© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Nieuwjaarstoespraak 2012

Een nieuw jaar, 2012

door Hans Houtman, 15 januari 2012



Een nieuw jaar, 2012.

In zijn nieuwsbrief van 31 december 2011 schreef Roel van der Voort, onze districtsgouverneur, over de vier pijlers van Rotary:

-

onze vocational achtergrond,

-

onze gedragscode,

-

onze focus op service, niet alleen in onze eigen omgeving en

-

onze fellowship,

die een hechte basis voor betrokkenheid vormen.

Gedragscode en fellowship, zij zijn beiden gerelateerd aan ethiek en ethisch handelen. Op twee aanstaande districtsbijeenkomst staat ethiek gepland als centraal thema: op 24 maart tijdens de districtsconferentie en op 21 april tijdens een symposium van de commissie Ethiek. De titel van dit laatste symposium sprak mij aan: “Vertrouwen, Zijn we het kwijt? En zo ja, hoe winnen we het terug?”

Ethiek heeft mij altijd al aangesproken: nadenken over onszelf en waarom we doen wat we doen. Ethiek gaat over ons handelen en de juistheid van dat handelen. Zijn er criteria te vinden over goed of fout handelen? Waar zijn die criteria op gegrond? Kunnen we de consequenties van ons handelen in kaders plaatsen?

Ik wil ethiek graag koppelen aan veiligheid. Veiligheid is iets dat mij al heel lang na aan het hart ligt, zoals jullie al hebben kunnen bevroeden.

In deze samenleving wordt hard geroepen over veiligheid: het moet veiliger, opbergen in gevangenissen wat de samenleving onveilig maakt, grenzen dicht doen en dit laatste overigens in een wereld die steeds opener wordt. Maar dat is niet altijd de veiligheid waar het mij om gaat. Ik zou veiligheid op meerdere manieren willen benaderen:

1.

Veiligheid is respect: respect voor elkaar, binnen en buiten de RANA, binnen je werk en je familie, respect naar andere mensen, respect voor afwijkende meningen die onze samenleving interessant kunnen maken, ook als we het niet eens zijn met dat geluid.

2.

Veiligheid is vertrouwen: vertrouwen dat je zaken met elkaar kunt delen, dat je er op kunt vertrouwen dat wat je zegt en doet niet misbruikt wordt of zich tegen je keert.

3.

Veiligheid is intern EN extern: binnen en buiten RANA of je familie, zoals ik net aangaf

4.

en extern: zich manifesteren in fysieke veiligheid waardoor je je veilig voelt in je huis en bij je familie als een van de basiszaken in het leven binnen de piramide van Mazlov, maar ook intrinsiek, warbij we weten dat de samenleving als geheel veilig functioneert en ons voortbestaan niet bedreigd wordt.

Hoe is veiligheid geregeld in onze club? Ik heb eens gekeken wie er allemaal bezig waren met veiligheid:

-

Patiëntveiligheid, in enige vorm, vinden we bij behoorlijk wat mensen in de club: Ward, Simone, Doris, Reiny, Herman Jan, Joke, Evert, Alberdien,

-

Voedselveiligheid komt van Martijn, Remko, Erik Jager en Martijn, die overigens ook een bijzondere ervaring heeft gehad toen hij uw inkomend voorzitter heeft gered nadat die een stukje popcorn had getracht te eten (wie had dan de inkomend voorzitter moeten worden….??),

-

Waterveiligheid is een stukje terrein dat we bij Monique tegenkomen,

-

Veiligheid in administratie en bestuur zien we weer terug bij Tineke, Sylvia, Joss, Cees Hoogduin, Luuk, Diana,

-

Financiële veiligheid bij Jan Nanninga (ondanks de crisis en de Grieken) en ook weer bij het werk van Sylvia,

-

Veilig werken is een voorwaarde voor Clem, bij Johan Zandstra,

-

Transportveiligheid zien we weer bij Jan Fasse en bij Johan,

-

Maar ook bij Maureen, Robert Compier, Kökan (jullie zit veel op de weg),

-

Veiligheid in onderwijs is weer het terrein van Ria, Jacqueline, en Luuk past hier ook bij,

