© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Oud en Nieuw in de Zomer

Odette Breijinck en Paul Offerman kwamen op het idee om in het kader van het zomerprogramma een informatieve, gezellige fietstocht voor te bereiden waar iets van de historie van Almere was te zien alsmede enkele nieuwe highlights van onze mooie stad. We gaven dit event de titel: “Oud en nieuw in de zomer”. Op zo ongeveer de mooiste zomeravond van 2021 verzamelden zich 15 deelnemers op de parkeerplaats van View aan het Weerwater voor de start. Marianne en Teewis Duyvis op echte vouwfietsen, sommigen met elektrische ondersteuning en Felix Verbeek had een tandem geregeld waardoor zijn partner José ondanks een blessure aan haar arm, toch mee kon.

Nog voor de klok zes sloeg konden we vertrekken. Onze eerste bezienswaardigheid was natuurlijk het naastgelegen prijsvraagontwerp uit 1982 De Fantasie die bereikt wordt over de splinternieuwe Limburgse brug. Odette kent zo ongeveer elke steen hier en wist ons uitgebreid het verhaal te vertellen over René van Zuuk, die vele bruggen in Almere heeft ontworpen incl. de pier in het Weerwater. Voor informatie over alle architectuur in Almere, gebruik deze link.


Na een rondje Fantasie weer terug over de Limburgse brug, over de A6 bij het nieuwe busstation dat weer “t Oor” schijnt te heten. Het busstation wordt nog overkapt naar een idee van Armada Mobility BV. Vervolgens reden we glijdend naar beneden Almere Haven binnen via de Steiger en de Paal. Dit zijn de eerste industrieterreinen van Almere waar tegenwoordig veel kunstzinnige ondernemers zijn gehuisvest. We vervolgden onze weg door de Gouwen met wat uitleg van Paul over de Zweedse bungalows. Daarna via de Hoven naar het centrum waar natuurlijk aandacht was voor gebouw Corrosia, De Meergronden en de Hulk. Iets later dan gepland arriveerden we bij restaurant Le Journal voor de maaltijd. Naast het restaurant staan de markante torentjes die de verbinding vormen tussen de Havenkom en het lager gelegen winkelcentrum dat tegenwoordig De Promenade heet.

De bediening ging niet al te vlot waardoor de koffie er bij inschoot. Afrekenen leverde nog de nodige problemen op omdat de uitbater alleen per tafel wilde afrekenen. Gelukkig heeft Ger Bakker de taak op zich genomen om alles keurig uit te pluizen en op de juiste wijze te laten verrekenen. Weer op de fiets en meteen naar beneden, de polder in. Het eerste dat we tegenkwamen was Reedewaard, de verzorgingsresidentie die Gerbrand heeft opgericht en waar beide Paulen een belangrijke rol hebben vervuld. We vervolgden onze weg door de eerste woonwijk van Almere, De Schoolwerf met de nieuwbouw op de plek waar eens De Bijenkorf stond, die helaas is afgebrand. Verder langs de nieuwe Sporthal, en de plaats waar het zwembad vroeger stond. Nu zijn er plannen om een beschermd woonhofje te maken.


Via de Rozenwerf en de Hofmark kwamen we langs de Deining. Een zojuist gereed gekomen nieuwbouwproject van 20 kleine woningen bedoeld voor mensen uit de buurt die kleiner wilden gaan wonen. Daarna via de Sportmark naar het Vliegerpark richting de A6. Marianne heeft haar conditie weer aardig op peil gebracht met het nemen van deze hobbel. Langs de oostzijde van het Weerwater reden we naar het Lumièrepark en vervolgden we onze weg over het plaveisel van het rondje Weerwater. Aan het begin van de Weerwaterbrug, ontworpen door Quist Wintermans Architecten gaf Odette de nodige uitleg. Deze brug is herkenbaar in het slingerende brug tracé, de elegante brugdek constructie en de sierlijke pijlers. Zo integreren de Growing Green Cities thema’s van Voeden, Vergroening, Gezondheid en Energieproductie met markante verblijfsplekken. De balustrade herinnert in vorm aan rietstengels terwijl de bamboe zitelementen worden verrijkt met een mix van grassoorten en koolzaadbloemen. Weer verder kwamen we langs de Appelhouten mannen (in brons) van Tom Claassen. Verder over de brug naar het Flevoziekenhuis en vervolgens over de Esplanade. Ook hier kon Odette ons vertellen dat er nog een pier komt voor de Floriade watertaxi’s, een strand en een horecavoorziening die zal worden geëxploiteerd door ondernemers uit het stadshart. Fietsend over de Esplanade reden we spontaan af op de Bierfabriek. Hoe het kan weet ik niet maar de trappers gingen niet meer rond. Dus maar even afgestapt en naar binnen voor een versnapering. Paul reikte iedereen nog wat info uit over het zomerprogramma in Haven, De walk of Fame en de laatste editie van de Citygids Almere.

De barman nam alle tijd om ons van een drankje te voorzien, maar gelukkig stond de tafel vol met pinda’s in de dop. Zo konden we toch de tijd doorkomen. Nadat de kelen gesmeerd waren moest het fietslicht ontstoken worden en ging iedereen tevreden en voldaan weer huiswaarts.