© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary 100 jaar Estafette acties Oost-Nederland (D1560)

In dit jaar, 2023, is het 100 jaar geleden dat Rotary naar Nederland kwam. En dat laten de 500 clubs in Nederland niet zomaar voorbij gaan. Op 28 januari was de start van het eeuwfeest in het Olympisch Stadion Amsterdam en werd het startschot gegeven voor de Rotary 100 jaar estafette die in een jaar de 500 clubs in Nederland met elkaar over 5.000 km gaat verbinden. De estaffete is zaterdag 8 juli aangekomen in D1560. Hier staat een impressie van de activiteiten.

8 juli

Op 8 juli stapten de gouverneurs van Rotary Noord Nederland Marijke Inklaar en van Rotarydistrict 1560 Bert Meijer samen op de fiets. Vandaag was de overdracht van de estafette van Noord naar Oost Nederland. Veel succes gewenst!

Rotary 100 jaar. Met een bakfiets door heel Nederland. De vraag is dan hoe trek je de aandacht voor dit feit. Daar had men in Rijssen over nagedacht en een mooie actie opgezet. In Rijssen werden nl. eerst gratis broodjes hamburgers uitgedeeld. Het spektaculaire kwam in de namiddag want toen kwam een oplegger met takel aangereden om de bakfiets op te hijsen om naar Wierden te brengen, dit onder begeleiding van de brandweer. Een spectaculaire actie zogezegd wat de nodige aandacht kreeg.


9 juli

Op zondag 9 juli ging de bakfiets 100 jaar Rotary weer op weg. Via RC Wierden naar Almelo waar leden van RC Almelo en RC Ambt Almelo de bakfiets naar Tubbergen brachten. Bij Drostes kwamen ze samen met RC Ootmarsum.

Vanuit hier gingen de leden van laatstgenoemde club op pad met debakfiets naar Oldenzaal met een tussenstop in Ootmarsum.


15 juli

Rotary Regio Twente Zuid vierde op zaterdag 15 juli het honderdjarig bestaan van Rotary in Nederland op Landgoed De Hooge Boekel in Enschede. Het evenement werd georganiseerd door 10 Rotaryclubs en 2 Rotaract-clubs uit de regio onder de naam Luxtival.

Het evenement vond plaats in het prachtige park van Landgoed De Hooge Boekel, waar een schitterende ambiance heerste. Diverse artiesten traden op en zorgden voor een muzikale omlijsting van het festijn. De aanwezige Rotarians, Rotaracters en genodigden genoten van een inspirerende dag vol saamhorigheid en vierden het rijke verleden van Rotary in Nederland.

Op 15 juli zien we (onderstaande foto) dat de schop door RC Berkel werd overhandigd aan RC Barchem. En zo kwam de bakfiets in Regio 4 terecht. De bakfiets ging van RC Neede via RC Barchem en Berkel naar RC Zutphen Gorssel met als eindbestemming RC Bathmen.


16 juli

Aangekomen in Barchem sprak voorzitter Ben Hemmer vanuit de baktfiets de meegekomen en aanwezige leden toe. Hij vertelde o.a. iets voor het goede doel en dat was de ondersteuning van verloskundigen na de sluiting van hun afdeling in het Ziekenhuis. Tevens hield onze nieuwbakken gouverneur Bert Meijer een praatje.

Door naar Joppe (kerkdorp in de gemeente Lochem), RC Gorssel-Zutphen. Deze plaats werd op verzoek van RC Bathmen eerder aangedaan want zij organiseren een nachtwandeling van vrijdag op zaterdag en de bakfiets (met schop) gaat dan door naar Deventer en Epe.


22 juli

RC Bathmen heeft op 22 juli tussen 00:00 en 06:00 een Nachtwandeling (17km) georganiseerd met afsluitend een ontbijt. 

Deelnemers uit meerdere clubs en andere geïnteresseerden waren hierbij aanwezig. Met deze actie werd geld ingezameld voor de “Rob Foundation” ter ondersteuning van Moeder en Kind projecten van Tamara Goossens in Oeganda.

Na het ontbijt vond de overdracht plaats van de bakfiets en gouden schep van RRC Bathmen-de-Schipbeek aan RC Deventer-Noord in aanwezigheid van D1560 Gouverneur Bert Meijer.

Daarna ging de bakfiets onder begeleiding van enkele leden van RC Deventer-Noord op weg naar Deventer.

