© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Odette Breijinck: Het stadsbeeld van Almere

Onder titel “Almere- verguisd en geliefd” neemt ons gewaardeerd lid Odette Breijinck ons op woensdag 2 november 2022 mee in het thema van de scriptie voor haar (tweede) master Architectuurgeschiedenis met als onderzoeksvraag “wat is het stadsbeeld van Almere. Ofwel: hoe verhoudt zich de beeldvorming over Almere tot de fysieke stad en de ruimtelijke omgeving?

Er is heel wat materiaal onderzocht naast achtergrondliteratuur, ook prentbriefkaarten, artikelen in landelijke pers, structuurplannen, stadsbestuur, Almere City Marketing (ACM). Er is in de structuurplannen een duidelijke ontwikkeling te zien die met de tijd meegaat. Almere- Haven (1976 eerste bewoners) met een opzet als “bloemkoolmotief”, meer saamhorigheid, dorpsgevoel (reactie op Bijlmer en Lelystad), Almere Stad gebaseerd op een grit van rechte lijnen als een grootsteedse opvatting met verwijzingen naar bijv. het meer van Geneve (Weerwater).

Almere Buiten met ook rechte lijnen als uitgangspunt en veel groen, Almere Poort als stadsdeel met zelfbouw huizen in een rij en Tiny Houses, waar compactheid centraal staat, Almere Duin als “Strandstad voor de Randstad”, Nobelhorst met alle mogelijke beelden en Oosterwold als ”alles is mogelijk” met ongeplande doe-het-zelf inrichting waarbij 25% bouw, 50% stadslandbouw, veel natuur en water. Er zijn Landmarks, opvallende gebouwen van bovenaf gezien, die veel bijdragen tot een bepalende beeldvorming. De Rooie Donders (Liesbeth van der Pol, DOK – Architecten) blijkt één van de meeste markante gebouwen te zijn voor Almere.

Hoe het negatieve beeld van Almere als “de lelijkste stad van Nederland (Volkskrant 2008) is veranderd. Experimenten door de jaren heen die bijdragen aan de ontwikkeling van een andere beeldvorming van Almere: De Fantasie, De Realiteit (particulier initiatief van o.a. Thijs Gerretsen, De BouwRai (gemeentelijke inmenging), Het Wilde Wonen (Carl Weber), De Eenvoud (Adri Duivesteijn), Tiny Houses (gemeente i.s.m. woningbouwver. Atelier). Er is actief aangestuurd via promoting en advertising om jongeren aan te trekken en diversiteit te bevorderen. Vanaf 2018 is de negativiteit eruit. In folders en advertenties zie je een suburban ideaal van groen en blauw, met natuurleven, stukjes stad. Op prentbriefkaarten bij het 25 jarig bestaan staan markante gebouwen en er zijn wervende acties gevoerd bij de politieke markt “omdat je mening die stem waard is” (Loesje). Langzamerhand verandert het negatieve beeld van Almere Slaapstad 1976-1990, naar Almere: Architectuurstad 1990 -2006, tot Almere Complete Stad 2006-heden.

Door de levendige voordracht, waarbij o.a. ons lid Sietske van Oogen vanuit haar voormalig wethouderschap, René van der Avoort als eerste makelaar van Almere en sommigen van ons als echte Almere kenners en architectuurliefhebbers hun bijdrage konden leveren, sloot voorzitter Marian Visser de vergadering rond 20.30 uur