© 2024 Rotary in Nederland.
Alle rechten voorbehouden.

21 januari 2015: Bloedonderzoek naar kanker

21 januari 2015: Opsporing van kanker door bloedonderzoek

In het Leids Universitair Medisch Centrum is een team van kankerspecialisten, Team Livingstone genaamd, al ver gevorderd in het ontwikkelen van een bloedtest waaruit het bestaan van kankercellen in het lichaam zou moeten blijken.

Professor Dr. Rob Tollenaar (chirurg en onderzoeker), Dr. Wilma Mesker (onderzoeker) en Annemieke Biesheuvel (van de Bontiusstichting, die de fundraising verzorgt) vertelden Rotaryclub Noordwijk en Omstreken over de voortgang van het onderzoek.

 

 

 

Van het team maakt voorts deel uit Dr. Yuri van der Burgt.

Voordat de lezer wordt doorgestuurd naar de officiele site, wordt hier al een versimpelde versie gegeven van wat de sprekers ons uitlegden.

Reeds een aantal jaren worden in het LUMC bloedmonsters getest, die in het LUMC (en overigens ook in andere medische centra, op verzoek van het LUMC) afgenomen zijn bij patienten met kanker en hun begeleiders. Met peperdure apparatuur wordt dan de bloedsamenstelling in kaart gebracht, met name wat de ook door kankercellen afgescheiden eiwitten betreft, zodat uiteindelijk een handtekening gevonden kan worden van kanker en dus kan worden herkend of de drager van dat bloed borstkanker, darmkanker of alvleesklierkanker heeft. Dat zijn de drie types kanker waar het onderzoek zich op richt.

De voordelen zijn evident: ontdekking van kanker in een heel vroeg stadium en derhalve een aanzienlijk betere genezingskans (met minder ingrepen), waarbij de opsporing dan ook nog eens tegen een minimum aan kosten kan geschieden.

Voor de afronding van het onderzoek is naar verwachting nog ongeveer EUR 750.000 nodig. Een fractie van de kosten van onze gezondheidszorg, maar het is niet bij verzekeraars (die er toch belang bij hebben dat kanker zo goedkoop mogelijk te genezen is) en overheid (die toch het beste met z’n burgers voor heeft) bijeen te sprokkelen, zo moesten de met verbijstering geslagen clubgenoten vernemen. Vandaar dat onze sprekers daarom zelf maar de hort op gaan om het bedrag bijeen te zamelen. Zij verdienen daarvoor alle lof.

Hier de link voor het onderzoek en voor de donatiemogelijkheden: www.bontiusstichting.nl

Na afloop van de lezing werden de drie sprekers door onze waarnemend voorzitter, op deze avond dan, Evert-Jan Bonnike vergast op de traditionele give-away van de club, een miniatuur van de Noordwijkse vuurtoren met ons logo.

Een ieder ging vervolgens huiswaarts, of met de sprekers naar de bar in ons clubhuis Huis ter Duin om daar nog wat met ze na te praten, met het gelukzalige gevoel mooi opbeurend nieuws te hebben gehoord. Het is niet alleen nog maar kommer en kwel in onze wereld heden ten dage.

Een memorabele avond, die hopelijk ook voor onze sprekers het gewenste resultaat zal opleveren.