© 2022 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

18 februari 2012: Carnaval in Noordwijkerhout

18 februari 2012: Carnaval in Noordwijkerhout

Boven de grote rivieren is Noordwijkerhout een katholieke enclave en onze clubvrienden uit die gemeente claimen dan ook regelmatig, in elk geval ieder jaar, dat het carnaval van Noordwijkerhout dan ook het grootste en beste is van noordelijk Nederland. Eigenlijk vinden ze het ook beter dan alle carnavalvieringen in het zuiden, maar dat hoeft hier nou ook weer niet vermeld te worden.

Dat Noordwijkerhout zo’n bruisende carnavalsenclave heeft kunnen worden boven De Grote Rivieren laat zich alsvolgt verklaren. In de 16e eeuw had de plaatselijke pastoor geen trek om zich te “bekeren” tot het protestantisme en bleef dus katholiek en dus ook verreweg de meesten van zijn parochianen. In later eeuwen werden (mede daardoor?) tehuizen en verzorginstellingen in Noordwijkerhout gevestigd, die door vers uit Brabant en Limburg ingevlogen monniken, nonnen en ook leken gerund werden, die natuurlijk ernstig behept waren met hun traditionele carnavalsgewoonten (de leken misschien wat meer dan de geestelijken....). Een katholieke enclave met veel Zuid-Nederlandse invloed, dat moet dus inderdaad wel een imposante carnavalsviering opleveren.

Enfin, aanstaande zaterdag gaat het weer helemaal los in wat dan heet Kokkerhout. Om 11 minuten over één vertrekt “de grootste carnavaloptocht van boven de grote rivieren” (daar heb je het weer) vanaf de Brink, dat is zo ongeveer voor de deur van het kantoor van ons clublid Frans. Om 16.00 uur is de prijsuitreiking. De kinderoptocht vertrekt al om 11 minuten over 10, onder leiding van de 45e Prins der Babyfaaten Prins Aquarius en zijn lieftallige Prinses Sereia.

En omdat het echt de grootste, gezelligste en leukste optocht van heel noordelijk Nederland is, is het zeker de moeite van een bezoek waard.

En voor degenen die van geen ophouden weten, nog deze bijzonderheid: maandagmiddag om 13.00 uur worden Boer Peet en Boerin Marretje (dochter van ons clublid Jan de Klerk) onecht in de echt verbonden in het Gemeentehuis. Daarna om 17.00 in de Schelft boerenkool eten met het bruidspaar en met 1500 getuigen!

Wie vast wat broodnodige intellectuele bagage voor dit evenement wil opdoen kan de site bezoeken van de carnavalvereniging De Kaninefaaten alwaar het gehele programma te vinden is. De andere carnavalvereniging is De Keiebijters.

Het mag niet onvermeld blijven natuurlijk dat Noordwijk óók een carnavalsvereniging heeft, De Noortukkers. En in Katwijk heb je De Rijnhoornvlegels.