© 2023 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Speech bestuurswissel 2018-2019

Bestuursoverdracht

Vrienden, Vriendinnen en speciaal Sytske, nu even.

Een jaar vliegt voorbij. Een mooi jaar, waarin jij, Sytske, je verantwoordelijkheid genomen hebt. En waarin je grote zaken voor elkaar gekregen hebt. Ik ga ze nog eens memoreren hierna.

De club kent enkele vaste waarden, zoals het inloopdiner, de kerstaktie, Sinterklaas, en dergelijke. Maar het moet allemaal wel gebeuren. En het is ook gebeurd.

Leuk hoe je dat aanstuurde. Op basis van soms van die kleine vraagjes, in de marge van een club avond. Zo van: Gerhard, en dan valt er een veelbetekenende stilte ....., heb jij nog gedacht aan ..., vul maar in.

Die stilte is zó veelbetekenend dat je als lid nog voor het einde daarvan het zweet op je voorhoofd hebt staan, ik wel tenminste. En als de vraag dan afgemaakt wordt, dan heb je ofwel geluk, je hebt het antwoord paraat, ofwel je denkt, shit, dat moest ik nog doen.

Management by silences ben ik dat in de loop van het jaar gaan noemen. En echt, het werkt, want de volgende keer laat je het als lid zover niet komen, en zorg je, voordat de stilte valt, dat je je zaakjes op orde hebt.

Sytske, dit moet je natuurlijk niet al te serieus nemen, het is een karikatuur die ik schets, maar toch, die silences van jou zijn killing!

En ook wel effectief. Want zie eens wat je voor elkaar gekregen hebt! Ik noemde de vaste waarden al. Maar ook wat nieuw is, mag gezien worden.

Onder jouw voorzitterschap en in samenspraak met Community Service is een projectmatig verband gesmeed met Poco-a-Poco. Een verband dat nadrukkelijk rekening houdt met de wensen van de club. Want we gaan niet zomaar geld uitgeven. We steken de armen uit de mouwen om geld te genereren!

Komend jaar gaan we de projecten voor Poco-a-Poco uitrollen. En ik ben blij dat onder jouw leiding daarvoor de basis gelegd is. Want gelet op mijn betrokkenheid bij Poco, zou het niet correct zijn als ik op de besluitvorming daaromtrent overwegende invloed zou hebben. Dus dank dat je de weg voor die projecten geplaveid hebt!

Ook is in jouw jaar de kiem gelegd voor een overkoepelend overleg inzake armoedebestrijding. De eerste stappen zijn inmiddels gezet. Erik Lapré zal het een en ander de komende tijd nader uitwerken, en daarvoor ondersteuning van de club vragen.

Maar de parel aan jouw kroon is toch wel de Taalweek. Je hoort het niet als ik dat woord uitspreek, Taalweek, maar ik schrijf dat met een hoofdletter. En dat is niet voor niets.

Gebundeld in slechts één week zijn vele workshops georganiseerd, waarin kinderen en hun ouders verder zijn geholpen in de ontwikkeling van hun Nederlandse taalvaardigheid. De Taaltafel is onthuld en Rotary is daarmee als lokaal actieve goede-doelen-organisatie nader op de kaart gezet.

Terecht is je van vele kanten eer betoond! En dat straalt uit naar de leden die hun steentje aan de Taalweek hebben bijgedragen. Chapeau! En dank je wel, voor de Taalweek en voor een mooi jaar! {bloemen}

Tsja, en daar sta ik dan. Op de schouders van ten minste 40 voorgaande voorzitters. Om een paar recente te noemen: ik sta op de schouders van Jules, Carel, Xandra, Anton Eelco, Joseph, Daan, Ton, ..., en Sytske natuurlijk.

Allemaal zeer waardevolle voorzitters, die allemaal hun signatuur hebben achtergelaten. Die, samen met de clubleden, de mores en de cultuur van onze club van vandaag bepaald hebben. Ik vind dat ze goed werk gedaan hebben en daar mag best nog eens een applaus voor klinken!

En dan ben ik nu aan de beurt. Het wordt daarom tijd dat ik meer ontvouw over mijn programma, waar eerder al een paar tipjes van de sluier zijn opgelicht. Nou ja, mijn programma, ons programma. Samen vormen wij de club, en samen bepalen wij het programma.

Want, wat nu volgt is uit de club zelf voortgekomen. En dat ga ik samen met jullie graag uitwerken.

Het internationaal jaarthema is: Be the Inspiration! Ik sluit daar graag bij aan, want dat sluit helemaal aan bij het gevoel dat in de club leeft. Zo op het eerste gehoor lijkt er geen connectie te zijn, maar die is er wel degelijk. Ik leg hierna uit hoe dat zit.

