen en niets liever willen dan een veilig en liefdevol gezin voor hen vinden.

In Chili zijn deze opvang huizen zeldzaam. Het zorg systeem voor ouderloze kindjes, of kindjes die onder rechtelijke dwang uit huis worden geplaatst is niet zo ontwikkeld als bij ons. Er is geen duidelijk pleegouder systeem en er zijn lange wachtlijsten waardoor bijvoorbeeld veel kindjes maanden lang in een ziekenhuis verblijven zonder een thuis en de liefde die zij verdienen. De schaarse opvang tehuizen kunnen subsidie krijgen van de regering, zij ontvangen een minimaal vast bedrag per kind, precies genoeg voor wat eten en basiszorg.

Het bezoek aan het kindertehuis “Principito De Los Rios” het enige opvang tehuis in de regio Valdivia en omliggende regio’s heeft diepe indruk op ons gemaakt. Prachtige kindjes die je meteen in je hart sluit. Professioneel en liefdevol personeel, maar ook een krap huis met weinig speelruimte binnen en minder veilig buiten, teveel (12) kinderen op 1 krappe slaapkamer zonder ramen. De subsidie geeft geen ruimte voor uitbreiding/verbouwing/ speelgoed of een uitje. Samen met Mauricio hebben wij besloten om de komende jaren te investeren in dit tehuis. De eerste plannen zijn in de maak en als Bietendag willen wij ondersteunen in materialen voor deze zeer nodige verbouwing die de leefomgeving zo zal verbeteren voor deze kindjes.

Wat is er mooier dan iets moois mogen geven aan de start van deze jonge levens!

In verband met de kosten van dit project hebben wij besloten ons dit jaar op 1 project te focussen. De verwachting is dat wij meerdere jaren verbonden zullen zijn met deze kinderen. Voor privacy redenen voor de kinderen mochten wij geen foto’s maken van de kinderen. De volgende plaatjes heb ik in overleg met Paula en Mauricio gekregen.

Terugblik Projecten 2015:

1.

Mantelzorg support Valdivia: 2000 euro

Een project gericht op mantelzorg support: het vormen en financieren van  een team (6 personen) die zijn gewijd aan het "redden" van arme en  verlaten ouderen, zonder familie, met het doel om hen in contact te brengen met de juiste voorzieningen (gezondheid en sociale steun van de staat, van de stad van Valdivia).  Momenteel zijn 4 personen actief in dit team, en meer mensen worden opgeleidt. Dit project gaat dus goed en zal continueren, Mauricio blijft vanuit zijn parochie verbonden met de mensen. Ondersteuning van de bietendag is niet meer nodig. Wij zijn blij dat we in de opstart fase deze financiele ondersteuning mochten geven.

2.

Residentie Mi Familia Cifan: 4600 euro

In December hebben Koen en Mireille een bezoek gebracht aan de 12 kinderen van Cifan. Na de grote brand in Residentie Mi Familia werden zij opgevangen in een huurhuis en maken het goed. Helaas verkeerde de organisatie in organisatorische veranderingen. Mauricio heeft dit de afgelopen maanden gevolgd en is tot de conclusie gekomen dat van nieuwbouw op dit moment geen sprake is en dat er eerst meer organisatorische duidelijkheid moet komen en verbondenheid voordat wij als bietendag gaan ondersteunen. Daarom is besloten het geld wat gereserveerd was voor Residentie Mi familia te gebruiken voor een ander project. Dit is een nieuw gebouwd studentenhuis in Valdivia gefinancierd door een andere organisatie vanuit Nederland (’t Trekpaert). In dit tehuis gaan studenten wonen uit kansarme gezinnen die anders nooit een onderkomen in de stad hadden kunnen betalen, en niet hadden kunnen studeren. Het huis is af, wij hebben het bezocht in December toen het onder constructie was. De Bietendag helpt nu mee met de inrichting en aankleding; zoals bedden, bureautjes,stoelen en dergelijke.

Mauricio blijft Residentie Mi familia volgen om te zien of we in de toekomst support kunnen geven onder de voor ons gewenste voorwaarden.

3.

