© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Frank Stoeckart: High Impact Crimes in Almere

Op woensdag 9 oktober mochten wij Frank Stoeckart, teamchef basisteam Stad en Haven van de Politie Midden Nederland verwelkomen. Frank gaf ons een kijkje achter de schermen in de ontwikkeling van de Almeerse criminaliteit. High Impact Crimes (HIC) Daarnaast heeft hij met zijn team bijzonder aandacht voor verwarde personen en sturingsprocessen. De presentatie van Frank Stoeckart was opgebouwd rond 3 onderwerpen.
1. Inzicht in delicten en cijfers,
2 inzet politie
3. Integrale samenwerking.

High Impact Crimes zijn misdrijven met een grote impact op de samenleving zoals overvallen, straatroven, ernstige stalking en huiselijk geweld.

Een paar wetenswaardigheden:
De bestrijding van High Impact Crime bestaat uit:
a. krachtig opsporen;
b. informatiegericht toezicht
c. persoonsgerichte aanpak
d. intensieve integrale samenwerking

Tegenwoordig worden de Social Media en Instagram steeds belangrijker in de criminaliteit. De politie kan hier niet altijd even snel en adequaat op reageren aangezien zij daar toestemming voor moeten aanvragen.
Hoe bereik je dat een golf van criminaliteit (bijvoorbeeld overvallen op supermarkten) wordt beëindigd? Belangrijk is om in de media te communiceren dat de daders zijn opgepakt en een straf hebben gekregen.

In 2008 waren er 60 overvallen op supermarkten in Almere. Naar aanleiding daarvan kwam de gemeente met “5 gouden tips”. Daarnaast worden helikopters ingezet en wordt gestreefd naar een cashless Almere. De actie die destijds door Annemarie Jorritsma werd gelanceerd om ook kleine bedragen te pinnen heeft zijn effect gehad. Almere is per saldo geen onveilige stad en ook het gemeente bestuur heeft weel aandacht voor veiligheid.

Maatregelen zijn: het politieteam wordt uitgebreid, er is aandacht voor zichtbare en onzichtbare aanpak, intensieve integrale samenwerking met diverse partijen, er is nauw overleg met het Openbaar Ministerie, en er wordt een mediastrategie ontwikkeld gefocust op een krachtig en actief integraal front. Statistieken waarbij de eerste helft van 2019 wordt afgezet tegen de eerste helft van 2018:
Overvallen:
Almere +22%, Flevoland + 41%, regio Midden Nederland +78%

Woninginbraken:
Almere -16%, Flevoland - 12%, regio Midden Nederland - 15%

Straatroof:
Almere +21%, Flevoland + 30%, regio Midden Nederland +14%

Kenmerken huidige overvallers: jong, groepsvorming, rücksichtslos (onervaren: dus gevaarlijk), accepteren een kleine buit, niet bang om het nog een keer te doen, reden: snel geld voor kleding, bling-bling etc., weinig scrupules en geen empathie.
Almere is een stad van doeners, richt zich op een complete aanpak, werkt synergetisch en constructief.
Na dit boeiende betoog werd de bijeenkomst omstreeks 20.15 uur afgesloten door de voorzitter.