Op weg naar Hanzestad Deventer. RC Deventer-Noord is met de bakfiets vanaf Bathmen richting de IJssel gefietst met een tussenstop in Deventer. De bakfiets is probleemloos met de veerpond over de IJssel gezet.

Bij het IJsselhotel werd samen met leden van RC Epe een koffie gedronken en diverse verhalen uitgewisseld. Daarna de overdracht van de bakfiets en de gouden schep van RC Deventer-Noord aan RC Epe in aanwezigheid van Gouverneur Bert Meijer.


23 juli

In het vervolgtraject van de Rotary estafette ging ook Rotary Hattem-Heerde “aan de bak” op de (bak)fiets. 


29 juli

De 100-jaar Rotary bakfiets estafette vervolgt route van Vierhouten via Putten naar Apeldoorn.

Vijf dames van Rotary 4Woods vertrokken zaterdagochtend met de 100-jaar Rotary bakfiets rond 10:30 uur vanuit Vierhouten, via Elspeet, Staverden, Speuld en Krachtighuizen naar Putten, waar de vijf samenwerkende Rotary clubs aanwezig waren bij het Puttens Spektakel. Met diverse fonds wervende activiteiten werd geld opgehaald voor het Rotary aandachtsgebied ‘Moeder en Kind’.

Aan het begin van het Puttens Spektakel kwam de estafetteploeg uit Nunspeet aan op de stand van Rotary in het centrum van Putten. De elektrische “Rotary” bakfiets, die dit jaar een route van 5000 km aflegt langs alle 500 Rotaryclubs in Nederland, werd begeleid door een 5-tal fietsers. Zij werden hartelijk ontvangen door de gouverneur van het Rotarydistrict Gelderland en een grote groep Rotaryleden van de 4 clubs. Symbolisch werd een schop als estafettestokje overhandigd.

De gouverneur opende de stand en zei: “de 4 clubs hebben samen dit evenement opgezet. Een mooi voorbeeld waar Rotary voor staat: samenwerken in verbinding met elkaar en de omgeving. Op die manier werkt Rotary het best om de samenleving te dienen.”


5 augustus

De bakfiets “Rotary 100 jaar” ging ondanks het slechte weer dit weekend gewoon weer op pad en de voorzitter van RC Oost Achterhoek, Frank Brakenhoff, liet ons weten dat zij de fietstocht van deze club naar Rotary Winterswijk onder de bezielende begeleiding van Tineke en Bert hadden volbracht.

Nanny Nijenhuis en Nasim Morad “zwommen” het hele stuk vanaf Restaurant De Koppelpaarden met de de fiets en bakfiets naar Camping De Twee Bruggen. Zie video hierboven.

Oficiele overhandiging van bakfiets en toebehoren aan RC Winterswijk.

Op 5 augustus ging de estafette van Zutphen, naar Vorden, Lichtenvoorde en Winterswijk.


6 augustus

Op 6 augustus ging het van Winterswijk via Dinxperlo naar ‘s Heerenberg. Net met een groep van 30 mensen geluncht in Dinxperlo, met deelnemers van Winterswijk (helemaal nat geregend) grote groep fietsers (20) gingen ze, natuurlijk per fiets, naar ‘s Heerenberg, waaronder ook van de zusterclub uit Bocholt.

Ondanks het slechte weer zat de stemming er goed in!


12 augustus

De estafette is dit weekend van 12/13 augustus weer op gang gekomen en deze ging van Bergh naar Doetinchem. 

Doetinchem fietste naar Didam. Het fietsgezelschap op de foto ging op weg voor de overdracht (12 augustus) naar Zevenaar en Duiven.

Van onze gouverneur Bert Meijer die over het algemeen bij elke overdracht aanwezig is ontvingen we nog een update van wat er op zaterdag 12 augustus allemaal plaatsvond:

Heel even leek de regen wederom spelbreker. Echter de ontvangst bij de voorzitter van RC Doetinchem werd met 10-15 minuten uitgesteld zodat iedereen droog aan kwam. Na de overhandiging van de schop door RC Bergh aan RC Doetinchem, gingen de deelnemers van Doetinchem beginnen aan hun tocht naar Didam. Tegen de verwachting in deden ze daar langer over dan gepland. Met de nodige tussenstops en wat omfietsen kwam de groep aan in Didam.

