© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

9 mei 2012; Club kijkt achter de schermen bij ESTEC

9 mei 2012: Rotaryclub Noordwijk en Omstreken bezoekt ESTEC

Noordwijk is het ruimtevaartcentrum van Europa, dus hoog tijd om daar eens rond te kijken en uitgelegd te krijgen waarom dat nou zo is. Dat gebeurde onder leiding van clublid Martin Johansson.

Maar eerst even een ongeautoriseerde “De Stand van de Ruimtewetenschap voor Dummies in a nutshell”: Vroeger hadden de Amerikanen een permanent ruimtestation in een baan om de aarde, Skylab, maar dat verouderde en er was geen geld meer voor een nieuw ruimtestation. Toen hebben de Russen het een tijdlang volgehouden met het ruimtestation Mir, maar ook dat werd onbetaalbaar. En nu heb je dan het ISS, het International Space Station, waar zo’n beetje iedereen aan mee doet. Europa doet dat via de ESA, de European Space Agency, waarvan de technische afdeling Estec in Noordwijk staat. Het ISS bestaat uit allemaal aan elkaar gekoppelde modules. Wie wat in elkaar gezet heeft, en ook de goedkeuring van de andere deelnemers heeft natuurlijk, koppelt zijn eigen module aan. Het ISS heeft steeds zo’n 6 astronauten aan boord, die daar allerlei proeven doen. Die komen daar met de Russische Soyoez en tot voor kort ook met de Space shuttle, maar omdat elke lancering van dat ding inmiddels zo’n miljard dollar kostte, kon de Amerikaanse geldpers dat echt niet meer aan en de Space Shuttle is nu ook geschiedenis. De modules en verder alles wat met dat ISS te maken heeft, wordt niet bij de ESTEC in Noordwijk gemaakt, maar bij de deelnemende landen. Bij ESTEC wordt (ondermeer) getest. De ESA houdt zich niet alleen bezig met het ISS, maar ook met allerlei ander onderzoek. Zij lanceert satellieten voor communicatie, voor onderzoek naar andere planeten en hun manen en voor het Galileo-project (de Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS systeem). Ook andere landen als bijvoorbeeld Amerika en Rusland hebben zo hun eigen ruimteprogramma.

IMG-20120509-00535.jpg

Sander Verkerk, collega van Martin, legt ons alles uit. Gewichtloosheidsproeven worden gedaan in een Airbus A 300. Stevig stijgen en dan opeens sterk dalen geeft 20 seconden gewichtloosheid en dat dan 31 keer achter elkaar…

Je kunt ook een satelliet de ruimte in schieten , net zoals een waarin de Russische Joeri Gagarin toen zat, als eerste mens in de ruimte. Leuk detail, zo hoor je nog eens wat…Omdat men bang was dat Gagarin de landing niet zou overleven, werd hij kort voor de landing uit de capsule geschoten (met parachute), dus begonnen de Amerikanen te roepen dat dat niet zou tellen…Flauw natuurlijk. Gagarin was de eerste mens in de ruimte.

IMG-20120509-00537.jpg

Enige foto’s van verbindingen die de ruimte niet eens in hoeven, omdat ze in de expo ruimte staan, maar sommige clubleden zagen direct dat zelfs deze verbindingen zo volstrekt perfect waren…vandaar wat foto’s

IMG-20120509-00538.jpg

IMG-20120509-00539.jpg

Het International Space Station (ISS) hangt daar als model, tien keer zo klein…

IMG-20120509-00540.jpg

De Japanners hebben de grootste module…bij de rest bleek daarna niet genoeg geld te zijn om ze te evenaren…Onze Esa module zit er ook bij.

IMG-20120509-00542.jpg

Dit is een model van de ESA module, op ware grootte, waar Kuipers in “woont”…

IMG-20120509-00543.jpg

IMG-20120509-00544.jpg

Even lekker voelen aan een hitteschild….(wanneer doe je dat nou…)

IMG-20120509-00545.jpg

3D demonstratie film…

IMG-20120509-00546.jpg

Later in Huis ter Duin gaf Martin nadere uitleg…een budget van 4 miljard per jaar, maar tussen de 80% en 90 % komt terug in de vorm van werk…de rest gaat op aan zijn salaris, zo zei hij…(Zweedse humor)

IMG-20120509-00547.jpg

Nederland wil korten op de bijdrage, maar we zitten al laag. Nog wat meer korten en Estec zit straks misschien wel in een ander land dat meent daar op basis van de bijdrage meer aanspraak op te kunnen maken…Slimme vraag/opmerking van een slim clublid: als je veel geeft krijg je dus veel business terug…en als je daar dan nog wat extra winst op weet te maken, hou je er dus per saldo aan over......

Estec heeft de grootste satelliet test site ter wereld, waar satellieten getest kunnen worden onder omstandigheden zoals in de ruimte (heel heet en tegelijk heel koud)…

Filmpje van onze held André Kuipers….hier gaat hij door de Soyoes gang naar wat er verder daar in die Soyoes nog is….

Hierboven zien we André Kuipers in de badkamer van het ISS. Men moet zich wassen met doekjes. Douchen kan niet. Het schijnt dat ze dat daar het ergste missen daarboven...en dat geloven we dan ook maar.

Bekijk hier op YouTube de adembenemende rondleiding in het ISS door André Kuipers.

Dat ISS is bepaald niet een mooi verblijf:

De club zag dat het benauwd is, vrijwel zonder ramen en een enorme rotzooi aan vooraden, kabels en apparatuur, vastgebonden aan alles. Bepaald geen Startrek!

Rotaryclub Noordwijk en Omstreken heeft vandaag wel weer geleerd dat we er ongelofelijk trots op mogen zijn dat wij hier de ESTEC hebben, het technische hart van ESA (European Space Agency).

zie ook www.esa.int

Estec in Noordwijk, waar bijna 3000 mensen werkzaam zijn, afkomstig uit vele landen, en behorend tot de besten op hun vakgebied.

(sommige foto’s verwijderd)