© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Weekend Maastricht

Zaterdag 25 en zondag 26 september was het weekend voor fellows van onze club.

Dit keer werden we verwelkomt in het prachtige Maastricht, de woonplaats van ons lid Ellis Kreuwels. Samen met de onvermoeibare hulp van Francisco Smeur heeft zij op een voortreffelijke wijze ons de gastvrijheid van Limburg en Maastricht laten ervaren. Enkelen waren al vrijdag afgereisd en hebben het Valkenburg na de watersnood ontdekt. Anderen kampeerden gezellig langs de Maas.

Zaterdagmorgen werd iedereen ontvangen in het Fotomuseum aan het Vrijthof. Een prachtig plein waar nu de fietsers rustig peddelden van noord naar zuid en dat jaarlijks één weekend propvol zit met muziekliefhebbers om te luisteren naar de walsen van André Rieux. Uiteraard was er koffie met Limburgse vlaai. Om 11:30 uur vertrokken we onder de bezielende leiding van de meest bekende stadsgids in Maastricht, Henri Engelbert voor een sightseeing langs de mooiste plekken in de stad en de regio.

Om 12:45 uur kwamen we aan bij een van de beste Limburgse wijnhuizen, in het buurtschap Nekum. Hoeve Nekum wordt voor het eerst vermeld in archieven die dateren uit 1304 (middeleeuwen). Het gaat hierbij om een grensbeschrijving van het graafschap Vroenhoven. De hoeve wordt hier vermeld onder de naam: "Hoeff van Nyedekom". Sinds 1934 wordt de Hoeve bewoond door de familie Bollen. In 1988 besloot de familie een wijngaard aan te leggen. De daaropvolgende jaren werd de wijngaard regelmatig uitgebreid. Momenteel is deze 6 hectare groot. Het zijn Math en Elsa Bollen die met passie het bedrijf runnen. Zij zijn de trotse eigenaren van Wijngoed Hoeve Nekum, dat het op één na oudste wijngoed is in Nederland. In 2003 werd Hoeve Nekum verkozen als het beste wijngoed van Limburg! Ter plekke kregen we in de wijngaard en in de wijnkelder uitleg van Math over de wijnbouw en de wijze waarop klimaatverandering invloed heeft op het de oogsttijd. Ook de innovatie heeft in deze bedrijfstak zijn intrede gedaan. Waar het plukken met de hand bij sommige wijnboeren nog gebruikelijk is, doen ze dat hier machinaal met een prachtige machine van New Holland.

Na de deskundige uitleg van Math was het natuurlijk tijd om te proeven. Perfect konden wij het verschil proeven tussen een Pinot Noir en een Riesling. Vervolgens nog een rosé geproefd en omdat het inmiddels lunchtijd was kregen we meteen heerlijke broodjes uitgereikt. Daarna was het tijd om onder leiding van onze bourgondische gids een stevige wandeling te maken door het Limburgse Mergellandschap. De fellows die wat minder goed ter been waren konden met een taxibusje naar de volgende pleisterplaats, maar veruit de meesten trotseerden de Limburgse heuvels en de Pietersberg langs de voormalige Mergelmijnen. We startten met een lange klim om vervolgens en prachtig uitzicht te hebben over de Mergelvallei.

Aan het einde van de wandeling, waarbij we trouwens ook genoten van het prachtige weer, werden we beloond door een lang stuk heuvelafwaarts te kunnen lopen richting de Maas. Daar aangekomen waren de stille getuigen nog te zien van de enorme hoge waterstand die nog maar kort geleden zoveel ellende heeft veroorzaakt. Aan de Maasoever bij de steiger van Rederij Stiphout, alwaar we als gehele groep konden embarkeren voor een tochtje naar het stadscentrum. Daar arriveerden wij om 17:00 uur aan de Kesselkade. Vervolgens ging het te voet lans het Mariaplein en de Markt naar ons hotel aan de Bossche straat om in te checken en ons voor te bereiden op het diner met avondprogramma.

Om 18:30 uur vertrokken we voor een korte stadswandeling, dit keer onder de bezielende leiding van onze gids Ellis. Op een stukje van nauwelijks 2 kilometer praatte ze honderd uit over tal van wetenswaardigheden waar we zonder haar nooit op gekomen zouden zijn. Rond 19:00 uur arriveerden wij bij Cabaret Douze aan de Graanmarkt. Daar begonnen we met wat hilarische momenten. Het etablisement was net groot genoeg om de groep te ontvangen, maar er moeten wel van heine en verre nog wat stoelen gehaald worden. De stemming werd er niet minder om en al snel werd duidelijk dat het diner een avondvullend programma werd. Uitstekend getimed want dit was dé gelegenheid om weer eens gezellig met elkaar te kletsen en die vervelende Coronatijd achter ons te laten.

Voorafgaand aan het weekend had iedereen zijn/haar menukeuze al doorgegeven zodat in de keuken geen onnodige stressfactoren werden toegevoegd. Na de gebruikelijke stichtelijke woorden van de voorzitter die van de gelegenheid gebruik maakte om Ellis en Francisco te bedanken voor de geweldige organistie kregen we ons voorgerecht. Daarna was het tijd voor een plechtig momentje.

Sonja Morselt werd officieel geinstalleerd door onze voorzitter Gijs nadat hij Sonja nog even had gewezen op de 4 way test van Rotary. Sonja werd onder luid applaus door de fellows verwelkomt. Daarna verwisselden de mannen op gezag van Francisco van plek, zodat er weer nieuwe gesprekken werden opgestart. Tegen 23:30 uur was het mooi geweest en begonnen we aan de terugtocht naar ons hotel aan de Bossche straat.

Zondagmorgen weer tijdig uit de veren en vervolgens was het genieten van een heerlijk ontbijtbuffet, maar niet voordat iedereen zijn/haar Corona QR code toonde bij de ingang van het restaurant. Daarna snel de koffers in de auto om vervolgens o.l.v. Ellis te wandelen naar de oude Sint Servaasbrug. Daar aangekomen ging de leiding over naar stadsgids René Brouwers die ons weer een heel ander deel van Maastricht liet zien.

Zo liepen we aan de overzijde van de Maas langs historisch panden met prachtige gevelplaten naar het Plein 1992, waar het verdrag van Maastricht is getekend wat het begin van de Euro betekende.

We vervolgden onze weg naar het Bonnefantenmuseum aan de Avenue Ceramique. Daar konden we op eigen gelegenheid genieten van oude en moderne kunst. De grote tegenstellingen van de uitingen in de tijd maakte het bezoek zeer waardevol.

Om 13:30 uur verzamelden wij ons in het Ipanema restaurant in de ronde toren van het museum. Daar kregen we een heerlijke lichte lunch en was het tijd om afscheid te nemen. We kijken terug op een fantastisch geslaagd weekend dankzij een geweldige organisatie en de prima bijdragen van alle fellows die mee waren.