© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

1 juli 2020: Bestuurswissel

1 juli 2020: Bestuurswissel

Ontdaan van de ergste beperkingen wegens het Coronavirus mochten er nu meer dan 30 mensen aanwezig zijn. Dus kon de bestuurswissel traditioneel weer met onze partners gevierd worden. In de mooiste zaal van Huis ter Duin en daarmee ook gelijk van heel Nederland: de Keizerzaal.

Martin Johansson nam het stokje over (of eigenlijk meer de voorzittersketting) van scheidend voorzitter Gert Wiebing.

Afbeelding met persoon, binnen, plafond, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

Aan anderhalve meters geen gebrek in deze reusachtige Keizerzaal:

Afbeelding met binnen, plafond, kamer, tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, mensen, staand, groep

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, binnen, staand, groep

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met binnen, persoon, kamer, staand

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, binnen, mensen, groep

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met binnen, plafond, person, tafel

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, tafel, plafond, binnen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, tafel, binnen, mensen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, binnen, tafel, mensen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, tafel, zitten, mensen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met tafel, persoon, binnen, mensen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, tafel, binnen, mensen

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met persoon, binnen, tafel, plafond

Automatisch gegenereerde beschrijving

Omdat uw razende reporter er dit keer niet bij kon zijn, putten we uit het weekbericht:

-------------------------------------------------------------

Als vanouds ontving éénieder bij aankomst een glaasje Prosecco. Dat was handig om de anderen met een toast te begroeten als alternatief voor het ooit gebruikelijke handen schudden en zoenen.

Even voor 7 uur namen we plaats aan tafel en genoten van voor- en hoofdgerecht. Ditmaal twee heerlijke moderne creatieve gerechten: zalm met bloemkool, rijst en gerookte amandelen als voorgerecht. En als hoofdgerecht twee stukjes zeebaars met sesam-soja gemarineerde aubergine op pompoencrème.

Nadat (bijna) iedereen het hoofdgerecht verorberd had, nam de uittredend voorzitter Gert het woord.

Hij blikte terug op een heel bijzonder LUSTRUM voorzittersjaar:

• Eén week langer in functie als voorzitter dan alle voorgaande voorzitters (i.v.m. verzetten van overdracht naar 1 juli)

• Een Lustrum jaar zonder trip naar Schiermonnikoog

• Zonder het vernieuwde grootse wijnpreuvenement op Calorama

• Zonder het leuke uitje van Sylvia met alle partners naar de Meelfabriek (waar inderdaad niemand vanaf weet, behalve Ab dan)

• Wel met Zoom meetings. Waarvan de tweede Zoom meeting direct na het overlijden van Karel wel de meest gedenkwaardige is. Daar was ook een bijzonder hoge “opkomst” die we zelden zien.

Het overlijden van Karel was natuurlijk wel een heel triest moment voor de club. Gelukkig is Jeanette er vanavond bij hier in HtD.

Dank aan Martin voor zijn inzet om onder de bijzondere omstandigheden toch nog een goed programma in te vullen.

Gelukkig zijn we nu (op de eerste dag dat dit weer toegestaan is) weer met z’n allen bijeen.

Gert voelt zich nog wel schatplichtig. De vuurtoren-wisseltrofee moet worden doorgegeven. Hij gaat dit jaar naar Evert-Jan voor zijn grote inzet in de voorbereidingen voor het Wijnpreuvenement-2.0 evenement met oldtimers op Calorama.

Na de overhandiging van de vuurtoren trofee worden de voorzitters attributen (hamer en bel en natuurlijk de voorzittersketen) overgedragen aan Martin.

-------------------------------------------------------------

Voorafgaand volgde eerst nog overleg met Mirco, onze onvolprezen gerant:

Afbeelding met persoon, binnen, staand, person

Automatisch gegenereerde beschrijving

En na afloop hield onze kersverse voorzitter zijn maiden speech:

-----------------------------------------------------------

Beste vrienden,

Negen jaar geleden werd mij gevraagd of ik lid wilde worden van deze club. Met de fantastische mix van voor mij nieuwe mensen, allemaal met interessante verhalen, geïnteresseerd in allerlei onderwerpen, en vooral allemaal hartelijke gastvrije leden, was dit een

fantastische mogelijkheid om de lokale bevolking beter te leren kennen, en mijzelf verder te kunnen integreren in de Nederlandse samenleving. Ik ben Piet Peeters zeer dankbaar dat hij me geïntroduceerd heeft en deze kans heeft gegeven.

