© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Handen uit de mouwen bij Staatsbosbeheer

Handen uit de mouwen bij Staatsbosbeheer

Door: Frits Boddeman | 15/01/2011

Op zaterdagmorgen 15 januari verzamelden een flink aantal leden van RC Purmerend-Weidevenne zich bij de Werkschuur van Staatbosbeheer in Zuiderwoude. Dresscode: warme kleding en waterdichte laarzen.

Ook Staatsbosbeheer ontkomt niet aan de bezuinigingsdrang van de overheid. De budgetten worden steeds verder gekort en de hulp van vrijwilligers is al jaren onontbeerlijk. Reden voor RC Purmerend-Weidevenne de handen uit de mouwen te steken en de natuur een handje te helpen.

Resoluut kappen...

Onder leiding van boswachter Ton Pieters trok de groep, gewapend met werkhandschoenen en (motor)zagen, naar de dijk langs de Gouwzee. Een prachtig locatie met het water aan de ene kant en het weidse uitzicht over het veenweidegebied met verschillende kleine meertjes aan de andere kant. Deze zijn ontstaan door doorbraken van de Zuiderzee. De meest recente doorbraak in 1916 heeft er toe geleid dat de Afsluitdijk werd aangelegd.

Wie aan Staatsbosbeheer denkt, denkt aan het onderhoud van bossen en het aanplanten van bomen. Dat het ook anders kan bleek deze zaterdag. Onze taak was om de weinige bomen die we in het buitendijkse landschap tegenkwamen resoluut te kappen. Deze bomen, zoals wilgen en berken, horen namelijk niet thuis in het rietlandschap en trekken vogelsoorten aan die de overige fauna in het gebied verstoren.

Spierpijn

Met korte onderbrekingen voor de verzorging van de inwendige mens was het vooral een dag van keihard werken. Takken werden afgezaagd en als een soort houtwal op de basaltkeien aan de oever neergelegd. Dat blijkt de enige garantie dat de takken niet direct weer wortelschieten. Boomstammen werden in stukken gezaagd en volgens het doorgeefprincipe vanuit het rietland naar de kruin van de dijk getild. Kortom werken in voor velen van ons ongebruikelijke houdingen. Een geruststellende gedachte daarbij was dat ons clublid en fysiotherapeut Ton Schotsman ook van de partij was, hoewel spierpijn het imago heeft zich pas een dag later te manifesteren...

De straffe wind en af en toe regen zorgde ervoor dat iedereen tegen het einde van de dag slaperig en met gloeiende wangen huiswaarts keerde. Schrijver dezes kon in ieder geval niet de moed opbrengen om ’s avonds nog eens met hout in de weer te gaan en een blokje in de open haard te gooien...

ZIE OOK:
Fotoalbum: Handen uit de mouwen bij Staatsbosbeheer 15/01/2011