© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Carillons voor vrede in Oekraïne

Beiaardier van Voorschoten

Carillons voor vrede in Oekraïne

Vrijdag 24 februari is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Om te benadrukken dat we meeleven met de Oekraïense vluchtelingen, bespelen beiaardiers door heel Nederland van 19.30 tot 20.00 uur het carillon. In Voorschoten bespeelt beiaardier Gijsbert Kok het carillon van de Dorpskerk.

Gerda Peters is stadsbeiaardier van de gemeente Voorburg. Met Rotaryclub Voorburg komt ze op het idee om op 24 februari het carillon te bespelen met muziek die past in het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Beiaardiers van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging en Rotaryclubs door heel Nederland en ook in Polen nemen het idee al snel over.

Op verzoek van onze Rotaryclub bespeelt beiaardier Gijsbert Kok van 19.30 tot 20.00 uur het carillon van de Dorpskerk. Het repertoire bestaat grotendeels uit Oekraïense liedjes en composities van Oekraïense componisten. Gijsbert sluit de bespeling af met het Oekraïense volkslied, waarna de klok acht uur slaat. Aansluitend nemen we in Voorschoten twee minuten stilte in acht.

Wij leven mee

“Niemand heeft kunnen voorzien dat de oorlog zo lang zou duren”, zegt burgemeester van Voorschoten Nadine Stemerdink, die het initiatief steunt. “Wij leven dan ook mee met al die mannen en vrouwen aan de frontlinie, de Oekraïners die familieleden verloren en de miljoenen vluchtelingen. Deze dag openen we ons hart extra voor onze Oekraïense dorpsgenoten.”

Tot op de dag van vandaag wordt in Oekraïne gevochten. De impact van de oorlog is groot. Miljoenen inwoners moeten vluchten, onder andere naar Nederland. In ons land mogen ze rekenen op veiligheid. Steeds meer vluchtelingen leren onze taal en vinden zelfs een baan, maar de oorlog blijft iedere dag in hun leven.