© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

3 juni 2020: Rotaryclub Noordwijk en omstreken komt uit intelligente lockdown

Na bijna drie maanden mag het weer, zij het onder strikte voorwaarden. Onze club mag weer fysiek bijeenkomen, maar dan wel met maximaal 30 leden en allemaal op anderhalve meter afstand. Ons clubhuis Huis ter Duin had ons de schitterende Keizerzaal toebedeeld.

Woensdag 3 juni was het dan zover, de aftrap.

En zo zag dat er vanavond uit, als je nog met één been in een intelligente lockdown staat/zit:

Afbeelding met binnen, gebouw, tafel, kamer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Het lachende 30ste clublid dat aanwezig mocht zijn:

Afbeelding met binnen, tafel, venster, voedsel

Automatisch gegenereerde beschrijving

De spreker met inleider, op veilige afstand van elkaar:

Afbeelding met binnen, plafond, tafel, kamer

Automatisch gegenereerde beschrijving

En onze voorzitter:

Afbeelding met binnen, plafond, tafel, venster

Automatisch gegenereerde beschrijving

Omdat onze site druk bezocht wordt, en dat misschien over 500 jaar ook nog zo is, past hier wat historische uitleg. Zodat de argeloze bezoeker tegen die tijd ook nog snapt wat er aan de hand was.

Rond de jaarwisseling (die van 1 januari 2020) werd in China een nieuw virus ontdekt, dat naast de gebruikelijke griepverschijnselen ook nog eens bij sommigen een aanslag op de longen pleegde. En dan wel zodanig dat beademing op de intensive care noodzakelijk was. Dat virus noemde we het Corona virus, omdat het sterk uitvergroot een soort krans (corona) leek te hebben. Met het bier Corona had het dus niks te maken.

Omdat we in Nederland maar 800 intensive care bedden hadden, was iedereen als de dood dat die helemaal vol zouden lopen en dat dus nieuwe patiënten niet geholpen zouden kunnen worden en dus thuis een afschuwelijke verstikkingsdood zouden moeten sterven. Op advies van Jaap van Dissel van het RIVM (dit is ‘m, tijdens z’n periodieke voorlichting van de tweede kamer:)

Afbeelding met binnen, televisie, monitor, plank

Automatisch gegenereerde beschrijving

hebben we in Nederland dus hetzelfde gedaan als overal in de wereld, namelijk de economie zo ongeveer stilleggen, om verspreiding van het virus tegen te gaan. Onze premier Rutte legde steeds weer op TV uit hoe en wat, begeleid door de inmiddels wereldberoemde doventolk Irma:

Nederlandse doventolk opnieuw héél sprekend met gebaar voor “als ...

Gebarentolk gaat viral met hamstergebaar: 'Ik doe gewoon mijn werk ...

En nu mogen we dus weer wat meer. En gaan we met z’n allen zien hoe het verder gaat. Vooral met de economie. Hoewel velen nu weer bang zijn dat er een tweede Corona golf komt. Ja, je moet ergens bang voor zijn, lijkt het wel.

De lezer uit de toekomst weet inmiddels hoe het afgelopen is….