© 2021 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

Herrie in de keuken bij RC Purmerend-Weidevenne

Herrie in de keuken bij RC Purmerend-Weidevenne

Door: Frits Boddeman | 20/12/2011

De mannelijke clubleden hadden niet zo’n behoefte om aan de grote klok te hangen dat hun kookkunsten in clubverband zouden worden bijgespijkerd. Dat zou thuis verkeerde verwachtingen kunnen wekken gezien de naderende Kerstdagen.

Maar met een dringend verzoek om discretie waren ze wel komen opdagen. Vooral toen duidelijk was gemaakt dat het om een culinaire kookworkshop ging en dat het zelf bereide viergangen diner, vergezeld van passende wijnen, nog diezelfde avond mocht worden genuttigd. En de gezamenlijke inspanning van het bereiden is natuurlijk uitstekend voor de fellowship!

Achter de kachel...

Op 20 december 2011 stond bij Lust Culinair in Zaandam een flink aantal Rotarians achter de kachel, zoals dat in de kringen van sterrenkoks wordt genoemd. Er werd in vier groepjes gewerkt aan de vier verschillende gangen van een voortreffelijk kerstdiner. Tijdens het diner waren de groepjes ook verantwoordelijk voor een korte uitleg bij het opdienen van de betreffende gang.

Voor degenen die thuis gewend zijn gewoon hun pasta uit de zak van Grand'Italia in heet water uit te storten en te wachten tot het lang genoeg heeft gekookt, ging een wereld open. Want de ravioli van gorgonzola bijvoorbeeld moest hier vanaf de basis worden gemaakt. Met engelengeduld moesten tarwemeel, eieren en olijfolie worden gemengd en vervolgens tot plakken uitgerold. Op die plakken werden met de hand gedraaid bolletjes gorgonzola gelegd. Nadat daarover een tweede plak deeg was gelegd werd de ravioli uitgestoken en kreeg zijn herkenbare vorm. Geen wonder dat zo’n kookworkshop een avondvullend programma is.

Ambachtelijk kerstdiner

Alle gerechten werden ambachtelijk bereid - of om een nog pakkender marketingkreet te gebruiken huisgemaakt - en het resultaat mocht er zijn. Als voorgerecht werd de klassieker vitello tonato geserveerd, boterzacht rosé gegaard kalfsvlees met tonijnsaus, rode ui, kappertjes en verse kruiden. Dan volgde als tussengerecht de eerder genoemde ravioli van gorgonzola met walnoottapenade en acoto balsamico. Het hoofdgerecht was een parelhoenboutje met een romige risotto en een saus van tomaten en verse groenten. En met een niet geheel alcoholvrije tiramisu werd het kerstdiner 2011 van RC Purmerend-Weidevenne afgesloten. Zo er al leden zouden zijn die dit jaar de kwaliteit van ons kerstdiner wat minder vonden, dan was het geheel aan henzelf te wijten...

ZIE OOK:
Fotoalbum: Kookworkshop 20/12/2011