© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Bubbels en taart bij oprichtingsvergadering

Bubbels en taart bij oprichtingsvergadering

Door: Frits Boddeman

Met bubbels en taartjes, voorzien van het logo van RC Purmerend-Weidevenne i.o., werd op 10 november 2009 gevierd dat de officiële aanvraagdocumenten aan Gouverneur Arend Sijpestein konden worden overhandigd.

Scepsis

Toen in 2007 voor het eerst werd gesproken over de mogelijke oprichting van een nieuwe Rotaryclub binnen de regio Waterland was er enige scepsis. Waarom in deze regio een zesde club, terwijl de andere vijf al moeite genoeg hadden om nieuwe leden te interesseren voor de Rotary? Maar Purmerend groeit! De wijk Weidevenne bestaat alweer ruim 10 jaar en is een volwaardige VINEX locatie geworden. Een jonge wijk met jonge mensen. Ongeveer 40% van de bevolking in Weidevenne valt in de leeftijdsklasse van 30 tot 54 jaar. Kortom voldoende mogelijkheden voor de werving van nieuwe Rotarians.

Ook vanuit het district1580 werd - na een nader onderzoek - de levensvatbaarheid van een nieuwe club in de regio Waterland bevestigd en dat was voor de toenmalige Gouverneur (Eduard Nieuwenhuijzen Kruseman) aanleiding om RC Purmerend-Polderland als sponsorclub aan te wijzen. En zo kon Diana Bakker als Special Representative samen met drie andere clubleden van RC Purmerend-Polderland eind 2008 van start gaan met de werkzaamheden en formaliteiten die het oprichten van een nieuwe Rotaryclub met zich meebrengen.

Binnen enkele maanden had RC Purmerend-Weidevenne i.o. al acht aspirant-leden. Volgens ingewijden schoven er vrijwel nooit in dit tempo aspirant-leden aan. Dat was wel hoopgevend. Het vereiste minimum van 20 aspirant-leden kwam dan ook snel nabij.

Feestelijke oprichtingsvergadering

Op 10 november 2009 kon de oprichtingsvergadering worden uitgeschreven. Tijdens die bijeenkomst - die een feestelijk tintje had - werden de officiële aanvraagdocumenten geaccordeerd en door de Gouverneur Arend Sijpestein in ontvangst genomen. Vervolgens droeg Special Representative Diana Bakker de leiding van de club over aan het bestuur, bestaande uit Marco Bijl (voorzitter), Marco Struijlaart (secretaris) en Jan Smulders (penningmeester).

De voorzitter dankte in een toespraak allen die betrokkenen waren bij de oprichting. Hij hield de aanwezige aspirant-clubleden voor dat het lidmaatschap vrijwillig, maar niet vrijblijvend is. “We zullen bereid moeten zijn iets van onszelf te geven, onze kennis en ervaring ten dienste te stellen van de samenleving en dit praktisch zichtbaar te maken”, aldus de voorzitter. Aan de aanwezige niet-clubleden meldde hij: “Op basis van huidige maatschappelijke inzichten en persoonlijke situaties zullen we op eigen wijze genieten van onze huidige en toekomstige Rotary ervaring. Want één ding kunnen we wel alvast stellen: Rotaryclub Purmerend-Weidevenne wil graag binnen de verantwoordelijkheden van het lidmaatschap haar eigen koers varen”.

Met het enthousiasme dat het bestuur en de clubleden zo kenmerkt, werd al direct de datum van het feest voor de charteruitreiking bekend gemaakt: zaterdag 30 januari 2010. De bijeenkomst, waar veel genodigden van de Rotaryclubs uit de regio Waterland blijk gaven van hun interesse, werd op informele wijze voortgezet. Natuurlijk gingen de aspirant-leden, samen met Arend Sijpestein en Diana Bakker, ook nog even op de foto.

ZIE OOK:
Fotoalbum: Oprichtingsvergadering 10/11/2009
Toespraak Marco Bijl oprichtingsvergadering