© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Rotary Vlielandkamp: het is hier fantastisch!

Rotary Vlielandkamp: het is hier fantastisch!

Frits Boddeman | 20/08/2014

Het Rotary Vlielandkamp 2014 is weer voorbij en honderd kinderen hadden, verdeeld over twee kampen van ieder tien dagen, de vakantie van hun leven! RC Purmerend-Weidevenne en ‘moederclub’ RC Purmerend-Polderland leveren al jaren achtereen een belangrijke bijdrage in de coördinatie van het Rotary Vlielandkamp, een vakantiekamp voor meisjes en jongens die door omstandigheden niet met vakantie kunnen.

Ze waren, als ieder jaar, weer door meer dan 80 Rotaryclubs uit het hele land voor deelname aangemeld en werden door leden van die clubs vervoerd van huis naar de boot in Harlingen en terug. Een geweldig jaarlijks initiatief dat in de afgelopen 42 (!) jaar duizenden kinderen op Vlieland heeft gebracht. Inmiddels is het Vlielandkamp het veruit langstlopende jeugdproject binnen Rotary Nederland.

De kinderen krijgen geen tijd om zich te vervelen. Ze gaan midget golfen, beklimmen de vuurtoren, zwemmen in het zwembad, bouwen zandkastelen aan het strand en doen zich te goed aan de traditionele barbecue. Verder spelen ze zelf de hoofdrol in een circusuitvoering en maken ze een tocht met de Vliehors Expres. De toppers zijn nog steeds de kinderdisco en het spotten van zeehondjes op de Wadden in een supersnelle boot. En als er even geen georganiseerde activiteiten zijn, is er altijd nog het grote veld bij vakantiehuis de Vliehorst, waar alle overgebleven energie kan worden omgezet in honger en slaap.

Dit alles onder de begeleiding van 24 onvermoeibare studenten van de studentenvereniging L.A.N.X. die als vrijwilliger meegaan en door de kinderen als ‘juffen’ en ‘meesters’ worden aangesproken. Iedereen heeft op zijn eigen manier lol in het Vlielandkamp. Al zou je dat bij het onvermijdelijke afscheid, na terugkeer in de haven van Harlingen, niet direct zeggen. Traantjes vloeien soms rijkelijk, zowel bij de kinderen als de leiding, als men beseft dat de opgebouwde vriendschapsbanden daar abrupt weer eindigen.

Ook na 42 jaar is het Rotary Vlielandkamp nog springlevend en voorziet het in een behoefte. Met dank aan alle Rotaryclubs die kinderen hebben aangemeld of die het Vlielandkampproject op welke manier dan ook steunen.

ZIE OOK:
www.rotary.nl/vlielandkamp