© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

En nu nog bouwen…

En nu nog bouwen…

Rotterdamse Rotaryclubs ronden project Stadspodium af met concert in Laurenskerk

Met de presentatie van het ‘Stadspodium’ aan de gemeente Rotterdam, in de persoon van burgemeester Ivo Opstelten en wethouder Lucas Bolsius, hielpen de gezamenlijke Rotterdamse Rotaryclubs op vrijdagavond 10 maart de Maasstad om een van de laatste wonden uit 1940 te helen. Het Grote Kerkplein, waar de Grote of Sint Laurenskerk tientallen jaren het symbool vormde van de verwoeste stad, kan mede dankzij een Rotterdams Rotary initiatief omgevormd van een ongure, kale vlakte tot een vitaal stadsplein met een bruisend en borrelend ‘Stadspodium’.

Na een initiatief van RC Rotterdam-Noord, hardnekkig volgehouden door bestuursleden Dick van Wensveen en Coen Willemse van de hiertoe opgerichte Stichting Grote Kerkplein, kon de campagne dankzij een door RC Rotterdam-Kralingen georganiseerde eindsprint op die vrijdagavond in de Laurenskerk (ook financieel) worden afgerond. De verkochte toegangskaarten voor deze avond, waar onder leiding van Rotarian Anneke Huiting (RC Rotterdam-Kralingen) La Tempesta di Mare en De Vier Jaargetijden van Antonio Vivaldi werden opgevoerd door het ensemble Archipel, brachten de laatste duizenden euro binnen. Het hele project, waarvoor ook middelen bijeen werden gebracht vanuit diverse fondsen en het bedrijfsleven, zal rond de 550.000 euro gaan kosten.

Tastbare herinnering aan Rotary 100 jaar

Rotarian Coen Willemse schetste, tussen Zomer en Herfst van Vivaldi, hoe tijdens een Avondje van Zes in 2004 het oeridee voor het Stadspodium was opgeborreld. Toen gingen de gedachten nog uit naar een klassieke muziektent, naar eeuwenoud voorbeeld. Maar in de loop van de voorbereidingen, het trekken en duwen en overwinnen van aanvankelijk massaal aanwezige scepsis, ook binnen de Rotterdamse Rotary wereld, werd het idee gemoderniseerd tot het Stadspodium dat op 10 maart aan het stadsbestuur kon worden overhandigd. Nu eens niet met die eeuwige manshoge bankcheque, maar een eigentijdse blijvende bijdrage aan een leefbaar stadscentrum van de stad die vroeger zoveel verkeerde lijstjes aanvoerde.

Dat wil zeggen, de bouw van het podium, een ontwerp van architecten Atelier Kempe Thill, moet nog beginnen. Maar het geld is er, de medewerking van de gemeente (er moet tenslotte ook iets gebeuren op zo’n podium) is er ook, net als de vergunningen. En in het voorjaar van 2007 zal het podium officieel in gebruik worden genomen, als een zichtbare, tastbare herinnering aan het honderdjarig bestaan van Rotary International.