Project Integrale Gezondheid in Herberg La Leona: 3000 euro

In 2015 zijn er door dit project van Anneke Kok verschillende weekenden georganiseerd voor verschillende groepen vrouwen. Zoals een pastoraatsgroep uit Santiago die personen begeleiden die het HIV virus hebben, vrouwen uit Constitución die aktief zijn geweest in de gemeenschapsopbouw na de aardbeving en tsunami en een groep vrouwen uit Copiapó die na de ramp met de door hevige regen veroorzaakte lavastroom hulp hebben verleend aan de gedupeerde gemeenschappen. Voor deze vrouwen betekende het even los komen van de dagelijkse zorgen.

4.

Extra project 2015. Gezondheids centrum Nepal: 5000 euro

Er is over en weer veel contact geweest met Co en Corrie Reijnders van Stichting Holland Building Nepal. Co en Corrie zijn inmiddels twee keer naar Nepal geweest en hebben samen met hun vrienden in Nepal hard gewerkt. Inmiddels is er een goed en duidelijk plan ontwikkeld voor het gezondheids centrum. De locatie en grond is geregeld. De bouwtekeningen af en de eerste materialen worden gekocht. Dr. Pasang Tsering Lama zal de leiding hebben en de gemeenschap helpt en is erg betrokken. In December 2016 wordt de opening verwacht. Co en Corrie zullen daar bij zijn. Wij zijn ook uitgenodigd.... Dus als iemand nog vakantie plannen heeft: Nepal in December, en je beleeft een bijzonder moment in Sermathang, Sindhupalchok, Nepal. Voor meer informatie zie www.shbn.nl.

C:\Users\mirei_000\Pictures\Nepal 2015\Mireille\20150506_112808.jpg

Praktische informatie Bietendag:

Werken:

Kom een dag werken bij een bedrijf in West-Friesland met vrienden, familie en bekenden. Uw loon wordt gedoneerd aan de Bietendag. Wij hebben verschillende fruitbedrijven benaderd en ook een aantal andere vertrouwde bedrijven van voorgaande jaren hebben werkplekken aangeboden.

Er wordt gewerkt van 7.30 u tot 15.00 uur.

Opgeven voor werken kan tot en met 16 september 2016 bij Nop van Warmerdam:

Telefoon: 0228-544177, via een mail naar bietendag@gmail.com of via onze Facebook pagina. Voor aanmeldingen na 16 september kunnen wij mogelijk geen werk garantie geven in verband met de planning bij de bedrijven en het aantal werkplaatsen. Bij onverwachte afwezigheid na opgave dit graag tijdig melden in verband met de planning en verwachtingen van het bedrijf. Na opgave nemen wij contact met u op voor verdere details.

Sponsorloop:

Ook organiseren we natuurlijk, voor jong en oud, de sponsorloop!

Het wordt weer een gezellige en interactieve tocht van maximaal 7 km met als thema: “muziek”

Tussen 13.15 en 13.30 uur kan er gestart worden.

Opgave is niet nodig: we ontmoeten u aan de start op Oosteinde nr. 133 te Berkhout! De sponsorlijst sturen we als bijlage mee.

Net als vorig jaar starten we de sponsorloop vanaf de prachtige boerderij van Dorus en Sandra de Wit en daar eindigt de sponsorloop ook.

Eigen initiatieven:

Eigen ideeën en initiatieven voor werkzaamheden voor de Bietendag zijn natuurlijk ook weer welkom! Dit kunt u voor de Bietendag doorgeven aan Nop van Warmerdam: 0228-544177.

Adres Bietendag café:

Na het werken of het wandelen, komen we vanaf 15.00 uur bij elkaar in het Bietencafé: Ook dit jaar op Oosteinde 133 te Berkhout bij Dorus en Sandra de Wit.

Parkeren kan op het land achter de Boerderij, volg de borden.

Er staat koffie, drank en lekkernij voor jullie klaar en er worden films van voorgaande jaren en foto’s van de projecten getoond. Graag laten we, via Mauricio Meza en Anneke Kok, aan de mensen in Chili weten dat onze betrokkenheid bij de mensen in Chili groot is en dit jaar ook via Co en Corrie Reijnders aan de mensen in Nepal. We willen van de 35ste Bietendag weer een bijzondere dag maken.

Wij kijken er naar uit jullie te ontmoeten.

De Bietendag organisatie