© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Kus in de beeldende kunst

Op woensdag 14 februari kon het thema van de avond natuurlijk niets anders zijn dan Valentijn. Ons gewaardeerde lid, kunsthistorica Odette Breijinck nam ons mee in de romantiek met de lezing “De Kus in de beeldende kunst”.

Allereerst neemt Odette ons mee naar het ontstaan van de viering van Valentijnsdag. Het was een Romeinse Priester die in de vierde eeuw mannen trouwde voordat zij in het leger gingen. Dit was verboden, maar hij heeft hen toch getrouwd en is vervolgens onthoofd. Hij werd in 598 na Christus heilig verklaard als Sint Valentine en 14 februari werd als feestdag ingesteld. Toevallig was op deze dag ook de dag van Lupercalia; een oud Romeins feest van de vruchtbaarheid.

Vervolgens neemt Odette ons mee door de presentatie van beelden door de eeuwen heen van de “Kus in de beeldende Kunst” en startte zij met de betekenis van de kus en de soorten kussen. Voorts met de kus in fascinerende beelden, als muurschilderingen, op het doek, in de fotografie en ook de ingewikkelde en verrassende kussen in de moderne kunst.

Ter afsluiting van deze fascinerende en boeiende Valentijn avond zong René Van der Avoort My Funny Valentine van Frank Sinatra.