De nieuwe Rotary International president, Barry Rassin, vraagt ons om de inspiratie te zijn voor verandering in de wereld en binnen Rotary, en dan komt het, door serieus aandacht te schenken aan milieuvraagstukken die invloed hebben op de gezondheid en het welzijn van mensen, en door te doen wat we kunnen om daarbij te helpen.

Duurzaamheid is daarmee een nieuw hoofdthema geworden binnen Rotary International, naast het bijna afgeronde 'Help polio de wereld uit'. De verwachting is dat duurzaamheid op termijn hét hoofdthema gaat worden binnen Rotary.

Een thema dat ook binnen onze club leeft, zo hebben we gezien tijdens het Vocational Weekend. Daar heeft Marco een hartstochtelijk betoog gehouden om als Rotary een verschil te gaan maken voor de wereld, door duurzaamheid als thema serieus te nemen, dat uit te dragen, daarnaar te handelen en als Rotary aldus als een katalysator te werken, op weg naar een duurzame wereld, die niet nodeloos uitgeput wordt.

We hebben dat met elkaar ook besproken tijdens de avondjes van zes. Daar is een ruime interesse en betrokkenheid van jullie allemaal gebleken bij het thema duurzaamheid.

Maar wat daar ook is gebleken dat we allemaal meer kennis erover willen krijgen. En ook willen weten wat er in onze directe omgeving gebeurt op het vlak van duurzaamheid.

Daar gaan we aan werken dit jaar. Marco vormt samen met Marian de Regt en Erik Booden de programmacommissie. Zij hebben voor de komende zomermaanden al enkele verkennende uitjes op het programma staan, rondom het thema. Ernst, Wieger, Marco en ik, zijn met elkaar daarnaast verkennend bezig, om het thema duurzaamheid meer invulling te geven binnen de club, ook naar volgend jaar toe.

Let wel: duurzaamheid kan natuur en milieu betreffen, maar ook voedselveiligheid, verduurzaming van productieketens, en noem maar op. Het thema is vooralsnog zeer breed en behoeft dan ook een nadere verkenning.

Na die verkenningen en het opdoen van kennis dit jaar, is het de bedoeling om voor volgend jaar rondom het thema duurzaamheid naar een handen-uit-de-mouwen-project toe te werken. Maar dat is dan aan Wieger, als inkomend voorzitter.

Qua handen uit de mouwen voor dit jaar is er al genoeg te doen, in de vorm van de uitvoering van de Poco-a-Poco projecten en de armoedeconferentie, en de vaste aktiemomenten die we kennen.

Ik zei al dat er vanuit de avondjes van zes de vraag opkwam wat er in de directe omgeving gebeurt op het vlak van duurzaamheid, verduurzaming rondom ons dus. Daar heb ik over nagedacht. En dat heeft me ertoe gebracht een cadeau aan de club, of eigenlijk aan ieder clublid individueel te geven. De achtergrond daarbij is de volgende.

Inge en ik hebben het goed en we hebben geen kinderen. Om toch invulling te geven aan onze behoefte deze wereld beter achter te laten, sponsoren wij al jaren een variërend goed doel met een substantieel bedrag.

Noem het maatschappelijk verantwoord ondernemen, of noem het rentmeesterschap. Hoe dan ook, thema’s als kinderen, natuur, toekomst, duurzaamheid, staan altijd centraal bij onze gift.

Dit keer hebben wij duurzaamheid, directe omgeving en Rotary met elkaar weten te verbinden. Met enige hulp van community service, maar met in hoofdzaak een bijdrage van Inge en mij, sponsoren wij dit jaar het Zuid-Hollands Landschap.

Daar zijn Inge en ik al jaren lid van en wij zijn ons mede daardoor nog meer bewust geworden van de behoefte aan natuur en natuurbescherming in onze directe omgeving en van de constante verduurzaming waarmee het Zuid-Hollands Landschap bezig is.

Maar wat merken wij daar nou van? Staat op jullie gezichten te lezen. Wel, het volgende.

In het kader van die gift heb ik ten behoeve van ieder van jullie ruim een jaar lidmaatschap van het Zuid-Hollands Landschap bedongen. Symbolisch noemen ze dat een beschermerschap. Formeel met ingang van 1 september a.s. zijn jullie allemaal beschermer, tot eind 2019.

Ik hoop van harte dat dat jullie en ons zal helpen bij het verkennen van de duurzaamheid in onze directe omgeving.

Het Zuid-Hollands Landschap gaat ons daarbij helpen, want er is een excursie naar een van de terreinen daarvan in voorbereiding.

Ik heb de beschermerspassen hier bij mij, en die ga ik nu uitdelen, samen met wat zaken die daarbij horen, zoals een mascotte die vooral de kinderen en kleinkinderen zal aanspreken.

Ik hoop van harte dat dit de aanzet mag zijn van een mooi jaar samen, rondom, onder meer, het thema duurzaamheid. Samen met jullie wil ik mij daar graag voor inzetten.