© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Detlev van Heest

Woensdag 13 april hadden wij Detlev van Heest te gast. Hij is een jeugdvriend van onze voorzitter Gijs Visser en verklapte dat zij in hun kindertijd/jeugd hadden afgesproken samen te trouwen en op een boerderij zouden gaan wonen. Detlev heeft geschiedenis gestudeerd en is dus historicus, schrijver, journalist en ook wereldreiziger. Toen hij weer settelde in Nederland was hij werkloos en maakte een vriendin hem attent op de mogelijkheid in aanmerking te komen voor een Melkert baan. En zo is hij sinds 2009 BOA/parkeerwachter, eerst in Hilversum en nu in Noorwijk. Daarmee heeft hij inmiddels ook geschiedenis geschreven. Onlangs was er in het nieuws dat iemand een parkeerbon had gekregen omdat hij op een plek stond voor het opladen van een e-auto. Dat uitvoerend arrest was door Detlev uit geschreven.

Naast zijn werk als BOA is hij bezig aan een project om de dagboeken van J.J Voskuil, bekend van boeken “Het Bureau”, uit te werken en van annotaties te voorzien voor uitgever van Oorschot. Het is iets dat Voskuil al eerder had willen doen maar werd tegengehouden door zijn vrouw Lousje. De boeken van Voskuil zijn deels autobiografieën, daarin kon Lousje zich wel vinden en was ze trots, maar dagboeken zijn voor meisjes niet voor mannen en ze waren te persoonlijk. Zij wilde dat een aantal gebeurtenissen niet gedeeld mochten worden met anderen en knipte hele stukken uit het manuscript. Voskuil zag er toen vanaf ze uit te geven. Na zijn overlijden kreeg Lousje spijt dat zij de publicatie had tegen gehouden. Maar ja, de stukken die zij eruit had geknipt waren weg.

Toen bleek dat de schriften van Voskuil met de geschreven teksten er nog waren, was er dus toch een kans om ze als nog uit te geven. Inmiddels heeft Detlev, dankzij die geschreven teksten, de uitgeknipte delen (totaal goed voor 500 pagina’s) weer in kunnen voegen in het geheel. Hij is nu bezig met de annotaties om het voor de lezers straks ook in de juiste context te plaatsen. Ook dat is een beste klus, het gaat over een tijdsbestek van 65 jaar van het leven van Voskuil. Op de vraag of dit werk geen doublure is van het werk van Voskuil gaf Detlev aan dat het dat zeker niet is maar wel een waardevolle aanvulling. Het eindresultaat zal uit zeven delen bestaan totaal 5000 pagina’s. Het is een bijzonder levensverhaal waarvan het eerste deel in september van dit jaar uitgegeven zal worden.

Het belangrijkste is dat generaties van voor de oorlog van 40-45 deze werken nog kunnen lezen, er is dus haast bij. Detlev gaf aan dat hij zich klein voelt worden als hij met dit werk van Voskuil bezig is. Lousje Voskuil leeft nog en woont inmiddels in een woonzorgvoorziening. Detlev was al langere bevriend met Voskuil en gaf aan naast zijn werk aan de dagboeken ook de bewindvoerder van Lousje te zijn.

Over zichzelf zei Detlev nog dat hij vooral een vrijbuiter is die graag onafhankelijk en

ongebonden is. Statement: vriendschap is een illusie, je moet er zelf iets van maken.

Over zijn vroege vriendschap met “Gijsbertus” = Gijs: Als het moeilijk wordt lost hij het op.

Tot slot kreeg Gijs een boekje van Detlev met de titel verlangen. Hij las hieruit een stukje voor wat ik niet op kunnen opschrijven!

Lousje Voskuil: ‘Mijn man heeft een statement van ons leven gemaakt’ – Schift