© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Marian Visser: Huidkanker

Op woensdag 26 oktober presenteerde onze voorzitter Marian Visser een inleiding over huidkanker. Marian begon haar betoog met de vraag waarom een voordracht over huidkanker? Ze ontvang wekelijks nieuwsbrief van www.univeristeitnederland.nl (tip). Hierop item over huidkanker en ze werd getriggerd door een laagdrempelig filmpje van dermatoloog (Göran van Rooijen Erasmus MC) over huidkanker.

In de presentatie heeft Marian er naar gestreefd om geen echt ‘aanstootgevende plaatjes’ te gebruiken. Uit de literatuur blijkt dat er jaarlijks ca. 82K nieuwe patiënten met huidkanker worden geregistreerd. Oorzaken: we worden steeds ouder en liggen vaker en meer in de zon. 80% heeft basaal carcinoom (70%). plaveiselcelcarcinoom (20%), melanoom (6200 patiënten waarvan er 600 overlijden). Een goede tip is om regelmatig de abcde-methode te gebruiken om jezelf te controleren: De abcde-methode is:

asymmetrie (geen mooie ronde vorm) border (rand is rafelig) c color, diameter (groeit), evolving (gaat alle kanten op). Preventie: smeren, (zon)weren en kleren.