© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Er op uit met de (rolstoel) bus

Er op uit met de (rolstoel) bus

Met goed vervoer kun je leuke dingen doen en activiteiten bijwonen. Transport is belangrijk, zeker voor mensen die gebonden zijn aan een rolstoel. Rotary Districtsgouverneur Hans Meerburg, zelf naar Oostvoorne afgereisd per motor, kon de Catharina Stichting meedelen dat er voor de bewoners van de drie woonzorgcentra, die onder deze Stichting vallen, een nieuwe rolstoelbus voor de deur klaar stond. Een bus, waarmee de bewoners leuke uitstapjes kunnen maken.

Dankzij vele sponsoren heeft RC Rotterdam Bernisse met behulp van de twinningclub RC New Forest uit Engeland, district 1600 en Rotary International kunnen bijdragen aan de mobiliteit van de bewoners van de Catharina Stichting.

De andere rolstoelbussen van de instellingen worden vrijwel alleen ingezet voor noodzakelijke bezoeken aan artsen en ziekenhuizen. De bus voor de leuke uitstapjes was echter al een tijd aan vernieuwing toe en binnen de Catharina Stichting was geen geld beschikbaar om deze bus te vervangen.

Directeur Dick Moes van de Catharina Stichting denkt dat de vrijwilligers van de Leemgaarde, de Swinshoek en het Catharina Gasthuis de bus dagelijks in zullen zetten voor uitjes, bijvoorbeeld voor theaterbezoeken, winkelmiddagen en wat men nog meer wenst. Vooral aan een rondrit over Voorne-Putten beleven vele bewoners een bijzonder genoegen. Herinneringen aan vroegere woonplaatsen kunnen worden opgehaald en men behoudt een band met de omgeving.

John van den Kerkhof, voorzitter van de cliëntenraad gaf aan dat serviceclubs bij een terugtredende overheid een duidelijke functie hebben bij het verwezenlijken van projecten als deze en hij merkte op dat de cliëntenraad bijzonder is haar schik is met de nieuwe aanwinst. De nieuwe bus is door een gespecialiseerd bedrijf volledig aangepast en ingericht voor vervoer van vier rolstoelen met begeleiders. De bus wordt volledig eigendom van de Catharina Stichting en vrijwilligers van deze stichting zorgen voor het vervoer van de bewoners.

Naast georganiseerde busreisjes kunnen de bewoners de bus zelf huren voor uitstapjes.

Bij de overhandiging van de sleutels mocht John van den Kerkhof als eerste met zijn rolstoel via de lift de bus inrijden met hulp van de Districtsgouverneur Hans Meerburg.