Met een groot ontvangst comité van zowel Rc Zevenaar als RC Duiven werden de fietsers uit Doetinchem van harte welkom geheten. Uiteraard werd de schop door RC Doetinchem wederom overhandigd aan RC Zevenaar en RC Duiven. Na een voortreffelijk lunch ging een nog grotere groep onderweg naar Westervoort om daar de etappe te vervolgen door RC Arnhem-IJssel. Bij aankomst rond half 4 waren al veel leden van deze club aanwezig, de grote puzzel werd voortvarend gemaakt door veel Rotary leden en werd de schop overhandigd.

Tenslotte vroeg de voorzitter van RC Duiven Janiek Kroon nog het woord om de opbrengst van de actie Kanjerketting bekend te maken. Met het bedrag van bijna 4500 euro was deze stichting erg verguld. Bekijk het filmpje.

In ons vorig bericht was vermeld dat RC Zevenaar en RC Duiven met een nog grotere groep onderweg ging naar Westervoort om daar de etappe te vervolgen door RC Arnhem-IJssel. Bij aankomst rond half 4 waren al veel leden van deze club aanwezig, de grote puzzel (te zien in het filmpje) werd voortvarend gemaakt door veel Rotary leden en werd de schop overhandigd.

Weer een mooi voorbeeld van Rotary People of Action!

Bekijk het leuke filmpje wat ze met ons willen delen !


13 augustus

Rotaryclub Arnhem/IJssel bracht de elektrische bakfiets naar de kade in Doesburg, met onderweg allerlei tussenstops bij sponsoren. en droeg de schep vroeger dan gepland rond 14.30 uur aan over aan de voorzitter van Doesburg Yolande Goppel.

Dit alles gebeurde onder toeziend oog van de gouverneur van ons district 1560 Oost Nederland: Bert Meijer. Vervolgens stapte onze Martine, ondanks haar rugblessure, op de bakfiets en vergezelde een groot aantal rotarians haar richting Ellecom.

Daar werd de bakfiets mét schep doorgegeven aan de voorzitter van naar RC Rozendaal-Veluwezoom Bert Bulder, waar we gastvrij werden ontvangen.

1 of 5

En nog enkele sfeervolle plaatjes van de bakfiets gesponsord door #TREKbikes in Rozendaal en bij het Rijnstate ziekenhuis in Rotary District 1560. Met dank aan Rotaryclub Rozendaal-Veluwezoom.


19 augustus

Het einde van de 100 jaar Rotary estafette in ons district kwam dit weekend tot een afsluiting maar er werd nog wel gefietst en op zaterdagochtend 19 augustus kwam de bakfiets vanuit Arnhem aan in Bennekom.

De fiets werd mooi versierd bij Tuincentrum de Oude Tol, vervolgens werd er van Bennekom eerst gefietst naar Landgoed Hoekelum waar RC Ede zich bij het gezelschap voegde.

Onze gouverneur Bert Meijr liet zich van zijn goede kant zien en fietste mee.

Nadat RC Ede zich bij het gezelschap voegde fietste men naar Ede waar ook RC Ede Kernhem er bij kwam om te gaan deelnemen aan de Heide week in Ede.

Een enorme happening waar geheel Ede zich presenteerde en waar RC Bennekom, verkleed als Santa Claus de toeschouwers al vast warm probeerde te maken voor de Santa Run in december.

Het was weer een mooie samenwerking van clubs. RC Bennekom flyerde voor hun Santa Run in December, RC Ede fietste de bak en de Gouverneur deelde ook folders uit.


20 augustus

De laatste dag dat de Rotary estafette in ons district 1560 was 20 augustus 2023

Op zondagochtend werd de bakfiets door Rc Ede Kernhem gebracht naar Wageningen. Na op het terras van Hotel De Wereld van een kop koffie te hebben genoten ging de etappe verder naar Oosterbeek, alwaar RC Oosterbeek Kabeljauw het stokje verder overnam en de bakfiets naar Elst brachten.

Onderweg sloot Arnhem-Oost ook aan om samen het laatste deel te fietsen.

Deze zondag werden t stokje en de bakfiets van #trekbikes overgedragen van Rotary District 1560 naar Rotary District 1550. De puzzel was weer n groot succes!

En bij zo’n districtsoverdracht hoort natuurlijk een officieel moment. Gouverneur Bert Meijer van Rotary District 1560 overhandigde de gouden schop aan Guido Rijninks, gouverneur van Rotary District 1550.