Kort na mijn installatie werd ik gevraagd door Karel om in Avenue International te komen. Het paste mij als een handschoen, dacht ik, als de enige buitenlander in de club, en met grote interesse en betrokkenheid bij internationale aangelegenheden en contacten. De rol van voorzitter voor International heb ik ook met veel plezier opgepakt toen Karel een paar jaar geleden vroeg of ik de rol na hem wilde overnemen. Hij was voor mij, en jullie allemaal denk ik, een zeer goed voorbeeld van een echte Rotarian en een goede vriend. Ik ben hem heel dankbaar. Hij heeft voor mij veel betekend en mij veel inspiratie gegeven in deze negen jaren. En ik mis hem nu heel veel.

Jeanette, ik vind het zo fijn dat jij bij ons vanavond bent.

Anderhalf jaar geleden kwam de vraag van Gert om de volgende voorzitter te worden. Dat voelde ik echt als een eer, maar ook een beetje eng. Zou ik het goed kunnen doen? Ik, de enige buitenlander in de club, en ongetwijfeld met beperkingen in mijn Nederlandse taalkennis. Het gaat meestal goed, denk ik, maar soms met grappige wendingen. Dat doe ik ook graag voor een lachje. Maar om voorzitter te zijn, stelt wat hogere eisen, ook qua inzet van tijd. Jeetje ... , zo moeilijk kan het toch niet zijn, dacht ik. Ik heb hier meer dan 50 mannen, en ook de dames, die mij een fantastische steun geven en mij zeker gaan helpen. Mijn werk voorspelde minder reizen in de toekomst, ik was al betrokken in de CMC, en daarom lekker bezig met het programma, en na een korte bedenktijd heb ik ja gezegd, zoals jullie al weten.

Hoe is dan mijn jaar als inkomend voorzitter geweest?

Het is voor mij een fantastisch jaar geweest, met veel kansen en nieuwe uitdagingen. Meerdere nieuwe kennissen, zowel binnen Rotary in Nederland als in het buitenland, maar ook externe contacten zoals enkele van onze gastsprekers. Ik heb een goede ondersteuning van de programmacommissie met Jan en Ben gehad, en ook velen van jullie hebben bijgedragen aan het programma van het jaar.

Aan de andere kant zijn de laatste maanden geworden wat niemand zich had kunnen voorstellen. De wereld werd getroffen door het Coronavirus en op 4 maart hadden we onze laatste bijeenkomst vóór de lockdown. Plots werd alles gestopt. Hoe lang zou dit duren? Niemand wist het. Hoe kunnen we onze Rotary-activiteiten voortzetten? Wat kunnen we wel doen, of niet doen? Moet het programma veranderd worden? Voor hoelang? Enzovoort.

Maar op 1 april zijn we begonnen met de wekelijkse bijeenkomsten met ZOOM. Toch met een wat kleiner aantal deelnemers en een vereenvoudigd programma. Dat ging twee maanden door, tot eind mei. Gelukkig werd het vanaf 3 juni weer mogelijk om elkaar te ontmoeten in ons clubhuis Grand Hotel Huis ter Duin. Dat was een bijzondere bijeenkomst met 30 leden , het maximaal toegestane aantal, met een boeiende herstart van onze fysieke bijeenkomsten, waar Hans zijn ervaringen in de Coronatijd met ons heeft gedeeld. Het is een heel ander einde van het afgelopen Rotaryjaar geworden, dan verwacht.

Evert-Jan, ik had ook niet verwacht dat jij nu vice-voorzitter zou zijn. Dat is heel leuk, om een ervaren, betrokken, en zeer geliefd en gerespecteerd lid aan mijn zijde te hebben. Heel erg bedankt. Zijn hulp geeft een zeer goed gevoel in onze zoektocht naar een inkomende voorzitter voor het volgende jaar, en daarna ook voor een inkomend-inkomend voorzitter. We gaan dat bekend maken vóór het eind van dit jaar, zoals het hoort.

Nu iets over mijn intenties als voorzitter dit jaar.

