© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

7 oktober 2015: Jan van der Plas over popmuziek

7 oktober 2015: Jan van der Plas over popmuziek

Uit ons weekbericht:

“Daarna komt onze spreker aan het woord: Jan van der Plas. Zijn lezing heeft als titel:

Die jeugd van tegenwoordig! Popmuziek anno 2015.

Hij leidt zichzelf in en vertelt ‘van wie hij er een is’, voor Katwijkers niet onbelangrijk.

Maar zijn activiteiten zijn niet aan Katwijk gekoppeld: Hij blijkt, hoewel opgeleid als Neerlandicus, een vooraanstaand “pop-professor” te zijn, met een functie bij de Rock academie , eindredacteur van de Pop-encyclopedie en meer functies die uw schrijver niet meer kan reproduceren.

Hij speelt zelf vooral gitaar, maar voor het maken van teksten gaat hij achter de piano.

Kortom een wereld waarvan de meesten van ons het bestaan niet kenden. Enkelen van ons bleken onverwacht veel kennis van dit gebied te hebben, waarbij voor anderen juist wie die kennis had weer verrassend was.

Na een korte quiz om ons gebrek aan kennis aan te tonen vertelde spreker aan de hand van voorbeelden wat er zoal in die wereld is gebeurd vanaf Elvis. Voor eenieder, zowel opa’s als vaders als diegenen die zichzelf nog bij de jeugd wensen in te delen was het een boeiend verhaal. De muziek-voorbeelden vond niet iedereen even mooi, maar waren tenminste niet op het volume zoals dat bij live uitvoeringen gebruikelijk is.

Ook de mogelijkheden om wat in die wereld te verdienen, en de zeldzame voorbeelden dat iemand daarvan echt rijk wordt, passeerden de revue.

Spreker vertelde hoe bijzonder het is dat de ontwikkelingen van de laatste jaren nu eens niet uit de USA en Engeland komen, maar juist uit ons kikkerlandje en wel speciaal uit onze regio. Rara hoe kan dat?”

En weer van de redactie:

Wie hip wil zijn, weet dat de jeugd tegenwoordig luistert naar wat thans dubstep heet….voor de oudere lezers onder ons gewoon weer een variatie op een thema, maar uiteraard weer een slag lelijker.

Luister hier bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=9cPV1pyf_l4