© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

MBO onderwijs tijdens Covid-19

Op woensdag 10 februari hielden we weer een Zoom meeting omdat vanwege de Corona maatregelen een fysiek bijeenkomst nog steeds niet kan. Ons lid Marian Visser had voor deze gelegenheid haar collega Fiona Korsuize bereid gevonden iets te vertellen over het MBO onderwijs voor de zorg en de aanpassingen gedurende de Corona tijd.

Marian introduceerde Fiona; een bezig bijtje, ze combineert diverse taken met een druk privé leven. In plaats van een eerder gelande reanimatieles geeft ze nu een overzicht van de diverse onderwijsvormen van verpleegopleidingen binnen het ROC en de impact van Corona op het onderwijs. Fiona begint met het bevragen van allen naar hun betrokkenheid bij beroepsopleiding; sommigen van ons zijn bekend met MBO of ROC, maar in andere disciplines.


Fiona zelf is van de ‘oude stempel’ is doorgegroeid van verpleegkundige naar docent en heef dit ook heel lang gecombineerd. Ze heeft zich voortdurend bijgeschoold, zoals ook op het ROC de nieuwsgierigheid wordt geprikkeld om door te leren. Vanuit haar vak als verpleegkundige is ze docent aan ROC geworden en ze doet nu een master ‘leren en innoveren’ om haar studenten meer tools te kunnen bieden om het levenslang leren aantrekkelijk, uitdagend en vernieuwend te laten zijn.

Het doel van de opleidingen is toch ook vooral volwaardige personen in de wereld te zetten die met hun kennis en persoonlijkheden die wereld gaan veroveren. Handig is de uitleg van het verschil tussen BOL en BBL leerlingen, waarbij de BOLLERS de echte jonkies zijn die heel veel school en minder stage-uren maken. Wat verder opviel: de groepen zijn groot, gemiddeld starten met 30 studenten, waarvan er ca. 20 afstuderen. Er zijn stageplekken in het buitenland, bv Duitsland (Berlijn) en Suriname. Nu natuurlijk nu even niet.

Fiona vertelde welke maateregelen de school heeft genomen om tijdens de Lock Down met de verplichte sluiting van de school toch onderwijs te kunnen geven met behulp van ICT oplossingen. De uitleg van Fiona werd ondersteun met een uitgebreide PowerPoint.