© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

ONZE Volkstuinen

Op woensdag 28 september werden wij om18.00 uur in dit enorme kassencomplex aan de Buitenvaart hartelijk ontvangen door ons lid Jannette. Zij heeft twee moestuinen gehuurd, de grootste is 24 m2 en partner Aad heeft er een stevig hekwerk met gaas omheen geplaatst. Zij heeft zelf twee gehuurd en voor haar kinderen één ter grootte van 30 m2. Een geweldig novum in biologisch Nederland en dit initiatief dus in Almere.

Bij aankomst kregen wij van Jannette een plastic tasje en enkele snoeimessen en mochten wij in haar moestuin een beetje oogst plukken, zoals heerlijke tomaten, aubergine, komkommer en een soort bladspinazie, paprika en rode peper. Ook bloemen. Na de ontvangst wandelden wij naar haar moestuin en zagen we onderweg hele bijzondere planten, bloemen en fruit en groente. Zelfs giftige planten. De eerste huurders waren vooral Surinamers en hebben hier de echte biologische Surinaamse producten geteeld. Deze worden ook in de winkel verkocht van initiatiefnemer Ron. Uit heel het land komt men naar de kas om inkopen te doen, want de kwaliteit is uitzonderlijk.

Het initiatief is van Ron van Zwet. Hij is oorspronkelijk rozenkweker uit het Westland en startte als 18 jarige samen met zijn vader een nieuwe rozenkwekerij die gespecialiseerd was in trosrozen. In 1999 verhuisde hij met zijn gezin naar Almere en startte in het glastuinbouwgebied een rozenkwekerij. Door de concurrentie in Afrika en Azië nam de productie in Nederland enorm af.

In 2012 bedacht hij het concept “Volkstuin onder glas”, mede ingegeven door het feit dat de volkstuinen in Almere toen al vol zaten. De eerste tuinen werden verhuurd aan zo’n 70 Almeerders en het concept sloeg aan. Ron huurt de kassen van een investeerder en verhuurt de moestuinen aan de particulieren. Het zijn er nu 400. In zijn vierde kas verbouwt hij mannelijke en vrouwelijke bloemkool, waarbij met een pachtstelsel het zaad aan een bekende grote zaadhandelaar wordt geleverd. Deze kas heeft hij intussen gesplitst voor dit doel en voor de helft weer laatst verhuurd als moestuin. Binnen korte tijd was alles verhuurd en het er is nu zelfs een wachtlijst.

Het voordeel van de kassen is dat het hele jaar kan worden geteeld. In de winter kunnen doeken over de kassen worden gelegd waardoor de kou niet toeslaat. De verhuurder levert schone compost en aarde. In de grote bassins is regenwater opgeslagen. Ook wordt er zaad en plantjes geleverd en natuurlijk bestrijding van luis en ongedierte. Eigenlijk worden de moestuiniers zo ontzorgd.

Zie ook: www.onzevolkstuinen.nl en https://youtu.be/wxauaiTSOEk