© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Marian Visser: fenomeen Loverboys

Iedere ouder maakt zich zo nu en dan wel eens zorgen tijdens het opgroeien van de kinderen of alles wel goed zal blijven gaan. Maken zij altijd de goede keuzes, blijven ze weg van verkeerde vrienden, kunnen ze de verleiding van drank, tabak en drugs weerstaan etc. etc. Wat dat betreft ben ik een gelukkig mens met kinderen die zich geweldig goed ontwikkeld hebben. Toch wilde ik graag iets meer weten over het fenomeen Loverboys. Ons gewaardeerd lid Marian Visser heeft op 30 oktober 2019 desgevraagd een zeer boeiende inleiding over dit onderwerp gehouden. Marjan wist ons te boeien met interessante en soms verrassende cijfers. Zo zijn er jaarlijks ruim 6000 slachtoffers van mensenhandel. zo'n 46% (3000) valt in de categorie seksueel gerelateerde misdrijven. Daarvan zijn ± 3100 slachtoffers minderjarig.

Kwetsbaar om slachtoffer te worden zijn meisjes met een heftig pubergedrag, lichte verstandelijke beperking, getraumatiseerd door eerdere (seksueel) misbruik, en multi-problem kids.
De dader zijn vaak mannen tussen 20 en 30 jaar oud. Vaak de Nederlandse nationaliteit met een etnische achtergrond. Zij hebben veelal een lage opleiding en zijn al op jonge leeftijd met politie/justitie in aanraking gekomen. De methodes die loverboys gebruiken zijn ronselen, inpalmen. Losweken van het sociale netwerk en chanteren. Bij deze groep komen ook veel persoonlijkheidsstoringen voor zoals een algeheel gebrek aan vertrouwen in anderen, verkeerd zelfbeeld, geen zelfsturing en/of verbondenheid en intimiteit, dus niet in staat tot het onderhouden van intermenselijke relaties. Persoonlijkheidsstoringen kunnen in algemene criteria worden beschreven (DSM5). Cognities, Affectiviteit, Interpersoonlijk functioneren, impulsbeheersing. Verder kan nog worden ingezoomd op cluster A en B persoonlijkheids-storingen. Dader hebben veelal aan Anti sociale persoonlijkheids-storing, terwijl de slachtoffers vaak een Borderline-persoonlijkheids-storing hebben. Belangrijk is te weten dat onder 18 jaar je geen diagnose persoonlijkheidsstoring mag stellen. Al met al een boeiende maar complexe materie met verregaande gevolgen voor slachtoffers. Met dank aan Marian gingen wij rond 20:15 uur weer huiswaarts.