We hebben het afgelopen jaar meerdere mooie initiatieven meegemaakt zoals, vernieuwing en rouleren van bemanning van Commissies en Avenues, er zijn nieuwe ideeën voor fundraising en goede doelen, het voorbereiden van een uitgebreid wijnpreuvenement met betrokkenheid van een groot aantal leden, het voorbereiden om ons 8e lustrum op Schiermonnikoog te vieren, enzovoorts.

Mijn visie is om nog meer leden te kunnen stimuleren om mee te werken met bijdragen in verschillende onderdelen en clubactiviteiten van ons jaarprogramma, en nieuwe ideeën voor projecten op te pakken en te starten. Het gaat voor mij vooral om de nieuwe en goede initiatieven van jullie allemaal, het afgelopen jaar, verder te ontwikkelen en realiseren, en nog meer nieuwe initiatieven te prikkelen om paraat te kunnen staan voor de samenleving.

Een mooi voorbeeld is de spontane, snelle en “out of the box denken” fantastische tulpenactie op initiatief van een van onze nieuwste leden, Jelle, maar waar ook veel andere leden aan mee deden. Chapeau!

Wat een fantastisch mooie club, met mensen met goede onderlinge band, waardevolle kennis en veel ideeën. Daar moeten wij op de beste manier gebruik van maken, bewaren en ontwikkelen, om nog vele jaren een leuke en bloeiende club te blijven. Daarom is het ook van belang om nog meer nieuwe leden bij onze club te betrekken. Als wij de club de komende jaren laten groeien, zoals eigenlijk al een paar jaar geleden besloten is, kunnen wij daardoor ook meer potentiele actieve leden krijgen. Op deze manier krijgen wij zeker ook nieuwe ideeën en energie binnen in ons club. Ik zou graag willen dat wij in de komende jaren met meer dan drie, maar liefst meer nieuwe leden per jaar kunnen groeien.

Wij hebben veel leden met lange, goede en waardevolle ervaringen binnen de club. Met goede samenwerking tussen actieve mentoren en nieuwe leden, kunnen wij zeker heel veel bereiken met deelname van alle nieuwe leden aan avenues en commissies. Dat is voor mij erg belangrijk. Ik hoop dat wij allemaal elkaar verder kunnen inspireren en engageren in de geest van Rotary en onze eigen club.

Het nieuwe Rotaryjaar belooft een mooi jaar te worden, maar zeker ook met nieuwe uitdagingen. De gevolgen van Covid-19 en hoe lang het onze clubactiviteiten zal beïnvloeden, zijn nog steeds vrij onzeker, maar dat biedt voor Rotary wel nieuwe kansen en uitdagingen. Zoals gezegd door Winston Churchill, “Never waste a good crisis”.

Het is me echter duidelijk dat we nieuw moeten denken en dat we flexibel moeten zijn, terwijl we rekening moeten houden met de verschillende behoeften en wensen van individuen in deze andere tijden. Ik zou daarom graag ook nog meer flexibiliteit in ons werkzaamheid willen zien. Met ”een beetje lol” en plezier gaat alles een stuk makkelijker, kost minder energie en levert uiteindelijk ook meer op. Zo gaan wij het doen.

In mijn gedachten voor het komende jaar is vooral de Regiobijeenkomst in februari waar wij de gastheren zijn, de viering van ons 8e lustrum, het uitgebreide wijnpreuvenement, en misschien ook internationale uitwisselingen met Ystad en of Folkestone, en natuurlijk meerdere leuke events samen met jullie en onze onmisbare wederhelften, en veel meer. En ik ben ervan overtuigd dat onze nieuwe vierkoppige programmacommissie met Wim, Harry O, Ben en Jelle dit jaar plezierige bijeenkomsten met interessante inhoud zal voorbereiden, zodat iedereen veel motivatie voelt en graag naar de clubavonden en de verschillende events komt.

Tot slot, mijn gekozen thema dit jaar is Inspireren en Engageren.

In dit thema passen meerdere van mijn steekwoorden denk ik. Bijvoorbeeld: met plezier, meer zichtbaar, meer nieuwe leden, meer actieve leden, omdenken in de anderhalve meter wereld, meer projecten, etc.

Met andere woorden, met dank aan een deel van mijn achtergrond in de Zweedse marine, is mijn oproep aan jullie allemaal “Alle hens aan dek”, om te inspireren en engageren.