-

Een veilige samenleving hoort bij het werkterrein van Rob Petersen

-

Veilig wonen en verblijven is weer het werkterrein van Len Porton maar ook Maya was hier mee bezig,

-

Ook wie ik niet heb kunnen noemen: bij de dingen die we doen zijn we bezig met veiligheid, in het vervoer of tijdens het hanteren van mes-en-vork,

-

Als specifieke persoon vanwege zijn recente ervaring noem ik Bert Heeren: hij stuurde vannacht een bericht de wereld in met de tekst “I just stepped into a piece of glass”. Bert, sterkte, ook namens Priscilla die vannacht niet lekker geslapen heeft.

We zitten in een interessante periode: de voorspellingen voor 2012 zijn niet al te best met een nieuwe financiële crisis (krijgen we toch een double dip?), het einde van de wereld volgens de kalenders van de Maya’s op 20 december 2012 (of liep die kalender verder), een onstabiele Euro, Griekse of liever gezegd Zuid-Europese toestanden. Frankrijk naar de AA+ status in plaats van AAA. Houden we de wereld bij elkaar? Of vallen we terug op het “eigenbelang eerst”, zoals David Cameron namens Groot-Brittannië toonde tijdens de laatste Eurotop?

De laatste jaren is er een verharding in de samenleving zichtbaar die wereldwijd plaatsvindt. Er wordt steeds meer gekozen langs de lijnen van “eigen volk eerst” of een variant hierop. Ik wil hier de Four-Way test langs leggen, de test waar we ons als Rotarians aan geconformeerd hebben:

-

de eerste vraag van de Four-Way-test is “Is het waar?” Ik denk dat we allemaal kunnen zien dat de wereld verhardt, dat er gekozen wordt voor de eigen natie, het eigen belang,

-

maar verharding in de samenleving en kiezen voor eigen belang voldoet in mijn ogen niet aan de tweede vraag van de Four-Way-test (“Is het billijk voor alle betrokkenen?”),

-

terwijl het antwoord op de derde vraag (“Bevordert ons gedrag onderling vertrouwen en vriendschap”) daarna ook niet positief is (helaas, zou ik willen toevoegen).

-

De vierde vraag ( “Komt het iedereen ten goede”) wordt daardoor negatief beantwoord.

Nu drie van de vier vragen van deze test negatief beantwoord worden komt de vraag op of we het anders kunnen doen? Jazeker, we zijn het aan onszelf als Rotarian verplicht. Rotary staat open voor alle personen ongeacht ras, kleur, geslacht, afkomst of politieke voorkeur.

Ik wil voorstellen dat we respect en vertrouwen centraal stellen in mijn aankomend voorzittersjaar.

-

Respect voor elkaar en de rest van de wereld, in het dagelijkse gedrag met alle mensen die we tegenkomen.

-

Vertrouwen in elkaar dat we het goed doen en dat daarom ook goed gaat. Vertrouwen is overeenkomst tussen woord en daad.

We hebben het wel eens over druppels op een gloeiende plaat, maar ook die druppels hebben effect.

Ik zou dus graag een toast hierop willen uitbrengen, omdat we gezamenlijk heel veel druppels zijn: we hebben het al snel over bijna 40 druppels in onze eigen club, maar over 20.000 druppels in Nederland en 1.22 miljoen druppels over de wereld.

Als presentje aan de start van 2012 heb ik voor alle RANA-clubleden een beker laten maken waarop zowel onze kikker (met dank aan Kees Schoemaker) en het Rotary wiel staan afgebeeld.

Voor we die toast kunnen uitbrengen rest nog de Kosovaarse weddenschap: wie wordt de nieuwe inkomend voorzitter. Ik ben benieuwd naar de resultaten en wil Remko vragen of hij de uitslag kan geven.

Uiteindelijk kunnen er maar twee winnaars zijn: de eerste is degene die het wordt en de tweede is degene die deze persoon gevraagd heeft. Deze persoon is veelal op de achtergrond aanwezig, zegt niet veel maar wel doordacht. En omdat hij ineens veel tijd krijgt dit jaar, viel de keuze op hem en ik gun het hem ook: Jan Fasse.

Een toast op een gezond en humorvol 2012